Kuzey ülkelerin dilinde çıkan 2 haber, otomatik çeviri uygulamaları ile çevrildi.
Mesele canlı yayın yapan golf arabası gibi. Tv muhabirinin ikramını kabul etmeyecek kadar bilinci yerinde ve tüm süreçte golf arabasının önde olacağının bilinmesi böyle rekoru kırarken illegal olup olmadığı düşünülmüştür herhalde.
haber 1
Stine Rex yarıştan sonraki ilk günlerini kendini savunarak geçirmeyi beklemiyordu.
Bacakları ağrıyor ve sesi yorgun.
Ultra koşucu Stine Rex, geçtiğimiz hafta boyunca 913 kilometre boyunca bir daire çizerek koştuktan sonra kendini kanepeye attı.
Ayak tırnakları kalmamış ve kullandığı spor kıyafetleri onu neredeyse travmatize ediyor olsa da, altı günlük koşu buna değdi.
Çünkü dünya rekorunu kırdı.
- “Bu benim için en büyük şey, asla unutamayacağım bir deneyimdi” diyor.
Ancak sevinci kısa sürdü. Çok geçmeden bir rakibi her şeyi onun için mahvetmeye çalıştı.
- “Bence bu çok kötü bir davranış. Böyle bir şey yapmayı asla hayal etmezdim” diyor.
Amerikalı Camille Herron şimdiye kadar altı gün boyunca ultra koşu rekorunu elinde tutuyordu. Ancak rekoru Stine Rex’e kaptırdıktan kısa bir süre sonra sosyal medyada Norveçlinin hile yaptığını yazdı.
- “Dünya rekorumu aklımın bir köşesinde bu sinir bozucu şeyle ‘kutlamak’ zorunda kalmam çok utanç verici. Dünya rekorunun bende olduğuna eminim. Ve onun bunu bozabileceğini düşünmesini istemiyorum,” diyor Stine Rex.
Asılsız suçlamalar
Stine Rex, diğer şeylerin yanı sıra koşan çocuklar tarafından takip edilmekle suçlanırken, altı gün boyunca kendisini sürekli olarak çeken golf arabası da bir sorun olarak gündeme geldi.
Danimarka ultra milli takımının antrenörü Jesper Kenn Olsen’e göre Amerikalı’nın suçlamaları doğru değil.
- “Camille Herron ultra koşu dünyamızda son derece sportmenlik dışı davranan birkaç sporcudan biri. Sadece anlaşmazlık yaratmaya çalışıyor. Ancak kendisine her şeyin kameraya kaydedildiğini ve şikayet edecek bir şey olmadığını söyledik” diyor Jesper Kenn Olsen.
Altı günlük yarış boyunca bir yarış direktörü hazır bulundu. Her şeyin kurallara uygun yapıldığından emin oldu ve ayrıca hem insanların hem de golf arabalarının hızını yakından takip etti.
- “Burada hız sınırlaması yoktu. En azından Uluslararası Ultra Koşu Federasyonu tarafından onaylandı. Bu yüzden sözünü edeceğimiz bir hız belirleme yok” diyor yarış direktörü Louise Kjeldmann.
En Usportsmen Atlet
Sosyal medyada yazmanın yanı sıra Camille Herron, uluslararası ultramaraton federasyonları IAU ve GOMO’ya da şikayette bulundu.
Ve bu, onun bu tür bir şikayette bulunduğu ilk sefer değil, diyor Global Çok Günlü Ultramaratoncular Organizasyonu (GOMO) başkanı Trishul Cherns.
- “Camille Herron, iyi bir atlet, bunda hiç şüphe yok. Ancak söylenti yaymaya, suçlamaya ve kafa karıştırmaya çalışırken usportsmen yöntemler kullanıyor ve bu şekilde Stine’nin performansını gölgelemeye çalışıyor,” diyor.
Aslında, Camille Herron’un önceki şikayeti, Stine Rex’in rekorlarından biri üzerinde etkili oldu. Bu yılın başlarında Stine Rex, 48 saatlik koşuda Amerikalının elinden dünya rekorunu aldı.
Bu durumda da Camille Herron hile yapıldığı iddiasıyla itirazda bulundu ve bu, yaklaşık dört ay geçmesine rağmen hala resmi olarak onaylanmamış durumda.
- “Şikayetler veya itirazlar geldiğinde, bu, bir rekorun onaylanması sürecini tamamen geciktirir. Çünkü her şeyin yeniden incelenmesi gerekiyor,” diye açıklıyor Trishul Cherns.
Altı günlük koşuyu nihai olarak onaylayacak olan Uluslararası Ultrarunnerlar Birliği (IAU). Ancak GOMO başkanına göre endişelenmek için bir neden yok.
- “Stine Rex gerçekten harika bir koşu gerçekleştirdi ve tüm kurallara uydu, bu yüzden benim gözümde endişelenmek için bir neden yok,” diyor.
Stine Rex’in rekorlarının onaylanması birkaç ay sürebilir. Ne kadar uzun sürerse sürsün, Stine Rex rekorun kendisine ait olduğundan emin.
- “O zaman gidip ayakkabılarını bağlasın ve rekoru tekrar kırmak için altı gün koşsun,” diyor Stine Rex.
haber 2
“Günlerdir yasadışı tempoyla yarışılıyor. IAU (Uluslararası Ultra Koşucular Birliği) zaten bunun farkında ve rekoru tanımayacak,” diye yazıyor eski rekor sahibi Camille Herron X’te.
Benzer bir eleştiri, bir Facebook grubunda yazan ultra koşu efsanesi Yiannis Kouros’tan da geldi: “Pacer ya da başka herhangi bir şekilde yardım alan koşu aktiviteleri gayri resmi olarak kabul edilir ve bu nedenle performanslar sayılmaz.” Camille Herron’un koçu Conor Holt ise şu yorumu yaptı: “GOAT konuşuyor”.
Stine Rex de eleştirilere yanıt verdi ve Facebook’ta yorum yaptı. Şöyle yazdı: “Bir saniyeliğine önümde bir çocuk vardı. Ben de kibarca arkamdan mı yoksa golf arabasının önünden mi koşmak istediğini sordum.”
Ortaya çıkan uluslararası ilgi ve tartışmalara rağmen Stine Rex başarısının arkasında duruyor ve üstesinden geldiği fiziksel ve zihinsel zorluktan dolayı heyecan duyuyor.
Bu nedenle, koşucuların Stine Rex’in arkasında kalmaları ya da hız sorunlarından kaçınmak için golf arabasının önünde koşmaları gerektiği sahneden defalarca belirtilmiştir.
Stine Rex de bunun farkındaydı ve yarış sırasında TV2 Nord muhabiri Malthe Birger Jensen’in kendisine ikram ettiği bir parça Stjernemix’e hayır dedi. “Bu çok aptalca, ama senden bir şey alırsam hızlanırım,” diye açıkladı.
Bu ilk şüphe değil.
Stine Rex’in dünya rekorları ilk kez sorgulanmıyor. Bu yılın başlarında, Haziran ayında 48 saatlik yarışta bir dünya rekoru kırmıştı, ancak bu kez de rekor şüpheyle karşılandı. İsveçli ultra koşu gazetecisi Daniel Westergren rekorun onaylanıp onaylanmayacağı konusunda şüphelerini dile getirdi.
Bu şüphelere rağmen Stine Rex başarılarının arkasında durmaya kararlı. “Rekor resmi olarak internette ya da bir kağıt parçasında yer almasa bile, hiç kimse dünya şampiyonu olduğum ve bunun benim dünya rekorum olduğu gerçeğini ortadan kaldıramaz” dedi.