Akıllı-Spor Saatler Hakkındaki Görüşlerim (Garmin, Polar, Suunto vb.)

Herkese merhaba. Foruma akıllı ve spor saatler hakkındaki görüşlerimi ve tecrübelerimi paylaşmak için üye oldum. Koşu yapmıyorum ancak 6 yıldır düzenli olarak fitness ile uğraşıyorum. Kardiyo için de haftada 1 kez koşu bandına çıkarım. Onun dışında sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve bu tür akıllı-spor saatler konusunda oldukça ilgiliyim. Yaklaşık 3-4 yıldır, bu cihazları inceleyen konusunda uzman kişileri takip ediyorum (DC Rainmaker, DesFit, Techy Agent vb.) Belki acizane birilerine faydam olur diye fikirlerimi paylaşmak istedim.

Yaklaşık 2 hafta önce, 6 aydır kullandığım Vivoactive 3 cihazımı, model yükseltmek amacıyla sattım. Daha öncesinde başka Garmin modelleri, Polar ve Samsung kullandım. Eğer bu cihazı almayı düşünüp tereddüt yaşayanlar varsa, gönül rahatlığı ile alabileceklerini söyleyebilirim. Ağırlık olarak hafif, konforlu, kullanımı rahat bir cihaz. Çoğu optik sensörde olduğu gibi kol hareketlerinin çok olduğu (ağırlık antrenmanı gibi) ve interval dediğimiz nabzın değişken olduğu antrenman türleri haricinde nabız sensörü gayet iyi çalışıyor. Ancak bu problemi de 100 TL’ye 2. el olarak satın aldığım ilk jenerasyon göğüs bandı ile çözdüm.

Diğer aktivite takibi ve sağlık verileri ise bana göre oldukça doğru çalışıyor. Uyku takibi bence başarılı. Gün içerisindeki kestirmeleri göstermiyor ancak normal uyku verisiyle ilgili olarak , uyuma ve uyanma saatlerini doğru gösteriyor. Kardeşim Fitbit Charge 2 kullanıyor ki uyku konusunda altın standart bir cihazdır; şu an Fitbit ile arasında fark yok diyebilirim.

İstirahat nabzını bence gayet doğru ölçüyor. Benim istirahat nabzım genelde 55-57 civarı. 60’ın üzerine çıktığında, ters giden bir şeyler olduğunu hissediyorum. Örneğin grip olmadan önce istirahat nabzında artış olduğunu farkettim. Enteresan olan Ramazan’da oruçlu iken, istirahat nabzımın 50’lere kadar düşmesi olmuştu.

Nabız doğru ölçüldüğünde stress ölçümü de daha doğru sonuçlar veriyor. Ben masabaşı bir işte çalışıyorum ve genelde çok stresli olmuyorum. Stress ortalamam 15-30 arasında çıkıyor. Ancak bir süre önce küçük bir trafik kazası geçirmiştim, aracımda maddi hasar oluşmuştu. İlerleyen günlerde Garmin Connect’ten sağlık verilerime baktığımda, kazanın olduğu gün ve akabindeki birkaç gün boyunca stress seviyemin 40’ların üzerine çıktığını farkettim. Gerçekten First Beat firmasının bu verileri geliştirirken üzerinde emek harcadığını düşünüyorum.

Genelde Garmin’in altimetresi pek başarılı bulunmaz ama aslında bütün cihazlar hemen hemen birbiri ile aynı. Aşağıda çıkılan katlar için yapılmış testi göreceksiniz, 03:31’de de sonuçlar yazıyor. Apple’dan bile başarılı olduğunu göreceksiniz.

Burada da yükseklik testi var. Apple ile arasında az bir fark mevcut.

Apple: Apple şu anda bilekten nabız ölçme konusunda watch 4 ile sektör lideri. Nabız bandından biraz gecikmeli olarak doğru nabzı gösterebiliyor. Bu konuda Garmin, Polar, Suunto hepsini geride bıraktı. Zaten Apple kalitesi herkesçe malum, bir şeyi yaptığı zaman en kalitelisini yapıyor. Bana göre dünyanın en iyi akıllı saati ancak tam bir spor saat değil.

