Teşekkür ederim inşallah güzel bir etkinlik olur.
kontrol görevlisi arkadaş zirvede kalamaz diye düşünüyorum ve bunun için belki saatler referans alınır veya oraya çip okuyucu yerleştirilip sabit bırakılabilir. yakında tüm detaylar netleşecek. bilgi geldikçe paylaşım yapacağım.
ayrıca arkadaşımın söylediğine göre diğer ülkelerden şu ana kadar 1000 den fazla sporcunun davetli olduğu ve katılacağı. ülkemizden katılacak sporcu sayısının daha az olmasını bekliyormuş. diğer ülkelerden katılacak kişiler hem yarış hem zirve olduğu için normalden fazla talep gösteriyor.
sen hayatında Afyon hayali olan kaç Frig vatandaşı gördün veya Antalya büyük hedef diye marş söyleyen kaç Likyalı ile tanıştın kardeş. Ama Ermeni Ordusu her sabah büyük hedef ararat diye yemin ediyor. Bak ismin ne güzel YAVUZ. İsminle yaşa AĞRI DAĞI da ismiyle yaşasın. Saygı çerçevesinde yazamayacaksan yazma lütfen. Cahil olan sensin maalesef siyasi okuman yok bari boş konuşma.
Ben sizi anlıyorum. ‘irkci değilim’ diyerek söze başlamanızdan ‘Ermenistan’ın Ağrı dağı hakkındaki düşüncelerine’ vurgu yaptığıniz belliydi. Ben o topa hiç girmedim. Yazdığım gibi yabancı kelime hassasiyeti de olabilir. Ben de bundan rahatsızlık duyabilirim. Sizin de beni anlamanızı beklerim.
Tam olarak Konuyu minvalden çıkartmak doğru değil. Evet haklısınız siyasi boyuttan uzaklaştırmak için biraz minvalden çıkartma düşüncem oldu, ama yabacı kelime hassasiyetim ve bu kelimenin kullanılmasının tanıtım için gerekli olabileceği konusundaki dusuncem de gerçektir.
Bize ait olan bir dağ hakkında başka ülkelerin (dediğiniz gibi şu an yaşayan bir halkın) egemenlik istemelerine karşı cikisinizi da destekliyorum.
Irkçılık insanlığın başına bela bir konudur. Kötüdür. Savunulacak bir yanı yoktur.
Elindekine sahip çıkmak, kokenlerini sevmek, onunla barışık olmak güzeldir. Bu ırkçılık değildir. Ben Türk’üm. Türk olmayı bir üstünlük görmem. Ama kötü bir şey olarak ta görmem. Türklüğümü sevebilirim. Bu da ırkçılık değildir. Bu kendinle barısikliktir. Kötü olan şey şudur: Bu kendinle barışıklığı İfade ederken ’ falanca şey degilim ama…’ ile başlamak zorunda kalmamizdir.
Ne kadar aksaklıkları olsa da ulaştığımız medeniyet seviyesini aşağıya çeken mülteci sorunundan bahsederken bile ‘irkci değilim ama…’ ifadesi ile baslamak zorunda kalıyoruz. Aslında hiç bu kalıpla başlamadan, sinmeden düşüncelerimizi soyleyebilmeliyiz.
Açıkcası 1000’den fazla kişinin katılacağı ve Ağrı Dağı zirvesini de içeren bir rotada yarış koşulacağına benim aklım kesmiyor. 5000+ metre, 1000+ koşucu diyoruz. Çok riskli, organizasyonu çok ama çok zor bir yarış olacaktır. Çok büyük bir ekip gerekir. Arkadaşınızın böyle bir ekibi var mı? Ya da böyle bir ekip kurabilecek mi? Ben yapabilmesini gerçekten çok isterim. Yarışa katılmayı da çok isterim. Bakalım, inşallah muvaffak olurlar da bizde Ağrı Dağı zirvesi yaparız ![]()
Çok güzel bir cevap olmuş açıklayıcı ve yargılamayan anlayışınız ve anlatımınız için teşekkür ederim Bu toprakların en büyük zenginliği çeşitli kültür ve ırktan halkların bulunması ayrıştırmak veya dışlamak yapılacak en büyük ihanet olur. Siz benim, ben de sizin ne demek istediğimizi anladık. Koşuyla kalın…
evet evet ekibi sağlam ve organize o konuda kendisine güvenim tam. yaklaşık 3 4 yıldır bunun için hazırlık yapıyordu. Yaz boyunca kendi ekibiyle parkurları belirledi. 2 3 ay boyunca kendi antrenmanlarını da o parkurlarda yaptı. zirve geçişli parkur için kontenjan ve şart kısıtlamaları olacak zaten. dediğiniz gibi oldukça büyük girişim. başarılı olması için her türlü desteği vereceğiz. bu yarış çok ses getirecek diye umut ediyorum. video ve fotoğraflar için TRT ile anlaşma da yapılmış. hemen hemen her detay hazır gibi. geriye sadece koşmak kalıyor ![]()
Ben Agri’ya cikmistim. Kosarak cikmadim ama kosarak (ya da epey hizli bir ritimde) indim. Guzel bir havada sorunsuz gorunuyor ama zemindeki kar ve kayma riski sorun. Kramponlarla ilerlemek de ayri bir dert (yurumek bile deneyimsiz biri icin riskli sorunlu). Sadece dogru insanlari secmek bir dert yarisi guvenlik icinde yurutmek ayri dert. Organize edenlere kolayliklar dilerim. Ama gelip kosmak isterim. Hep yukseklere hizla cikip inme hayalim vardi, Aladaglar’da bu hayali gerceklestirdik. Bakalim burada da yapabilecek miyiz?
