Asics Gel Fuji Sensor 2 Yırtılma Problemi

Arkadaşlar merhaba,

29/08/2014 tarihinde Yalı Spor’dan internet sitesi üzerinden Asics Gel Fuji Sensor 2 patika ayakkabısını aldım. Alma nedenim 1 ay sonrasında gerçekleştirilecek Frig Ultra’da giymekti. Ayakkabılar elime geçtikten sonra Çekmeköy’de 3 hafta kadar antrenmanlarda kullandım. Ardından Frig’de kullandım. Yarış sonrasında önce sağ tekinde tekstil bölgesinde yırtılma dikatimi çekti. Açıkçası öncelikle suçu kendimde aradım heralde bir yerlere taktım diye düşünürken. Ardından birkaç gün sonra yine bir Çekmeköy antremanında arkadaşımın uyarmasıyla sol tekinde benzer yırtılmayı gördüm. Yırtılmalar sanki erime gibi. Durumu anlatan bir yazı ile 31/10 tarihinde Yalı Spor’a ayakkabıları gönderdim. 1 aylık detaylı inceleme süresi sonunda Asisc’in kullanıcı hatası tespiti ile ayakkabıyı geri gönderdiler.
Bir trail ayakkabısı kulanıcısı tarafından 1-1,5 ay gibi bir sürede nasıl olur da fotoğraftaki gibi yırtılacak şekilde kullanılabilir. Bu arada ayağım taraklı değil:)
Sizce yapabileceğim bir şey veya önerisi olan var mı? Böyle bir durum yaşadınız mı?





Merhabalar,
Bence tekrar detaylı bir inceleme isteyin ve böyle bir olayın spor malzemeleri üretiminde uzman olan markanın büyüklüğüne yakışmadığını belirtin. Yapacakları detaylı incelemenin en azından bundan sonraki üretimlerinde bu problemle karşılaşmamalarına vesile olabileceğini de yazabilirsiniz.
Mücadelenizde kolay gelsin diyorum.
Orhan Ölmez

Hiç muhatap olmayın , internette bırakabildiğiniz her yere olumsuz tecrübenizi yazın ve tüketici hakem heyetine gidin.

Benzer bir olay benim de başıma geldi. Gel Kayano 19’larım yaklaşık 500 km’de resmen parçalandı. Aynı kıvrım noktasında yırtılma ve topuk kısmındaki süngerler ve tekstil bölümü komple parçalandı. Türkiye’den mantıklı bir yanıt alamadığım için yurtdışına da aynı şikayette bulundum. Önce ürün fotoğraflarını mail ile ulaştırdım, kargo ile göndermemi istediler. DHL’le gönderim sonrasında yaklaşık 1 ay sonra “kullanım hatası” tespitiyle geri geldi… Yani problem bendeymiş…:slight_smile:

Sadece bir tekinde olsa tamam diyip geçeceğim. Her ikisinde de aynı yerde, aynı şekilde yırtılma var. Sonuç kullanıcı hatası! Hakem heyetinden böyle durumlarda sonuç alınabiliyor mu?

Hakem heyetleriNin kuruluş amacı bu.Başvururken herhangi bir ücret ödemezsiniz.Dilekçenizde bu modelin özellikle ekstrem şartlar için üretilmiş bir model olduğunu belirtin, bilirkişi çok yüksek bir ihtimal üretim hatası raporu verecektir.Ayakkabının yenisiyle değiştirilmesini değil , paranın iadesini isteyin bence.

@ilkerl Ayakkabıları temizledikten sonra özellikle Tolga ve sendeki yırtılan yerlere dikkat ettim. Sağ tekin fotoları ekte, sol tekte de yıpranma var.

Bu ayakkabıları ekim başında distribütörün optimumdaki mağazasından aldım, ilk defa 20 aralık longest night 60K da giydim, bir de 27 aralıkta beraber yaptığımız 20K var.

Sorun net bir şekilde bende değilmiş böylece ortaya çıktı. Cumartesi sadece Tolga’da değil Özgür’de de aynı problem vardı. Hepimiz toplanıp yırttık asics gel fuji sensor ayakkabılarımızla güzel bir fotoğraf çektirelim! Üzücü… Açıkçası insan kendini enayi gibi hissediyor. Asics Gel Fuji Sensor 2 almayı düşünen arkadaşlar umarım bu konuyu görür.

