2026 yılı Temmuz ayında ağrı dağında yapılması planlanan yarış. zirveden geçen bir parkurda olacakmış. zirveden geçen parkur, en az iki kişilik takımlardan oluşacak. bu parkurda bireysel koşu olmayacakmış. sabırsızlıkla beklediğim yarışlardan biri. bana göre ülkenin en zor yarışlardan biri olacak. beklemedeyim.
4 parkur olacak. en uzun parkur olan 42K parkuru zirveden takım şeklinde geçecek.
dosso dossi holding oldukça büyük destek vermiş.
detaylar geldikçe devam edeceğim.
Harika haber, bakalım tarih ne olacak? Umarım Uludağ’a yakın olmaz.
Yarış direktörüne ilettim söylediğinizi. ben de öyle olmamasını umut ediyorum. organizasyon bayağı kaliteli ve çok detaylı olacak.
Asla ırkçı bir insan olmamakla birlikte yarışın isminin Ararat olması bir tek beni mi rahatsız etti.
Yarışarak Zirve veriyorlar, dilerlerse evlilik yıldönümümde bile yapabilirler. ![]()
Ararat ismi hakkında kısa bir bilgi geçelim;
- Dil ve Etimolojik olarak:
- Ararat ismi, İbranice Tevrat’ta geçen “Urartu” krallığının adının bir çevirisidir.
- Orijinal olarak “Urartu” (Asur kaynaklarında geçen) M.Ö. 9-6. yüzyıllar arasında Doğu Anadolu’da hüküm süren bir krallıktı.
- Ararat ismi, zamanla İbranice metinlerde bu şekilde yer aldı ve İncil’de de bu biçimde geçti.
- Dini ve Mitolojik Bağlamda:
- Ararat, Nuh’un Gemisi’nin karaya oturduğu dağ olarak İncil’de geçer (Tekvin 8:4).
- Bu nedenle dini metinlerde kutsal ve sembolik bir anlam taşır.
- Anlam olarak:
- Ararat’ın kendi başına kesin bir anlamı olmamakla birlikte, Urartu’nun kelime anlamı “yüksek yerler ülkesi” ya da “dağlık bölge” olarak yorumlanır.
- Coğrafi ve Kültürel Bağlamda:
- Günümüzde Ağrı Dağı olarak bilinen bu volkanik dağ, Türkiye’nin en yüksek zirvesidir.
- Ermeni kültüründe de kutsal bir semboldür ve ulusal bir simge olarak kabul edilir.
Kısaca özetlersek:
Ararat, antik Urartu krallığından türeyen, İncil’de adı geçen, dini ve kültürel olarak güçlü çağrışımları olan tarihsel bir isimdir.
Sanırım yeterince açık olmuştur.
Koşu ile ilgili bir konuyu koşu dışına taşırmaya da gerek görmüyorum. Saygılar.
![]()
![]()
aynı fikirdeyim. O zaman parkurda görüşmek dileğiyle ![]()
- Kim duzenliyor?
- Izin alabilmisler mi yoksa temenni mi?
- Kosacaklardan beklenti ne acaba? Kalifikasyon vb.
- Takimi kurmak sart mi yoksa “belli bir yukseklikten sonra yalniz birakmayiz, arkadan geleni bekle beraber kos” zorunlulugu mu acaba?
Aklima ilk gelenler…
Mert hocam merhabalar. yarışı çok yakın bir arkadaşım düzenliyor. çok çok iyi bir Dağ rehberi ve 50 den fazla ülkede değişik yarışlara katılmış biri. kendi ekibi var onlarla beraber düzenliyor. hazırlayan ekibin tamamı koşucu ve iyi birer dağcı.
İzinleri çoktan aldılar. ona göre parkur hazırlıkları yapıldı. sertifikalandırma süreci de sona ermiş.
Aladağlar epic trail gibi yarışlardaki şartlar aranacak. özellikle zirve için en az 3500 metre üstü tırmanış, ultra maraton koşmuş olma şartı vs vs.
takım en az 2 kişi olmak zorunda olduğunu söyledi. tek başına zirveye izin vermeyecekler. hayati riskten ötürü.
