Apple Watch kullanan var mı?

Herkese iyi akşamlar Apple Watch kullanan arkadaş var mı aranızda tavsiye eder misiniz almayı düşünüyorum koşu için ve gündelik kullanım için ama daha çok koşu için çünkü koşarken yanında hiçbir ağırlık taşımak istemiyorum telefonda dahil

apple watch illa ki diğer koşu saatlerine göre çok daha fazla özellik barındırıyor olabilir, fakat kullanım amacınız eğer koşu içinse bu iş için üretilmiş saatleri almanızı tavsiye ederim…yok eğer akıllı saat almak istiyorum diyorsanız o zaman sanırım apple watch, özellikle medical grade olması sebebiyle series4, alabileceğinizin en iyisidir diye düşünüyorum…

Kullanan bir çok arkadaşım var. Ciddi bir fiyata sahip ve gerçek bir koşu/spor saati değil. Gündelik hayatına spor katan insanlar için geçerli daha çok.
Aynı fiyat bandında garmin/suunto daha iyi ve daha fazla değeri ölçecektir diye düşünüyorum. Ayrıca optik nabız sensörlerinin güvenirliği zaten çok kuşkulu.
Ben spor saatini+nabız bandını tercih ederdim

1 Beğeni

Bu sorunun şöyle güzel bir cevabı var, bu grafik yakın zamanda Ray tarafından yayınlandı. Yazı linki aşağıda.

Özetle; iki ayrı kıtada koşulan büyük bir 10 Km yarışı ile bir maratonda koşucuların kullandığı mesafe ölçüm cihazlarının markaları. Mesafe ve zorluk uzadıkça akıllı saatlerin zaten az olan oranının düştüğünü, buna karşın spor saatlerinin oranının ezici bir şekilde daha fazla olduğunu göreceksiniz. Bu doğal, akıllı bir saatle koşu mesafenizi ölçebilirsiniz, ancak toplam deneyim olarak bakıldığında spor saatleri çok daha fazla özelleşmiş nitelik, tecrübe ve bilgi birikimi vaadeder. Yeni başlayanları motive etmek için güzel araçlar içeriyorlar ama bir süre sonra (başlangıçtaki motivasyon etkisini yitirip kişi “ben bu sporu hayatım boyunca yapmak istiyorum” moduna geçtiğinde) ister istemez spor merkezli bir saate geçiş gerçekleşiyor.

Yukarıdaki grafiği maratonda değilde herhangi bir kentteki akıllı saat (tüm elektronik saatleri baz alın) oranı olarak görseydik ezici bir şekilde Apple önde olacaktı, hemen arkasından da Xiaomi gelecekti. Sınırlı spor yapacak ve gün boyu telefonunuzla birlikte kullanacağınız bir saat arıyorsanız > Apple, Spor konusunda kendinizi daha fazla geliştirmeyi hedefliyorsanız > Spor Saati markalarına bakın.

2 Beğeni

Sporcuyum, koşuyucuyum diyorsanız kesinlikle Apple almayın, şarj en büyük sorun. Ama arada 30 dakika yürüyorum , koşuyorum diyorsanız alabilirsnizi, olmaz diye birşey yok tabi kullanılır fakat koşucu olup Apple kullanmak uygun olmuyor.

Seri2 ve seri4’e ek olarak lansman haftasından itibaren ambit3 multisport kullanan birisi olarak deneyim paylaşmak isterim.
Geçmişte Fenix 1& 2 ve Quatix sürecim de oldu.
Eski Ambit3’ün gps ve yazılımsal stabilliği bilindiği için beklenti eşiği kabul edilebilir sanırım;

  1. seriden itibaren dahili gps içeren cihazda telefondan bağımsız olarak aktivite kaydı yapabilmektesiniz.
  2. serinin öncekinden teknik performans harici elle tutulur farklı olmadığı için model adına gps yazarak pazarlaması yapıldı.
    Strava için normal hesabıma ek demo tester kaydım da devam ediyor, bu açıdan apple watch beklentilere göre tatminkar bir cihaz.