Eksikleri

  1. Şarj süresi çok az
  2. Kalp hızı ölçümü saniye saniye değil dolayısıyla istirahat nabzını doğru ölçebilmesi pek mümkün değil. Bu da zincirleme olarak diğer sağlık verilerinin tam olarak doğru bir şekilde yorumlanmasına engel oluyor.
  3. Uyku takibi yok (3. Parti uygulamalar ile mümkün ama rakipleri kadar detaylı ve doğru değil)
  4. Detaylı spor analiz verileri sunmuyor.
  5. Sürekli açık ekran özelliği yok. Bence bu önemli bir özellik. İstediğiniz kadar yüksek çözünürlükte ve görsellikte saat yüzü hazırlayın, ekran kapalı olduğu sürece bir anlamı kalmıyor. Direkt güneş ışığı altında transflektif ekran her zaman daha avantajlı. Özellikle de koşucular için.

Samsung: Güzel bir akıllı saat, hatta android telefonlar için en iyisi. Spor için düşünüyorsanız hiç düşünmenize bile gerek yok, uygun değil. Samsung Health’in katetmesi gereken çok mesafe var. Nabız sensörü kötü. Kalori hesaplama algoritmaları yanlış. Oturduğum yerden 3.000’e yakın kalori yakan 100 kiloluk bir kütleyim. Bana 2400 kalori yaktığımı söylüyor kendileri. Stress ölçümü sadece Garmin’e rakip olsun diye çıkarılmış. Zaman zaman optik sensör okuma hatası almanız kaçınılmaz.

Polar: Veri doğruluğu bakımından Garmin’den daha önde olduğu söyleniyor. Bana göre çıkarttıkları sorunsuz en son cihaz M430. Ondan sonra çıkan cihazların sorunlu olduğunu düşünüyorum. Vantage serisinde ekran çok karanlık. Vantage için dengeleri değiştirecek bir cihaz olması bekleniyordu ancak ne optik nabız sensörü Apple’a rakip olabildi, ne de ekran kalitesi beklentileri karşıladı. Bence Polar, Vantage serisi ile kendi itibarına darbe indirdi. Aşağıdaki videolarda ekranın ne kadar karanlık olduğu gösteriliyor. Oysa saat malzeme kalitesi olarak üst düzeyde, Finspor’da gidip inceledim.


Suunto: Genelde optik sensör olarak Valencell’i kullanıyor. Valencell ve Mio Global, dünyanın en iyi optik sensör üreticisi. Bu nedenle nabız ölçümleri çoğu cihazında Garmin’den daha iyidir. Ancak tasarım, arayüz, indirilebilir içerik ve yazılım marketi olarak Garmin’den geride. Ben nedense Suunto cihazlara ısınamadım.

Fitbit: Optik sensör olarak Garmin’den daha iyi gibi. Ancak inatla harici sensörlere bağlanma desteği vermiyor. Bu da onun spor saatten öte, yalnızca aktivite takipçisi olarak kalmasına sebep oluyor. Fitbit Versa gibi üst seviye cihazında bile GPS yok. Enteresan bir firma.

Huawei ve Xiaomi Gibi Çin Menşeili Firmalar: Malzeme kalitesi olarak yukarıda saydığım devasa markalara eşit kalitede, hatta bazı modellerinden daha kaliteli cihazlar üretiyorlar. Üstelik verileri işleme teknolojilerini diğerleri gibi First Beat’ten satın alıyorlar. Ancak bu verileri işleyecek algoritma konusunda henüz istenen seviyede değiller. Bütçe kısıtlaması nedeniyle bunlardan birini alacak olsam Huawei Watch GT veya Amazfit Stratos tercih ederdim.

Aşağıda Huawei Watch GT’yi koşu, fitness, gps testine tabi tutmuşlar. Apple Watch 4, Mio Fuse, Alpha- Alpha 2 haricinde zaten fitness dalında başarılı sonuç veren bir optik nabız sensörü yok. Dolayısıyla ağırlık antrenmanında Huawei fena çuvallamış. Apple 161 nabız gösterirken Huawei 110’larda geziyor. Koşu antrenmanı steady state cardio (sabit tempoda yapılan egsersiz) cinsine girdiğinden çok iyi performans gösteriyor. GPS performansı da çok iyi ancak son gelen güncellemeler ile GPS doğruluğunun bozulduğundan bahsedilmiş.

