Aladağlar Epic Ultra Trail

Bu paylaşım 4-7 Temmuz 2024 Tarihleri arasında gerçekleşen Aladağlar Epic Ultra Trail 45 k parkuru ve yarış gözlemlerimi içermektedir.
Öncelikle bu yarışın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürü bir borç biliyorum.
Macera 4 Temmuz Perşembe günü Demirkazık köyü TDF kamp alanına ulaşmamız ile başladı. Kit dağıtımında özellikle bu güne kadar hiç istenmeyen mum ve sıkı sıkıya kontrol edilen gpx yüklemelerinin kontrolü beni çok şaşırttı.
Etkinlik alanında konaklama yapmak için çadır alanlarını kullandık. Burda güzel arkadaşlıklar edinme ve güzel sohbetler yapma imkanı bulduk.
5 Temmuz Cuma sabahı saat 6:00 da yarışımız start aldı. 6,5k hafif bir tırmanış içeren koşunun ardından cutt of noktasına 1.cpye geldik kapı diye adlandırılan sert bir tırmanışın bizi beklediği yerde 9klık safi tırmanışın olduğu parkuru tamamladıktan sonra rakımın 3400 ü gösterdiği medetsize ulaştık. Kısa bir inişten sonra 2.cp noktasına ulaştık. Burda güler yüzlü görevli arkadaşlar bizi karşıladı. Cpnin ardından çok sert bir iniş içeren teknik parkur başladı. Oldukça sert bir iniş olduğunu tekrar paylaşmak isterim. İnişin ardından çam ağaçlarının bizi karşılaması ile Hacer ormanlarına giriş yaptık ve burda 3.Cp ye ulaştık. Artık finise sadece 11k kalmıştı. 7k orman içi koşunun ardından asfalta çıktık 4 k lık bol inişli asfaltın ardından finişe ulaştık.
ARTISI - EKSİSİ

1. Alışıla gelmiş müzikli patırtılı gürültülü bir etkinlik alanı yoktu
  2. Sponsorlar oldukça azdı. Garmin Spx koşturco redbull gibi baş aktör destekçiler yoktu.
  3. İşaretlemeler gayet iyiydi
  4. Gönüllü arkadaşlar gayet yardımseverlerdi
  5. Yarışın konsepti gereği cplerde ikramlar azdı çünkü amaç birazda kendine yeterlilik esası ile zorlu bir yarış yapmaktı.(buna rağmen hem cplerde wupp enerji jelleri ve akşam yemeği ve yarış bitiminde yerel yönetimin sunduğu çorba ve makarna ikramları çok başarılıydı.)
  6. Butik bir yarıştı özellikle 125 ve 45 k katagorilerine katılım azdı. Hepimizin destekleri ile bu yarışı hayatta tutmalıyız.
  7. Ödül töreninde maalesef herhangi bir hediye yoktu.
  8. Finişher yeleği koşu atleti ve tişörtü efsaneydi.
  9. İşin içinde bu suporuda yapan Niğde valisinin yer alması çok güzeldi.
  10. Yarıştan bir gün önce 55k parkuru ile 45k parkuru ile yer değiştirildi.
13 Beğeni

Çok katılmayı istedim. Ama olmadı. Önümüzde ki sene bi aksilik olmazsa mutlaka katılacağım. Parkur çok güzel. Umarım devam ettirilir

1 Beğeni

Bir süre önce yakınlara taşındığımız için ve ağustos ayındaki sky trail yarışına da hazırlık olması adına kaçırmak istemediğimiz bir yarıştı.

Aladağlar büyüleyici bir coğrafya. Yarış 3 günlük etaplı bir yarış olmasıyla dikkatleri çekiyor. Türkiye’de yanılmıyorsam şu an eşi benzeri yok, daha önceleri Likya yolunda 1 haftalık bir etaplı yarış deneyimi olmuş. Lojistik zorluklar nedeniyle sürdürülememiş olmalı. Umarım bu organizasyon devamını getirebilir bu tarz etaplı yarışın. Kendine yeterlik esasıyla günleri geçirmek de kendine meydan okumanın bir diğer boyutu olmalı.

