Apple AirPods Kulaklık

Apple Airpods adında bir wireless kulaklık çıkardı. Kulaklığı deneyerek bugüne kadar kullandığım en iyi kulaklık olan Plantronics Backbeat Fit ile karşılaştırmasını yapmak isterim.

Tasarım / Ergonomi
Plantronics’i iyi bulmamın birkaç sebebi vardı. Bunlardan ilki kulaktan dışarıya doğru taşmayan yapısı ve kulak arkasına dolanan ve çıkmasını engelleyen parça. Bu özellik Beat’in bazı kulaklıklarında vardı, kullandığım başka bir Plantronics, Jbl ve Jabra kulaklıklar ise kulak kanalının içine tam oturan böylece daha yüksek ve izole bir ses veren yapıdaydılar. Bu tip kulak kanalının içine tam oturan kulaklıklar koşarken ayağın yere darbe sesinin boğuk bir bass ses olarak duyulmasına sebep oluyor. Dışarıdan gelen sesi de tamamen kestiği için özellikle tek başına koşularda tehlike yarattığını düşünüyorum. Apple Airpod aynı mantığı izliyor, kulak kanalının içine oturmuyor bu sebeple o boğuk sesin oluşmadığını söyleyebilirim.

Kulaktan dışarı taşan bir parçası mevcut, bu parça bere v.b. gibi giyilebilecek şeylere takılmıyor, ancak çıkarırken çok dikkat etmek lazım, maalesef yerinde durmuyor. Onun haricinde koşarken enteresan bir şekilde kulakta kalıyor, ancak bu kulağınızın yapısına çok bağlı. Ve ne yazık ki satın almadan bunu deneme şansı pek yok. Denemeden almanızı tavsiye etmem. (Bu noktada bir ek yapmak isterim: Kulaklığın yapısı Apple’ın telefonları ile birlikte verdiği “Earpod” kulaklıklar ile aynı, bu kulaklıklar kulağınızda çıkmadan duruyorsa bu da çıkmayacaktır.)

Plantronics’in bir zayıf tarafı bant bölümü başınızın arkasına dolaştığı için kulağınızı kapatan bir bere giymeye kalktığınızda bu arka bölüm sorun oluyor, ne yukarı ne aşağı gittiği için katlayarak berenin içine koymak da dışında bırakmak da problemli. Bu bölüm daha yumuşak veya kablo gibi yapılabilseydi sorun çözülebilirdi. JBL ve Jabra’da bu bölümler kablo, ancak uzun bıraktıkları için belirli bir ağırlıkları var ve kulaklığın aşağı çekilmesine sebep oluyor. Her iki markanın da kulak içine oturan ve kulakla sabitliği sağlayan parçaları sorunluydu, dolayısı ile kullanamamıştım.

Bağlantı
Her iki kulaklık da bluetooth ile telefona bağlanıyor. Plantronics eşleştirilmiş olduğu telefon değiştirildiğinde bluetooth bölümünden bağlan komutunun seçilmesini gerektiriyor. Kumanda düğmeleri ile başlat / durdur / ses seviyesi / sonraki şarkı değişimleri yapılabiliyor. Apple telefona yaklaştırılarak eşleniyor ve üzerindeki sensörlerle kulağınızda olup olmadığını anlayabiliyor. Ancak üzerinde herhangi bir düğme yok. Bunun yerine kulaklığa dokunuşunuzu algılayabiliyor. Bu dokunuşu Siri’yi aç, oynat/duraklat olarak iki farklı işleve atıyabiliyorsunuz. Bunun haricinde bir şey yapmak istiyorsanız bunu Siri’den istemek zorundasınız. Bu noktada Apple’ın birkaç gesture ile bu işlevleri kazandırmasını beklerdim. Her ikisi için de bağlantı sorunsuz, ancak Apple biraz daha iyi.