Burada da Amazfit Stratos’un fitness testi var. Huawei ve Garmin dahil bir çok marka üründe olduğu gibi, ağırlık antrenmanı testinde çuvallıyor. Onun haricinde çok kaliteli bir cihaz.

Sonuç olarak şunları söyleyebilirim; sadece koşu amacı ile kullanılacak bir cihaz alınacaksa, nabzın çok değişken olmadığı, sabit tempoda bir etkinlik olacağı için, hemen hemen tüm cihazlar başarılı sonuçlar verecektir. O nedenle çok fazla para verip pahalı bir ürün almaya gerek yok. Tabi detaylı veri ihtiyacınız yoksa.

Yine de bir kıyas yapacak olursam, bana göre şu anda dünyanın en iyi koşu saati Garmin Forerunner 945. Düşük bütçeler için ise Forerunner 245 tercih edilebilir. Benim stress, body battery, pulse ox gibi yeni özellikler ile işim yok diyorsanız, Forerunner 235 veya 735 de hayli hayli iş görecektir. Hatta bu cihazların bazı özellikleri yenilerinden daha iyi çalışıyor. Örneğin GPS’e daha hızlı bağlanıyorlar.

Bunun dışında, Garmin cihazları sevmiyorsanız, Polar M430 modelini de çok başarılı buluyorum. (Tasarımı haricinde)

Şarjı dert etmeyen, ayrıntılı koşu verilerine ihtiyaç duymayanlar ve tasarıma önem vermeyenler için Apple Watch 4 de harika bir tercih olur. Nabız sensörü o kadar başarılı ki, harici sensöre bile neredeyse gerek yok.

Bu arada, bu cihazlar araba kullanmayı da adım atmak olarak algılayabiliyor. Apple Watch 3, Fitbit Charge 2, Vivoactive 3, Samsung Gear Fit 2, Vivosmart HR, hepsi araba kullanırken adım sayısını arttırıyor.

9 Beğeni

Merhabalar öncelikle detaylı inceleme ve emeğiniz için teşekkürler. Ancak malesef çokda doğru tespitler olmadığı için bir kaç düzeltme yapmak istedim.
Öncelikle gerçekden bir spor saati arayan hiç kimse samsung yada Apple watch almaz garmin suunto polar, apple ve samsung ile kıyaslanamaz bu yanlış.
İkincisi gps saatlerin iyi ve kötü günleri vardır içlerindeki gps çip setler (sony mediateck vs) her gün aynı verimi veremez. Bunu gps galileo vs uydularının konumu bulutlar binalar gibi bir çok etken belirler.
Malesef garmin foreruner 745 en iyi koşu saati diil ancak en iyi triatlon saatlerinden biridir.
En iyi koşu saatleri genelde sony çipset kullanan saatlerdir suunto polar gibi.
Garminde fenix 5 serisinde kullandığı mediatek işlemciden fenix 5 plus ve mark serilerinde vaz geçip daha kararlı olan sony çipsetlere geri dönmüştür.
Ha şöylede bir durum var bu olay birazda yapılan spora göre değişir tabi 10 k koşacak adam polar saatlerin hafifliğini tercih edebilir yada gps keskinliği ile ünlü garmin 920xt(ki birçok kesime göre garminin gelmiş geçmiş en iyi saatidir) kullanmalıdır. Ancak 7 gün süren çok etaplı yarış koşan bir ultra maratoncununda 240 saat gps modu sunan bir suunto kullanması daha doğru olacaktır.

2 Beğeni

Merhabalar, hoşbulduk. Ben sizin görüşlerinize katılmıyorum. Sırasıyla maddeler halinde nedenlerini açıklayayım;

