Apple Watch - Garmin, Garmin - Apple Watch Geçiş

Tekrar merhaba, üç gün önce Garmin forerunner 745 saatim elime ulaştı. Elcobilmarket isimli siteden satın aldım saati, başkaca başlıklardaki tavsiyelerden faydalanarak bu siteden alışveriş yaptım. Üç gündür kolumda. Bugüne kader Jawbone up 3, fitbit charge 2, Samsung Gear Sport, Apple Watch 3, Watch 4 ve Watch 6 kullandım. Kısa sürede anladığım şey, kolumdaki bir akıllı saat değil. Akıllı saatlerle kıyaslamak doğru değil. Bu saat smacına uygun üretilmiş, belki biraz da akıllı saat özelliği taşıyan muhteşem bir saat. Akıllı saatleri anlamak kolay, karmaşık bir yapıları da yok. Ama koşu hakkındaki bilgim ne kadar az ise, kavramakta zorlandım gerçekten saati. Çok karmaşık geldi yetenekleri. Hava muhalefeti ve misafir nedeni ile henüz koşu yapamadım. Ancak evde ağırlık ve kardiyo antrenmanları denedim. Güzel saat, mutlu oldum.

Bunun dışında akıllı bir saat ekranı yok, onlar kadar hızlı da değil, dokunmatik de değil. Ama amacına hizmet eden bir saat.

Bu arada bugüne kadar kullandığım akıllı bileklikler ve saatler arasında jawbone up 3 ün yerini tutabilecek bir cihaz görmedim. Çok iyiydi.

5 Beğeni

Yeni saatiniz hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın.

Garmin kendi yazılımını kullanıyor. Bu nedenle Apple Watch veya Samsung saatler kadar hızlı ve akıcı çalışmayabilir. Ama insanı boğacak kadar yavaş bir yazılımı da yok. Sadece mağazadan indireceğiniz uygulamalar saatin kendi uygulamaları kadar hızlı çalışmayabiliyor. Yanılmıyorsam batarya süresini uzun tutabilmek için güçlü, yüksek frekanslı işlemci ve donanımlar kullanılmıyor.

Size ilk mesajımda da söylediğim gibi, Apple’dan sonra ekran kalitesi biraz kötü gelecektir ancak zamanla alışırsınız. Ama Garmin’in kendi tarzına, spor ve sağlık ile ilgili özelliklerine alışınca da, belki bir daha Apple Watch takmak istemeyeceksiniz. Jawbone dışında saydığınız cihazları kullandım sayılır. Garmin ne kadar insanı bazı yönlerden huyuz etse de, başka bir saat kullanamıyorum artık.

3 Beğeni

Aslında spor saat firmaları, çok yönlü akıllı saatlere göre sınırlı olanak sunarak daha uzun kullanım süreleri vaad etmekte, yoksa verimli veya gelişkin filan değiller.

Eskiden daha yüksek tutarlılıkta, stabil veri sunma tezi ile alternatifsiz konumdayken, artık akıllı saatlerin adet bazındaki piyasa konumu sayesinde daha ucuza daha kaliteli donanımlar sunmaları ile yenilik getirmedikçe iyice risk altındalar.

Mobilde 5nm işlemcilerin kullanılmaya başladığı günümüzde fenix’de 28nm hesap makinesinden hallice bir işlemci ile eski teknolojiyi yıllarca fahiş fiyata satmışken,
artık daha düşük nm ile üretiyoruz ve %85 hızlandırdık savunması bir kaç yıl içerisinde sığınabilecekleri bir sav olamayacak.