Biz tabi bu sene yalnızca 3.gün 25K etabına katıldık. Son checkpoint’in farklı bir yerde olması dışında bir aksaklık yaşamadım. Parkur mükemmeldi. İşaretlemeler eksiksizdi. İlgi alaka ve ikramlar gayet yeterliydi.

Uzak mesafeden katılanlar 1’er ay arayla yapılan Aladağlar yarışlarından diğerini tercih edebilirler daha köklü bir yarış olduğu için, belki bu organizasyon da etaplı olması ile kendini parlatacaktır.

5 Beğeni

Bu keyifli organizasyona 25K kategorisinde üç arkadaş olarak katıldık ve başımızdan geçenleri şurada yazdım: Scarpa Aladağlar Epic Trail katılmak isteyenlere güzel bir fikir verecektir diye düşünüyorum :slight_smile:

9 Beğeni

Haldun abinin kanalında biraz önce izledim. Zevkli, endişeli ama sonunda sağlıkla bittği için sizi tebrik ediyor başarılar diliyorum. (Haldun abiye 2 madalya vermeleri gerekiyor)

4 Beğeni

Sağ olun; Haldun Abi varken sırtımız yere gelmez :slight_smile:

3 Beğeni

Merhabalar bende 25K koştum genel olarak başarılı bir yarıştı. Seneye bir daha gelinir.

25K için artıları:
Organizator gerçekten ilgiliydi, yarış öncesi su yeleğini tdf evinde unutan arkadaşım için hemen emanet bir yelek ayarladılar
Gerçekten bu kadar metrik işaretleme daha önce görmedim
Fotoğrafçıların aldığı pozisyonlar ve çektiği fotolar efsaneydi
Çevredeki çobanlar, halk vs iyi organize edilmişti

Eksiler
CP’lerin mesafesi çok aşırı yakındı
Ödül töreninin olduğu yerde su ikramı yoktu varsa da 3 kişi olarak biz göremedik

2 Beğeni

Tebrikler ve geçmiş olsun. :clap:

Bu kadar zorlu ve riskli bir parkurda organizasyonun sizin yarışı bitirip bitirmediğinizin farkında olmaması için söyleyecek bir şey bulamıyorum :face_with_raised_eyebrow:

3 Beğeni

Daha önce yarışa katılanlar konaklama ile ilgili bilgi verebilir mi ? Organizasyonun sitesinde bu konuda bilgi yok. Çadır mı yoksa tesis konaklamalar mı daha iyi olur ? 4 günlük bir organizasyon oluyor ve yemek konusu nasıl çözülüyor? Duş, WC gibi imkanlar var mı yoksa katılımcılar kendisi mi çözüm buluyor ?
Bu gibi konularda deneyimlerinizi aktarabilir misiniz ?

2 Beğeni

TDF Dağ evi,Milli parkların kamp alanları var,çeşitli pansiyonlar var..

2 Beğeni

Demirkazıkda gençlik spor bak konukevi var bahçesinde cüzi miktarda fiyatla çadır konaklaması mevcut. Ancak bu yarışma etaplardan oluştuğu için farklı yerlerde çadır imkanında sunuyorlar olmalı. Konukevinde WC imkanlarından çadırcılar ve dağcılarda yararlanıyor. @kaganmurat. Yakınında ki köylerde konaklama imkanları mevcut

3 Beğeni

İlk kez Aladağlar’a geldim ve 25k parkurunda koştum bu yıl. Hava ülkenin genelinde olduğu gibi burada da oldukça sıcaktı. Ankara’nın bunaltıcı havasından en azından 2 gün uzak kalırız demiştik ama çadır konaklamamızı yaptığımız ve 1600 metre rakımda yer alan Dağcılık Federasyonunun Demirkazık tesislerinin bulunduğu bölge bile gündüz 34-35 dereceleri gördü. Neyse ki kamp alanı ağaçlı bir alan ve gölge bir nebze rahatlatıyor çadır alanını.