  • Haklısınız aslında, spor saat arayan insanlar Samsung veya Apple gibi akıllı saatler ile pek ilgilenmezler. Ancak özellikle Apple başta olmak üzere, kendilerini o kadar geliştirdiler ki bir çok konuda spor saat ile yarışır duruma geldiler, hatta bazı noktalarda geçtiler. Özellikle Apple sunduğu ileri boyutta smart özellikler ile telefonun yapabildiği hemen her şeyi yapabiliyor. Buna ek olarak gps’e bağlanma hızı, gps doğruluğu, altimetre, optik nabız sensör ölçümleri konusunda saydığınız o saat markalarının hepsini geride bırakabiliyor. Zaten biraz da bu nedenle en çok satılan akıllı saat konumunda. Bu saatleri inceleyen kişilere baktığımızda neredeyse hepsinin Apple Watch’u mevcut. Hatta diğer saatlerin incelemelerini yaparlarken, Apple’ı referans aygıt olarak kullanıyorlar. Yalnızca bir kaç yıldır saat üreten Apple, uzun yıllardır spor saatler üreten Garmin, Suunto, Polar gibi bir çok markayı geride bırakabiliyorsa neden kıyaslanmasın ? Çok açık söyleyeyim; şarjı 1 hafta gidebilen bir Apple saat geliştirilsin kimse Garmin, Suunto vb. markaların yüzüne bakmayacak. Siri’nin bir çay demlemediği kaldı, böyle büyük bir kolaylık varken kim uğraşır Polar ile ? Aşağıdaki videoda 2:55 ile 3:50 arasındaki optik nabız sensörü performanslarına bakın. Yılların spor saati üreticisi Garmin, 4-5 yıldır saat üreten Apple karşısında rezil oluyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=7cy6YRcmwBE&list=PLt2N63wBvtiKYABqPr9B1TehRBatKhUOV

  • GPS ölçümlerini elbette sınırlayan şeyler vardır ancak saatler karşılaştırılırken hepsi eşit şartlarda yapılıyor. Apple Watch 4’ün gps testi güneşli, açık havada yapılırken aynı test Suunto’ya sık ağaçlar ile kaplı orman içerisinde yapılmıyor. Sony çip ile ilgili şunu söyleyeyim; Garmin’in Sony çipset kullanılan modellerinin gerek gps’e bağlanma hızı gerekse de gps doğruluğu eski çipine göre daha kötü. Bu elbette güncelleme ile düzeltilebilir. Aşağıdaki videoyu 7:12’den itibaren izlerseniz FR 235’in GPS’e 3 saniyede, FR 245’in 14 saniyede bağlanabildiğini göreceksiniz.
    https://www.youtube.com/watch?v=ijNwI7psADE

  • Sanırım yazım hatası yaptınız ancak 945’i kastettiğinizi düşünüyorum. Bana göre dünyanın en iyi koşu saati 945’tir. Tabi bu biraz kişisel bir şey. Komple özellik ve kullanım rahatlığı olarak düşünüyorum.

  • 10K koşacak adam Polar saatlerin hafifliğini tercih edebilir demişsiniz; Garmin Forerunner 945 50 gr iken, Polar Vantage V 66 gr, hangi hafiflik acaba, biraz açar mısınız ?

  • Suunto’nun hangi modeli 240 saat gps batarya ömrü sunuyor ? Benim bildiğim yalnızca Spartan Ultra var o da Ultra Trac moda alırsan 140 saat. GPS modunda dünyada en uzun batarya ömrüne sahip saat yanılmıyorsam 150 saat ile Coros Vertix.

2 Beğeni

Bu mukayeseleri yaparken tüm koşucuları ve ihtiyaçlarını aynı gruba koymakla hata etmiyor musunuz?
Ultra trail koşan birisi kötü hava koşullarında, yüksek ağaçların bulunduğı bir ormanda Suunto, Garmin ya da Polar’a ihtiyaç duymaz mı? Sarjı yeterli bile olsa diğer akıllı saatler bu noktalarda GPS sorunu yaşıyor.
Özetle, şehir içinde sahilde ya da pistte 10K koşan biri ile arazide 90K koşan birinin saat ihtiyacı farklı.

Sevgiyle kalın,

5 Beğeni

Merhabalar. Ben değerlendirmeyi yaparken ihtiyaçlardan ziyade ne kadar doğru sonuç verdikleriyle ilgileniyorum. Bir akıllı saat, bir spor saati nabız ölçümü doğruluğunda geçebiliyorsa, bence o spor saati üreten firmanın kendisine ciddi şekilde öz eleştri yapması gerekir.

Şarj konusunda haklısınız, zaten Apple Watch 4’ün negatif yanlarını sıralarken bundan bahsettim. Ancak Apple gibi bir firmanın ne kadar büyük kapasiteye sahip olduğunu biliyoruz. İsterse kısa zaman içinde bu sorunu da rahatlıkla çözüp rakiplerinin önüne geçebilir. Örneğin Garmin Elevate sensörü kayda değer bir geliştirme yapmadan yıllardan beri piyasaya sürüp duruyor.