1 Beğeni

Bu saatlerde sadece amaçlanan amacı, uygun şekilde karşılayabilecek işlemciler var. Daha fazla bir ihtiyaç görülmediği için daha fazlasını sağlayacak bir donanıma gerek duyulmuyor haklı olarak. Bir ara Çinli akıllı saatler basıyordu piyasayı, 64 MB RAM 128 MB ROM, ama fonksiyon?
Mesele bu spor saatlerini yıllardır pahalı sattılar. Şimdi düzgün Çinli firmalar aynı donanımları çok daha ucuza satmaya başladı ve işler değişecektir önümüzdeki yıllarda. Tabi bu firmalar da durmuyor yerinde, kafasını kullanabilen değişime ayak uydurabiliyor. Garmin navigasyon cihazıyla yola çıktı, bu cihazlara ihtiyaç kalmayınca spor saatidir, havacılıktır farklı sektörlerde kendini ilerletti. FirstBeat’i de satın alarak kendisi saat üretmese bile lisans satabilir hale geldi. İleride Android’li bir akıllı saat piyasaya sürmek gibi şeyler ise hemen hepsinin tercih listesinde zaten.
Ayrıca akıllı saatlerde sağlık furyası da hız kazanıyor. EKG, tansiyon ölçümü, kan şekeri ölçümü, ter ile ilgili ölçümler vs. daha bir sürü şeyler piyasaya giriyorken daha nabzı düzgün ölçemeyen saatlerin de ileride nasıl güncelleneceği merakım…

Apple watchtan garmine geçmiş biri olarak diyeceğim şu ki: bilekten nabız sizin için önemliyse, şarj sorununuz olmazsa, uzun kolu yapmıyorsanız apple watch inanılmaz bi cihaz. nabız sensörü göğüs sensörleriyle birebir ölçüm yapıyor. ben garmine geçerken bu işin piridir iyidir diye düşünüyordum ancak o açıdan hüsrana uğradım. bunun dışında pil ömrü büyük sorun…

1 Beğeni

Çok haklısınız hocam, zaten daha önce bununla ilgili bir konu açmıştım;

Yalnız Garmin’in son çıkardığı cihazı deneyimleyemedim. Venu 2 ile birlikte yeni sensöre geçiş yaptı. Denemek için almayı düşünüyorum fakat 2. eli denk gelmedi, sıfır fiyatı da çok pahalı. Venu 2 kullanıp tecrübesi olan varsa paylaşmasını rica ederim :slight_smile:

DCRainmaker’a göre Venu 2’deki sensör eskisine nazaran birazcık daha iyi fakat halen Apple’ın gerisinde.

Şimdilik bir takım avantajları sebebiyle Garmin halen tercih sebebi; yuvarlak tasarım, nabız sensörünün saniye saniye ölçüm yapması (spor dışında nabız sensörü doğru ölçüm yapıyor) ve buna bağlı olarak daha doğru istirahat nabzı göstermesi ve yine buna bağlı olarak stres, body battery gibi bana göre çok kullanışlı özelliklerinin olması gibi. Garmin Connect platformu, detaylı antrenman verileri gibi şeyler de var tabi.

Apple Watch için en büyük eksiler önem sırasına göre şöyle bence;

  1. Şarj ömrü,
  2. Sürekli nabız ölçümü yapmaması (Etkinlik dışı genel kullanım),
  3. Stres, body battery gibi FirstBeat özelliklerinin olmaması,
  4. Uyku analizi yapmaması,
  5. Series 1’den beri değişmeyen sıkıcı tasarım

Garmin’in optik nabız sensörü genel kullanım için çok iyi fakat dediğiniz gibi antrenmanda Apple kadar başarılı değil. Fakat en doğru ve hassas veri için Apple bile olsa nabız bandı şart. Zaten antrenman yapan herkes nabız bandı kullandığı için, yukarıda saydığım eksikliklerden dolayı halen Garmin tercih sebebi.

1 Beğeni

aslında sorun bizim basit cihazlardan çok şey beklememiz. bunun sebebi de alım gücümüzün düşük olması. yoksa adamlar daha garanti olsun diye kemer kullanmayı yercih ediyorlar ve bilek ölçümü her zaman ikinci plana atıyorlar.

2 Beğeni

Apple Watch sürekli nabız ölçümü yapıyor aslında. Health altında Heart’a girerseniz saati takdığınız süre boyunca nabız verilerinizi görebilirsiniz, resting heart rate dahil. Tabi ben Apple telefon+Apple watch ile görüyorum bunları, belki farklı telefonlarda göstermiyordur…

Uyku analizi de yapabileceğiniz birçok app mevcut ama dediğiniz gibi en sıkıntılı yönü şarj olduğu için gece+gündüz takmak mümkün olmuyor dolayısıyla en azından ben gece şarj ediyorum genellikle.

