Koşmanın diz kıkırdağına zararları var mıdır?

Merhaba arkadaşlar,
44 yaşındayım, uzun yıllardır bisiklet sporuyla uğraşıyorum. 30’lu yaşlarımda ara ara koşmama rağmen koşuya fazla devam edemedim ama son zamanlarda bisikletin yanı sıra koşmaya yeniden başladım. Gün aşırı 8-10 km koşuyorum, geçen hafta yarı maraton denedim ve zorlanmadan 23 km koştum. Henüz bir sıkıntım yok, keyif de alıyorum ama koşmanın dizdeki kıkırdağa zarar verebileceğini duydum. Bunun hakkında bilgi almak istiyorum. Kıkırdağın kendini yenileyemeyen bir doku olduğunu biliyorum. Koşmak bu dokuya ne kadar zarar verir, bilgilerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Aynı adım sayısında Yürümek ile aynı strese maruz kaldığını izlemiştim bir belgeselde…

Mesela diz ekleminize her adımda,
Yürürken 5 birim basıncı 10 birim sürede uygularken,
Koşarken 10 birim basıncı 5 birim sürede uyguladığınızdan,

çok da farklı bir strese maruz kalmıyor imiş diz eklemleriniz.

“Menisküs damarlanması çok az olan bi doku olduğundan tamir olmuyor” bu cümle yırtığın yerine göre kısmen doğrudur.

1 Beğeni

“Menisküs damarlanması çok az olan bi doku olduğundan tamir olmuyor” cümlenize ufak bir düzeltme yapayım. Menisküs kıkırdaklarının kanlanması dıştan içe doğru azalır bu da içteki kısımların iyileşmediği ama dış kısımların iyi bakımla ya da ileri derece yırtıklarda dikilerek iyileşebilmesi gibi bir durum ortaya çıkarır. İnternetten bulduğum şu resim çok daha iyi anlatacaktır.

2 Beğeni

Bilinçli koşarak(konu hakkında bol bol okumak lazım), vücudumuzu olması gerektiği kadar dinleyerek ve verdiği mesajı ciddiye alarak çok ciddi hasarlar almadan(günlük yaşamın verdiğinden daha çok) uzun yıllar koşulabileceğine inanıyorum. Ben de sizin gibi yıllardır bisiklete binerken son 1 yıldır koşuya da merak sardım ve bunun dolaylı yoldan zararını gördüm maalesef. Zararı açmak gerekirse, vücut kondisyonu bisikletten dolayı yüksek olduğu için vücudun koşu aksamlarının hazır olmadığı mesafelerde koşmaya kalkıyorsunuz ve sonu sakatlanma olabiliyor. Sağlıklı ve mutlu nice kilometreler dilerim.

2 Beğeni

Öncelikle geçmiş olsun. Umarım kalıcı bir sorun yaşamamışsınızdır. Önceleri bisiklete katkısı olsun diye koşuyordum ama şimdi koşuyu sevmeye başladım. Uzun süre bu keyifli aktiviteyi devam ettirebilmek için vücudun zarar görmemesi lazım. Bu yüzden de araştırma yapıyorum. Hepimize sağlıklı sporlar diliyorum.

1 Beğeni