Bacaklarımda koşmaya engel olan sızlama

merhabalar … yaklasık 1 hafta önce patella femoral stres teshisiyle kosuya 2 gün ara verdim…Bugün ufak çaplı bir koşu yapmak istedim ama normalde 21k kosabilecek gücüm olmasına rağmen 2k yı güç bela gittim…Üstelik bırakma sebebim iki bacağımdan ayaklarım da dahil olmak üzere ciddi anlamda acı verici sızlama yasadım.Eve kadar zor gittim artı eve geldiğimde yaklasık 1 saat daha sızlamaya devam etti…Bu konu hakkında yardıma ihtiyacım var…lütfen daha önce yaşamıs olanlar yada neden olduğunu bilenler varsa yorumlarını bekliyorum

Selam, bende de geçen seneki İznik yarışından sonra, patella femoral ağrı nüksetmişti. İlk gittiğim doktor, MR’a ekrandan bakıp birşey görmeyip ‘biraz dinlen’ demiş, sonra rapor çıkınca ‘bir an evvel ameliyat’ demişti. Muhtemelen ticari kaygılar ve amaçlar için böyle birşey söylemişti. Sonra alanında uzman bir doktora gittim. ‘Şu hareketleri yap, dizini ve bacaklarını kuvvetlendir, koşmaya aynen devam’ dedi.

Açıkçası, aradan geçen zamanda koşulara devam ettim, zaman zaman ağrı nüksettiği için, üçüncü bir doktora daha göründüm. O da ‘sıkıntı yok, geçici bu durum; ama iyileşmeyi hızlandırmak için sana dizlik öneriyorum’ dedi. Patella destekli neopren dizlik; o da canımı yakınca kinezyolojik bantlardan kullandım. Ama pek verim alamadım.

Şu anda ağrıyı pek hissetmiyorum; veya çok nadir hissetsem de koşuyu duraksatmama neden olacak denli hissetmiyorum. Vücudumun geri kalan kısımlarını, özellikle üst bacak ve dizleri kuvvetlendirmek için egzersizlere devam ediyorum. Zaten bu egzersizler genel olarak da daha iyi ve uzun ömürlü performans için önerilir.

Uzun lafın kısası: ağrınız eğer sonraki antrenmanlarınızda benzer şiddette devam ederse, doktora görünmelisiniz. Güvendiğiniz bir doktora gitmenizi öneririm (veya alanında uzman) Sorundan/teşhisten emin olun. Zira aksi takdirde, hep aklınızı kemirirsiniz ‘acaba birşeyi yanlış mı yapıyorum’ diye. İnşallah ve öyle hissediyorum, büyük bir sorununuz yoktur. : )

Fazla yüklenmeden hiç olmazsa günde 5 km yürüyerek bacaklar kuvvetlendirilmeli ondan sonra yavaş yavaş koşuya geçilmeli diye düşünüyorum.

Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınızı okuduğumda aklıma takılan çoğu sorunun cevabını almış oldum :slight_smile: …Bende tekrar dizlikle koşmaya başladım aslında dizlikle koşarken daha rahat hissediyorum… dediğiniz gibi gittiğim doktor bana da o güçlendirmeye yönelik hareketleri verdi ama açıkçası henüz uygulamaya geçmemiştim yarından itibaren o hareketlere ağırlık vermeyi düşünüyorum… Koşmaya şu an için 2 gün daha ara vermeyi düşünüyorum…Aslında bu sıkıntının nedenini biraz da koşu bandında koşmaktan olabileceğini tahmin ediyorum. Yarı maratonu 2 kez koşu bandında koştum. Bundan sonra parkur olarak eski sistemime geri dönmeyi planlıyorum. Soğuk havalar biraz zorlasa da alışmak gerekiyor.

