2025 Türkiye'de yarışların fiyat sorunsalı

Parkur/Performans yerine Fiyat/Performans koşularına doğru ilerliyoruz

5 Beğeni

Uzun bir ara sonrası tekrar yayına başlayan podcastinde, Necdet Ülker de yarış kayıt ücretleri konusunu irdelemiş.

7 Beğeni

Değerli arkadaşlar Koşucu gözünden bakınca koşucular haklı. Üşenmedim 5 6 organizatörle konuştum. Onlar da Haklı. Hatta onlar bize kıyasla çok daha fazla şikayetçi. Hatta 2024 te bir organizatör arkadaşım zararına da olsa Trail koşusunu organize etti ve bitirdi. Neredeyse hiç bir plan ve bütçe uymadı. Kayıt paraları aylar içinde eridi ve yaklaşık 310.000 TL zararı oldu. Her alanda maliyetler çoğaldı. Basit bir örnek; İstanbulu koşuyorum Üsküdar etabı 495 TL. 82,5 Tl vergiye gidiyor direkt. 150 TL si de TAF a gidiyor. Fiyat artırmada ve şikayet etme de herkes haklı gördüğüm kadarıyla. En temel sebebi maalesef Alım gücümüzün öldü denilecek seviyeye gelmesidir. Başka açıklaması yok. Herhangi bir organizasyona gidince sağa sola bakın iş sadece bizim koşumuzdan ibaret değil; gönüller var onların yemekleri, ulaşım masraflar, orda sağlanan yemekler, vergiler vs vs. hepsi eklenince gerçekten devasa rakamlara çıkıyor. sorun da tam olarak burada. Biz yeterince kazanamadığımız için fiyatlar yüksek kalıyor. Paramızın değeri öldü. Yüksek fiyatlara kalitesiz bir yaşam sürdürüyoruz hepsi bu.

8 Beğeni

Katılımci sayısınin düşüklüğü de fiyatları yükseltiyor olabilir. Bazı maliyet kalemleri katılımcı sayısı ile birebir oranda iken, örnek veremeyeceğim ama bazı maliyet kalemleri katılımcı sayısından bağımsız gelişebilir.

Bazen işletmeler, piyasadan silinmemek için faaliyetlerine, dayanabildikleri kadarıyla kârdan zararına veya hepten zararına, cepten harcayarak devam ederler. Aklıma 12 yıl çalıştığım eski isyerlerimden biri geldi. Zarar edilen yıllar vardı ama geleceği için devam etmek zorundaydı. Tonton patronumuzun ağlamadığı kalırdı. Özellikle çalışma saatlerinde ve ücret zamlarında bizden fedakarlık beklerdi, sanki hiç yapıyormuşuz gibi. Ama guzel kar edilen yıllar da olurdu. Nedense hiç dile getirmezdi. Bu sene iyi gittik, bunda sizin de payınız var demezdi.

Katılımcı sayısına bağlı maliyetler katılım sayısına bağlı olmaksızın, katılımcıya direkt birebir yansitilirken, aktivite bazlı maliyetler katılımcı sayısina bölünerek yansitilacagi için, düşük katılımda ücreti artırabilir.

Ama…

Bunların hiçbiri -ornegin- Tahtalı RTS’in fırsatçılığıni açıklamadığı gibi mevzuatta yeni eklenmis olabilecek küçük artışların üzerinde bir artışı, yıllik fiyat artışlarının ‘gercek’ enflasyonun veya kur artışının veya reel faizlerin vb gibi göstergelerin üzerinde yapılması fırsatçılığını da açıklamaz.

Hepsini aynı kefeye koymamalıyız. Yıllara göre de fiyat artışlarını incelersek bazi fırsatçıları görebiliriz.

Not: Biz burada bir organizasyonu eleştirirken, ağırlıklı olarak parasal yönden eleştiriyoruz. Hatta bazen o kadar çok organizasyonel hata oluşmuş olan yarışların başlıklarında dahi, organizasyonel hatadan yola çıkıp sadece fiyatına saplanıp kalabiliyoruz. Hani disaridan bakan biri, organizasyonunun tek olumsuz yanının ücreti olduğunu düşünebilir. Daha da kötüsü organizatör okursa o da böyle anlar ve ‘demek ki yaptığım işten hoşnutlar, tek sorun fiyat. Hoşnut olduklarina göre gelecek sene de geleceklerdir’ deyip fiyatı revize etmeyebilir. Bizim yapacağımız şey, organizasyonel hatalar yönünden geri beslemede bulunmak, fiyat yüksek ise de bunu uygun bulamadığımız için katılmayacagimizi beyan etmektir. Katılım sayısı düşen organizasyon da ya bitecektir ya da gerekli tedbirlerini alacaktır.

8 Beğeni

Örnek spor İstanbul belediye şirketi olunca, şu kar zarar tablosunu da eklemek istedim. Kar elde etmesin demiyorum ama sanki kar miktarı önceki yıla göre enflasyondan fazla artmış.

Su tesisatçısı da araba tamircisi de “yok abi pahalı değil” diyor yaptığı işe ama işçi memur isen bir tek senin gelir enflasyon altında,gerisi ister spor organizasyonu ister esnaflık olsun çok dalgalı.

https://spor.istanbul/wp-content/uploads/2024/04/FAALIYET-RAPORU-1.pdf

6 Beğeni

Hasılat ile edilen karı karşılaştırınca karı oranı düşük kalmış. Kar Yüzde 1,5’dan yüzde 3,5 çıkmış. Satış maliyeti kalemini açmak lazımdı. Belki satış maliyeti kalemlerinden kısarak(daha rekabetçi ihale, gereksiz kalemleri çıkarmak) daha fazla kar oranını ulaşılabilirdi. Abartı bir kar marjı falan yok.

