Apple Watch Ultra

36 saat pil… Dual-frequency GPS

Sitede kullandiklari foto

6 Beğeni

28 bin TL den satışta şu anda Apple sitesinde.

2 Beğeni

799 pounda koymuslar UK’de (16.790 TL karsiligi 7 eylul 2022’de)

Garmin fēnix 7 – Sapphire Solar Edition: 779 pound (Sapphire Solar olmayan 600 pound sanirim)

Tabii tam bir karsilastirmasini yapmadim ama sanirim ona rakip olmaya calisiyor.

5 Beğeni

Ray Zahab ve Scott Jurek’li bir tanıtım yaptılar.
https://www.instagram.com/reel/CiN3UPHjAn9/

36 saat pil ömrü normal kullanım senaryosu için belirtilmiş, düşük güç tüketiminde 60 saat gidiyormuş . Ayrıca çoğu kişinin Ironman mesafesini bitirebilmesi için yeterli bir pile sahip denmiş. DC Rainmaker incelemesini görmek lazım :grinning:

Ek olarak, sadece Cellular modeli olduğu için Türkiye’de ek olarak telefon vergisine tabi oluyor.

5 Beğeni

Biz Coros Pace’ten devam :slight_smile:

4 Beğeni

Yurtdışından alınan bir saat için Türkiye’de herhangi bir vergi ödemeye gerek olur mu? Ya da telefonlardaki gibi pasaport kaydı için işlem yapmak şart mı?

1 Beğeni

Cellular özelliği kullanılmazsa kayıt gerekeceğini sanmam. Yurtdışından gelen telefonlar kayıt ettirilmediği sürece sadece telefon özelliği kullanılamıyor. Bir arkadaşım iPhone’u kayıt ettirmedi, uzun süredir, küçük bir tablet niyetine kullanıyor. Saat içinde öle olma ihtimali yüksek.

3 Beğeni

Apple’ın böyle bir saatle Garmin’e bir operasyon çekmesi bekleniyordu zaten ama, Apple operasyonu Garmin müşterilerine çekti. Tamam rakip ol, kullanıcı çek, piyasaya da teknolojiye de faydan olsun, eyvallah. İlk modelden yüksek fiyatla girerek, ben direk Garmin’e bir ton para veren kullanıcının cüzdanını hedef aldım demiş gibime geliyor bence… :smiley:

6 Beğeni

Teknoloji konusunda çok okuyan, takip eden ya da ilgili biri değilim. Apple Watch Ultra’yı bu açıdan değerlendirdiğimde benim gözümde hala kozmetik açıdan güzel, gösterişli şık bir saat. Garmin kullanıcısı olarak bu işin ehli bence Garmin. Telefonum işimi görmemeye başladığında gidip yeni iphone aldığım gibi dağda tepede koşacaksam ya da bisiklete bineceksem Garmin’im bozulduğunda yine Garmin alırım muhtemelen.

Ülkemizdeki fiyatlarına maalesef bir yorum yapamıyorum…

6 Beğeni

Sitesindeki 1 nolu açıklamadan:
“Tüm gün süren pil ömrü, şu işlemler temel alınarak hesaplanmıştır: 36 saatlik test süresince 180 kez saate bakma, 180 bildirim alma, 90 dakika uygulama kullanma, Bluetooth aracılığıyla Apple Watch’tan müzik dinleyerek 60 dakika antrenman yapma.”

Yani ultradan kastettikleri 60 dk. antrenman, hadi her şeyi kapatsak, gps çalıştırsak olsun olsun 120 dk. falan ise ultra koşucularının çoğunun beklentisini karşılamaz şimdilik. Ironman yarışına yetecek bir performans açıklamamış henüz. Ya da ben mi yanlış anlıyorum bilemedim…

Sağlıklı yaşam için spor yapanlara çok uygun. Ancak ultra yapanların bence biraz daha gelişmesini beklemeleri gerekir.

5 Beğeni

Sitesinde şu şekilde yazmışlar. Most users diyor o yüzden 15 saat civarı bir süre olabilir.