Uygun beklentiler nedir derseniz;
-Günlük 5-10k antrenman koşuları,
Ultra değil tabiki ama daha uzun da koşulur, bu şartlarda bana şarjı 2 gün yetiyor,
-geceleri uyku takibinde de takmaya devam ediyorum çoğunlukla çıkarmadan uykuya daldığım için (:
-basit gym aktiviteleri,
-Aşırı yoğun dövmeli bir bileğe sahip değilseniz aşırı terleseniz de bilekteki nabız ölçümü bende şaşmıyor,
-Bluetooth sensörlerin hepsini sorunsuz bağlayabiliyorsunuz,
-ant ve + teknolojisi artık geliştirilebilecek limiti doldurduğu için bana sorun yaratmıyor ama Garmin’den geçen arkadaşlar sensör uyumsuzluğu sebebiyle mutsuz.
Suunto’nun nabız bandı bluetooth smart olduğu için sorunsuz bağlayıp kullandım bir süre.
Şuanda yüksek yoğunluklu antrenman yapacaksam da Wahoo TickrX ile bağlayarak kullanıyorum.

İçerisine yüklenen bir kısmı ücretli aplikasyonlar ile çoğu sporu sorunsuz takip edebiliyor ama hiçbir zaman profesyonel ölçüm vaadiyle sunulan bir ürün değil,
Bu iş için üretilmiş spor saati gibi baskı altında stabillik garantisi yok,
ben yarışa girmem ama apple ile yarış koşan da gördüm, hedef ve beklentiyle alakalı konular tamamen.

Koşu haricinde bisiklet sürerken kulaklık olmadan telefonla konuşabilmek, mesajlarımı okuyabilmek açısından keyifli, tabiki iPhone kullanıcısı olmayı şart koşuyor malesef.

Umarım deneyimlerimi aktarabilmişimdir.

4 Beğeni

Bende Apple Watch Series 2 var. Daha önce yazanlara katılıyorum, ek olarak yazılacak bir şey pek kalmamış :grinning:

Ben koşu saatimden sonra gündelik kullanım için almıştım daha çok. Koşu saatimin yerine kullanılabilir mi diye denedim ancak tam olarak olmadı. Özellikle dokunmatik ekran üzerinden kullanımı zor oluyor ve yazılım stabilitesi saat kadar güven vermiyor. Apple’ın kendi uygulaması en sorunsuz olan ama onda da Strava senkronizasyonu zor oluyor.

O nedenle şu an günlük kullanıma ek olarak bazen koşarken diğer bileğime takıp, telefonsuz müzik, podcast dinliyorum. Ayrıca, gün içerisinde aralıklarla nabız ölçtüğünden dolayı dinlenik nabız, hrv vs. gibi ölçümleri de veriyor.

2 Beğeni

Sadece nabız ölçümü doğruluğu nedeniyle alacaksanız, şu an dünyanın en doğru bilekten nabız ölçümü Apple Watch 4’te. Ne Garmin, ne Suunto, ne de Polar yanına yaklaşamaz bu konuda. Ancak şöyle bir şey var, nabız aralığı sürekli değişmeyecekse yani yüksek yoğunluklu aralıklı idman olmayacaksa (hiit) hepsi nabzı doğru gösterecek, göğüs bandı kullanmanıza gerek kalmayacaktır. Apple Watch’un eksik yönleri diğer spor saatler kadar fazla veri göstermemesi (adım uzunluğu, zemine temas süresi ve temas dengesi, VO2 max gibi) ve çok kısa şarj süresi.

1 Beğeni

Ek bilgi için yazmak istedim. RunGap diye bir uygulama var. Strava da dahil bir çok uygulamaya (Garmin Connect, Polar, Suonto, Runkeeper, Endomondo, …) apple watch’dan aldığı veriyi iletiyor.
Ücretli ancak her 3 ayda bir en fazla 10 tl gibi bir şey ödüyorum. Hatta apple watch ile kaydetmediğim bir egzersizi bu uygulama ile Health’e de aktarma yaptığından saate yükleyebiliyorum.