GPS doğruluğunda arada ciddi bir fark bulunmuyor. Aksine, Forerunner 245 öncesi modeller ile kıyaslandığında Apple bu konuda daha iyi gözüküyor. Test sonuçlarına aşağıdan bakabilirsiniz. Garmin’in FR 235, Apple’dan GPS performansı olarak hem açık hem de ormanlık alanda her türlü geride. Yeni modeli 245 ise sadece açık alanlarda bir miktar daha iyi. Ormanlık alanlarda ise aradaki fark yok denecek kadar az.

Ormanda FR 235 ile kıyaslama;
AW 3 %99.6 doğruluk, +/- 1.3% hassasiyet
FR 235 %96.8 doğruluk, +/- 2.3% hassasiyet

Açık havada, patikada bisiklet ile gps testi;
FR 245 %99.4 doğruluk, +/- 0.6% standart sapma payı
AW 3 %97.8 doğruluk, +/- 0.7% standart sapma payı

Tur testi;
AW 3 %99.8 doğruluk,
FR 245 %98 doğruluk,

Ağır ormanlık alanda kısa tur testi;
FR 245 %99.9 doğruluk, +/- 1.4% standart sapma payı
AW 3 %99.7 doğruluk, +/- 0.7% standart sapma payı

10.306 metrelik turda doğruluk oranı %98

Genel GPS Performansı;
Açık Hava: Çok iyi
Hafif Ağaçlık alan: İyi
Derin Vadi ve Ağaçlık Alanlar: Kötü
Yüksek Binalı Şehir Merkezi: Kötü

1 Beğeni

Demek istediklerinizi anlıyorum ancak zaten olayın özetini kendinizde yapmışsınız apple watch ın şarjı 1 hafta gitse diyerek. Zaten olayda gitmemesi
Tekrar ediyorum amacı sadece spor olan hiç kimse gidip samaung watch apple watch almaz öle garminin falan ezildiğide yok suunto polar garmin vs sport gps watch dır apple samsung smart lifestyle watch dır hiç bir sporcu o bilekden ölçüme güvenmiyor herkes nabız bandı kullanıyor. O yüzden elma ile armutu kıyaslamayalım gerçek sporcular bunu yapmaz burada ultra maraton koşmak isteyen yada triatlon yapmak isteyen biribin apple yada samsung saatlerden birini seçmesi parasını çöpe atması demek. Düzeltme:240 saat diil 120 saat suunto 9 larda ultra mod

1 Beğeni

Ben üzülerek yine size katılamayacağım. Yazdıklarımdan Apple hayranı olduğum düşünülmesin, ben daha çok Garmin seviyorum. Ancak doğru ne ise onu söylerim. Şu ana kadar yazdıklarımı hep video ve görseller ile destekledim.

Evet, ben de nabız bandı kullanıyorum çünkü interval antrenman yapıyorum. Ancak sadece koşsaydım buna bile gerek yoktu. Demek istediğimi anlamıyorsunuz; Apple, Watch 4 ile şu an nabız bandındaki değerlere çok yaklaştı. Nabız değişimlerinde yaklaşık 5-6 saniyelik gecikme ile aynı değerleri gösteriyor. Lütfen aşağıdaki videonun 2:55 - 3:50 arasındaki dakikalarını izleyin. Barfiks çektikten sonra Watch 4 bir kaç saniye gecikme ile nabzı 150’lerde gösterirken, Garmin Instinct 110’larda geziyor.

Diğer yandan, firmaların hepsi analiz verilerini First Beat adlı firmadan lisans alarak sağlıyorlar. Apple’ın alması çok mu zor ? Elin Çinlisi Xiaomi bile alabiliyor. Böyle olursa arada hiç bir fark kalmayacak. Ve Garmin, Suunto veya Polar almanın hiç bir esprisi olmayacak. Şarj süresini çözmek zaten çok basit, transflektif ekran yaparsın olur biter, çok üst düzey bir teknoloji değil.

Saygılar.