Pil Ömrü
Kulaklık bir kutu ile gelmekte. Kulaklıkları kutudan ayırdığınızda gerçekten katalog verilerine yakın bir kullanım sağlıyor. Burada Apple yaklaşık iki katı bir dinleme süresi sunuyor (Plantronics katalog verisinden biraz daha aşağıda bir dinleme süresi veriyor). Fark her ikisinin de pili bittiğinde Plantronics’in aksine Apple’ın kutusuna geri konarak 15 dakika içerisinde 3 saat çalabilecek bir şekilde yeniden şarj olması. Kutu ile birlikte toplam şarj süresi 24 saati buluyor. (Kulaklığın sürekli çalmada dayandığı süreyi gördüm, ancak kutu ile birlikte şarj olarak toplam 24 saati görüyor mu bunu test etmedim.) Pil ömrü, kulaklığın ses seviyesi ile orantılıdır, tam güçte çalışırken bu süreleri vermeyebilir.

Kutu çok küçük ve çok hafif. Kolaylıkla uzun koşularda yanınıza alabileceğiniz şekilde ihmal edilebilecek ölçüleri var. Öte yandan her bir kulaklık ayrı ayrı pil içerdiği ve şarj seviyeleri farklı olabileceğini unutmamak lazım.

Su dayanımı
Plantronics bu noktada önde. Tere ve yağmura karşı koruma sağlayan özel bir yapısı var. Apple bu konuda bir bilgi vermiyor. Yazının devamında link verdiğim bir videoda suya dayanımının olduğuna dair bir sonuca ulaşılmış. Açıkcası ben cesaret edememiştim. Dolayısı ile şimdilik suya dayanımının olmadığı sonucuna varabiliriz. Ter konusundaki durumu ise bir süre kullanınca bozuluyorsa ortaya çıkacak gibi görünüyor. Plantronics aktarım portunu kapatacak plastik bir parçaya sahip. Böylece kulaklık dışarıya tamamen izole oluyor. Apple’da ise herşey açıkta ve çok narin görünüyor. Plantronics’ten iki takım parçaladım, suyla ilgili çok zorladığım durumlarda bile herhangi bir sorun çıkarmadılar.

Ses Kalitesi
Apple ile Plantronics arasında bu noktada çok fark yok. Her ikisinde de yeterli bir ses seviyesi, nispeten iyi sayılabilecek bass derinlikleri var. Daha iyi kulaklıklar elbette var, ancak bluetooth üzerinden aktarım yapanların geneli de ancak bu seviyelerde kalıyor. Elbette fiyat olarak oldukça yukarıya çıkmıyorsanız. Çok bir şey beklememek, fiyatları oranında değerlendirmek lazım. Telefon modunda Apple açık ara önde ancak, müzik dinlerken çok yakınlar. Bazen Plantronics kulak arkasına dolanan parça sebebiyle kulakta dönemediğinden sesinin kısık geleceği bir açıya oturabiliyor, böyle bir durumda düzeltmek lazım. Apple doğru yeri bulmak konusunda sorunsuz.

Telefon Görüşmesi
Bu noktada Apple açık ara önde. Plantronics ile telefonda konuşmak sorunlu, ses çok iyi gitmiyor ve karşı tarafın sesi boğuk geliyor. Apple ise çok temiz bir ses almanızı sağlamış, karşı tarafa da ses düzgün gidiyor. Gürültü engelleme (kulaklık ve mikrofon bölümü) ayrı ayrı çok iyi iş çıkartıyor.

Fiyat
Apple, Plantronics’in neredeyse iki katına satılıyor. Bu kabul edilemez bir fark. Açıkçası ikisini karşılaştırınca iki katı edecek bir fark göremiyorum. Göreceli bir konu.

Sonuç
Sonuç olarak her iki kulaklık da işini iyi yapıyor. Şarj süresi önemliyse Apple bu noktada önde, suya dayanım önemliyse burada da (bunu deklare ettiği için, Apple’da böyle bir açıklama yok henüz) Plantronics. Ses olarak yakınlar, ergonomisi de tartışılır. Her iki kulaklığın kulakta durma tarzı farklı, dolayısı ile beklentilere bağlı olarak değişecektir.