2 Beğeni

Apple Watch’tan Training Peaks’e veri aktarımı yapabilen var mı? Şuan için strava’dan bakıp Training Peaks’e tek tek kendim giriyorum.

RunGap diye bir uygulama var ancak ücretli. Bende var. Baktım verileri Training Peaks’e aktarbiliyor.

1 Beğeni

Hocam yalnız şöyle bir durum var. Sizi eleştirmek değil sadece bir konuya açıklık getirmek için. Apple Watch 4 kullananların bir çoğu şehir hayatında spor salonlarında belli zorluklarda kullanıyorlar. Dolayısıyla Bilekte oynama düşme kalkma toz ter vs gibi sorunlar daha az oluyor. Kullanıcılarda buradan yola çıkarak farklı bileşenler ile ölçümlerinde en doğru verdiği kanısına varıyorlar. Yukarda bunu belirtenler özellikle sporu çok ciddi yapıyorsanız en sağlıklı veri sporcu saatlerine dönecektir diye belirtmişler. Yani hocam apple veya diğer akıllı saat modelleri, sporcu saatleri dediğimiz klasmana doğruluk oranında yaklaşamaz. Ona rağmen ciddi sporla uğraşan herksin birde ayrıca özelliklede kalp üzerinden nabız bandı vardır.

1 Beğeni

Merhaba hocam. Maalesef yorumunuza katılamayacağım. Sporla ciddi şekilde uğraşanların spor saati seçmelerinin sebebi nabız sensörü ile ilgili değil, diğer sebeplerden ötürü. Şarjının uzun gitmesi, daha fazla veri sunmaları, daha fazla sensöre sahip olmaları vb. nedenlerden dolayı spor saat seçiyorlar.

Saatin bilekte hareket etme sebepleri; ağırlığı, tasarımı ve ergonomik yapısından kaynaklanıyor. Örneğin aynı donanıma sahip Garmin saatlerde, tasarım ve ağırlık sebebiyle forerunner serisi fenix serisine göre daha iyi ölçüm yapabilir.

Tekrar söylüyorum; şu an dünyanın en iyi bilekten nabız ölçen sensörü hala Apple Watch 4’te. Enteresan olan, yapılan bazı incelemelerde aynı sensör olmasına rağmen, gerek nabız sensörü gerekse GPS sensörü olarak Watch 4’ün 5’ten daha iyi çalışması.

Çok fazla resim ve video yükleyince konuda kirlilik yarattığı için rahatsız olanlar oluyor. Bu nedenle size özel mesaj olarak bir kaç link atacağım bu konuyla ilgili.

HOcam şu şekilde ifade etmem gerekirse daha uygun olacak sanırım. Şimdi apple ölçümü konusunda değil asıl mesele. Nabızdan verinin sağlıklı alınamıyor olması ve sporcu saatleri adı altında çıkanların çoğu belirli testlerden ve sağlık verilerinden değerlendirilerek oluşturuluyor. Diğer özellikler ile senkronize çalışıyor. Dolayısıyla mesela yanlış bir veride tüketici mahkemeye verse elbette adam verileri ve gerçekleri ile savunma yapacak. Ayrıca ben koldan veri almıyorum göğüs bandı kullanıyorum. Elbette apple ında belli bir tecrübesi olmuştur. Yani demek istediğim bütün halinde düşünüldüğünde özellikle bu işi yapan bir üretici daha iyi veriler sunmasının yanında senkronizasyonu daha iyidir diye düşünüyorum.

nabızdan ölçümle ilgili bir not bırakayım konuya, geçtiğimiz cuma günü efor testine girdim, garmin 735xt kullanıyorum, bilekten onda da aktivite başlattım, ortalama 5-6bpm daha düşük ölçüyordu fakat ne zaman ki nabzım 170 üzerine çıktı, o zaman fark da büyüdü, testte maksimum 172bpm gördüm, saat en yüksek değer olarak 164bpm verdi…

Hocam diğer konularda size katılıyorum. Ben de Garmin Forerunner 245 + nabız bandı kullanıyorum. Bilekteki nabız sensörleri göğüs bantlarını %100 yakalayamadı. Ancak özellikle Apple Watch 4’teki sensör şu anda dünyanın en iyisi.

