Antrenmanda 100 km koşulur mu?

Birçok durumda cevap tabii ki hayır. Ama bunun mantıksal dayanağı 5-6 saatten uzun bir antrenmanın fizyolojik kazanımının anlamlı olmaması. Yani bunu yapacak kişinin farklı amaçları/gerekçeleri olmalı. Yiyecek denemeleri, gece deneyimlemesi, kendine güven kazanma/tazeleme, birikmiş yorgunluk hissine alışmak vb. Öte yandan bazen bir yarışı antrenman niyetine koşar insan. Bir yarışı antrenman niyetine koşmak yerine antrenmanda bu mesafe denenebilir. Eğer altyapınız yeterliyse ve antrenman programınızı çok yaralamayacağını düşünüyorsanız neden olmasın diye düşünenlerdenim. Kendi gerekçelerimi ve deneyimi yazdım. Burada da bilgisi ve deneyimi olanlarca tartışılsın isterim.

26 Beğeni

Çok eğlenceli ve epey bilgilendirici bir yazı olmuş. Koşu hakkında bazı boşlukları doldurdu bende. Aslında bu koşuyu yaptığınızı Strava’da görüp şaşırmıştım. “Nobody: … Mert Derman: Casually runs 100 kms for no specific reason” diye kendi kendime gülmüştüm. Baya amacı varmış, aydınlandık. :smiley: Teşekkürler, tebrikler.

4 Beğeni

Garminin yaptığı 7200 kalori hesabı doğru olabilir.
Kaslar düşük tempoda giderken lipitlerden daha çok enerji elde edebiliyor.
Yani yağ depolarından enerji elde edilebiliyor.
2018 yılında PTL yarışında aldığım gıda ile harcadığım kalori arasında uçurumlar vardı.
Yağı yakacak kadar kan şekeri olsa yetiyor.

yarış beslenmesi için bir dipnot;
bünyemin yarış moduna girdiği anda midemin gıdalardan gelen yağı sindirmediğini ve hatta anında tepki verdiğini idrak ettim.
o yüzden yarış beslenmemi “sıfır yağ” üzerine kuruyorum. o zaman midem rahat ediyor.
bence bir dene

7 Beğeni

Koşu boyunca solar desteğiyle yüzde 22 kayıp oldu demek ki 24 saatlik yarış boyunca fenix 7’in şarjı bitmez sonucuna varmış, ultracıların dertleri de farklı oluyor.

5 Beğeni

Doğru bir nokta. Organizasyonu yaparken başlama saati, sıcaklık, yeme içme noktası, gerekirse yol üzeri benzinlik/wc, market yerleri vs de önemli olabiliyor.
Tarzın değil ama sevdiğim birileri 10.km’de su istasyonu, yiyecek noktası gibi bir alan oluştursa daha rahat olur (her 2km’de 1 olsun isterim,şaka)

3 Beğeni

Camille Herron ayrıntısı için How They Train: Camille Herron. Camille Herron is an ultrarunner based… | by Mike McMillan | Runner's Life | Medium

4 Beğeni