1 Beğeni

Az önce Instagram’da karşıma çıkan bir reklamla 1.6 KM’lik bir yarışa 1000TL kayıt ücreti istendiğini gördüm. Konunun başlığını mı değiştirsek mevzu artık patika bağımsız gibi?

5 Beğeni

İlk bakışta 1600mt için 1000TL fazla görünüyor. Özel bir durum var mı? Belki parkur çok özeldir, transfer/konaklama gerekiyordur. Organizasyonun başka zorlukları/maliyetleri olabilir. Ya da İstanbul sahilde bir yerde, chip, su, tişört, finisher madalyası gibi standart bir koşu da olabilir. Keşke biraz ayrıntı verseydiniz.

Herhangi bir yol koşusu kolayliginda, standart bir organizasyon ile 1600 metre, 10K arasında çok bir maliyet farkı olmayabilir.

Eğer standart bir yol koşusu ise, hitap ettiği kesim, sosyal medyacı kesimdir diyebilirim. Ücret, parkur, selfie, go.

2 Beğeni

Sanki bir organizasyonu ya da yarışı hedef gösteriyormuş gibi olmamak için isim vermemiştim hocam. Bu sanırım “park koşusu” statüsünde bir yarış oluyor. Ankara Atakule civarında koşulan Run Atakule isminde bir yarış .Gördüğüm kadarıyla madalya+tişört vb bir kit var. Parkur’un çok özel oluşu kişiden kişiye değişebilir elbet. Muhtemel bir challenge olayı var gibi.

2 Beğeni

Konu koşudan da bağımsız, o kısımlara forumda girmek istemem (market pazar vs).

5 Beğeni

Selamlar! Bence bu konuda içiniz ferah olsun, öyle hedef gösterilecek bir durum yok, rahat rahat konuşalım. Geçen yıl Atakule’de Dazspor’un düzenlediği organizasyonu hatırlıyorum, çok da keyifli geçmişti. Özel gereksinimli çocuklarımızın da katılımlarıyla 2 tur parkur koşulmuş, hafta sonu etkinliği olarak koşudan ziyade tam bir sosyal buluşma havası yaratmıştı. Katılanlar, ben dahil epey mutlu ayrılmıştık. Açıkcası bu yıl belirlenen fiyatın o lokasyonda katılımcı sayısına etki edeceğini düşünmüyorum. :smiling_face_with_three_hearts:

Bu yıl parkur da organizasyon ekibi de farklı ama yine de amaç benzer: Hafta sonunu renklendirecek bir sosyallik sunmak. Atakule, yenilendikten sonra böyle konsept etkinliklerle dikkat çekiyor ve bence oturmuş müşteri kitlesine bu tür eğlenceli aktiviteler sunarak güzel bir iş yapıyor.

Tabii 1500 metre için 1.000 TL deyince insan bir durup düşünüyor, haklısınız, kulağa biraz ilginç gelebilir. İlk başlarda ben de organizasyon fiyatlarına daha katı bakıyordum ama artık şuna inanıyorum: 1.000 TL de olur, 5.000 TL de, yeter ki hizmet kalitesi katılımcıyı gülümsetsin, üzmesin yeter diyorum. Organizasyon en iyisi yapmak için çabalasa bile mutlaka bazen mutsuzluk, memnuniyetsizlikler olacaktır. Bazı üyelerin dediği gibi “Bu alanlar halka açık, istediğiniz zaman ücretsiz koşarsınız” sözü de o kadar doğru ki.

Ben maddi olarak beni çok sarsmayacak etkinliklere ayda 1-2 kez şehir içi ya da dışı fark etmeden, sırf keyif almak için katılıyorum ve sağlığım el verdiği sürece katılacağım.

Eğer ücreti bana mantıksız gelirse, o etkinliğe gitmek yerine parkuru beğendiysem başka bir gün kendi başıma antrenman yapmaya giderim, mesele değil. Mesela 1500 metre Atakule koşusu yerine Ulus, Kızılay, yenilenmiş Saraçoğlu Mahallesi, Bulvar ve Cinnah Yokuşu’ndan oluşan keyif alacağımı düşündüğüm bir hat belirledim. Hem keyifli olur hem de “Ankara’nın Adımları” diye bir ritüelin ilk turunu yapmış olurum. :slight_smile:

3 Beğeni

Koşunun sitesine baktım maalesef bir mil bile değil hadi parkurdur gözardı edilebilir. Bu kadar kısa bir koşusunun 1000 tl(150 tl taf alıyormuş) olması bir milat. Lisedeyken ibb İstanbul maratonu halk koşusuna kayıt için adam gönderip kayıt almaya çalışırdı. İkramları sponsora yüklemişler bir sağlık hizmeti verileceğine dair beyanda yok. Bir short bir t-short yeter denilerek başlanan koşu pahalı bir spor olmaya doğru gidiyor.

4 Beğeni

Eski koşucu abilerim "koşu fakir sporudur, hiçbir şeye ihtiyacım yok çık ve koş "derlerdi eğlencesine :sweat_smile::sweat_smile: ama şimdi zengin sporu oldu şükür :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

4 Beğeni