Arkadaşlar merhaba, koşuya başlamak istiyorum. Çok hevesliyim ve başlangıç seviyesi için ayakkabı bakıyorum. Sketchers’ın GoRun Consistent 2.0 D’lites Jogger modelini çok beğendim. Hem gündelik hayatta da giymeye uygun. Çok büyük bir bütçem de yok. Sketchers dayanıklı değil demişlerdi siz neler düşünüyorsunuz? O fiyat bandında Asics Pulse 16 var ama o bunun kadar güzel durmuyor. Başlangıç seviyesi için Sketchers yeterli mi ve dayanır mı? Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, iyi forumlar
Dipnot: Garsonluk yapıyorum, iş yerinde de rahat etmek amacıyla giyeceğim.
Dipnot2: Nötral basıyorum.
Koşu ayakkabısı olarak bu forumda Skechers deneyimi olan çok kişi olacağını sanmıyorum. Ben markayı gündelik hayatta tercih ediyorum ancak koşu ayakkabısı olarak Nike ve Asics kullanıcısıyım.
Başlangıç seviyesi olarak belki ihtiyacını karşılar ancak sana koştuğun ayakkabıyı gündelik yaşamda giymeni önermem. Koşarken ve yürürken farklı dinamikler devrede. Eğer koşuya devam edersen, yürürken ayağında olup ona göre şekillenen ayakkabı koşarken sende çeşitli sakatlıklara neden olabilir.
Bence başlangıç seviyesinde önemli olan bütçene ve göz zevkine uygun ayakkabı seçmen kesinlikle. O yüzden aynı bütçede iki alternatifin varsa kendine makul geleni seçebilirsin. Asicsi alıp mesleğini icra ederken bakınca hoşuna gitmeyecek bir ayakkabı seçmemelisin. İleride işler değişir o zaman alternatiflere bakarsın ama koşuya belli bir mesai vermeden tercihinin ilk nedeni koşu olmamalı. Sınırsız ya da yüksek bütçesi olanları bu söylediğimden ayrı tutuyorum.
Ayakkabı seçimi kişisel bir şey. Biri için mükemmel olan ürün diğeri için ömür törpüsü olabilir. Skechers nefes alabilir ayakkabılar üretiyor bu file yırtığı olarak geri dönüyor. Modelde yırtılacak kısım göremedim kullanma sıklığı kullanın kilosu gibi değişkenler ayakkabı ömrünü etkiler bu marka uzun ömürle hiç anılmıyor. Belki bu model bunun dışındadır ele alıp iyice incelemek gerek.
Her markanın ekonomi ile amiral gemisi modelleri var.Bir modele. bakıp o marka hakkında genel kalite puan vermek haksızlık olur.
Asics superblast 1 ile 1500 km rahat çıkar orta taban çok kaliteli, novablast 400 km de orta taban neredeyse ölüyor saya yanlardan açılıyor.
Adidas ekonomi serisinde tuğla benzeri ayakkabı yapıyor yarış serisi çok dayanıklı .
Nike yarış serisi ömrü çok kısa , günlük koşu sınıfında vomero 17 amiral gemisi sınıfında kalite ve işçilik var.
Puma ekonomik modellerini koşu için tavsiye etmem .Nitro foam orta tabana sahip modelleri çok dayanıklı ve parasının hakkını veriyor.
New balance 880 ve 1080 hem günlük hem günlük koşu için olabilir.
Skechers go run ride 11 modeli ile 400 km civarı koştum .
Süper critical orta taban ilk günkü gibi , dış tabanda aşınma yok ,sayada yırtılma açılma yok.Bu modelden başka Skechers almadım
Asics pulse 16 başlangıç için iyi tercih olabilir.Ayakkabinin tipi şekli seçim için bir parametre olmamalı .
Ayak genişliği,arc desteği ve yastıklamasi, drop yüksekliği, hangi zeminde giyilecegi .
Koşu için koşu ayakkabılarını tercih etmek daha mantıklı.
Bazı modeller dar olur bu modelleri günlük giyim yada günlük koşuda giyilmesi ayak sağlığı için tavsiye edilmez.
