Ayakkabı İnceleme - Nnormal Tomir 1

Efes Ultra fuarında satın almış olduğum Nnormal Tomir 1 modeli ayakkabım hakkında bir inceleme yazayım dedim.

Ayakkabının sevdiğim ve sevmediğim taraflarını yazacağım.

Önce hoşuma gitmeyen taraflarını yazayım.

Ayakkabının bağcıkları uca doğru indikçe içeriye doğru bir iniş yapıyor. Bu iniş alttaki resimde çift kırmızı ok ile işaretlediğim yer tam başparmağın boğumunun üstüne geliyor. Bu boğum bende biraz çıkıntılı olduğu için ilk giydiğimde çok rahatsız etti.

Bu durumu bir alttaki fotoğrafta mavi ok ile gösterdiğim şekilde hallettim. bağcıkları en altta delikten çıkardım ve bağcıkların baş parmak boğumuna baskı yapmasını engelledim. Artık bir rahatsızlık vermiyor.

Ayrıca bir altta fotoğrafta kırmızı ok ile işaretlediğim yerde görülebileceği üzere tek delik var. Piyasadaki diğer koşu ayakkabılarının tamamında burada çift delik oluyor. bu çift delik ayakkabı boğazının daha sıkı hale getirilmesini ve topuğun ayakkabı içinde sabitlenip oynamamasını sağlıyor. Böylece ayakkabı ayak ile bir bütün halinde hareket ediyor ve topuğun sürtünerek su toplamasını engelliyor. Ayrıca topuk ufakta olsa ayakkabı içinde yukarı aşağı oynadığında bir miktar enerji boşa gitmiş oluyor. Tek delik ile bağcıkları sıktığınızda ayakkabının boğazı değil, sadece üst kısmı sıkılaşıyor ve ayak üstünü rahatsız edebiliyor. Ayakkabının 2.inci versiyonunda bu delik eklenmiş galiba.


Ayakkabının sevdiğim tarafları;

Ayakkabının tutunması çok iyi. Vibram taban hem çamurda hem ıslak taşlar üzerinde yeterli tutunmayı sağlıyor. Bir yol ayakkabısı ile asfalt üzerinde gidiyormuş gibi toprak üzerinde bir tempo yakalayabiliyorsunuz.

Yastıklaması tam patika ayakkabısı tarzında ve oldukça yeterli. Bir yol ayakkabısı ile üstüne bastığınızda sizi rahatsız edebilecek çakıl taşları bu ayakkabı ile koştuğunuz hiç rahatsızlık vermiyor. Bu yastıklama kuru zeminde ve uzun mesafede konforlu olmayabilir ama İznik Ultra gibi ıslak zeminli bir yarışta size 160k yarışında dahi yeterli gelecektir. Salomon Speedcrooss tarzı bir yastıklaması var.

Ayakkabıyı ayağınıza giydiğinizde ayakkabı ayağınıza bir kalıp gibi oturuyor. Ayağınızı her taraftan saran ve kavrayan yapısı ile ayak ile bütünleşiyor. Bu hoşuma gitti. Bu bütünleşme ayağın içeride oynamasını engelleyip uzun mesafelerde ayağın tahriş olmasını ve su toplamasını engelleyebilir.

Ayakkabı minimalist bir ayakkabı değil ama tuhaf bir şekilde çok hafif hissettiriyor. Ayağınıza giydiğinizde ayak ile bütünleşen yapısı sayesinde ayağınızda hiçbir ağırlık hissetmiyorsunuz.

Kavisli taban yapısı 8mm drop ile ayakkabı yokuşlarda yere oturuyor. Ayakkabı ile güzel tepe sprintleri çıkıyor. Downhill sprint denemedim ama yokuşlarda verimli olduğunu söyleyebilirim.


34 Beğeni

Çok değerli bir inceleme olmuş. Kendi adıma teşekkür ederim.

3 Beğeni

Bende beni bu ayakkabı ile tanıştırdığı için @bikeg ye teşekkür ediyorum.