Yarış sabahı servislerle getirildiğimiz start noktasından 13k katılımcıları ile birlikte yaklaşık 165 kişi koşuya başladık. İlk birkaç km içerisinde yer alan, Kapadokya ve Frig’in belli kısımlarını andıran, dar vadi tabanından zaman zaman oyuklardan eğilerek ve kayalardan atlayarak ilerlediğimiz kısım gölgeli ve eğlenceliydi.

Nispeten olaysızca vardığımız 11’inci km’deki ikinci CP’den sonra parkurun en zorlu kısmı başladı. Strava kaydımın yaklaşık verilerine göre 4 km uzunluğunda ve +740 metre yükseklik kazanımı sağlayan kesintisiz tırmanışın ortalama eğimi %18,5 yapıyor. Sıcakla birleşen eğim hayli yıpratıcı oldu benim için ve 90 dakikada varabildim 2489 metredeki zirveye.

Minimum 1 litre su taşıma zorunluluğu vardı ama ben ekstradan 250 ml’lik bir flask daha almıştım. Bir önceki CP’den full çıkmama rağmen bu kısımda suyumun neredeyse hepsini tükettim ve 21’inci km’deki son CP’ye olan inişte suyumu çok idareli kullanmak zorunda kaldım.

Zirveden sonraki yaklaşık 3 km’lik iniş de oldukça teknikti. Özellikle iniş eğiminin yüksek olduğu bölüm çarşak/gevşek zemindi. Eğimin yumuşadığı bölümlerdeki iri taş parçaları da koşarken çok dikkatli olmayı gerektiriyordu.

21’inci km’deki son CP’den finişe kadar olan bölüm ise parkurun teknik bölüm içermeyen ve koşmaya en elverişli kısmıydı.

Toplamda 4 saat 25 dakikada ulaştığım finiş alanında kola, maden suyu, su, elma, kraker, bisküvi, kurabiye, fıstık gibi ikramlar olduğu gibi aynı zamanda ödül töreninin de yapıldığı Demirkazık kamp alanında yemek, dondurma ve tatlı ikramları da yapıldı. Sponsorlar arasında yer alan bir kahve standı da etkinlik boyunca sürekli soğuk çay ikramında da bulundu ki bu hava şartlarında nasıl değerli olduğunu anlatamam.

Kit içeriğinde bulunan tişört ve madalya güzeldi. Aynı organizasyonun bu yıl Sapanca’da verdiği madalya için aldığım en kötü madalya demiştim ama Aladağlar madalyasının tasarımını başarılı buldum.

Evet, sıcak hava çok zorlayıcıydı fakat içerdiği zorluklara rağmen tüm parkurun yaklaşık %70-75’inin teknik kategoride olması sebebiyle benim için keyifli bir trail koşusu oldu diyebilirim.

22 Beğeni

Ben de videosunu yaptım.

21 Beğeni

Tebrikler :clap:

Video da çok bilgilendirici olmuş. Elinize sağlık. Sıcaktan burnunuz kanıyorsa neden şapka ile koşmuyorsunuz? Bir buffı ıslatarak boynunuza sarmanız da burun kanamasını engelleyebilir.

5 Beğeni

Tamamen görsellik için şapka takmıyorum. Çok saçma evet ama öyle …

3 Beğeni

Valla abi bende @okmali gibi düşündüm, izlerken gördüm, sıcak, basınç ve yükseklik ile alakalı ise riske girmeyin, şapka bu tür yarışlarda elzem. Biz kelimizi ve kendimizi böyle koruyoruz. Aman abi dikkat ve kontrol. (Dr. Davut’a havale ve selamlar).
Senin sayende müthiş parkuru herkes izlemiş olacak. Emeğine, ayağına ve yüreğine sağlık @nkoner

6 Beğeni

İyi dilekler için çok teşekkür ederim. Bir daha böyle parkura şapkasız çıkmam… Dağ olduğu için serin olur diye düşünüştüm.