Konu ile alakasız araya not olarak novablast3 ile 900 km yi geçmiştim geçen sene, orta taban tabi ki ilk günkü gibi olmasa da ölü de değildi, daha gideri vardı ama günlüğe çektim Superblast 2 den de aynı performansı bekliyorum.
Ben de Novablast 2’yi 1.939 Km de emekli etmişim. Novablast 3 (2.083Km de) ve Novablast 4 (954Km) hala aktif. 1.500 K’yı geçen ayakkabıları kısa-Zone 2 veya yumuşak zemin koşularında kullanarak 2.000’e tamamlıyorum genelde.
Bende gündelik ve iş yetinde çok hafif ve rahat olduğu için kullanıyorum ama Trail yarışlarında kendini ispatlamış marka modelleri tercih ediyorum.
Ben koşuya başladığımın ilk yılı Skechers kullandım ve memnun kaldım, gündelik hayatta da kullandığım oldu, sonraki yıllarda da koşu camiasında bilindik markalara (Asics, Salomon ) vs yöneldim. Ama yine Skechers kullandığımda olabiliyor.
Özetle arada uçuk kaçık bir fark hissetmedim. Belki benim hissiyatım böyledir.
Ama size naçizane tavsiyem bütçeniz çerçevesinde makul bir spor ayakkabı ile başlamak ve öncelikle sürdürülebilir bir koşu sürecini hayatınıza entegre etmek en önemli husus. Yani birinci öncelik ekipmandan ziyade koşu alışkanlığını iyice yerleştirmek, gerisi farklı alternatifler ile zamanla değişecek ve gelişecektir.
Koşuya ilk başladığımda (6 yıl önce) ben de hali hazırda kullandığım sketchers ayakkabılar ile başlamıştım. Koşarken sıkıntı yaşamadım, hatta yastıklaması fena değildi ancak sonraki koşu ayakkabılarıma bakınca çok çabuk aşındı. Hatta iç tabanından parçalar kopmaya başlayıp bir delik oluştu. Tabi bu 6 yıl önceydi, zamanla değişmiş olabilir. Sonrasında Nike Pegasus serisi ile devam etmiştim ki bence başlangıç seviyesi olarak uygun ve sağlam bir modeldir.
Merhaba,
Koşuya yeni başlayanlar için ayakkabı temel sorun değildir. Arkadaşların önerdiği ayakkabılardan birini seçip başlayabilirsiniz, hepsi güzel amaca yönelik ayakkabılar, ayrıca zamanla farklı koşularında farklı ayakkabı ihtiyacının olduğunu da göreceksin, trail, asfalt, intervaller, uzun sakin koşular vs, hepimiz bunların kilometrelerini tuttuğumuzdan bizler için çok değerliler, örneğin trail koşusu yapacaksam ona uygun ayakkabı tercih ediyorum. Şimdi yeni başlayanlar için nelere dikkat etmemiz gerekli, onları düşünelim, birkaçı bile aklında kalırsa sürece en az mental ve fiziksel zorluklarla devam edebilirsin;
• Normal günlük aktivitelerinin dışında koşmaya başladığınızda kas ağrısı oluşur, bu tür ağrı sakatlık ağrısından farklıdır, genelde 1 gün sonra başlar ve 3-4 güne geçer ve çok da tatlıdır Bunun dışında bir ağrıysa dur, bekle muhtemelen ya çok yokuş yaptın ya da hızlı başladın, koşarken ağrı hissetmiyorsan doğru yoldasın. Bu alışma dönemin de min 4-5 ay olmalı, başka spor alt yapın olsa dahi bu dönemde zorlayıcı koşuları yapmamalısın.