Evet koşuya 2 3 gün ara vereceğim için koşmak yerine 5k yürüyüş çok mantıklı… Öneriniz için teşekkür ederim

Ayşe bugün ben senin nike uygulaması ve koşu bandında yaşadığın pace farkıyla ilgili durum hakkında bir aydınlanma yaşadım. Nike pace’i olduğundan düşük ölçüyor. Yani sen daha yavaş koşarken daha hızlıymışsın gibi ölçüyor. Sen o pace’i alıp koşu bandına çıktığında normalde koştuğundan çok daha hızlı koşmuş oldun. Ben bazen koşu bandı ile uygulamayı aynı anda açtığımda 1 pace kadar fark oluyor. Ve bu şekilde 10 gün çok yoğun bant kullandın seni sakatladı :frowning:

1 Beğeni

Kesinlikle tam olarak bu…Mesela atletizm pistinde koşuyorum diyelim ben daha 900metre saymışken Nike app 1k ya geçiyor.
Daha önceleri pace mi Garmin saatten öğreniyordum haliyle sorun olmuyordu bu yeni düzene alışayım derken benim bacaklar gitti… Şu an günlük yaşantımda bile bacaklar sızlamaya devam ediyor. Biraz ara verdim kesinlikle koşu yok :pensive::pensive:

herkese merhaba. patellafemoral ağrı sendromu. ben de bunu yaşıyorum. 1 yıldır geçmedi. Her ay yeni bir doktor yeni bir ümit.

1 Beğeni

ŞİKAYETLERİM
• 2 yıldır patella üst kısımda batıcı, yakıcı bir ağrı var; aynı yerde sürtünme hissi, gıcırdanma ve gevşeklik hissediyorum.
• Yatarken veya ayaklarımı uzatıp otururken 0-30 derece fleksiyonda ağrım azalıyor,
• Dizlerimi 45 dereceden fazla kırıp oturduğumda , merdiven çıkarken , sabit ayakta dururken ağrım artıyor…
• 45 derece fleksiyonda uyuşma hissi başlıyor, 90 derecede hiç duramıyorum. Sinema sendromu.
• Ayakta dururken sanki patella kıkırdağa baskı yapıyor ve batıcı bir ağrı oluyor.
• Hiç ağrım olmaması için gün boyu ayaklarımı uzatıp yatmam gerekiyor.
• Buz iyi geliyor; geçici olarak ağrıyı, yanmayı azaltıyor.

1 Beğeni

Durumunuz ciddi gibi. :frowning: İsim vermem ne derece doğru bilmiyorum ama, Prof. Dr. Mustafa Karahan’a gittiniz mi? Spor Ortopedisi konusunda yetkindir. Gene Prof. Dr. Onur Tetik de çok kişinin sorununa çözüm getirmiştir. Camiada bilinirler. Görünmediyseniz, onları da ziyaret etmenizi öneririm. Umarım kolay ve acısız bir şekilde sağlığınıza kavuşursunuz.

Herkese selamlar; iki dizimde de sızlanma mı yoksa yanma mı diyeyim var. Önce soldakiydi sonra koşuya ara verdim, şimdi sağdaki de aynı şekilde var. Merdiven çıkarken inerken bir ağrı yok ama ağrı yapar diye dizlerimi uzun süre tam kırmamaya özen gösterdim. Şimdi kontrollü kırıyorum çok az ağrı var fakat yine de dizlerimi tam kırmış değilim daha.

Merhaba, bende bu hafta itibariyle sağ dizimde bir sızı duymaya başladım. Dizimi kırmada bir engelim yok. 3 haftadır sabah koşularına çıkıp ortalama 3.5 km koşu yapıyorum. interval koşuları haftada bir tavsiye ediliyor fakat ben birkaç kez yaptım dayanıklılığımı artırmak adına. Bundan dolayı olabilir mi sormak istedim. Özellikle tek dizimde sızı hissetmeme kaynak ne olabilir?

1 Beğeni

Melike Hanım, ben de bunu ciddi bir şekilde sordum, fakat daha bilgili olanlardan bir cevap alamadım. Kendi tecrübemi size anlatmaya çalışayım umarım bir kapı aralar size. Ben on yıldır, her gün hemen hemen 5km koşuyordum. Dört defa maratona katıldım. Fakat ısınmayı ve soğutmayı ve elbette beslenmeyi biraz ihmal ettim. Aslında bu diz sorunu bu şekilde daha erken de ortaya çıkabilirmiş fakat kilom fazla olmadığı için bir yıl önce bu sorunu yaşadım. Şimdi kendi sorunuma geleyim: Menisküslerde minimal yırtıklar var denmişti bir de çapraz bağlarda da aynı şekilde. Bir yıldır koşmuyor dizlerimi kuvvetlendirmek için çalışıyorum. Yanmada büyük bir azalma var. Pandemi geçince, umarım, iki dizin emarına da baktıktan sonra, ne de olsa gelecekte daha büyük bir sorunla karşılaşmak istemeyiz, ondan sonra koşuya devam edip etmemeye karar vereceğim. Koşu benim için varoluşsaldı, bu çok zor olacak. Koşuda deneyimlenen o biricik büyük esrimeden bir yıldır uzağım… Yine bekleyip kontrol edin bence ne de olsa Nietzsche’nin ağzıyla söylersek: “Koşmak, bir kozmozmuş.”