4 Beğeni

25K parkuruna katıldım. Aladağlar’a ilk defa geldim. Genel olarak deneyimlerimi şu şekilde aktarabilirim. Biraz uzun oldu ama umarım başkaları için faydalı olur.

Parkur: Parkur manzara ve atmosfer olarak etkileyiciydi. Vadi ve yayla geçişleri insana ekstra bir olumlu hissiyat veriyor. Neredeyse sürekli güneş altındasınız ve sıcak bir hava vardı. Parkur içerisinde su akıntıları ve çeşmeler var. Özellikle Eznevit çıkışı bittiğinde o yorgunlukla ve sıcak altında vücut hararet yapmışken karşınıza bir çeşme ve soğuk su geliyor ki oradan ayrılmak da zorlanıyorsunuz. Genel olarak yeşilin az dağ manzarasının bol olduğu bir parkur. Toprak, çarşak, kayalık, kaygan vs. birçok zemin türü ile karşılaşıyorsunuz.

Ulaşım: Ben araç ile gelmiştim. Sanırım en kolay ulaşım bu şekilde oluyor. Organizasyonun sitesinde yakın il merkezlerinden ulaşım hakkında bilgiler mevcuttu.

Etkinlik Alanı: Fazla sponsor olmasa da bence yeterli bir etkinlik alanıydı. Su, çay, kahve vs. bulunabiliyordu. Yemek konusunda da yeterliydi. Yarış öncesi gün ve yarış sonrası yemek rahatlıkla ulaşılabilir ve yeterli oldu.

Kayıt: Kayıt rahatlıkla yapılabildi. Kit içerisinde t-shirt ve birkaç sponsor ürünü vardı. T-shirt tasarımı başarılı olmuş bence.

Konaklama: Konaklama en çok düşündüren konu oldu. Bir bilinmez olarak gittim. Kamp olanakları konusunda biraz bilgim vardı. Çadırımı yanıma alıp önceliği kamp yapmaya vererek son kararı gidince vermek üzere yola çıktım. Gittikten sonra çevredeki kalınabilecek yerleri biraz dolanarak keşfetmeye çıktım. Araçla etkinlik alanına 10-15 dk mesafede pansiyon ve bungalov konaklamalar mevcut. Ama yarış başlangıç alanları farklı olduğundan bu mesafe uzayabilir. TDF Dağ Evi’nde de konaklama yapılabilir ama önceden bir rezervasyonum yoktu, odalar da dolmuş sanırım. TDF Dağ Evinin bahçesi çadır kurmak için uygundu. Ağaçların altında düz alan var. Genelde katılımcılar da burayı kullanıyorlardı. 200TL gibi bir ücret aldılar. Onu da duş ve tuvalet kullanımı için alıyorlarmış. Organizasyon dahilinde yemek ve içecek var ama yine de tedarikli olmakta fayda var. Kalma sürenize göre kendi içecek ve yiyeceğinizi getirmeniz gerekir.

Yarış: Yarış Sarı Memedin Yurdu bölgesinden başlıyor. Sonrasında bir vadi ve kanyondan geçiyorsunuz. Yaklaşık 6 km keyifli bir zemin ve manzara eşliğinde geçiyor. Sonrasında 6-10km arası az eğimli yine çok yormayan bir bölge. Ara ara baton kullanılarak bu bölgeden fazla yorulmadan geçilebilir. İlk kontrol noktası yaklaşık 8. Km’de. Yer olarak ideal bir nokta bence. 10-12km arası bir köy geçişi bulunuyor. İkinci kontrol noktası yaklaşık 11. Km de’ yer alıyor. Bu iki kontrol noktası birbirine yakın. Ama son kontrol noktası ile mesafe çok olacağı için muhtemelen tırmanıştan önce son tesis gibi düşünülerek bir nokta hazırlanmış. Burada eksikliklerinizi tamamen gidermenizi öneririm. 12-16 km arası yayla çıkışı var. Yarışa katılımınızı sorguladığınız yer burası oluyor. Tek motivasyon atmosfer oluyor. Ortasından bir su akıntısı geçen yeşil bir bölgenin yanından yaylaya doğru çıkıyorsunuz. Önünüzde bir dağ arkanızda da bir manzara eşliğinde adım adım ilerliyorsunuz. Bu bölgede baton kesinlikle tavsiye ederim. Tırmanış bitince yaylada bir soğuk su çeşmesi var. İçtiğiniz en lezzetli sulardan biri olabilir. Zira ciddi bir sabır testinden vücudunuz hararet yapmış bir şekilde çıkınca o su, diğer sulardan ayrı bir yere konuluyor.