Resmi yazışmalarla uğraşılıyor şu an. çok yakında tüm bilgilendirme yapılacak.
beklemeyiz.
Amacım koşu ile ilgili bir konuyu koşu dışına çıkarmak değil. Yalnızca isme anlam veremedim hepsi bu. Hala da fikrimin arkasındayım. Detaylı bir açıklama olmuş teşekkür ederim.
İsimde sadece “Ararat” kullanılmıyor. Yanında bir de “Sky Race” var. Bu da rahatsız edebilirdi.
Ararat’a itiraz ediyorsak, "Sky Race"e de itiraz etmeliyiz. Ararat için Ağrı Dağı’nın uluslararası alanda bilinen ismi diyelim geçelim.
İyi organize edilirse ve tanitilirsa dışarıdan da koşucu çekme potansiyeli olan bir parkur.
1- Ararat Sky Race…
2- Ağrı Gökyüzü Yarışı…
Nedense kendi anadilimdeki kullanım basit, yabancı bir dildeki kullanım ise daha havalı geliyor. Bir İngiliz bu iki dildeki teleffuz hakkında ne düşünür acaba… merak ettim ![]()
Ama tabi, Ağrı da dense Ararat ta dense neresi oldugunu ben biliyorum. Dışarıdan katılım bekleniyorsa, Ağrı isminin kullanılması amaca hizmet etmez. Dışarıda bilindiği şekilde isimlendirmek daha doğru olur sanırım.
Evlilik yıldönümü kutlamak için iyi bir alternatif zaten. Eşinle birlikte takım olabilirsin
. Biz evlilik yıldönümü değil ama eşimin doğumgünlerinden birini Erciyes Zirvede kutlamistik.
Kapadokya, Likya, Frig ve bilimum özgün isim değil de Ararat’tan rahatsız oluyorsanız kendinizi geriye kalan hayatınızda geliştirmenizi temenni ederim.
Irkçı değilim ama diye başlayan tüm populist cahil söylemler ayıplanmalı. Sonra da koşu dışına lafı çıkarmayayım bık bık bık.
Etrafınızdaki son 50 yılda konulmuş uydurma adı ile anılmayan tüm yerlerden rahatsız olacak iseniz evinizden çıkmamanız gerekir.
Arkadaş rahatsız oldum dedi, uzatmadı,yanıt aldı yanıt verdi de bu linç kültürü nedir?
Toplum olarak patlamaya hazır bomba gibiyiz. Bize bir konu verin yeter ki hemen iki kutup olalım. Bu başlıkta bile bir gerilimin eşiğindeyiz.
Bence burada kutup olmayalım. Olacaksak da 220-yaşla HR Zone hesaplayanlarla laboratuvardan çıkan laktat sonucuyla hesaplayanlar gibi kutuplaşmalar yaşayalım. Böyle bir konu için birbirimizi kırmaya üzmeye değmez diye düşünüyorum.
Bu arada Kaçkar ve Kaçkar Ultradaki yayla isimlerinin birçoğu da Ermenice kökenli. Ararat’ın bayrak isim olması insanı bir şaşırtıyor. Geçen bir Japon paylaşımı görmüştüm Mount Ararat diye, İstanbul’a Constantinople denilmiş gibi geldi önce. Ama sonra düşününce Ağrı diye bir yabancının tanıması çok zor diye düşündüm. Bu yarış da gerçekleşirse doğru bir reklamla meraklısının ilgisini çekebilir diye düşünüyorum.
Irkçı değilim ama diye söze başlayanlar ayıplanmalı. Period.