1 Beğeni

Cevap için teşekkür ederim. Diz problemi yaşayan epey kişi gözüme takıldı. Isıma/soğuma ve zorlarken bile temkinli olmak gerekiyor anladığım kadarıyla. Koşulara yeni başlamış biri olarak 1 yıl ayrı kalarak ne hislerle boğuştuğunuzu ancak tahmin edebilirim. Kısa sürede dizinizi güçlendirip dönmenizi içten diliyorum.

2 Beğeni

“Koşulara yeni başlamış biri olarak 1 yıl ayrı kalarak ne hislerle boğuştuğunuzu ancak tahmin edebilirim. Kısa sürede dizinizi güçlendirip dönmenizi içten diliyorum.” Bu içsel ve temiz dilek bunca güçlü geldi ki bana, umarım siz ve bu duyguyu taşıyan tüm insanlar tüm yaşamları boyunca koşuyla birlikte olurlar. Koşan insanların iyimserliklerinin bir kanıtı oldunuz:) Teşekkürler…

1 Beğeni

merhabalar. benim yaşadığım patella femoral sendrom ve ikinci derece içyan bağ yırtılma sakatlıklarımdan edindiğim tecrübe şu.
off günlere uyarak koşmak,koşu öncesi ve sonrası ısınma-germe yapmak vs bunlar önemli ama en önemlisi **kuvvet antrenmanları . çünkü sadece koşu yaparsanız bacağımızda ki bazı kaslar çalışır ve böylece kaslar düzensiz kuvvetlenir. mesela kuadriseps kasınız güçlenirken, hamstring kasınız zayıf kalır bu orantısızlıklar siz nekadar dinlensenizde ısıma soğuma yapsanız da illa birgün gelip sizi sakatlıyor. oyüzden haftada en az iki gün kuvvet antrenmanı yapmalısınız.

2 Beğeni

Size katılıyorum. Zaten neredeyse tüm sporların temelinde yine ağırlık çalışması var; mücadele sporlarından futbola kadar.

Koşu yaptığınızda sadece alt bacak grubu kasları çalışıyor. Haftada en azından 1 kere leg press, leg curl, vb. hareketler yapıp üst bacak grubu kasları çalıştırmak gerek.

Yeterince dinlenmek ve yeteri kadar protein almak da çok önemli.

Yine hekime danışılarak dönem dönem eklem sağlığı için glukozamin kondrotin, kolajen, köpek balığı kıkırdağı gibi takviyeler almak da fayda sağlayabilir.

2 Beğeni

Çok teşekkürler. Amatör olarak boxing ile ilgileniyorum. Fitness tercih etmeyenler için kuvvet antremanı olarak önerir misiniz?

1 Beğeni

Bende amatör olarak 4 yıldır Kicksboks yapıyorum. Dövüş spor antrenmanları genelde HIIT Kardiyo düzeyindedir. Dayanıklılığı Arttırır daha ziyade. Ve Daha Keyiflidir :blush: kuvvet antrenmanları genelde ekipman gerektirdiği için bazılarına sıkıcı gelebiliyor :grin:

1 Beğeni

kuvvet idmanlarına direk ağırlıkla değil de, vücüt ağırlığı ve direnç bantları ile başlamak daha doğru olabilir gibi geldi bana…ilave olarak her ne kadar koşu sporu alt vücudu ilgilendiren bir spor olsa da, karın, sırt, hatta omuz gücü bile oldukça önemli olabiliyor özellikle mesafeler (tekül veya kümüle) artmaya başladığında…o sebeple bu bölgeleri de ihmal etmeyen programlar takip etmenizi öneririm…

dizdeki ağrı için bir doktora gitmek en temizi olacaktır…

son olarak da koşuya yeni başlayan biri için direkt interval yapmak bence çok fayda sağlamaz…oraya gelene kadar aerobik dayanıklılığınızı arttıracak bolca zone2 koşularına odaklanmanızı tavsiye ederim (bu pandemi koşullarında nasıl olacaksa)

2 Beğeni