• Koşmak darbeli bir spordur, çok fazla lateral, ani yön değiştirme, sıçrama veya spin hareketlerini barındırmasa da öncelikle ayak, diz ve kalça kısmımız etkileniyor. Bunlar içinde genellikle önce shin splits çıkar, buna yönelik esnekliğe ve kuvvete yönelik hareketleri programına ekle, elbette yine diz, hamstring ve kalçaya yönelik hareketleri de eklemen gerekli. Bunlar öncelikli ama tüm vücudunu da hazırlamalısın. Ne yazık ki kardiyo sistemimiz iskelet kas sisteminden önce gelişiyor, yani senin motor uzun ve hızlı koşmaya daha önce hazır olsa da yürüyen aksamların hemen hazır olmayacak, bu dönemi alıştıra alıştıra, kuvet ve esneklik hareketlerine yer vererek geçirmen gerekli, bana kalırsa ilk dönemde eksentrik bir sistem uygulaman daha doğru olur. Şöyle örnek vereyim duvarda 1 dk sit wall yapman izometriktir, ancak yeni başlayanlarda squat hareketini çok yavaş yapman, 3 sn indim, 2 sn bekledim ve 3sn kalktım eksentriğe örnek olabilir. Bu hareket kaslarının dışında bağ ve dokularını da güçlendirir. Yoksa direk hiit ve mobiliteye yönelik başlarsan olumlu sonuç alamazsın. Umarım anlatabilmişimdir.
• Diğer ilk sorunlardan en çok karşılaşılan diz, patellafemoral ve IT band sorunudur. Bunlara da göz atmanı ve bunlara yönelik kuvvet ve eswneklik antremanlarını eklemek faydalı olacaktır.
Son olarak çevrende koşan tecrübeli birine koşu formunu değerlendirmesini iste, sen koşarken seni incelesin, basışlarına, bel omuz, omurga duruşlarına kollara yani tüm formunu değerlendirsin, çok güzel bir süreç seni bekliyor. Arada sakatlıklar elbette olacak, ama bu sakatlıklara hazırlıklı olursan hem fiziksel hem de mental olarak güçlü olabileceksin. Bu konular skechers dan çok daha önemlidir, ayakkıba da zaten biraz kişiseldir, zamanla insan doğru ayakkabıyı buluyor. Kolay gelsin…
Skechers’ın bir çok modelini kullandım.
Hatta 2019 yılında 300km PTL yarışını bir Skechers ayakkabı ile tamamlamıştım.
Tavsiyem desteklemesi daha çok olan bir model ile başlamanız.
Max Cushioning Endeavour modeli gibi bir model mesela.
Koşuya başlarken daha çok destek almak her zaman daha iyidir.
kendi durumumla alakalı soruyorum , içe yada dışa basma sorunum yok destekli ayakkabılar giymenin ayak sağlığına faydası olur mu , uzun koşullarda ayak kemeri ve bileğine faydası var mı ?
asics kayano tam destekli ve asics gt 1000 yada 2000 tabanlık destekli modeller var. Uzun yada dinlenme koşullarında bu modelleri giymek faydalı mı yoksa gereksiz mı ?
Bu konuyu çok araştırmış, yüzlerce km’lik uzun yarışlarda test etmiş birisi olarak cevap vereyim.
Uzun ve detaylı bir cevap vereyim.
Koşarken 2 tip hareket oluşur;
1-) yatay hareket (yani ileriye doğru hareket ederiz.)
Bu bizim istediğimiz harekettir. Bu hareketi elde edebilmek için zemin ile ayakkabımızın arasındaki sürtünme kuvveti ana unsurdur. Bu sürtünme kuvvetini bizim yere yatay olarak uyguladığımız kuvvet yardımıyla ileriye doğru hareket enerjisine çevirmiş oluruz.
sürtünme kuvvetini artırmak için örneğin kısa mesafeciler neredeyse desteksiz, altı çivili ayakkabılar kullanır. Yere daha çok tutunmak ve sürtünme kuvveti ile ileri yönlü hareket etmek isterler.
Bu ayakkabılar destek malzemesi olmadığı için çok hafiftirler.
2-) Dikey hareket (koşarken aşağı yukarı salınım yaparız ve bu istemediğimiz bir şeydir.)
Yüksek hızlarda aşağı yukarı salınım daha az olur.
Hızımız azaldıkça aşağı yukarı salınımımız artar, ayaklarımızın yerle temas süresi artar.
bu aşağı yukarı salınım hareketinde ayağımız her yerle temas ettiğinde zemin bu salınımı sönümler.
Bu sönümleme ayağımıza ve eklemlerimize bir darbe olarak yansır.
Ayaklarımızın ve eklemlerimizin ne kadar darbe ile baş edebildiği, bizim ne kadar antrenman yapabileceğimizi belirler.
Bu sınırın üstünde sakatlıklar başlar çünkü.
