25K parkuruna katıldım. Aladağlar’a ilk defa geldim. Genel olarak deneyimlerimi şu şekilde aktarabilirim. Biraz uzun oldu ama umarım başkaları için faydalı olur.
Parkur: Parkur manzara ve atmosfer olarak etkileyiciydi. Vadi ve yayla geçişleri insana ekstra bir olumlu hissiyat veriyor. Neredeyse sürekli güneş altındasınız ve sıcak bir hava vardı. Parkur içerisinde su akıntıları ve çeşmeler var. Özellikle Eznevit çıkışı bittiğinde o yorgunlukla ve sıcak altında vücut hararet yapmışken karşınıza bir çeşme ve soğuk su geliyor ki oradan ayrılmak da zorlanıyorsunuz. Genel olarak yeşilin az dağ manzarasının bol olduğu bir parkur. Toprak, çarşak, kayalık, kaygan vs. birçok zemin türü ile karşılaşıyorsunuz.
Ulaşım: Ben araç ile gelmiştim. Sanırım en kolay ulaşım bu şekilde oluyor. Organizasyonun sitesinde yakın il merkezlerinden ulaşım hakkında bilgiler mevcuttu.
Etkinlik Alanı: Fazla sponsor olmasa da bence yeterli bir etkinlik alanıydı. Su, çay, kahve vs. bulunabiliyordu. Yemek konusunda da yeterliydi. Yarış öncesi gün ve yarış sonrası yemek rahatlıkla ulaşılabilir ve yeterli oldu.
Kayıt: Kayıt rahatlıkla yapılabildi. Kit içerisinde t-shirt ve birkaç sponsor ürünü vardı. T-shirt tasarımı başarılı olmuş bence.
Konaklama: Konaklama en çok düşündüren konu oldu. Bir bilinmez olarak gittim. Kamp olanakları konusunda biraz bilgim vardı. Çadırımı yanıma alıp önceliği kamp yapmaya vererek son kararı gidince vermek üzere yola çıktım. Gittikten sonra çevredeki kalınabilecek yerleri biraz dolanarak keşfetmeye çıktım. Araçla etkinlik alanına 10-15 dk mesafede pansiyon ve bungalov konaklamalar mevcut. Ama yarış başlangıç alanları farklı olduğundan bu mesafe uzayabilir. TDF Dağ Evi’nde de konaklama yapılabilir ama önceden bir rezervasyonum yoktu, odalar da dolmuş sanırım. TDF Dağ Evinin bahçesi çadır kurmak için uygundu. Ağaçların altında düz alan var. Genelde katılımcılar da burayı kullanıyorlardı. 200TL gibi bir ücret aldılar. Onu da duş ve tuvalet kullanımı için alıyorlarmış. Organizasyon dahilinde yemek ve içecek var ama yine de tedarikli olmakta fayda var. Kalma sürenize göre kendi içecek ve yiyeceğinizi getirmeniz gerekir.
Yarış: Yarış Sarı Memedin Yurdu bölgesinden başlıyor. Sonrasında bir vadi ve kanyondan geçiyorsunuz. Yaklaşık 6 km keyifli bir zemin ve manzara eşliğinde geçiyor. Sonrasında 6-10km arası az eğimli yine çok yormayan bir bölge. Ara ara baton kullanılarak bu bölgeden fazla yorulmadan geçilebilir. İlk kontrol noktası yaklaşık 8. Km’de. Yer olarak ideal bir nokta bence. 10-12km arası bir köy geçişi bulunuyor. İkinci kontrol noktası yaklaşık 11. Km de’ yer alıyor. Bu iki kontrol noktası birbirine yakın. Ama son kontrol noktası ile mesafe çok olacağı için muhtemelen tırmanıştan önce son tesis gibi düşünülerek bir nokta hazırlanmış. Burada eksikliklerinizi tamamen gidermenizi öneririm. 12-16 km arası yayla çıkışı var. Yarışa katılımınızı sorguladığınız yer burası oluyor. Tek motivasyon atmosfer oluyor. Ortasından bir su akıntısı geçen yeşil bir bölgenin yanından yaylaya doğru çıkıyorsunuz. Önünüzde bir dağ arkanızda da bir manzara eşliğinde adım adım ilerliyorsunuz. Bu bölgede baton kesinlikle tavsiye ederim. Tırmanış bitince yaylada bir soğuk su çeşmesi var. İçtiğiniz en lezzetli sulardan biri olabilir. Zira ciddi bir sabır testinden vücudunuz hararet yapmış bir şekilde çıkınca o su, diğer sulardan ayrı bir yere konuluyor.
Bundan sonra genel olarak inişe geçiyorsunuz. 16-20 km arası kaygan, kumlu, topraklı, çarşak geçişler olan bir bölgeden iniyorsunuz. Burada da kaymalara karşı baton kullanmanızı öneririm. Özellikle biraz hızlanınca kaymanız kaçınılmaz oluyor. 20-22 km arası ağaçlık bir bölge başlıyor ama yine koşmanızın zor olduğu bir bölge. Zemin irili ufaklı taşlardan oluşuyor ve bastığınız yere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu bölgenin bittiği yerde son kontrol noktası var. Sadece su ve soda var. Bence yeterli, zaten son 2km. Buraya geldiğinizde son 10km herhangi bir kontrol noktası olmadığından suyunuzun bitmiş olma ihtimali var. Su ve soda içip biraz da yüzünüzü ve kafanızı serinletip son 2 km’ye geçiyorsunuz. Burası daha bol ağaçlı, dağ manzaralı, daha serin, zemini toprak bir araç yolu. Vadi içerisinden başladığınız noktaya doğru keyifli bir son 2km.
Yarış genel olarak güneş altında geçiyor. Bu yüzden şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, buff öneririm.
Yüksek rakım ile ilgili sağlık problemi yaşayanlar oldu. Rakım hassasiyeti olan kişilerin bunu dikkate alması ve tedbirli davranmaları faydalı olacaktır.
Temenni: Diğer görsellerden takip ettiğim kadarıyla daha keyifli olan parkurlarda mevcut. Hem manzara hem teknik koşu olarak bence başarılı parkurlar. Genel olarak organizasyonun devam etmesini hatta katılım olarak genişlemesini isterim.
Öneri: Aladağların silüeti bile madalyanın görüntüsünü olumlu etkilemiş. Başarılı bir tasarım olmuş. İnşallah devamı gelir. Öneri olarak madalyayı organizasyonun logosu dışında daha Aladağlar’ı ön plana çıkaran bir tasarım yapılabilir. Tişört tasarımı da bence başarılı. Sonraki dönemlerde renklerinde bir yenileme yapılabilir. Bej, kahverengi ve sarı tonları ile daha outdoor tarzı bir tasarım olabilir. Aladağlar temasına daha yakışır gibi.
Cut-off süresi 5 saat olarak görünüyordu. Bu süre bir saat kadar uzatılsa sanki daha iyi olur. Parkura göre 5 saat iddialı oluyor şeklinde bir önerim vardı. Ama takip ettiğim kadarıyla bu saat 5 saatten daha uzun tutulmuş gibi. Bu durumu tam netleştiremedim.
Teşekkür: Bence organizasyon olarak yeterli ve başarılı bir etkinlik oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Saygılar.
Sağlıklı başarılar.