Ben de telefon olarak Iphone kullanmaktayım. Apple sürekli nabız ölçümü yapıyor derken belirli aralıklar ile yapıyor, yaklaşık 5 dk aralıklar ile. Aktivite düzeyinize göre bu 15 dk’ya kadar çıkabilir. Yani nabzınızı ölçüyor sonra durup 10 dk sonra tekrar ölçüyor. Muhtemelen yakaladığı en düşük nabızların ortalamasını alıp istirahat nabzı olarak sunuyor.

Health’e bakarsanız orada aldığı nabız numunelerinin saatini gösterebilir; işte 15:05’te 55 bpm, 15:09’da 57 bpm gibi, tam net hatırlamıyorum ama öyle bir şeydi. Garmin hiç durmadan, saniye saniye sürekli ölçüm yapıyor.

Sürekli ölçen cihaz daha düşük nabız verilerini de yakalayabileceğinden muhtemelen istirahat nabzını biraz daha düşük gösterecektir. Ama Apple 5-15 dk’lık periyotlarda nabız numunesi aldığı için istirahat nabzını hesaplarken yeterince numune almadığından muhtemelen daha yüksek çıkaracaktır.

help.cardiogram.com

[Apple Watch] What does the option of ‘Continuous recording’ mean? -…

The Cardiogram companion app for the Apple Watch requires WatchOS 6.2. and above. If you no longer see the app on your Apple Watch, please be sure to download t

https://discussions.apple.com/thread/8235416

Apple saatin kendi uyku ölçümü çok temel, ayrıntılı uyku analizi için uygulama indirmeniz gerekiyor. O da ücretli bildiğim kadarıyla.

1 Beğeni

Şimdi baktım 24 haziranda almışım venu 2’yi Elcobilden. İlk alan bile olabilirim. Nabız takibini ilk aldığımda ambit 3 ve göğüs bandı ile 5-6 koşu ve bisiklet aktivitesinde kıyasladım. Kesinlikle birebir uyumlu. 1 saatlik koşunun sonunda her iki kayıtta da 139-139 veya 143-143 gibi birebir kayıtlar bile gördüm. Ama venu 2 biraz gecikmeli gösteriyor nabız bandına göre. Bence çok iyi bir saat. Emektar ambit 3’den sonra iyi geldi. Temel amacım daha uzun GPS süresi , bilekten olabildiğince doğru nabız takibi ve müzik(aslında sadece podcast dinliyorum) dinleyebilmekti. Bu amaçlara gayet iyi hizmet eden bir ürün. Buraya da yazmıştım arada eşimin apple watch seri3’ü ile de denemeler yaptım, bir ara stratos 3 aldım (deneyimlerimi burada paylaşmıştım) ki bilekten nabız ölçümü de dahil olmak üzere Venu2’nin yanında gerçekten çok zayıf kalıyorlar.

2 Beğeni

venu 2’ye bayıldım ben de incelemelerde. güle güle kullanın

Venu 2’yi çok merak ediyordum, hatta burada konu açmayı bile düşündüm alıp kullanan, inceleyen var mı diye. Teşekkür ederim izlenimlerinizi paylaştığınız için.

Yabancı kaynaklı incelemecilere göre, Venu 2’de kullanılan optik sensör bir önceki jenerasyona göre bir tık daha iyiymiş. Bu bağlamda stres ve body battery ölçümleri de eskisine göre daha sağlıklı çalışıyormuş. Hatta yeterince dinlenmediğiniz müddetçe body battery’i 100% yapmanız eskisine göre çok daha zor diyorlar. Yine de nabız ölçümü konusunda halen Apple Watch 6’dan bir adım geride olduğunu söylüyorlar. Koşuda değil de daha çok interval antrenman türlerinde. Bazı incelemelerde koşu konusunda Apple Watch 6’dan daha iyi sonuçlar çıkardığı zamanlar da olmuş.

