2022 İznik Ultra kaybolanları

Dün bir arkadaşımın gönderdiği video sayesinde haberdar oldum. Özellikle 30:51’den sonrasında detaylı anlatıyor.
İşaretlemelerin takibi koşucuya aittir ancak buradaki durum biraz işaretleme işini savsaklamak olmuş gibi.

2 Beğeni

Merhaba, bahsedilen yarışta Mustafa hoca ile beraber başladık yarışa, hatta bu videonun kapak resminde ikimizin resmi var.
Baştan söyleyeyim ben hiç kaybolmadım. Ama, kürsü hedefim olmadığında yavaş ve çok kontrollü koştuğum için.
Mustafa hocam gibi kürsüye veya kendince hedefleri için hızlı koşanlar bir çok noktada yetersiz olan işaretlemenin acizliğine uğradı.
Bir çok noktada bir çok kez koşucuları uyarmak zorunda kaldım.
Nihayetinde keyifli bir yarış oldu. Ama çok fazla kaybolan da oldu.
:+1:

3 Beğeni

Bende İşaretlemelerin yetersiz ve saçma olmasından dolayı 14K parkurunu 16,3K olarak bitirdim ve buna rağmen dördüncü oldum. İznik Ultra da ilk kez yarıştım aynı organizasyon devam edersede bir daha katılmam gibi

2 Beğeni

Bu sadece bir örnek, forumda birçok konuda işaretlemelere değinilmiş.

Kaybolma doğal, topluca kaybolma daha kolay (öndekini takip). İyi bir ultra yarıştan beklentileriniz konusunda da işaretlemeye değinilmiş.

25km haritada keskin bir dönemeç var, organizasyon da yarışmacıların dönüşlerinden yararlanır; hem koşucular hem organizasyon bedenen zihnen yoruluyor.Belki yarış sonu itiraz öneri şikayetler organizasyonda daha dinç birkaç kişiye bırakılabilir.

2 Beğeni

savsaklamak ? yetersiz ve saçma ?

Milletçe birilerini çok kolay suçluyoruz.
Hiç önüne arkasına bakmadan kolayca harcıyoruz.

İznik Ultra ülkemizin şu anda en eski ultrası.
İşini çok iyi yapan bir organizasyonu var.
Yüzlerce kişi koşuyor. O kadar kişi kaybolmuyor ama yolunu şaşıran 3-5 kişi bir araya gelince organizasyon işini savsaklamış mı oluyor ?
Ben 4 defa uzun parkurda yarıştım. Hiç işaretleme sıkıntısı yaşamadım.

Arkadaşlar, işaret takip etmek patika yarışlarının bir parçası.
Avrupa’da bazı yarışlarda hiç işaretleme yok. Tamamen GPS ile yol buluyorsunuz.
İznik ise birçok Avrupa yarışından daha iyi işaretleme yapıyor.

Yol yarışlarındaki mantıkla koşarsanız kaybolmanız gayet doğal.
Doğa ile mücadele edilen bir yarışa sadece “pace” düşünerek gelirseniz her yarışta kaybolursunuz.
Bu yarışlarda ön gruplarda bu tip kaybolmalar çok yaşanırken orta ve arka grupta bu kaybolmalar niye çok az oluyor diye bir düşünelim, sonra suçlama yapalım.

8 Beğeni

Uzun süre seviyesiz tartışmalar yüzünden yazmayı bırakıp birçok yazımı da silmiştim. Yani tam diyorum ki, kişisel tartışmalara girmeyeyim. zaten birçok kaliteli forum kullanıcısı sırf bu seviyesiz tartışmalar yüzünden forumdan ayrıldı, ben de olayı kişisel çerçeveden çıkarayım diyorum ama maalesef olmuyor.

İllaki birisi çıkıp kendi eleştirdiği “Milletçe birilerini çok kolay suçluyoruz” diyip, kendisi de başkalarını hiç önüne arkasına bakmadan kolayca harcıyor. Hem de videoyu izlemediğinden adım gibi eminim.

İllaki birisi çıkıp, tepeden tepeden konuşup, kendi Avrupa koşularını ön plana çıkarmak için Avrupa’da şöyle Avrupa’da böyle siz bilmiyorsunuz diyor.

[quote=“yildizerkann, post:1, topic:11085”]
İşaretlemelerin takibi koşucuya aittir ancak buradaki durum biraz işaretleme işini savsaklamak olmuş gibi.
[/quote] Benim bu cümlemle bir organizasyon nasıl harcanabiliyor hayret doğrusu!
Tamam abi biz bilmiyoruz, biz Avrupa’da koşmadığımız için hiçbir konuda fikrimizi beyan edemeyiz.

