Salomon Sonic 4 Confidence yol ayakkabımı ne zaman degiştirmeliyim sizce?
Bu ayakkabı için 400 km ısınma modu gibi bir şey. Salomon Sonic 3 Confidence modelini 2.042 km kullandım ve sonra gündelik ayakkabı olarak kullanmaya devam ettim. Daha da giderdi ama belki sakatlık yaşarım diye riske atmak istemedim.
Neye göre karar verecez peki değişim zamanını.
Yırtılma, yıpranma, delinme,koku yapma ve parçalanma durumları yoksa üç nedenden dolayı ayakkabıları koşudan azat edip günlük giyime terfi ettirebilirsiniz.
-
Koşudan hemen sonra ve koşuyla birlikte başlayan normalde yaşamadığımız ayak bacak ağrıları. Ertesi gün durduk yere oluşan ağrılar. Ön kalf, üst iç bacak ağrıları, shin splits benzeri ağrılar.
-
Ömrü biten ayakkabılar koşucuyu daha hızlı yorar. 10 K mesafede 20 K koşmuş yorgunluğu verir üstelik ayakta rahatsızlık oluşur. Tepki vermeyen yada aşırı sertleşmiş,gevşemiş orta taban enerjininizi boşa harcar kısaca gücünüzü boşa harcar.
-
Orta taban ömrü bitince ayakkabı adımla birlikte oluşan etki-tepki yani ayağı ileri itme yada amortisör prensibi gibi şoku emme işlevini yerine getirmez.
Koşucu ağırlığı hızı, ortam sıcaklığı vs hep etkendir.
Ayrıca super critical işlem ile yapılan tabanlar ile klasik eva tpu tabanların ömrü hep farklıdır.
Strava’ya ayakkabı eklediğimizde ‘şu km’ye gelince değişim için beni uyar’ diye seçenek var.
Orada da biz belirliyoruz aslında değişim zamanını.
Strava “çoğu üretici”; “[…] şimdi yeni bir ayakkabı almak iyi olabilir…” gibi kesin olmayan muğlak kavramlarla sayaç uyarısı yapıyor. Ben kullanışlı buluyorum.
Kilo, basış şekli, kullanım tarzı ve yoğunluğu gibi sayısız faktöre bağlı değişen bir değeri köşeli yorumlarla tartışmak faydasız. Endüstri elbette satmak ister ama tutumlu olacağım diye incinmeye de gerek yok. Veya ne mutlu 3000 km bir ayakkabı çifti kullanana ama bunu genel tavsiye haline getirmek iyi mi olur, bilemem… En iyi tavsiye ayakkabılara fırsat verin demek olabilir belki.
Ayrıca farklı ayakkabı modelleri arasında da bu durum çok değişken. Aslında model bazlı tecrübe paylaşımı yapılsa daha faydalı olur.
Hoka speedgoat arazi ayakkabısı, en keyif alarak kullandığım bir ayakkabı oldu. Gel gelelim daha 350 km(cik) tamamladığım ayakkabı tabanı keçeye dönmüş durumda, cevap verirliği çok azaldı. Dişli erimesi de gözle görülüyor.
Asics superblast ise yol ayakkabısı olarak en keyif aldığım ayakkabı. Pahalı ve özel ayakkabılar daha dayanıksız olabiliyorlarken bu ayakkabıyla 700 km geçtim ancak hala diriler. Amma velakin o büyülü “pop-up” etkisini yitirmeye başladı. Yani daha çok antrenmanda kullanırım ama yarış için yenisini almayı isterim gibi bir şey oldu.
Ya da mesela Salomon arazi ayakkabıları tabanlarını eskitmek imkansız, çünkü üst kumaşı mutlaka erkenden eskiyor ve yırtılıyor![]()
gibi gibi
Strava’da default 400 km uyarısı var, sonradan elle değiştirilebiliyor. Kendi tecrübemde 1000 km civarı ayakkabıların zaten üst yüzeyleri vb. ciddi yıpranmış oluyor, o noktada bakkala-markete giderken giymek için emekliye ayırıyorum.
Ben adidas’ın uygulamasını kullanıyorum ayakkabılar için. Yol koşuları için 900 km, arazi koşuları için 700 km. hedef koyuyorum. Ama kullanım durumuna göre erken de olabiliyor.
Pegasus 41 800km sonrasında bu durumda. İlk ayakkabım olduğu için ne zaman değiştirilir bilmiyorum sizce sıkıntı yaratır mı devam etmeli mi
Topuk aşınması diğer tek de aynı yerde ve şekilde mi ?
Topuk kauçuk taban ilk temas bölgesinden aşınmış kaymaya ve düşmeye sebebiyet verebilir.
Evet aynı yerde aynı şekilde. Kayma dışında sakatlık olarak etki eder mi bu aralar shin splints ağrısı çekiyorum sebebi bu olabilir mi?
ilk sebep eskiyen ayakkabı sonra zemin ve koşu hacmi olabilir.
1 senedir hacmimi arttırmadım çok vaktim olmuyor zaten hep 40km ama genelde hep aynı yolda koşuyorum ve yolda yanlara doğru hafif eğim olduğunu farkettim galiba ondan oldu bu dış taraftarındaki aşınma
Her şey aynıyken eskiden olmayan ağrılarınız olmaya başladıysa ayakkabıdan olabilir. Aynı ayakkabıyı ben de o kadar km kullanıp emekliye ayırdım. Şimdi günlük olarak bazen de spor salonunda kullanıyorum, hala iş görüyor.
Hiç ayak analizi yaptırdınız mı? Yoğun bir dışa basma var gibi. Aynı sorundan müzdaribim.
Bence ayakkabida bir sorun yok henuz, birkac yuz km daha giyilebilir. Ayak analizi gibi seylere girmeden once biraz daha yavas ve biraz daha az kosmaya calisin (toplam hacim ama her antrenmanda da). Bir de farkli parkur deneyin arada bir, hep ayni yerde kosmayin. Biraz dinlenmek, yavas ve az kosmak shin splintse iyi gelecektir.
Yok hiç yaptırmadım düşünüyorum ama henüz fırsatım olmadı malesef
Ayakkabıyı değiştirmeye karar verdim adidasın indirimlerinden adidas supernova rise 2 aldım fakat tabanda ufak bir açılma var. Stokta değişim için başka ayakkabı yok indirim de bitmiş zaten yeniden sipariş veremiyorum. Bu şekilde kullanmam sorun olur mu yoksa iade etmeli mi?
Yapıştır başkan ne sorun olacak . Daha jiç giymemişsim renginden anladığım güzel ayakkabı kullan