Extreme bir etkinlik olur eger gerceklesirse. Saglam bir istasyon altyapisi ve arama kurtarma secenekleri gerektiriyor bu tip yarislar. Krampon alternatifi ayakkabilar icin olan kar zinciri olabilir zorunlu malzeme olarak. Aktif bir arama kurtarma helikopter destegi olmadigi zaman, genelde dagci ekiplere kaliyor bu tarz etkinliklerde lojistik faaliyetler. Ornek olarak Monte Rosa Sky marathon u gosterebilirim. 4.554 mt ye cikiyorlar 2 li takimlar olarak. Bir noktadan sonra emniyet ipiyle sabitlenme zorunlu.
Katilim sartlarini ve parkuru cok iyi hazirlamak gerekecek gibi. Merakla takip ediyorum. Guvenlik ve diger detaylar umarim netlesir. Boylece bizim de boyle bir yarisimiz var diyebiliriz artik ![]()
İsim bence de uygun değil. Ağrı olmalıydı. Ararat isimli bir yarışa katılmak istemem. Bu arada hepinizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.
Ekibin içinde doğa arama kurtarma konusunda çok tecrübeli isimler olduğu için onlar da hazırlıklarını ona göre yapıyorlar.
Zirve etabı için çivili ayakkabı kramponu vs organizasyon ayarlayacakmış. Şimdilik malzeme temini konusunda çalışmalar yapılıyor. Yoksa herkeste bulunmayan malzemeler ve 1 yarış için koşucular para harcasın istemiyorlar.
Sizin yazdıklarınızı da sürekli yarış direktörüne iletiyorum. Hepsini not alıp ilgileniyor veya çoğu zaman da onların hazırlığı çalışmaları vs yapıldı diyor. Ekip iyi. umarım alnının akıyla çıkarlar işin içinden. Ve ülkeye harika bir yarış daha kazandırmış olurlar.
yarışı hangi ekip veya kişi organize ediyor. tesekkurler
Merhabalar. Van’da yaşayan Erhan Çalışkan adlı bi arkadaşım var. Kendisi yarış direktörü. Ağırlıklı olarak dağcılık rehberi, bisikletçi ve koşuculardan oluşan bir ekibi var. Onlarla beraber organize ediyor. Erhan 50’den fazla ülkede koşulara katılmış yarışmış iyi bir koşucu aynı zamanda. O nedenle koşunun her noktasına oldukça hakim.
Bu yıl yazın (Ağustos ayı sanırım) @MaratonKardesliktir tarafından bir koşu kampı düzenlenmişti. Bu bir yarış fikrinin habercisi diye düşünmüştüm. Kendilerinin dahil olduğu bir organizasyon mu bilgim yok ama bence orijinal bir fikir olmuş.
Bu yıl Ağrı Dağı Zirve Tırmanışı gerçekleştirmiştim. Bence farklı seviyelerde parkurlar oluşturulabilir bir coğrafya. Çevirme Köyü ve 3200mt ana kamp arası bir parkur, 3200mt ana kamp ve 4200mt ikinci kamp arası bir parkur, İshak Paşa Sarayı-Nuh’un Gemisi Bölgesi arası bir parkur gibi seçenekler keyifli olabilir. Ayrıca zirve için tek kişinin zirve görme seçeneği de bulunabilir. “Relay” tarzı bir yarış bence eğlenceli de olur. Parkur iki güne ayrılır. Birinci gün Çevirme Köyü’den 4200mt kampına kadar koşu ve aklimatizasyon, ikinci gün (gece veya sabah erken saatte) 4200mt kampından zirveye oradan tekrar Çevirme Köyü.
Zaman olarak Ağustos sonu ve Eylül başı en sıkıntısız dönem olabilir. Zira buzlu alan seviyesinin en kısa olduğu dönem bu dönem sanırım.