Açıkçası bu sorun sadece Asics’e özgü bir sorun değil. Yakın zamanda Salomon XT Wings 3 ve Quechua Mountain Trail 500.3 ayakkabılarımı tamamen bu nedenle atmak zorunda kaldım. Mountain Trail’in ilk uzun koşuda (> 100 km) bağcığı koptu, ikinci uzun koşuda ise (> 100 km) yırtıldı. Salomon’un daha dayanıklı olduğunu, ayrıca iki katman kumaşı olduğu için üst katman yırtıldığında alt katman ile bir süre daha toprak ve taştan uzak idare etme şansı olduğunu söylemeliyim (kalite farkı!). Bir kaç koşuda yırtıkları dikerek kullandım ama sonu kötü olabiliyor (bkz. Tor des Geants koşu raporu). Artık ayakkabı bakarken temel kriterlerimden biri kumaş oldu, çünkü tabanı eskimeden kumaş gidiyor gerçekten. Özellikle ıslak koşular yıpranmayı çok hızlandırıyor. Çözüm olarak yan ve ön tarafta kumaş üzeri koruma bantı olan ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Yalnız kullanım da bir faktör, o konuda haksız değilller. Sertan benzer koşular koşup kumaşı sağlam tutmayı başarıyor. Onun ayakkabılarının da önü açılıyor gerçi…

@ilkerl enayi gibi hissetmek derken mesela üzerinde 900 civarı kilometre olan kayano 17lerde tık yok, 500 civarı kilometrede lahar 5 var onda da tık yok ben markadan oldukça memnunum. Belki de belli bir serinin dağıtımı ile alakalı bize denk geldi ama 4 kişinin farklı çiftlerde ve numaralarda aynı yerde bunu yaşaması da üretim hatasını gösteriyor gibi. Bence toplanıp gidelim hakem heyetine distribütör ile vakit harcamayalım.

1 Beğeni

@cem beni enayi hissettiren, farklı yerlerden alınan bir üründe 4 kişinin de sorun yaşaması ve asics’in benim itirazıma karşı kullanıcı hatası bu kusura bakmayın demesidir. Elbetteki bende yaklaşık 700 kilometredir kullandığım Kayano 20’den deli gibi memnunum. Hatta aynısından düşünmeden yeniden alırım. Bu kadar çok yırtılan ayakkabı varsa üretim hatası olduğunu bilmemeleri mümkün değil. Açıkçası beni düşündüren. Kusura bakmayın böyle bir durum var. Evet bu seride böyle bir sıkıntı yaşanıyor. Hatamızı nasıl telafi edebiliriz. Neden denilmiyor!
Benimkileri bu sefer geçen hafta direk Asics Türkiye’ye (European Fashion & Sports Investments Giyim Malz. Tic. Ltd. Şti) gönderdim. Sonucu bekliyorum. İletişimde kalalım. Sende bu süreçte aksiyon al bence.

1 Beğeni

@girgink selam.

Açıkçası 4 kişi de aynı şekilde yırtılma varsa. Kullanım faktörünü kabul edemiyorum. Trail segmentinde satılan bir ayakkabı yağmur ve çamura sokmadan nasıl kullanılacak. Ayakkabının kumaşı şeker gibi eriyor:-) Sorun bence tamamen kalite.

Ayakkabıyı 2014 ocak ayında aldım. İlk defa Mart ayındaki geyikte kullandım.Bu koşudan sonra İznik Ultra 130 koştum ve sağ tekte kumaşta yıpranma gördüm ama dikkate almadım.(iznikte neredeyse hiç çamur yoktu) Asıl sorun Frig vadileri Ultrada yağmur ve çamurda 100K koştuktan sonra otele döndüğümde sağ tekte 5cm ciddi sol tekte 3cm açılma vardı. Ve kumaş dökülüyordu. Ayakkabının trail ayakkabıya göre kumaş kalitesi felaket. Kumaşı görsel ama son derece kalitesiz. Her koşu sonrası farklı bölgesi dökülüyor. Trail ayakkabı kumaş kalitesi bu kadar kötü olmamalı.

Haklısın @ilkerl, faktör demek doğru olmamış. “Faktör olabilir” demek sanırım daha doğru. @potansiyel’e de katılıyorum, kalite daha yüksek olmalı. Ama üreticilerin farklı yaklaşımları olabiliyor. Trail ayakkabısı olarak satılan, ama kumaşı dayanıklı olmayan bir çok ayakkabı var piyasada. Buna üretim hatası demek bence pek doğru değil, tasarım tercihleri o şekilde yapılmış. Sonuçta isteseler benzer maliyet ile çok daha dayanıklık ayakkabı da üretebilirler. Benim temel olarak söylemek istediğim yırtılma probleminin özellikle son dönemlerde sık karşılaşılan bir sorun olduğu (benzer kumaşlar kullanılıyor olduğu için olabilir) ve ıslak koşulların bunu ciddi oranda hızlandırdığıydı.