Bundan sonra genel olarak inişe geçiyorsunuz. 16-20 km arası kaygan, kumlu, topraklı, çarşak geçişler olan bir bölgeden iniyorsunuz. Burada da kaymalara karşı baton kullanmanızı öneririm. Özellikle biraz hızlanınca kaymanız kaçınılmaz oluyor. 20-22 km arası ağaçlık bir bölge başlıyor ama yine koşmanızın zor olduğu bir bölge. Zemin irili ufaklı taşlardan oluşuyor ve bastığınız yere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu bölgenin bittiği yerde son kontrol noktası var. Sadece su ve soda var. Bence yeterli, zaten son 2km. Buraya geldiğinizde son 10km herhangi bir kontrol noktası olmadığından suyunuzun bitmiş olma ihtimali var. Su ve soda içip biraz da yüzünüzü ve kafanızı serinletip son 2 km’ye geçiyorsunuz. Burası daha bol ağaçlı, dağ manzaralı, daha serin, zemini toprak bir araç yolu. Vadi içerisinden başladığınız noktaya doğru keyifli bir son 2km.

Yarış genel olarak güneş altında geçiyor. Bu yüzden şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, buff öneririm.

Yüksek rakım ile ilgili sağlık problemi yaşayanlar oldu. Rakım hassasiyeti olan kişilerin bunu dikkate alması ve tedbirli davranmaları faydalı olacaktır.

Temenni: Diğer görsellerden takip ettiğim kadarıyla daha keyifli olan parkurlarda mevcut. Hem manzara hem teknik koşu olarak bence başarılı parkurlar. Genel olarak organizasyonun devam etmesini hatta katılım olarak genişlemesini isterim.

Öneri: Aladağların silüeti bile madalyanın görüntüsünü olumlu etkilemiş. Başarılı bir tasarım olmuş. İnşallah devamı gelir. Öneri olarak madalyayı organizasyonun logosu dışında daha Aladağlar’ı ön plana çıkaran bir tasarım yapılabilir. Tişört tasarımı da bence başarılı. Sonraki dönemlerde renklerinde bir yenileme yapılabilir. Bej, kahverengi ve sarı tonları ile daha outdoor tarzı bir tasarım olabilir. Aladağlar temasına daha yakışır gibi.

Cut-off süresi 5 saat olarak görünüyordu. Bu süre bir saat kadar uzatılsa sanki daha iyi olur. Parkura göre 5 saat iddialı oluyor şeklinde bir önerim vardı. Ama takip ettiğim kadarıyla bu saat 5 saatten daha uzun tutulmuş gibi. Bu durumu tam netleştiremedim.

Teşekkür: Bence organizasyon olarak yeterli ve başarılı bir etkinlik oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Saygılar.
Sağlıklı başarılar.

19 Beğeni

Hissettiklerimi birebir yaşamış oldum bu yazıyla, kaleminize sağlık. Ayrıca yarış için de tebrik ediyorum.

3 Beğeni

Teşekkürler. Yarışın başında selamlaşmıştık hocam. Ben de yarış ve video için tebrik ederim. :sweat_smile: Videodan takip ettiğim kadarıyla bir burun kanaması yaşanmış, onun için de ayrıca geçmiş olsun dilerim.
Saygılar. :raised_back_of_hand:

3 Beğeni