Spesifik olarak neden 50+ soruldu, tam anlayamadım. Sanırım 50+ yaşlılık evresi veya başlangıcı olarak görülüyor.
KosuForum katılımcılarını genel olarak 10km ve üzeri mesafe koşucuları olarak görüyorum. Ben bu mesafelerde, 40lı ve 50li yaşlarda büyük fark görmüyorum. Dayanıklılığa değil de hıza yönelik kısa mesafeciler olsaydık, 50li yaşları yaşlı olarak ele alabilirdim.
20li veya 30lu yaşlarda dayanıklılık koşularına başlayan biri 50li yaşlarda gerileme yaşayabilir veya seviyesini zorlanarak koruyabilir. Ama 40lı yaşlarda başlayan kişiler 50li yaşlarda (özellikle 50-55 arası) gelişimini devam ettirip kendi en iyi sürelerine ulaşabilirler.. ki örnekleri de bol bol var. Gerçi bu biraz da hangi seviyede başlayıp, ne kadar sürede en iyiye ulaşılabilir sorusuyla da alakalı.
İnternette bir yerde denk gelip okumuştum, kaynak ne kadar güvenilir hatırlamıyorum. Okuduğum bilgi şu idi:
“Maraton kosuculari arasında yapılan incelemede 18 yaşında maratona başlayan bir kişi 27 yaşında en üst performansına ulaşıyor, sonra düşüş başlıyor. 18 yaşındaki haline ise 63 yaşında geri düşüyor.”
Bilginin güvenilirliği sorgulanabilir ama belirtilen yaşlar mantıklı, gozlemlenebilir yaşlar. Burada iki bilgi göze çarpıyor.
45 yaşında başlayan biri için, en iyiye ulaşma belki daha uzun sürer… belki 20li yaşların hız avantajı kalmadığı için daha kısa sürede en iyiye! ulaşılır.. Birşey diyemiyorum.
50+'ta ne hissedilecegi daha çok o yaşlara gelene kadar ne kadar işin içinde olduğunuzla alakalı olacaktır. Benim gözlemim, başlayalı 10 yıl olmadıysa heyecanla devam edilecektir. Başlangıç 10 yılı geçmişse, muhtemelen performans grafiği tepe noktasından geri inmeye başlayacak, bu yüzden de biraz motivasyon kaybi ile süre geliştirmenin yerini sağlık ve alışkanlık koşuları alacaktır.
Konuya esas olan soruya gelirsem…
Ben şu an 55 yaşındayım. 45 yaşında çok ta sağlıklı olmayan bir cigerle başladım koşuya. Tüm yol koşusu PB’lerimi 49 yasinda yaptım. Patikada ise 50 yaşında iken en iyilerimi elde ederken pandemi süreci başladı. 51 yaşında İstanbul’dan kaçtım. Şimdi çiftçiyim. 50-54 yaş arası koşmadım. Ama günlük işlerimde harcadığım enerji, aylık 400km koştuğum dönemden daha fazla idi. Geçen sene tekrar koşmaya başladım. 7 ay içinde 5km, 10km, 21km mesafelerde PB’lerimi zorlayacak, hatta daha iyilerini yapabilecek kadar gelişim gösterdigim bir anda, boyun fıtığı sorunu yaşadım. 2 ay hiçbir şey yapamadım. Sorunu atlattıktan sonra motivasyonumu tekrar kazanmaya çabalıyorum ama çok fazla geri gidiş oldu. Yaşın etkisi olarak şunu söyleyebilirim, şartlarda olumsuzluk yok iken yaş kendini göstermiyor. Olumsuzluk doğduğu zaman telafisi uzuyor. Son olarak… kendi adıma, 40+ neyse, 50+ ta odur diyorum.