2 Beğeni

Bu konuya anektodal bir ek yapmak istiyorum. çoğu 10K altı, bir kısmı 15K altı olmak üzere 90’ın üzerinde koşuda sıfırına 300 lira verdiğimiz amazfit bip ile Suunto Ambit 3 Sport’u birlikte kullandık, GPS performansında kayda değer bir fark göremedik. Ölçtükleri mesafeler çok yakın, keza harita izleri de. 5 bin liralık bir saatin GPS performansında 1000 liralık bir saatin gerisinde kalabildiğini geçmişte de çok gördük. Ha ne farklı? Anlık tempo değerleri amazfit bip’te çöp mesela.

Optik nabız ölçümünün hiçbir saatte yeterli doğruluğa sahip olmadığını hepimiz biliyoruz. İster Garmin olsun ister Samsung olsun. Fakat Samsung ya da Wear OS kullanan akıllı saatlerin de hemen hepsine nabız bandı bağlanabiliyor artık. Saat doğrudan desteklemese bile saate yüklenebilen Strava, Endomondo gibi uygulamalar bunu destekliyor.

Çoğumuz spor odaklı Garmin, Suunto, Polar gibi saatlerin bize verebildiği metrikleri seviyoruz. Peki bu metriklerin kaçından gerçek anlamda faydalanıp, antrenmanımızı buna göre şekillendirebiliyoruz? Bence bu tartışmalı bir konu. Ama neticede bu saatlerdeki metriklerin çoğu algoritma ile ulaşılan yaklaşık değerlerdir ve rekabetçi bile olsa bir amatör koşucu için olmazsa olmaz şeyler değildir diye düşünüyorum. GPS icat edilmeden önce de bu spor vardı unutmamak lazım. Bu işin özü koşmaktır, hobi olarak amatör olarak bu sporu yapan biri için bu saatler en nihayetinde hoş, işlevsel birer yetişkin oyuncağıdır. Ultra koşuyorsanız bir seferde 10 saat 20 saat ve üstü etkinlikler yapıyorsanız elbette şarjı ona göre olan bir saat seçersiniz. Ya da ben ille de running dynamics istiyorum, PulseOx istiyorum, VO2max estimation istiyorum derseniz ona göre bir saat seçersiniz.

GPSli saat piyasasını Garmin Forerunner 610 kullanmaya başladığımdan beri yakından takip ediyorum. Şahsen bir koşu saatinden beklentilerim zamanla değişti. Yine de param olduğu müddetçe en iyisi olarak gördüğümü alır geçerim her özelliğini kullansam da kullanmasam da.

3 Beğeni

Söylediklerinize büyük oranda katılıyorum. En azından kolumda sadece zamanı gösteren bir takı takacağıma, daha rahat ve konforlu olan ama aynı zamanda beni motive eden ve doğruluğu tartışılsa da sağlığımla ilgili bilgiler veren bir cihaz takmak daha mantıklı geliyor.

Ben bir kaç değer dışındaki tüm verilerin gerçeğe yakın olarak sunulduğunu düşünüyorum. Pulse Ox ve V02 max.'de hata payı yüksek olabilir ancak diğer veriler bence gayet gerçeğe yakın. Örneğin 45 dakikalık ağırlık antrenmanından sonra koşu bandına çıktığımda, dinlenik halimdeki performansta koşmam mümkün değil. Bu da VO2 max. değerini etkileyecektir. Veya Temmuzun sıcağında koşmak ile serin havada koşmak farklı olacaktır. Ancak adım sayısı, uyku takibi, stress ölçümü, yakılan kalori gibi değerler bana oldukça gerçekçi geliyor. Saat olmadığı zaman ne kadar kalori yaktığınızı hesaplamak biraz sıkıntı olabiliyor, eğer kalori hesabı ile besleniyorsanız. Çünkü antrenman yaptığınız gündeki kalori tüketimi ile istirahatte olduğunuz gün yaktığınız kalori aynı olmuyor. Spor yaptıktan sonra metabolizma hızlanıyor ve vücut daha fazla kalori yakmaya başlıyor. Bu cihazların bu hesabı bizler için yapması ve bunu hesaplarken işin içine kalp hızını dahil ederek hesaplaması bence büyük kolaylık.