Ben buna kutup olurum. 220-yaş bana uymuyor yahu. Giydirmesinler bana bu gömleği ![]()
Kesinlikle büyük potansiyel. Ama ben bunu taaa Tahtalinin (4 mevsim bir bölgede plajdan zirveye konsepti) ilk yıllarında da demiştim. Aladağlarda da (dağcılık konusunda iyi bilinen) … Erciyeste de (zirvesi ve kış turizmi ile iyi bilenen) …
Dağlar ülkesiyiz ama kendi dağlarımıza kendi insanımızı çıkartamadık ki.. dışarıdan katılım bekleyelim. Ağrı Dağı da rakımıyla ilginc bir deneyim sunabilir. Yanlız iki şey aklıma takılıyor. Zirve için krampon, dağcı mi koşucu mu? Hangi tip zorunlu olacak. Oksijen tüpü zorunlu mu, tavsiye mi olacak. Hızlı bir yükselişin etkileri nasıl yaşanacak. Bu koşu bunları akla getirerek dahi, ne kadar ilginç olabileceğını gösteriyor.
Edit: Ağrı Dağı Kaçkar gibi, Erciyes gibi tek kamp ile çıkılan bir dağ değil. 2 kamplı bir dağ. Eylül başlarında bir grup koşucu Ağrı’da zirve yapmıştı. Ama irtifaya uyum (aklimatizasyon) konusundaki yaklaşımlarını takip etmedim, bilemiyorum. SkyRunning World Series’nin 4. Ayağı Andes Mountain Marathon’da 3500+yükseklik kazanımı varken 5400 metrede zirve görüyorlar. Ağrı’da yarış 3200’den başlayacaksa zirve rakimindan etkilenecek insanlar olur diye düşünüyorum.
Ağrı dağı için genelde 3 günlük tırmanış programı öneriliyor. Ağustos ayında 4 koşucu arkadaş hızlı şekilde zirveye çıkıp indik. 2400 çevirme köyünden zirveye tek seferde yaklaşık 6 saatte ulaştık. İniş ve çıkış toplam 11 saat civarı sürdü. Trail ayakkabısı ve trail kramponları kullandık. 4900mt sonrasında kaztüyü montları giydik. 2 gün önce de aklimatizasyon çıkışı yapmıştık. Benim asıl merak ettiğim kontrol için görevli arkadaş acaba zirvede ne kadar kalabilir ![]()
Ooo hiç aklıma gelmedi, kaztuyu mont daha da ilginç… dağda bildiğimiz ama Koşu kısmında alışık olmadığımız bir detay
.
Aklimatizasyon yapmışsınız, acaba yarış organizasyonunda bu konu nasıl ele alınacak. İrtifaya uyum sağlamadan zirveye (5000+) çıkanlar içinde olumsuz etkilenenler mutlaka olacaktır.
Benim hatırladığım 11 Eylül’de çıkilmişti. Daha öncesinde de siz çıkmışsınız. Traillerin zirvelerden geçmesi çok sevindirici. Hem de Türkiye’nin en yukseginden. Güzel işler yapıyorsunuz, çok tebrik ediyorum ![]()
![]()
![]()
Merhabalar. anlayışınız için teşekkür ederim. saygı sınırları içerisinde tartışmak hepimize bir şeyler katıyor. netice de hepimiz sporcuyuz ve birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz var. siz söyleyene kadar da bu açıdan bakmamıştım. o nedenle ben de sayenizde detaylı öğrenmiş oldum
parkura davetlisiniz ![]()
Konuyu minvalinden çıkartıyorsunuz. Konu yabancı kelime karşıtlığı değil. Anlamıyor musunuz yoksa anlamak mı istemiyorsunuz. Benim için Tunceli TUNCELİ’DİR DERSİM DEĞİL. İstanbul’a konstantinopolis denmesine ne kadar karşıysam AĞRI dağına da ararat denmesine o kadar karşıyım. Kaldı ki Ermeni ordusunun marşlarında bile ARARAT diye geçer AĞRI DAĞI. İtirazım buna. Siz hiç 550 yıl Osmanlı Hükümdarlığında kalmış Balkanlarda Türkçe isimli bir etkinlik gördünüz mü HAYIR. Başkası Milli değerlerini savununca Milliyetçi, Vatansever. Biz Milli değerlerimizi savununca Faşist, Ön yargılı, Kafatasçı… Yok arkadaş ben kabul etmiyorum