Apple’ın fiyat politikasını saçma buluyorum, elbette burda tek kusur Apple’ın değil. TL / USD kur farkı ne yazık ki dolar ile yaşayan ülkelerde fındık fıstık parası olan donanımları bizim burda pahalı ekipmanları haline getiriyor.

İnceleme elbette benim kişisel görüşlerimi yansıtır. Sizlerin deneyimleri farklı olabilir, sizlerin fikirlerini de dinlemeyi çok isterim doğrusu.

Daniel Garcia koşarak test etmiş.

Bu arkadaş ise düşme ve suya dayanıklılığını test etmiş

9 Beğeni

Ben de Plantronics Backbeat Fit kullanıcısı olarak şimdiye kadar kullandığım koşuya uygun en iyi kulaklık olduğunu söyleyebilirim.

Artıları:

  • Kulaktan kesinlikle çıkmıyor ve koşarken yerinden oynamıyor.
  • Dış ortam sesini geçiriyor, yani dış ortamı izole etmiyor. Bu konuda Earpods’lardan daha geçirgen olduğunu söyleyebilirim. Bu bazıları için olumsuz bir özellik olabilir fakat spor sırasında kullanım için böyle olmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum.
  • Sesleri çok temiz veriyor. Bunun altını çizmek lazım, ses kalitesi iyi bir kulaklık. Ama bass tonları kimine göre yetersiz kalan bir kulaklıktır kesinlikle.
  • Batarya süresi çoğunlukla yeterli. 6 saat kesintisiz kullanımı sunabiliyor, belki daha fazlasını da sunabilir.
    Suya dayanıklı.
  • Eartip’leri kolay kolay çıkmıyor, fakat gerekli durumda yedeği de satılıyor.

Eksileri:

  • Kulaklık üzerinden ses açıp kısmak çok zor çünkü sesi kısmak için bir tuşa basılı tutmak zorundasınız ve basılı tutarken ayarını tutturmak zor. Üstelik bu tuş sadece tırnağın ucuyla basılabilecek kadar ufak yani bere üzerinden veya eldivenle bu tuşa basmak mümkün değil.
  • Kafanızda bere, elinizde eldiven varsa play tuşuna iki kez basarak şarkı geçmek adeta bir zulüm. Normalde de zor birşey zaten. Yani buna çift tıklamak öyle kolay bir şey değil.
  • Kulakta sabit durmasını sağlayan uzantıları bende başlarda çok ağrı yaptı. Birkaç hafta kullanımdan sonra bu ağrı geçti bir daha sorun olmadı.
  • Kalan bataryayı söylesin diye sağ kulağa ses tuşunun aynısı konulmuş. Bu tuş son derece lüzumsuz, neredeyse hiç kullanmıyorsunuz(çünkü zaten her açılışta kalan çalma süresini söylüyor). Onun yerine ses açma/kapama tuşlarını ayırabilirlermiş ve sesi kısmak için bir tuşu basılı tutma zulmünden bizi kurtarabilirlermiş. Özetle hiç kullanıcı dostu değil.
    Fiyat/Performans oranı hiç de iyi sayılmaz. (Ama oldukça dayanıklı bir kulaklığa benzediğini belirtmem lazım. O kadar uzun süre kullanmadığım için bu sadece bir izlenimden ibaret).

Fiyatına gelirsek. Bu ürün TR’de 400 liranın üzerinde bir fiyata satılıyor. Yurtdışından online almak isterseniz Türkiye’ye ücretsiz gönderim yapan Amazon.de üzerinden şu anda 84 Euro’ya satılıyor, TR’ye gönderim yapılırken çıkarılan VAT vergisi çıkarıldığında 70 Euro’ya mal ederek satın alabilirsiniz(Amazon’un kendi satış fiyatı, 3rd party satıcı değil). Ürün bağlantısı. . Ayrıca Amazon fiyatı ara sıra daha aşağı iniyor, örneğin 15 aralıkta €62,59 gibi bir fiyatı görmüş, VAT çıkarıldığında TR’ye 50 Euro civarına mal edilebilir.

Özetle, bir takım olumsuz yönleri olsa da, Plantronics Backbeat Fit kulaklıkları koşu için kesinlikle tavsiye ederim.