3 Beğeni

Teşekkürler. Biraz daha araştırınca şöyle bir açıklama buldum;

"Antrenman

İç mekan antrenmanlarında 18 saate kadar

GPS ile dış mekan antrenmanlarında 12 saate kadar

GPS ve LTE ile dış mekan antrenmanlarında 10 saate kadar

Süreler, antrenmanlar sırasında kalp atış hızı sensörü açık haldeyken test edilmiştir. İç mekan antrenmanı testleri, Bluetooth aracılığıyla iPhone’a bağlı haldeyken gerçekleştirilmiştir. GPS ile dış mekan antrenman testleri, iPhone kullanılmadan, GPS ve LTE ile gerçekleştirilmiştir. Testler Apple tarafından Ağustos 2022’de, ön üretim Apple Watch Ultra (GPS + Cellular) üniteleriyle gerçekleştirilmiştir; tüm aygıtlar ön sürüm yazılım kullanılarak test edilmiştir. Pil ömrü kullanıma, yapılandırmaya, hücresel ağa, sinyal gücüne ve daha birçok etkene göre değişir; gerçek sonuçlar farklılık gösterir."

Son Ironman sürem 12 saat 20 dakikaydı. Eh biraz elimi çabuk tutmaya çalışırım. :slight_smile:
Yalnız genelde 100 120 K arası ultra yapıyorum. 12 saatte bitirmem pek mümkün değil. Mecburen Garmin’e devam.

11 Beğeni

Yaklaşık 1-2 yıldır aynı şeyi söylüyorum; kısa süre sonra Apple bu pazarı domine edecek. Akıllı saat pazarını kast etmiyorum, orada zaten liderler; kast ettiğim sporcu kesim.

Garmin bir dünya yeni özellik çıkarıyor ancak sunduğu verilerin doğruluğu tartışmalı. Nabız sensörü istirahat nabzı ve koşu gibi sabit antrenmanlar haricinde çok kötü performans gösteriyor. Apple ise bu konuda 1 numara, bazen Polar H10’un bile önüne geçiyor. Üstelik ‘‘The Quantified Scientist’’ isimli incelemecinin yaptığı son incelemede uyku ölçümü konusunda da işi çok başka bir seviyeye çıktı ve diğerlerine fark attı.

watchOS 9 güncellemesi aslında çok ciddi bir uyarıydı ancak Garmin durumun halen farkında değil gibi görünüyor. Apple’ın ekonomik gücü ve mühendislik teknolojisini düşündüğümüzde, şarj sorununu istediği zaman çözebileceğini biliyoruz. Nabız sensörü, GPS ve uyku ölçümü konusunda doğruluk düzeyini arşa çıkardığını da göz önüne aldığımızda, gelmekte olan geliyor aslında.

the5krunner adlı site bu konu ile ilgili bir paylaşım yapmış. Garmin’in Apple ile şarj konusunda dalga geçtiğini, bunun ise 2013 yılında Nokia’nın iphone ile dalga geçmesine benzediğini söylüyor. Nokia diye bir şirket kaldı mı ?

6 Beğeni

Uzun vadede garmin’in sonunun nokia’ya benzemesi kaçınılmaz. Pazar belli bir büyüklüğe ulaşınca diğer şirketleri cezbediyor daha yenilikçi ürünler sunuyorlar kısıtlı gücü ve gelenekçi kalan yapısıyla garmin direnemeyecektir.

2 Beğeni

Pazari domine edebilmesi icin once herkesin telefonun da bi apple olmasi gerekmiyor mu? Sahsen ben su dayatma yuzunden bile piyasada en iyi kosu saati olsa bile, en iyi pil omrunu sunsa bile almam…

5 Beğeni

Domine etsin hocam. Garmin gibileri bir şekilde varlığını sürdürecektir. Adamlar ABD’de vs. navigasyon cihazlarında liderken öyle bir sektör kalmadı neredeyse ama hâlâ varlıklarını sürdürüyorlar. O kadar da gelenekçi değiller hani. Kafalarını kullanırlarsa iş yapabilecek sektör çok. Akıllı gözlük işinde şimdiye kadar neden hiç bir firma işe yarar bir şey sunamadı, ona hayret ediyorum. Kendini sürdürmezse de sadece oradaki verim umrumda, onu da bir e-posta çeker, tüm verimi ister, lokalde tutarım. Olmadı bir kod yaz, 7 yıllık tüm veriyi çek bir Excel’e bak keyfine. :smiley:

