18 Ekim’de Fransa’da Albi’de 24 Saat Dunya Sampiyonasi kosulacak.
Katilimcilar arasinda yok yok. Son donemin en cilgin kosuculari hep orada. Gelmis gecmiz en uzun kosulari yapmis bircok kadin ve erkek kosucu listede yer aliyor.
Bazilarina deginecek olursak…
Erkeklerde gelmis gecmis en uzun listesinin tepesindeki yasayan herkes var.
Gecerli dunya rekorunun -319 km- sahibi Sorokin.
309 km kosmus Andrzej Piotrowski
Ukrayna’dan Andrii Tkachuk
Italya’dan Marco Visintini - pb 288 km
Eloi Olsson pb 284 km
282 km’si olan Francisco Mariano Morales Martinez
Spartathlon rekortmeni Fotis (Bir gunde 3 tane sub3 maraton kostu antrenman niyetine)
Ve tabii 48 saat ve 6 gun rekorunu kirmis olan Mathiue Bonne bu rekora da gozunu dikmis durumda. (Pistte 130 km kostu antrenman niyetine, ortalama 4:30 pace)
Bu sene Spartathlon’u kazanan Radek Brunner’in ismi var listede ama gelir mi bilmiyorum.
Belki beklentisi yok ama cok uzunlardan tanidik isim Pete Kostelnick
Kadinlarda…
Gecerli rekorun -270 km- sahibi Miho Nakata ve
Yine ayni km ile Camille Herron
Patricia Bereznowska yaptiklarini saymaya gerek yok
Avusturya’dan Holly Ranson var 262 km kosmustu Mart’ta
Yine US’den Marisa Lizak var
Spartathlon’dan tanidik isimler Line Caliskaner ve Noora Honkala
US’den Meg Eckert cagrilmis ama takimda olmamayi secmis
Bundan suphe duyuyor olman bile uzucu
Bu tip konularda ben olsam YZ’den uzak dururum. Ise yaradiklari baska yerler var. Her konuda basvurmak insani cok yanlis yerlere goturur.
Listede 5-6 Türk saydı, yok artık dedim, farkındayım YZ’nin her cümlesine güvenmeme konusunda.Ondan zaten yapıştırmıyorum, bir de hafıza için sorun olabiliyor Yarış muhtemelen takip edilir.
Dag ve Patika Dunya Sampiyonasi icin bir hafta once soyledigimizi soyleyelim… Neden Turkiye’den kimse yok? Tamam belki su an kazanmaya kadar uzanacak kimse olmayabilir ama temsil edilebiliriz. Bu tur organizasyonlar konusunda ulkede ne yapilmali, ne yapilabilir? Daha once Bakiye Duran’in kostugunu biliyoruz. @aykutc da tum masraflarini kendisi karsilayarak kosmustu bir keresinde. Atletizm federasyonunu zorlamak mi gerekiyor acaba bu konuda yoksa kendi kendimize organize olup sonra bir seyler yapmak mi bilemiyorum.
Mathiue Bonne ve Camille Herron gibi onemli 2 isim devre disi kaldi. Bonne’da stres kirigi ortaya cikti. Camille de kolunu kirmisti rollerblade kullanirken, iyilesmis ama sanirim hazirliklari sekteye ugradi. Baska gelemeyen var mi bilmiyorum.
24 saat erkekler rekoru uzun yillar 303 km ile Kouras’taydi. 2021’de 309 sonra 2022’de de 319 km oldu. 2019’da kadinlar rekoru 270 km idi. O zaman kadinlar rekoru erkekler rekorunun %89’u idi.
Sonra 319 km olunca durum %84’e gerilemisti. Simdi kadinlar rekoru 278 km olunca oran %87 oldu yeniden. Bunun %89-90 civarinda olmasi beklenen durum. O nedenle biri 319’u gecene kadar bir ara kadinlarin 290 km kosmasini bekleyebiliriz ama 300 km iddiali olabilir. 300 km demek oranin %94’un uzerine cikmasi demek olur.
Aralık 2021’de Andrii Tkachuk ile Barcelona’da 24 saat yarışında koşmustuk. O yıl daha önce 24 saatte 295 km koşarak Sorokin ve Kouros’dan sonra tarihteki en iyi mesafeyi yapmıştı. Hatta 48 saatte de Kouros’dan sonraki en iyi dereceyi koşmuştu. Sorokin’den sonra 24 saatte dünyanın en iyisiydi. Yarıştan sonra beni Ukrayna’da bir yarışa davet etti.
Tabii hayat çok ilginç, 50 -55 gün sonra Rusya Ukrayna’ya saldırdı ve kontrol edemeyeceği olaylar sonunda hayatı 180 derece değişti. Hemen birkaç ay içinde askere alındı ve sıcak savaşın içine gönderildi. Birçok yakinini kaybetti. 1 yıl kadar cephede savaştı, sonra üst vücudundan yaralandı, bir süre hastanede kaldı. Iyilesince geri plana alındı, görevine devam ederken tekrar koşmaya başladı.
2023’de dünya üçüncüsü oldu, dün de dünya şampiyonu. What’s your excuse? / Senin bahanen ne? denir ya. Işte tam öyle bir şey.
Yaris oncesi yazdigim favoriler ve beklentiler listesini gozden gecirdim. Beklentiyi karsilayan ya da gecen isimleri bold biraktim. Erkeklerde 3, kadinlarda 4 isim… Siz ne dersiniz.
Erkeklerde…
Sorokin: Son anda kosamyacagini acikladi
Andrzej Piotrowski: 274,313 km ile 6.oldu
Andrii Tkachuk: 294,346 km ile yarisin kazanani oldu
Marco Visintini: 249,643 km ile gerilerde kaldi
Eloi Olsson: cok erken birakti yarisi
Francisco Mariano Morales Martinez: cok erken birakti yarisi
Fotis: 187,539 km’de birakti
Mathiue Bonne: sakatlandi ve yarisa katilmadI
Radek Brunner: Spartathlon’dan sadece 3 hafta sonra 271,182 km ile 7. oldu
Pete Kostelnick: Cok dusuk kaldi 175,808 km
Kadinlarda…
Miho Nakata: rekorunu kirdi ama 3. olabildi. 271,987 km
Camille Herron: kosmadi, hatta ABD takimini karistirdi
Patricia Bereznowska: 251,371 km ile 5. oldu
Holly Ranson: 274,172 km ile pb yapip 2. oldu
Marisa Lizak: 247,19 km km ile 7. oldu
Line Caliskaner ve Noora Honkala: beklentilerin altinda kaldilar, sirasiyla 190,83 km ve 141,03 km kostular.