Bir yerden sonra tercihler de tasarım, yazılım market çeşitliliği, sorunsuzluk ve arayüze bağlı olarak değişiyor. Kimileri Suunto, kimileri Polar, kimileri de Garmin tercih ediyor. Ben Garmin seviyorum.

2 Beğeni

Saat almak için her farklı bir markaya baktığımda dönüp bu başlığı okuyorum. Teşekkürler, elinize sağlık.
(@DesertRose ve katkıda bulunanlar)

Keşke konu yeni modellerle birlikte düzenli olarak güncellense!

2 Beğeni

Amiyane tabirle çok da şaapmamak lazım. A saatinden B saatine geçecek amatör kişinin kendini geliştirmek için çabaladığı tempo aralığı 5.30 ‘dan bilemediniz 4:30’ a. Eminim Kipchoge bile bu kadar yormamıştır kendini. Hala kronometre kullanan, Sigma gibi aşırı basit saatlerle koşan elit sporcular var. Otuz kilometrelik trail parkuru altı saatte bitirdikten sonra GPS hassasiyeti bir metre, nabız ölçümü +/- 5 olsa n’olur. Amatör kullanıcının temel karar verme kriterleri çokça bütçesi, ikincisi de sempatisidir (estetik, marka, trend vs.).

11 Beğeni

Haklı olabilirsiniz, ama ben henüz öğrenecek kadar çok hata yapma şansı bulamadım :grinning::grinning::grinning:

Bütün istediğim şu nabıza göre belirlenen ve Zone denen şeyi tespit edip istikrarlı bir şekilde koşabileceğim nabız aralığını bulmak. Ona göre antrenmanlar yapmak. Sonra bunu geliştirmeye bakabilirim. Ama,
*Telefonu koşarken hep yanımda taşıyacağım, o yüzden GPS, hız, pace vs hep telefon tarafından zaten halledilecek.
*Maraton, ultra maraton vs olmayacak, en fazla 10K’ya çıkarım.
*Yarışta gözüm yok, ancak eğlenmek için bir iki tanesine belki katılırım.
*Muhtemelen çok parkur da değiştirmeyeceğim. Dağ bayır yine çok büyük ihtimalle olmayacak, en fazla Boğaz’da koşarım, belki nadiren Belgrat ormanı. O da giden bir iki arkadaş olduğu için, yoksa arabam olmadığı için gidip koşayım durumu yok. Yani olay benim mahallede geçiyor😀
*Dizde şimdilik idare edebildiğim bir sorun dışında sağlıklı sayılırım, yani 24 saat EKG, oksijen vs görmeye çok meraklı değilim.

Dediğim gibi ihtiyacım hep nabız ölçümü, Max nabız, Zone’lar vs’yi öğrenip antrenmanları öyle yapma isteği etrafında dönüyor, çoğunu cep teli hallediyor, bunu bir uygulamada diğer verilerle birlikte gördüğümde iş hallolacak.

2 Beğeni

Birkaç yaklaşım olabilir.
1.Decathlondan x fiyata kalp atım ölçüm (hr) sensör alınabilir.Belki 2-2.5x fiyata poların h9-h10-oh 1+ modelleri incelenerek biri amazondan daha uyguna alınır.Henüz amazon Türkiye üzerinden yurtdışından urun almadım.
Hr sensoru olduktan sonra polar beat uygulaması ile polar sensor eşleştirip antreman yapılabilir, telefon gps kullanılacaksa.

2.Hr ölçümü yapan, gps’li uygun fiyatlı Çin markalar.Amazfit servisi sorunlu.Huawri yi bilmiyorum ama strava senkronizasyonu yok.huawei gt2e kullanan veya baska model kullanan var, memnun.

3.Yurtdisinda akraba varsa onlar alsin,daha uygun oluyor.Garmin 45 150dolar civari.
1685TL en uygun Garmin.
https://www.amazon.com.tr/Garmin-Forerunner-Akıllı-Koşu-Saati/dp/B07PZ44B1G/ref=mp_s_a_1_16?dchild=1&qid=1609279391&refinements=p_4%3AGarmin&s=sporting-goods&sr=1-16