Ağrı Dağı yürüyüşü yapanlar içerisinde yabancı turist sayısı oldukça fazla. Bu açıdan bakıldığında genel olarak başarılı bir organizasyon olursa yurt dışından dahi gelen çok olur kanısındayım.
Fikir heyecan verince çok uzattım. Fikri bulan, eyleme geçiren ve emeği geçen herkese şimdiden teşekkür eder, kolaylıklar dilerim. Umarım nihai olarak şu an planladığınızdan çok daha başarılı bir organizasyon olur.
Bahsettiğiniz kampa katılanlardan biri de bendim.
Cidden çok iddialı ve riskli bir faaliyet olur “sky race”
Mesala Dağ inişinde ciddi bir düşüş yaşadım ve alternatif çözüm yoktu.
Başka sıkıntılarda var tabi, zamanla daha çok tartışılır.
Basit birini söyleyip çekileyim. Konaklama.
Evet bence de ciddi ve riskli bir etkinlik olur. Ama organizasyonun başarısı ve büyüklüğü de bu tip konularda ortaya çıkar diye düşünüyorum.
Organizasyondan kastım sadece başlangıç, bitiş noktaları ve parkur değil. Yarışlar dağda konaklama gerektirirse çadır konaklama kaçınılmaz olur. Onun için de koğuş şeklinde çadırlar kurulması gerekecek belki. Eğer dağda konaklama gerekmeyecekse çevredeki yakın illerde anlaşmalı oteller gerekecek. Belki servis ile yarış alanına taşıma gerekecek. Arama-kurtarma ve sağlık ekipleri için de yine etkili bir organizasyon gerekecek. Beslenme, sponsor vs. ciddi bir entegrasyon gerekecektir.
Eğer bahsedildiği gibi yurtdışından sporculara davet gitmiş ise bu tip konular göz önüne alınacaktır. Buna eşdeğer bir yarışa henüz katılmadım ama videolardan gördüğüm kadarıyla yurt dışında benzer etkinlikler oluyor. Belki tecrübeli bir organizasyon firmasından danışmanlık da alınarak çözülebilir. İlk yılında başarı sağlanırsa sonraki yıllar için prestijli bir hale de gelebilir.
En etkili olacak madde sanırım, yarışa ne kadarlık bir bütçe ayrılabileceği olur.
Murat bey merhaba, tüm yazılanları bende yeni okudum. güzel bir yarış olur, şimdiden organizasyon ekibine başarılar dilerim. destek istenirse elbette yardımcı oluruz.
Ağrı dağında koşu kampı planlarımız 2026 yılı ve sonraki yıllarda da devam ediyor olacak ![]()
Ülkemizde her zirveye koşarak ulaşmak dileği ile
ARARAT’IN EFSANESİ
Zirveye birlikte.
Avrupa’nın en yüksek irtifalı patika yarışı.
Koşucuların omuz omuza, adım adım başlangıçtan zirveye ilerlediği bir meydan okuma.
Ağrı Dağı, Türkiye
10 Temmuz 2026
15km+ ↑
2000+ m irtifa kazanımı.
Katılımcı başına 250€
Takım formatı: 2-5 katılımcı, başlangıçtan bitişe kadar birlikte hareket edercek takım arkadaşını geride bırakmak diskalifiye sebebidir.
Maksimum 50 takım kabul edilir. Yaş kategorisi yoktur. İlk 5 takım podyum ödülleri alacaktır.
Tamamı kadınlardan oluşan takımlar için ayrı bir sıralama ve podyum olacaktır.
▲ Yarış öncesi uygun aklimatizasyon gerektirir.
Detaylar yakında paylaşılacaktır.
Burada her adım bir efsaneye dönüşür.
ARARAT SKY Race 2026
Mount Ararat, Türkiye
9-11 Temmuz 2026
ARARAT EFSANESİ - Takım yarışı
Ağrı Dağı zirvesi
15km+ (2000+ m yükseklik kazanımı)
10 Temmuz
ARARAT VK - Bireysel dikey yarış
5km+ (1100+ m yükseklik kazanımı)
9 Temmuz
NOAH’S SUN - Büyükler arasındaki bireysel yarış ve Küçük Ağrı Dağları
35km+ (1100+ m yükseklik kazanımı)
10 Temmuz
ARARAT TRAIL RUN - Bireysel yarış
10km+ (230+ m yükseklik kazanımı)
10 Temmuz
Ön kayıtlar 12 Aralık’ta başlıyor
“Erken Kayıt”: 12-24 Ocak
Normal kayıt: 25 Ocak - 15 Haziran
Yüksekliğe ulaşmak zaman alır - ama biz güçlü bir şekilde tırmanıyoruz!