Antrenmanda Hangi Kalp Hızı Ölçümü İle Çalışmak Gerekir?

Merhaba, forumda ve forum dışında bu konu ile ilgili birkaç başlık da buldum, ancak tam olarak aradığım cevap ve açıklamalar yoktu. Bu nedenle bir başlık açıyorum.

Şu an bir garmin saat ile koşu antrenmanları yapıyorum. Bir başlıkta gördükten sonra saati kurcaladığımda şu an laktat eşiği kalp hızı yüzdesi ile antrenman yaptığımı gördüm. Oysa saat bana bunun dışında BPM, maksimum kalp atış hızı ve kalp atış hızı ile de antrenman yapabileceğimi söylüyor.

Sizce doğru antrenman bu verilerin hangisi ile yapılır/yapılmalı? Yine antrenman ölçütünün değişikliği performans ve vo2 max üzerinde bir değişiklik yaratır mı? Bu konuda bilgilerinizi paylaşıp beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

1 Beğeni

Normalde hepsinin asagi yukari ayni sonuclari vermesi beklenir. Yani teoride hepsi cok yakin araliklari vermeli. Ama pratikte bu cok mumkun degil. Nedeni de pratigi mukemmel labaratuar kosullarinda elde edememiz. Bir ornek vereyim: MaxHr. Bu veriyle calismayi secerseniz saatin belirledigi ya da sizin elle girdiginiz MaxHr’iniz baz alinacak saatin algoritmalarinca. Ama ne saat ne de siz gercek MaxHr’inizi dogru belirleyebilirsiniz. Mesela optik nabiz bazen sapitiyor ve bana 195 bpm gosteriyor. Ben kosarak gogus bandiyla 180 bile gormedim bugune kadar. Peki onerim nedir? Surekli gogus bandi kullanmak, optik nabzi kazara bile acmamak. Bir laktat esigi antrenmani yapmak, saat belirleyebiliyorsa/belirlerse onu olmuyorsa sizin belirlediginizi girerek LTHR kullanmak.

10 Beğeni

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Tüm koşularda ben de nabız bandı kullanıyorum.

1 Beğeni

Hep sorulan laktat eşiğinde interval antremanı nasıl olmalı ? Dünkü antremandan bir örnekle gidelim; İntervallerde tekrar aralarının daha kısa olması gerekli idi (ancak İzmir fuardaki şartlardan dolayı biraz da bu şekilde yaptık)… Amacım LT ya da AT nin hangi zorlukta olması gerektiğine dair genel bilgiler vermek… genel kabul 80/20 kuralıdır, yani haftalık koşu hacmimizde %80 easy / base amaçlı koşular olmalı, kendimizi zorladığımız antremanlarımız %20 olmalı. Hem easy koşunun hem de uygulayacağımız intervallerin hakkını vermeliyiz; easy koşumda Z1Z2 geçmemem gerekli ise kendimi buna zorlamalıyım, gaza gelip gri alana geçmemeliyim, diğer yandan intv Z4Z5 e çıkacaksam kendimi zorlayıp çıkmalıyım. Peki LT hangi pacede ya da LTHR da olmalı, bilekten değil de göğüs nabız bantları ile ölçüm daha doğru, burada size az çok HR ı belirtiyor ya da genel kabul 5K yarış hızınızdan 15-20 sn daha yavaş olmalı. Gelelim benim antremanıma her ne kadar tekrarların hakkını versem de tekrar aralarım uzun olduğu için, kardiyak gelişimimden de yeterli verimi elde edemedim. Burada VO2 Max gelişimi için sadece LTHR de uyguladığınız intervaller tek başına işe yaramaz, easy koşularımızın da hakkını vermeliyiz ki zorlanacağımız intervallerde daha iyi sonuç alalım. Umarım bir fikir vermiştir.

6 Beğeni