Fakat bir koşucunun Venu 2 kullanmasına şaşırdım biraz :slight_smile: Hem ekranından dolayı hem de forerunner ve fenix serisindeki bazı FirstBeat özelliklerin olmamasından dolayı; recovery time ve training effect gibi.

Daha önce garmin kullanmamıştım, o yüzden kıyaslayamıyorum ama apple watch 3 ve startos 3’ten çok iyi olduğu açık. Belki apple watch’ın daha yeni modelleri iyi olabilir, bilmiyorum. Ama koşu ve bisiklet için kesinlikle yeterli.

Aslında iyi bir koşucu değilim. Koşuya başladığım 2015 yılından itibaren tüm koşularım kayıtlı olmakla beraber (yani verileri seviyorum, strava kırmızı tikli :smile: üyeyim felan) ama 56 yaşımdayım ve zaten hiç iyi olmayan derecelerim giderek düşüyor. Nabız takibi yapıp podcast dinleyebilmeyi hedeflemekle tarzımı özetlediğimi sanıyorum :smile:

Bu arada Venu 2’ye dikkatimi çeken sizin buradaki bir yazınızdı. Sonrasında biraz daha araştırınca bana uyduğunu düşündüm.

Apple Watch tarafında 4’ten itibaren sensör çok gelişim gösterdi. Hatta 4 öncesinde araba kullanmayı adım olarak algılıyordu, şu an durumlar nasıl bilmiyorum. Evde Watch 6 var, aklıma gelmişken test edeyim.

Maşallah diyeyim :slight_smile: Yani yarışmaya hazırlanmadığınız takdirde bu sporu sağlık için yapmanız bile yeterli.

Yazımın faydalı olmasına sevindim. Şu an Venu’de sevmediğim çok az şey var.

Birincisi; training effect ve recovery time özelliği eklemediler, illa Fenix ya da Forerunner alacaksınız mesajını veriyorlar.

İkincisi; kasa bir önceki Venu ile tamamen aynı. Çirkin diye demiyorum gayet güzel ancak 45 mm’lik modelde sadece 2 renk seçeneği var halbuki ben bu sefer beyaz saat takmak istiyorum :slight_smile:
S modellerinde daha fazla renk var fakat onlar da benim bileğimde küçük duruyor.

Farklı renkte kordon takmak istediğiniz zaman saat tokalarının takıldığı ayaklar gövde ile aynı renk olduğu için çirkin duruyor. Halbuki kasayı Marq serisindeki gibi çelik falan yapsalar her türlü kayış şık duracak. Maliyetli olacağını da zannetmiyorum Huawei ve Samsung yapıyor mesela.

Şundan bahsediyorum;
Venu_2

1 Beğeni

Ben üst düzey saat kullanmak yarış kazandırır veya basit saat kullanarak maraton kazanamazsınız diye bir iddiada bulunmadım ki. Neden böyle tepki verdiğinizi anlayamadım.

Koşucular genellikle Forerunner veya Fenix tarzı saatler tercih ediyor. Hem daha fazla veri sundukları için hem de batarya süreleri ve ekran teknolojileri nedeniyle.

1 Beğeni

tepki vermedim zaten ilk önce mesajı da beğendim (:
espri niyetine bu konudaki başka bir mesajımdan alıntıladım sadece,
sevgiler.

2 Beğeni

Anladım, sorun yok, selamlar :raising_hand_man:

2 Beğeni

Ocak 2021’ de

Paylaşımınız için çok teşekkür ediyorum, Garmin 745 aklımdaki saat son kertede, ama bir yandan da yeni modellerin çıkmasına çok kalmadı, muhtemelen çok ciddi fiyat farkı da olmayacak

Şeklinde bir paylaşım yapmışım. Olağanüstü bir öngörüsüzlük sergilemişim. Zira özgünden bu güne korkunç bir fiyat değişimi yaşandı.

1 Beğeni

Bu kadar artacağını biri bilse saatle kalmaz ev, araba, döviz vb yatırımlar da yapardı;kısaca sadece sizin öngörüsüzlüğünüz sayılmaz.

3 Beğeni