Daha uzun ve daha yavaş koşu demek çok daha fazla sönümlenmesi gereken darbe demek.
Bu yüzden maratoncular asla çivili ayakkabı kullanmaz. Çünkü dikey hareketi sönümlemek yatay hareket yaratmanın önüne geçer.
Sonuç olarak bizim hedefimiz yatay yönde hareket etmektir.
Bu yatay yönde hareket ederken bizim hiç bir işimize yaramayan dikey hareketimizi bertaraf etmek isteriz.
Ayakkabımızın desteklemesi işte bu noktada devreye girer.
Ayakkabı yastıklamasının az veya çok olması yatay harekete bir etkisi, katkısı veya engeli yoktur,
ama daha çok yastıklama ayak bileğimizin, ayak kemerimizin, dizlerimizin ve eklemlerimizin sakatlanmadan daha uzun süre antrenman yapabilmesi demektir.
Daha uzun süre antrenman yapabildiğimiz zaman zaten bu noktalarımızın yavaş yavaş gelişerek ver güçlenerek düzenimize adapte olacaklardır.
Yani demem odur ki; uzun veya dinlenme koşularında bol destekli ayakkabılar ile koşmak her zaman faydalıdır.
Örneğin ben bu tür koşularımda Nike React Miler modeli yüksek yastıklamalı ayakkabı kullanıyorum.
Bu sayede antrenmansız bir dönemimden sonra kısa süre içerisinde yüksek antrenman hacimlerine çıkabiliyorum.
Ama desteksiz bir ayakkabı ile bu hacim artışları büyük ihtimalle bende sakatlıklara sebep olurdu.
Birde şöyle örnek vereyim.
Desteksiz ayakkabı savunucuları eski maratoncuları örnek gösterirlerdi. onların incecik ayakkabılarını örnek gösterirlerdi.
Ama onlar o incecik ayakkabıları hafif olduğu için tercih ederlerdi. Korumadan vazgeçip hafif olan ile daha yüksek hıza çıkma hesabı yaparlardı.
ama şimdi elit maratonculara baktığımızda giydiği ayakkabıların en 4cm tabana sahip yüksek yastıklamalı (ama oldukça hafif) ayakkabıları olduğunu görebiliriz.
Yani destekten zarar gelmez.
Burada eleştiriler şöyle oluyor; sadece destekli, iyi yastıklamalı (uzun mesafeciler için) ayakkabı kullanmak ve tek tip antreman yapmak doğal değil ve atrofiye, körelmeye neden oluyor. Ben de yastıklamalı ayakkabıları kullanıyorum ve de vazgeçemiyorum. Ancak atrofiyi bertaraf etmek için ufak bi araştırma yapıp ona uygun antremanları yapmalıyız.
O konuda endişeniz olmasın.
Destekli ayakkabılar ile uzun mesafeler koşan birisi, hiç koşmayan veya desteksiz bir ayakkabı ile birkaç k gibi kısa mesafeler koşan birisine kıyaslandığınızda, her türlü kasının çok daha fazla çalıştığını görürsünüz.
O yüzden körelme asla olmaz.
Ayrıca yastıklamalı ayakkabının tek amacı dikey hareketi sönümlemektir. Bize gerekli olan yatay hareketi sağlayan mekanizmalar üzerinde hiçbir etkisi yok.
O yüzden körelme yaşanacak bir durumda yok
Ayak,bacak ve kalflar için ağırlık antrenmanları ,direnç bandı egzersizleri , farklı droplarda ve teknolojiler barındıran ayakkabılar körelmeyi engelleyip tersine gelişmeye ve güçlenmeye faydası olmaz mı ?
Eklem sağlığına katkısı çok fazla ( şahsi tecrübem)
ComertKaya ,hangi antrenmanları yapmalıyım yada yaptıklarıma eklemeliyim ?
Söylediğiniz egzersizlerin faydası var; bu konu için daha çok ayağın yere temas ettiği egsersizleri eklerdim ki çeşitlendirmeler ile ayak, diz ve kalça ile zincirleme faydalarını görebiliyoruz. Örneğin tenis topu veya merdane ile yapılan hareketlerde sadece ayak bölgem fayda görürken, yere temas eden yana yengeç squat yürüyüşlerde daha çok bölgem fayda görüyor.