@ilkerl’in macerasına ithafen bugün götürdüm ayakkabıları aldığım yere (distribütörün mağazasına), 21 gün sonraya cevaplarını bekliyorum.

1 Beğeni

Bu hafta Asics Türkiye’den (European Fashion & Sports Investments Giyim Malz. Tic. Ltd. Şti) güzel bir haber aldım. Değişim talebime olumlu dönüş yaptılar. Taksim’de bulunan mağazalarından istediğim herhangi bir modeli alabileceği söylediler. Geçtiğimiz Cuma günü Asics Nimbus-16 ile değişimi gerçekleştirdim. Asics Türkiye’ye bu yaklaşımlarından dolayı teşekkür ederim.

5 Beğeni

Aynı şekilde değişim talebime bugün itibarı ile olumlu dönüş yapıldı. Aynı şekilde ASICS Türkiye’ye teşekkür ederim.

2 Beğeni

Bu mücadelenin olumlu neticelenmesi iyi oldu. Artık her şeye kolay kolay kullanıcı hatası diyemeyecekler. Emeklerinize sağlık. Cem de sen de yeni ayakkabılarınızı da güle güle kullanın.

2 Beğeni

Bu yırtılmalar genelde patika ayakkabılarında daha çok oluyor, yol ayakkabılarında pek rastlanmıyor. Benim aklıma gelen açıklama şu; yol ayakkabıları kendi içinde daha birbirine yakın malzemelerden oluşuyor, yani genelde yumuşak kumaşlar gene yumuşak malzemeler ile bitişiyor, eğer parmak koruma veya topuk desteği parçası varsa bunlar da genelde yumuşak ve esnek malzemeden üretilmiş oluyor. Oysa patika ayakkabılarında bu koruyucu bölümler daha mukavim olması adına biraz daha sert ve az esneyen malzemelerden yapılıyor. Dikkat ederseniz fotoğraflarda gözüken yırtılmalar genelde kumaşın kat yaptığı ve sert malzemenin kumaşın üzerine bindiği yerlerde. Yani ayakkabı biraz kendi kendini yiyip bitiriyor olabilir. Sağlaması gereken sağlamlık ve destek buna yol açıyor olabilir.

Bir diğer fark da bence ayak basışı ve kıvrılma katsayısı. Düz yolda ne yaparsak yapalım ayağın basışı hep aynı. Parmakların kıvrılması da aynı, ayağın yere inerken ve yerden kalkarken açısı da aynı. Oysa bir patika koşusunda, hele bir de yarış şartları söz konusu ise ayak çok değişik şekillerde yere basıyor. Taşlık bir zeminde, yokuş çıkarken, dallara köklere basarken ayakkabı olmadık açılara gelebiliyor, özellikle yırtılma olan bölge çok esniyor ve hareket ediyor. Asfaltta koşarken bunlar pek olmuyor. Belki aradaki farkın sebebi bu da olabilir.

Bir ihtimal daha aklıma geliyor; patika koşuları genelde uzun mesafe yarışları oluyor, ayakta daha uzun zaman geçirileceği için koşucular biraz daha büyük numara ayakkabı tercih edebiliyorlar. Bu da ayakkabının kumaşının bu kıvrım bölgelerinde daha çok pot yapmasına yol açıyor. Pot yapan kumaş da sıkı saran kumaşa göre kendi içinde daha çok hareket ettiği için yıpranıyor ve yırtılıyor.

Ben artık patika ayakkabılarımdan asfalt ayakkabısı kadar uzun ömür beklemez oldum. Bahsedilen 800-1000km ler genelde asfalt modelleri için bence, bir patika ayakkabısı 400-500km üzerine çıkıyorsa büyük başarıdır diyorum. Bu işin doğasında bu var (“fıtrat” gibi oldu biraz ama…)

4 Beğeni

Birçok markayı deneme fırsatı olmuş biri olarak Asics’lerin üst malzemelerinin (mesh), yırtılmaya daha yatkın olduğunu gördüm. Yine de tüm Asics’lerimin üst bölümü yırtılmadı.
Yine de ayakkabının kullanım koşulları bu ömrü uzatıp, kısaltabilir diye eklemeliyim.

  1. Koşularınızda, ayak tırnaklarınızın mutlaka fazla uzun olmadığından emin olun.
  2. Koşularınızın ne kadarlık bölümünün yokuş aşağı parkurda geçtiğini irdeleyin.
  3. Çamaşır makinesinde mutlaka yıkanacaksa, elde yıkama + soğuk + en kısa süre + deterjansız + kurutmasız seçenekleriyle yıkanmasını sağlayın veya eldiveni giyin, elde yıkayın.
1 Beğeni