Açık hava ve koşu bandı nabızlarım çok farklı

Merhaba
Aynı hızdaki ve süredeki antremanlarımda koşu bandı açık havaya göre (asfalt zemin) ortalama 30 atım daha az çıkıyor. Biliyorum rüzgarın yönü bile açık havada etkiliyor ama bu kadar fark olması ve her seferinde bu farkın oluşması normal mi?

Merhaba,

Ölçüm cihazları aynı mı?

1 Beğeni

Merhaba Muzaffer Bey,

Evet aynı. Saatimden ölçüyorum.

Koşubandı gps kullanmıyor, açıl hava gps verisi var.Mevsim ve koşulan ortamdaki oksijene bağlı aynı tempoda hr 3-5 bpm bilemedin 10 bpm fark eder ama buradaki farkın nedeni, aslında koştuğun tempo km’de 7dk ise 6dk10sn gösteriyor ve 6dk10sn’deki kalp atım ile haliyle uyuşmuyor.

İki yol var, birincisi bantdaki hıza göre saati kalibre etmek.İkincisi mesafesini bildiğin bir piste koşu bandı modunda 2-3 km mümkünse stabil hızda yani kalp değerini çok artırmadan sabit koşmak ve kalibrasyon.
Garmin 245 için kalibrasyon:

https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner245/TR-TR/GUID-86541696-B60E-44BC-9A46-4349C86A1CD8.html

Koşu bandındaki hız da bence dış ortam ile aynı değil.Antrenmanda bandı band ile kıyaslamak veya belli bir hr aralığında bandda koşmak da yöntem.

Merhaba.
Yanıtlarınızdan sizlerde böyle olmadığını anlıyorum. Acaba standart olarak böyle mi diye merak ettim. Yani koşarken sabit zeminde zıplayıp adım atmak için harcanan efor, kayan bantta zıplamak için harcanan efordan fazlamı acaba diye düşünmüştüm. Yani sizlerde durum böyle değilse, bir problem var o halde. Koşu bandının hızının gerçek olmadığı ihtimali mantıklı geldi. Teşekkürler

1 Beğeni

En son band koşusu 5 yılı geçmiştir ama bandda 1saat 9km ise ortaya çıkan kalp atımı 1 saat 8km koşusundaki gibi daha az.Kalibre yaparsan sonucu yazarsan super olur.Kışın kol saati hr ölçüm değeri de salon pisti etkileyebilir…
Band koşundan kendi hislerin de aslında saatin hızlı mı oldugunu gösterir…
Band koşucuları ve @muzozmen ne der, yorumları bende merak ediyorum.

Aslında koşu bandındayken saatimde yazan hızı referans almıyorum. Koşu bandı ekranını referans alıyorum. Nabzımı ise saatten okuyorum. Dışarıda örneğin bu aralar 6:45 pace ile koşuyorum. Koşu bandında ise bu pace i hıza çevirdiğimde 9km/h hız yapıyor. Bugün strava daki koşum mesela 1 saat boyunca koşu bandını 9 hıza ayarlayarak dolayısıyla 9 km koştuğum koşu. Ama strava ya saatin ölçtüğü veriyi atıyor. Saati kalibre ediyorum. Zaten her antreman sonrasında gerçekte kaç km koştuğumu sorarak kalibre ediyor. Kalibre edip Save aldıktan sonra ise mevcut oluşan antremanınızı kalibre ederek değiştirmiyor. Çünkü fit dosyası zaten oluşmuş oluyor. Sizin kalibre ettiğiniz değeri değil, saatin yanlış ölçtüğü veriyi strava ya atıyor. Kalibrasyon bir sonraki antreman için mantıklı oluyor ama bu sefer de farklı hızda koşarsanız veya koşu bandında interval yaparsanız yine doğru ölçmüyor. Yine kalibre ediyorsunuz. Çok uzattım sanırım ama şunu demek istiyorum: Dışarıda saatimin ölçtüğü 6:45 pace ile 1 saatte 150 nabız ortalamalarını görüyorum. Ama koşu bandında, koşu bandı üzerindeki hız ayarını 9 a getirerek 1 saat koştuğumda ise saatim ortalama 130 nabız ölçüyor.
Bu arada şimdi tekrar baktım. 30 fark tek tük olmuş ama fark genelde 20 lerde

1 Beğeni

Optik nabız ölçümünün güvenilmez olduğu söylenmişti burada birçok kez. Nabzı göğüs bandı ile ölcmuyorsaniz sorun burada da olabilir.