4 Beğeni

AirPods’u ise koşu için uygun bir kulaklık olarak görmüyorum şahsen. En baş sebebi çok pahalı olması. Ve form faktörünün koşuya uygun olduğunu düşünmüyorum. Belki sürekli kulaktan düşmüyordur ama bozulması için bazen 1 kez düşmesi yeterli oluyor. Hele ki yere düşürüp koşarken yanlışlıkla üzerine basma gibi şeyleri düşünemiyorum bile. Oraya buraya zıplayıp kaybolması, suya düşmesi… Daha önce bu riskler bluetooth kulaklıklarda pek yoktu.

Şarj etme olayını hiç sevmediğim için hiç BT kulaklık olayına bulaşmadım. İki yıl kadar kullandığım Sennheiser CX680i kablosunu zedeleyince farklı kablolu kulaklıklar kullandım. O kadar para saydık 2 yılda bozuldu dedim. Ama ucuz kulaklıklar 1, 2 koşu, biraz daha iyileri 10 koşu sonrası devre dışı kaldılar, parasını hakediyormuş deidm. Neyse ki Sennheiser ürününün arkasında durdu da CX680i yerine OCX686i verdi. 180 liralık kulaklık yerine 400 liralık kulaklık verince şimdilik memnunum. Tabi kulağı tam doldurduğu için adımların müziğe bas olarak yansıması olayı ses deneyimini etkiliyor. Koşarken ne kadar ses kaliteleri olumsuz etkilense de ucuz kulaklıklar kadar da dandik seviyeye düşmüyor sesleri.

1 Beğeni

sennheiser gerçekten de kullanıcı dostu bir marka. bozulan mx360 yerine mx470 verdiler. Earpods için bir ip çıktı. Kulaklıkları on bağlıyorsunuz :slight_smile: hahahah çok komik marka apple :slight_smile:

Bu nefis değerlendirme/karşılaştırma için teşekkürler.
Böyle postların (hem senden hem diğer forum üyelerinden) artması dileğiyle…

1 Beğeni

Kulaklık olayı sıkıntılı ve maliyetli bir konu. Bende 6,7 kullanımdan sonra bozulan birçok kulaklık kullandım.Sonrasında bose SIE2 kulaklık aldım. Ses kalitesi gayet netti,kulakta olduğunu unutturan bir yapısı vardı. Koşarken ayak darbesinden ses boğukluğu hissetmedim ama ortam sesini alması beni ilk rahatsız eden durumdu.Fevri davranıp BOSE’yi satıp JBL Synchros Reflect kulaklık aldım. Bununda ses kalitesi çok çok iyiydi ama buda kulağa tam oturduğu için koşarken darbe sesleri müziğin kalitesini olumsuz etkiledi.JBLyi kullandıktan sonra BOSE deki ortam sesi almasının ne kadar doğru olduğunu hissettim. Kulağa oturan kauçuk yapı Bose’de açık ara öndeydi.

2 Beğeni

Ben bir adet Sennheiser (kulak arkasına takılanlardan) kullanıp çok memnun iken kaybettip. Sonra hayatıma Yurbuds girdi. 3. Yurbuds’ımı halen kullanıyorum. Bunların tamamı kabloluydu.
Senheiser bazen kulağımın arkasını biraz acıtıyordu. Kimi zaman gözlüklerim de yapar, zaman zaman tenimin hassaslaştığını tahmin ediyorum ama belli bir döngü bulamadım.
Yurbuds’ların değişebilir kulak içi parçası oldukça iyi tutuş sağlıyor.
Bas sesi geliyorsa bile ben fark etmedim henüz.
İlk kulaklığım olan inspire talk modelini blogda yazmıştım. http://uzunpatika.com/yurbuds-inspire-talk-kulaklik/

Sonra garip bir arıza olunda Armes değiştirdi, bir üst model olan ve şuan inspire 400 olarak satılan ile değiştirdiler. Malesef kaybettim ve yine bir Inspire Talk , şuan Inspire üçyüz modeli sanırım, satın aldım.
Mikrofon ve ses kontrol düğmesi olan mekanizma terden etkilenip fonksiyonunu bozuyor. Ara ara duru suyla yıkayıp kurutmak gerekli.
Galiba JBL satın almış markayı.

