Efes Ultra fuarında satın almış olduğum Nnormal Tomir 1 modeli ayakkabım hakkında bir inceleme yazayım dedim.
Ayakkabının sevdiğim ve sevmediğim taraflarını yazacağım.
Önce hoşuma gitmeyen taraflarını yazayım.
Ayakkabının bağcıkları uca doğru indikçe içeriye doğru bir iniş yapıyor. Bu iniş alttaki resimde çift kırmızı ok ile işaretlediğim yer tam başparmağın boğumunun üstüne geliyor. Bu boğum bende biraz çıkıntılı olduğu için ilk giydiğimde çok rahatsız etti.
Bu durumu bir alttaki fotoğrafta mavi ok ile gösterdiğim şekilde hallettim. bağcıkları en altta delikten çıkardım ve bağcıkların baş parmak boğumuna baskı yapmasını engelledim. Artık bir rahatsızlık vermiyor.
Ayrıca bir altta fotoğrafta kırmızı ok ile işaretlediğim yerde görülebileceği üzere tek delik var. Piyasadaki diğer koşu ayakkabılarının tamamında burada çift delik oluyor. bu çift delik ayakkabı boğazının daha sıkı hale getirilmesini ve topuğun ayakkabı içinde sabitlenip oynamamasını sağlıyor. Böylece ayakkabı ayak ile bir bütün halinde hareket ediyor ve topuğun sürtünerek su toplamasını engelliyor. Ayrıca topuk ufakta olsa ayakkabı içinde yukarı aşağı oynadığında bir miktar enerji boşa gitmiş oluyor. Tek delik ile bağcıkları sıktığınızda ayakkabının boğazı değil, sadece üst kısmı sıkılaşıyor ve ayak üstünü rahatsız edebiliyor. Ayakkabının 2.inci versiyonunda bu delik eklenmiş galiba.
Ayakkabının sevdiğim tarafları;
Ayakkabının tutunması çok iyi. Vibram taban hem çamurda hem ıslak taşlar üzerinde yeterli tutunmayı sağlıyor. Bir yol ayakkabısı ile asfalt üzerinde gidiyormuş gibi toprak üzerinde bir tempo yakalayabiliyorsunuz.
Yastıklaması tam patika ayakkabısı tarzında ve oldukça yeterli. Bir yol ayakkabısı ile üstüne bastığınızda sizi rahatsız edebilecek çakıl taşları bu ayakkabı ile koştuğunuz hiç rahatsızlık vermiyor. Bu yastıklama kuru zeminde ve uzun mesafede konforlu olmayabilir ama İznik Ultra gibi ıslak zeminli bir yarışta size 160k yarışında dahi yeterli gelecektir. Salomon Speedcrooss tarzı bir yastıklaması var.
Ayakkabıyı ayağınıza giydiğinizde ayakkabı ayağınıza bir kalıp gibi oturuyor. Ayağınızı her taraftan saran ve kavrayan yapısı ile ayak ile bütünleşiyor. Bu hoşuma gitti. Bu bütünleşme ayağın içeride oynamasını engelleyip uzun mesafelerde ayağın tahriş olmasını ve su toplamasını engelleyebilir.
Ayakkabı minimalist bir ayakkabı değil ama tuhaf bir şekilde çok hafif hissettiriyor. Ayağınıza giydiğinizde ayak ile bütünleşen yapısı sayesinde ayağınızda hiçbir ağırlık hissetmiyorsunuz.
Kavisli taban yapısı 8mm drop ile ayakkabı yokuşlarda yere oturuyor. Ayakkabı ile güzel tepe sprintleri çıkıyor. Downhill sprint denemedim ama yokuşlarda verimli olduğunu söyleyebilirim.