Örneğin nabız bandı anlık değişimleri hemen yansıtıyor ya. Diyelim interval antrenman yaparken tempoyu bir anda arttırdınız, burdaki nabız değişimini göğüs bandı hemen yakalıyor ancak Apple dışındaki diğer bütün saatler bu konuda sınıfta kalıyor. Watch 4 ise yaklaşık 5-10 saniye gecikmeyle hemen nabız verisini güncelliyor. Örneğin barfiks çekerken nabzınız 100’den 150’ye çıktı. Garmin belki de dakikalarca 100’lerde gezinirken, Apple 5-10 saniye arası bekleyip nabzı hemen 150’ye güncelliyor.

Mahkemeye verme durumu olmaz çünkü tüm firmalar sunduğu verilerin tıbbi değerler taşımadığını özellikle belirtiyor. Örneğin Garmin Connect kullanırken Garmin’in şartlarını kabul etmiş oluyorsun. Garmin Connect’te ‘‘Etkinlik İzleme Doğruluğu’’ diye bir menü var. Oraya girdiğinizde gerekli açıklamalar yazıyor. Tıbbi cihazlar olmadığı, tıbbi amaçlı kullanıma uygun olmadığı, herhangi bir hastalığı teşhis ya da tedavi etme, iyileştirme ve önleme amaçlı kullanılamayacağı yazıyor.

1 Beğeni

Şekil ve 60 dakikaya kadar koşu diyorsanız Apple watch alınabilir ama spora başladıkça hep ilerisi geliyor ve sonrası boşa yatırım olup yeni bir spor saati almak zorunda kalıyorsunuz. Apple watch 3 vardı bende havuz suyunda kullanırken su aldı ve tamire verdiğimde öğrendim şu gecirmezlige karşı garantisi yokmuş. Sonradan saat normal kondisyon da çalışmaya başladı ama suda kullanmayacağım için soğudum ve garmin Fenix 5 aldım. Apple watch alıp sonra ilerleyince değiştiren arkadaslarim cok oldu. Keşke başta yapsaydim dedim. Garmin-Suunto’dan birini seçmek daha mantıklı geliyor bana… Nabız içinse zaten belirli bir nabizdan sonra her saatte biraz sapma var. Bu sebeple göğüsten ölçmek gerekiyor diyorlar ben hala direniyorum o ayrı konu.

Selam herkese, uzun süredir Garmin tecrübesinden sonra özellikle hacklenme sonrası verilerde sapma olduğu için varolan Fenix 5 saatimi satarak, yeni modellerinin de pahalı olması sebebi ile yeni çıkan Apple Watch 6 Nike edition ile antrenmanlarıma devam etme kararı aldım. İlk izlenimim olumlu olduğunu söyleyebilirim. Özellikle şarj konusundan çekiniyordum, Kapadokya Ultra 38K parkurunda uzun mesafe deneme şansım oldu. Sabah 07:06-14:34 aralığında yaklaşık 7 saat civarı süren koşu aktivitesinde %100 dolu şarj ile başladığım aktivite %54 şarj ile bitti. Nabız olarak Garmin bilek ölçerinden daha doğru veriler verdiğini hissettiğimi söyleyebilirim. Genel anlamda da bir apple kullanıcısı olarak günlük kullanım vs olarak da çok memnunum. Herkese iyi antremanlar dilerim… Koşu, Bisiklet ve Yüzme verilerimi de aşağıda link olarak paylaşıyorum

Koşu
https://www.strava.com/activities/4205948290
Bisiklet
https://www.strava.com/activities/4181541583
Yüzme
https://www.strava.com/activities/4176950207

6 Beğeni