2 Beğeni

Teşekkürler @ismaileren :kissing_heart: Güle güle eskit diyeceğim de eskimiyor. :face_with_hand_over_mouth:

Bende iki Tomir de var. Tomir 2.0’da bahsettiğin üst delik var ama ben hala kullanmıyorum…

Tomir 1.0 ile 2.0 arasındaki temel farklar; daha geniş kalıp ve daha fazla yastıklama, köpük malzemesinin Kjerag ile aynı olması. Bunlar değişti. Tomir 1.0 benim taraklı ayaklarım için ilk giydiğimde dar idi, uzun bir hikaye, dizimden sakat idim, uzun süre antrenman yapamayınca Cut gelip çatmıştı, 38K’da giydim ilk, ayaklarım zonkladı resmen, fakat sonra çok garip bir şey oldu, 30. Km’den sonra birden ayağım için üretilmiş gibi bir kalıba büründü. O zamandır bu zamandır patik gibi benim Tomir’ler.

Tomir 2.0 geldi taze, tabii hemen bir merak aldım. Şimdilik henüz hiç koşuya çıkartmadım onları, kıyamadım desem yalan olmaz. Ama her gün ayağımda, hem çok şık hem çok konforlu. İkisinin yeri ayrı, onu da çok sevdim.

Tomir ailesi, teknik, taşlı zeminler için. Çarşaklı zeminler, Aladağlar gibi. Çamurlu zeminlerde tank gibi gidiyor. Taşlara tekme ata ata kullanıyorum Tomir’i.

Etkinliklerde tek 1 negatif geri dönüş aldım. O da kilolu bir arkadaşa vermişiz, bahsettiğin ayakkabı üstündeki o çapraz bağ sistemi ve kavrama yüksekliği ona dar gelmişti.

O çapraz sistem aslında ayağını iyi kavrasın diye var, sokakta, ormanda hiç bir yerde bana sürpriz yaşatmadı ama 160K da koşmadım :face_with_hand_over_mouth: tabii…

Bir de ayakkabı deneyimi çorap ile bir bütün, özellikle merino çorap ile müthiş ikili oluyorlar.

Bu arada diğer modelimiz performans ayakkabımız Kjerag fanlarının sayısı da hızla artıyor. Kjerag da (çok teknik yarışlar hariç) Türkiye’deki bütün trail yarışlar için çok uygun. Kilian da pistte, koşu bandında, patikada her yerde Kjerag’ı kullanıyor…

11 Beğeni

Merhabalar, Tomir 2 stoklara girmiş. Sayın @bikeg acaba forum için bir indirim oluşabilir mi ? :slight_smile:

8 Beğeni

Koşucuları üzmüyoruz. :wink:

Yakın tarihlerde hangi etkinlikteyiz?

Kızılcahamam Trail
Sapanca Ultra
Uludağ Ultra - hatta ilk siz duymuş olun, Tomir 2.0 taze geldi, test imkanı ilk Uludağ’da olacak. :wink:

Gelin, önce test edin, deneyimleyin, kahvemizi için, sohbet edip, tanışmış oluruz.

Patikalarda görüşmek dileğimle. :sparkles:

5 Beğeni

Harikasınız,:clap:t2::pray:t3: Cumartesi Dağyenice, sonra sapanca ve Uludağ’da olacağım :smiling_face: görüşmek dileğiyle

2 Beğeni

Merhaba hocam,

Ankara’da mağaza yok galiba Tomir’i deneyebileceğimiz, doğru mudur? Ayaklarım taraklı ve tombik olduğu için cesaret edemedim denemeden almaya. Genelde yol ve patika için Nike modellerini kullanıyorum.

Ahiret sorusu: Tomir 1.0 indirimli fiyatı stoklar bitene kadar mı devam ediyor? Yarışlarda ekstra indirim oluyor mu? Hangi yarışlarda varsınız? Sapancada deneme şansım olmadı maalesef…

Bir de iç tabanı çok sert diyorlar Tomir 1.0 için, bunu ikinci versiyonda gidermişler sanki. Tomir 1.0’de sıkıntı yaratıyor mu bu taban meselesi?