1 Beğeni
2 Beğeni

Yurbuds’lar da kulak kanalının içine oturarak sıkışan ve bu sayede bas sesleri en yüksek düzeyde verebilen kulaklık yapısında değiller. Onlarda Airpod ve Plantronics gibi kulak kanalının dışında kalan, ancak sesi bir kanal vasıtası ile bu bölüme yönlendiren bir tasarıma sahipler. Benim kanaatim bir koşu kulaklığının bu şekilde olması gerektiği yönünde. Sırası ile Yurbuds, Inspire 400, Airpod ve Plantronics Back beat fit detayları.

Kulak içine oturan bölümünün aşağıdaki gibi olan ve sıkışarak dıştan gelen sesi tamamen kesen bu tip kulaklıkları ise soyutlanmış olma hissi ve dışarıdan gelen sesleri duyamamam, en önemlisi de kendi ayak sesimi boğuk bir şekilde duymamı sağladığı için iyi bulmuyorum. Bu benim için ergonomi ile ilgili bir sorun, dolayısı ile çok iyi ses veren bir kulaklık bile bu niteliklere haiz değil ise benim ilgi alanımın dışına çıkıyor. Bu sebeple JBL Synchros, Plantronics Backbeat Go 2 ve Jabra Rox çekmecede kullanılmadan duruyor. Jabra Rox kulak sabitleme parçaları (fotoğrafta görünen silikon kısım) üzerine sadece sıkıştırılarak oturtulduğu ve çok iptidai düşünülmüş olduğu için ilk koşuda düştü, o parçayı yerde bulmak da mümkün olmadı. Bu seriden kulakta en iyi duran JBL. Plantronics’in Back Beat Go 2 modeli de aynı Airpods’da olduğu gibi extra pil içeren bir küçük çanta ile geliyor. İçindeki usb kablo ile kulaklığı yolda şarj etmek mümkün ancak kulaklığın ve bu ekstra pilin sığası küçük, şarj hızı da sınırlı.

Sırası ile JBL Synchros Reflect, Plantronics Backbeat Go 2, Jabra Rox.

@Baris
Airpods’un form faktörünün koşuya uygun olmadığını düşünmüyorum. Aksine kulakta iyi duran ve varlığını hissettirmeyecek kadar hafif bir kulaklık. Tek sorunu su dayanımı olabilir ki test videoları bunun bir sorun olmadığını söylüyor. Düşme riski evet mevcut, bende birkaç kez yere çaktım ancak şimdilik birşey olmadı.

@hakan2
Evet, tamamen katılıyorum. Bose SIE2’de örneklediğim diğer kulaklıklar gibi açık modda. Hatta Plantronics Back Beat Fit ile neredeyse aynı yapıdalar.

Sonuç olarak kulaklık seçiminde iyi olarak değerlendirdiklerimizin ortak noktası sesi yönlendiren bölümün kulak kanalının içine oturmaması. Ayağın yere vuruş sesinin geri yankılanmadığı, ancak dışarıdan gelen seslerin de duyulabileceği bir tasarım. Kendi adıma bu konuda sadece kulaklığın oturma bölümüne bakarak doğru seçim yapılabileceğini kendi tecrübelerim ve arkadaşlarımın da verdikleri örneklerden teyit etmiş oldum.

5 Beğeni

Arkadaşlar telefon taşımayı çok sevmiyorum ben, eski düzen mp3 player seviyorum, kablolu kulaklık arıyorum, 50 TL Philips 3 senedir yükümü çekti artık 250 TL ye kadar birşeyler arıyorum, kulaktan düşmesin tabi her kulağa farklı oluyor ama net ses istiyorum. MP3 Philips Gogear kulaklık değiştirmek çözüm sağlar mı yoksa Philips Gogear ile alabileceğim ses değişmez mi ?