4.Hr düşünmeden sakin koşular, tabii hr ölçümü olunca kalbi yor anlamında değil.Uani mevcut durumla devam edip hr ölçümü ertelemek.
@mgunes’in dediği kronometre bile yeterli olur, gps çekmeyen bir yerde dön dön donerken tur saymak için de , derece gözlemek için de kronometrede kullanılır.Yine @Serdar’ın dediği gibi, forumdaki antreman gunluklerinden okuyabilirsin bu ve benzeri tavsiyeleri:
Hocanın dediği:“Koşuda ilk iş koşu frekansıdır. Öncelikle haftalık koşu sayısını sürdürülebilir seviyeye getirmeye odaklan. Sonra mesafe veya süre bakılır . Haftada 5 defa 30 dk haftada 2 defa 10 km koşmaktan çok daha faydalıdır .Hız/ peys falan bunlar şu an o kadar önemsiz konular ki en sonda ele alınması gerekli bu süreçte…

6 Beğeni

İşte ben Serdar Bey’in söylediği frekansı tutturmuş olabilirim. Haftada 3-4 kez 5 km koşmaya ve koştuktan sonra ölü gibi yatağa yıkılmamaya başladım. (İlk günlerde öyleydi :grinning:)

O yüzden bir sonraki aşama ne olabilir diye bakınıyorum.

(Gerçi hep yokuş aşağı koşuyorum, 700 m’de 30 m yükseklik farkı var :grinning:)

3 Beğeni

Hocam biraz tekrar gibi olacak ama kimi arkadaşların hayati önem atfettiği artı eksi birlerin pek de önemi yok. Standart bir parkurda kronometre ile bile çalışabilirsiniz. Doğru idman yapmanın önemi hiç saate bakmadan nabız ve tempoyu yönetebilmekte yatıyor. Zone hesabını da basitçe vites gibi düşünün, eğer vites geçişlerini hissediyor ve vücudunuzun nerede ne tepki vereceğini biliyorsanız ustasınızdır.

Bence saatin en büyük artısı günün sonunda veri sunması, biz de ay sonu maaş almış gibi ona bakıp bakıp sırıtıyoruz. Emeğimizin karşılığı o sayılar.

13 Beğeni

:))) Güzel benzetme oldu.
Çok yardımcı oldunuz, teşekkürler.

4 Beğeni

Yorumunuz spor saati olayının özeti bence, sonuna kadar katılıyorum. Özellikle GPS izi ile haritada geçtiğimiz yerleri göstermesi benim çok hoşuma gidiyor. Bu yüzden uzun antrenmanlarımda aynı yolu kullanmadan dönmek, haritada bir iz bırakmak hoşuma gidiyor. Aylık, yıllık ne kadar bisiklet ya da koşu antrenmanı yapmışım, ne kadar vakit harcamışım görmek benim için gerçekten ödül niteliğinde.

5 Beğeni

Ben 2 yıldır amazfit stratos 2 modelini kullanıyorum. Bilekten nabız ölçme olmasına rağmen daha doğru ölçüm için decathlondan nabız bandı aldım. Saatim diğer markaların kordon fiyatına geldi. Gps ölçümü konusunda son model saatlerle bile denk sayılabilir. Giriş seviyesi için güzel bi alternatif olabilir. Servis hıususunda da ben hepsiburada dan almıştım. Bir kez problem yaşadım, garantiye gönderdim, yenisini göndermişlerdi.

4 Beğeni

Kesinlikle. Samsung telefonumun adımn sayarı telefonu sapıttırıyor diye Garmin bileklik almıştım. Connect’te kurcalarken her şeyden canım çekince ve biraz da yazılım tarafı için Fenix 3 almıştım. Yürümeyi seven biriyken, koşmaya başladım saatten toplanan verileri kurcalamak için. Garmin’in sıcaklık sensörünü bile satın almıştım. :smiley: Sensörü de geçen sene akvaryum içinde uzun süre tutunca bozdum, bir yıl giden batarya şimdi beş saatte bitiyor.
Özelte dediğiniz gibi her şey veri için. :smiley: Veriyi seviyorum…

4 Beğeni

Eski kız arkadaşım, markete gitmeye üşenirdi. Doğum günü hediyesi olarak Garmin aldım, ardından da Strava’yı gösterdim. Sürekli yürüyüş ve egzersiz yapmaya başladı :face_with_hand_over_mouth: bir yılda salonda elde edemediği gelişimi bir ayda yaptı. Her alanda sayısal veriyi seviyoruz.

6 Beğeni