1 Beğeni

Kyzikos, Cappadocia Ultra Trail, Sagalassos’ta olacağız. Standa uğradığınızda bizzat konuşalım. Tomir 2.0’ı ben gündelik hayatta bile kullanıyorum. :smiley: Tomir 1.0’in yeri de ayrı bende…

Tomir 2.0 ile 1.0 arasındaki fark nedir?

Şurada özetledik.

  1. Daha fazla yastıklama, Kjerag’daki köpük ve daha konforlu iç taban
  2. Daha geniş ön kalıp
  3. Daha dayanıklı, çarşak bantları özellikle
  4. Vibram tabanındaki grip daha iyi tutuyor…

Tomir 1.0’ın stokları azaldı, bir rengi yok, diğer 2 renginin stokları bitene kadar bu fiyatta olacak. 3.999TL. Bu fiyat son fiyattır, üzerine ekstra indirim yapılamaz, zira indirimli yurtdışı fiyatının %20 altında satıyoruz.

Koşu ile kalın. Sevgiler.

4 Beğeni

Kyzikos’a Marka olarak gelmenize çok sevindim, Uludağ’da denemeyi istiyordum hava şartları izin vermedi. Görüşürüz diyelim :wave:

2 Beğeni

Selam Bike,

Bu Tomir’in “numara - uzunluk” ilişkisini hiç bir yerde bulamadım. Bir kaçı hariç nerdeyse tüm markalarda US9=EU42.5=27cm gibi bir denklem var. Fakat ben efes ultra’da Kjerag denemiştim. O ayakkabı çok bol olmuştu bana. Bazı incelemelerde Tomir Kjerag gibi büyük değil yorumları var. O yüzden emin olamıyorum. Bir yardım lütfen :slight_smile:

Numara - uzunluk ilişkisini burada paylaşabilirsen herkes faydalanabilir.

Şimdiden teşekkürler.

3 Beğeni

Merhaba, ben tomir 2 yi 44 numara aldım, ayağıma tam oldu. Hoka, asics, nike da da 44 numara giyiyorum, belki referans olur. Ayaklarım ince uzun, taraklı değil.

2 Beğeni

Aslında Nnormal’ın sayfasında cm’li bir size chart var. Benim ayağım asimetrik, sağ taraf epey taraklı. Tomir 1.0’de bedenimi almıştım, Tomir 2.0’da yarım beden büyük aldım. Neden? Tomir 1.0 ilk 30k yanlardan sıktı, ama sonra birden açıldı, 50k sonrası ayağımın şeklini aldı. Tomir 2.0 da aslında aynı beden yine oldu, Tomir 1.0’deki sıkma hissiyatı hiç olmadı. Yine de yarım beden büyük almak istedim. Tecrübe ile şunu anladım: Ayakkabı esasen o çapraz bağcık sistemi ile ayağına fit ediyor. Yarım beden büyük olup olmamasının pek bir önemi yokmuş.

2 Beğeni

Athletic Zone WhatsApp hattında bana 42 numaranın 26,7 cm olduğu bilgisini verdiler, bu tabloya göre 42 numara 26 cm. İşler karıştı biraz :blush:

2 Beğeni


Hoka ,nike ve on cloude ölçülerim 30’5 santim iken nnormal markasında 30cm.Ve gayet rahat oldu .

2 Beğeni

Teşekkürler. Ben neden bulamadım bu linki :slight_smile:

Fakat bu chart ile athleticzone sitesindeki chart uyuşmuyor maalesef.

Anadolu yakasında satan bir mağaza var mıdır acaba?

3 Beğeni

Athletic Zone’da tüm markalar için genel bir chart var. UK size’ın ne ise odur NNormal size’ın. Anadolu yakasında yokuz, sana en yakın mağaza Karaköy’deki.

1 Beğeni

Merhabalar @okmali sitede NNormal size chartlarını ekledik. Bilgine.

Kocaman sevgiler.

7 Beğeni

Tebrikler ve Teşekkürler :clap:

3 Beğeni

Trail numaramı yarım beden büyük alırım. Bu ayakkabıda sorarak numaramda aldım. Trail de aldığım ayakkabılar gibi oldu. Ona göre büyük numara tercih etmeyin.

1 Beğeni