Şimdiye kadar niş takıldı Garmin ama Apple bin dolarlık saat satmaya göz dikti. Daha da sıkıştıracaktır. Bu esnada da koyu bir rekabet olduğu için işimize yarayan özellikler iki tarafa da fayda sağlayacaktır. Apple Watch’ın esas sıkıntısı bir Iphone’a ihtiyaç duyması. Bu açıdan Apple’ın şimdiki kafası ile yakın gelecekte bu saatlerin bana hitap etmesi mümkün değil.

4 Beğeni

Evet, bu konuda hakılısınz, saat sadece iphone ile entegre çalışıyor. İleride Android’e açılır mı veya açılsa da tam potansiyelde çalışır mı orası muamma. Samsung veya Huawei saatlerin IOS platformunda 100% entegre şekilde çalışamaması gibi.

1 Beğeni

Burada sadece apple’a karşı pazarı kaybedeceğinden bahsetmedim, diğer büyük şirketlerin pazara girmesinden bahsettim samsung, huawei, google vs. Bunların imkanları büyüklükleri garmin göre çok daha fazla aradaki farkı kapatırlar. Apple sadece iPhone kullanıcısı garmin sahiplerinin yarısını kendine çekse garmin için çok büyük yara olur.

2 Beğeni

Domine edecek derken kast ettiğim, Garmin’in fabrikayı kapatıp sektörden çekilecek olması değil :blush: Suunto da halen saat satıyor ancak ona göre satıyor. Demek istediğim pazar payından ciddi derecede darbe yiyecek olması.

Garmin’in en çok eleştirdiğim noktası bir Huawei kadar olamaması. Adamlar sektöre girdiler, 3-5 yıl içinde dünyanın en iyi 2. optik nabız sensörünü ürettiler, üstelik ABD ambargosuna rağmen. Garmin daha EKG için FDA onayı alacak da göreceğiz.

Yeni bir Forerunner serisi çıkarıp, HRV status diye bir şey eklediler ki bence gerçekten çok önemli bir özellik. Gel gelelim bir ekran yapmışlar, evlere şenlik. Neredeyse ekranın yarısı siyah şeritten oluşuyor. Bir sonraki model şöyle bir şey olacak galiba;

Rekabetin olması elbette bizim işimize yarar.

2 Beğeni

Forerunner 45’in oranı ona baya yakın. :smiley: Forerunner serisinde Polar ile yarışıyorlar o siyah şerit için. Eskiden Polar’o beğenmezdim, V800’den geldiği tasarıma bak derdim. Garmin de kasayı büyütüp ekranı büyütmedikçe o hale geldi. Hayır, o siyah şeriti güneş paneli ile kaplasa, o saati ömür boyu şarj etmek zorunda kalmazsın. Kolumdan çıkarmayacağım bir saatte bakır rengi bir şerit olması beni çok rahatsız etmez.

Apple, Huawei vs. muazzam maddi ve dolayısıyla mühendislik gücüne sahipler. İhtiyaçlarına göre istedikleri donanımı istedikleri şekilde ürettiriyorlar gibi. Huawei bir şeyleri doğru yapıyor ama yaptığı saatleri tasarlayan, geliştirenlerin içinde hiç koşan, bisiklet süren, yürüyen yok galiba diye düşündüm hep. Basit şeyler problemleşiyor. Garmin ise optik nabız konusunda garip. Hiçbir Garmin saatin nabız sensörünü sökmedim ama piyasada o kadar üretici var, hiç düzgün araştırıp uygun bir sensör bulduğunu düşünmüyorum. Saati banyo yaparken kenara koyuyorum, bakıyorum 70 nabız ölçüyor bez üzerinde. :rofl:

1 Beğeni