1 Beğeni

Koşu bandının hızı, dışarıdaki hızınızla eşleşmeyebilir. Bunu koşu esnasındaki hissiyatıma bakarak söylüyorum. Hatta bunu birkaç farklı marka ve kalitede profesyonel bantta denedim. Hatta bir bandı işaretleyip, boş halde ve dolu halde makine hızını manuel ölçtüm. İkisi de farklı, hatta çok farklı. Fabrikada boş olarak kalibre edildiklerini düşünüyorum.

Vardığım sonuç şöyle; motor gücü, motor tipi, koşu bandının karşılaştığı direnç (kilonuz, yere uyguladığınız kuvvet, vs.), en son ne zaman yağlandığı, fabrikasyon cihaza verilmiş eğim (Her %1’lik eğim peysinizi 15-20 saniye etkileyebiliyor.), sizin makineye verdiğiniz eğim, mekanın sıcaklığı ve mekandaki oksijen miktarı her şeyi değiştiriyor.

Bu durumda koşu bandında koşarken; makine hızına değil nabzınıza göre koşmayı düşünmelisiniz.

Basite indirgemekte bir mahsur görmüyorum. Tüm bu değişkenlere kafa yormak yerine göğüs bandı ile nabzınızı ölçüp, nabzınıza göre koşmanız en doğrusu olabilir. Makine hızında 9, dışarıda 5:30 dk/km peyse karşılık gelebilir. Bir başka makinede 9, dışarda 7:30 dk/km peyse karşılık gelirse, bu duruma da pek şaşırmam açıkçası.

2 Beğeni

Çok teşekkürler Sedat Bey.
Koşu bandındaki gerçek hızı nasıl ölçebilirim peki? Hiç kullanmadım ama bu foot pod’lar bu işi görüyor mu?

@Radyohead Rica ederim… Bu videoda makinesinin hızını test eden biri var. Fikir vermesi açısından izleyebilirsiniz. O da koşu bandı hızının yanlış olabileceğinden şüpheleniyor. Hesaplama sonunda aslında makine hızının yavaş olduğu sonucuna varmış. Bunun sebebi; bahsettiğim diğer etkenler. Bu sebeple aslında makine hızına takılmadan nabza göre antrenman yapmanın gerekliliği onun için de geçerli olmuş oluyor.

Videodaki sonuç şu şekilde:
Band Uzunluğu: 2,58 metre
Makine Hızı: 9 km/s
100 Tur Zamanı: 105 saniye
100 X 2,58 / 105 = 2,457 m/sn
2,457 X 3600 = 8,845 km/s
9,000 - 8,845 = saatte 155 metre gibi bir fark olduğunu tespit etmiş.

Malesef Foot Pod’lar da kalibre ettiğiniz hızın dışına çıktığınızda farklı sonuçlar verecektir. Mantığı, saatin adım sayarından çok farklı olmasa gerek. Stryd gibi ürünlerin başarılı olduğunu söyleyenler çoğunlukta ama öyle bir yatırımı hakeder mi ya da değer mi bilmiyorum.

Zwift Treadmill Sensor Runn diye bir şey var. Hiç kullanmadım. Sadece incelemelerine baktım. Cihazın biraz daha geliştirilmeye ihtiyacı varmış. Kopmalar ve gecikmeler yaşanıyormuş. Ama Foot Pod yerine yine de bu cihazı tercih ederdim. Zira sizin kalibrasyonunuza göre milimetrik sonuçlar veriyor gibi görünüyor. Mesela makine hızınız 9 ken, bu koşu size göre 10 ise kalibrasyonu ona göre yaptığınızda, her hızda aynı 1 kilometrelik farkı elde edebiliyorsunuz. Band hızı ölçüm formülümüzü kullanarak ölçüm yapıyor. Sadece band uzunluğuyla oynayıp istediğimiz hıza ayarlamış oluyoruz. Ayrıca eğim bilgisi de verebiliyor. Garmin gibi saatlere Foot Pod olarak bağlanabiliyormuş.

3 Beğeni

Merhaba 3-4 ay önce aynısı bende oluyordu. Koşu bandın da 130-135 bpm, dışarıda 160 bpm 25-30 bpm fark vardı. Fakat şunu fark ettim ve önemsemedim. Dışarıda rüzgar + savrularak daha fazla enerji harcadığımı düşündüm. İkinci bir alternatif ise koşu bandında kolum daha sabitti. Bu yüzden dışarıda savrularak koştuğumdan dolayı nabzım yükseliyordu. (Kollar daha hereketli,sıçrama daha fazla)

1 Beğeni