BU FORUMDA FİKRİMİ YAZMAKTAN KORKUYORUM!

Hiçbir hakaret, küfür, seviyesiz bir şey olmasa da birisi illaki çıkıp külhanbeyi gibi yardırıyor çünkü.
Yeter gerçekten, moderatörlerden ricam, benim tüm profilimi silip üyeliğimi iptal etsinler.

Herkese iyi koşular!

5 Beğeni

Bence fikirlerinizi yazmaktan korkmayın. Fakat üslup çok önemli. “savsaklamak” yerine “işaretlemeye iyi çalışılmamış” ya da “işaretleme daha belirgin olabilirdi” gibi cümleler kullanırdım. Şöyle söyleyim, Caner bey’le en fazla yarışlarda merhabam vardır. Fakat iznik gibi bir yarışa bu yazılanlar yargısız infaz gibime geldi ve ister istemez organizasyonu savunma moduna geçtim.

2 Beğeni

“biraz işaretleme işini savsaklamak olmuş gibi”
Yeterince ince, agresif olmayan bir dil; savsaklamış da olabilirler, büyük gayret gösterip bazı noktaları atlamış da olabilirler. Kaybolan bir üç beş on kişiden fazla;olamaz mı olabilir.Sonraki yarışta o noktalar daha dikkate alınır.Ama; bakın şurada organizasyona toz konmuş!
(Neden eksikleri, yaşanan olumsuzlukları söyleyince teşekkür edilmesini beklemiyorum ama neden önce olumsuzluğu dile getirenlere yüklenmek?)

2 Beğeni

İznik veya diğer yerlerde durum nedir bilmiyorum ama yarış öncesi ve sonrası gittiğim Tahtalı ve Alanya parkurlarının bazı yerlerinde işaretlemeler hala olduğu yerde duruyor.Acaba buna savsaklıyorlar diyebilir miyim,hatta bazı işaretler 2-3 sene öncesine ait ?

1 Beğeni

Parkurda Görevli yerine Trafik polisini koymuşlar Polis Memuru koşuculara yön gösteriyor. 14K lık parkur boyunca parkuru bilen tek bir görevli dahi yok. Şimdiye Kadar Bir Çok Paylaşımınızı Gördüm Maalesef Ülkenin Şuanki Özeti Gibisiniz. Eleştirilere Tamamen kapalı hiçbir hatayı kabul etmeyen. Böyle gelişim olmaz. Hiçbir kulvarda olmaz.

Bizde İlkokul Çocuğu Değiliz Yaşını Almış Kişileriz. Bu Konuda ve Daha Bir Çok Konularda Yaptığınız Yorumlar Şikayet Eden İnsanları Küçümser Tavırda. Biraz Empati ve Saygı

5 Beğeni

Bir Organizasyonu Eleştirmek Benim Hakkımdır. Organizasyon Emek Harciyorsa Biz Koşucularda Emek Harcıyoruz. Aylarca Antrenman Yapıyoruz Bazen sakatlanıyoruz. Koşu Ekipmanlarına, ulaşıma, konaklamaya, Organizasyon Katılımlarına Başka harcamalardan Kısıp Bütçe Ayırıyoruz. Gece Vakti Yollara Çıkıyoruz. Bizde Özveri Veriyoruz. Kusura Bakma Ama Ben Eleştiririm Arkadaş… Herkes İşini Düzgün Yapsın. Yoksa Bu Ülke Gerilemeye Devam Eder Böyle Zihniyetler Oldukça

4 Beğeni

Yarışmacının doğaya şişe, jel attığının görülmesi diskalifiye nedeni bazı yarışlarda.Doğaya zarar vermemek adına güzel.İşaretlemeler de normalde yarış bitimi alınması mantıklı, ya unutulmuş ya gözden kaçmıştır. @artan eğer yakın zamanda yarış yoksa o işaretlemeleri gören olarak kaldırmak gerekli ama yenisinin yarış zamanı konulup konulmayacağının garantisini veremem :slightly_frowning_face:

(Uluslararası Ultrarunners Birliği patika koşuları için km işaretleme tavsiyeleri)
Çeviri :
• Okları yere yerleştirin
• Koşucuların doğru yolu kullandıklarından emin olabilmeleri için işaretleri tekrarlayın
• Ağaçlar arasında, belirsiz bir yön değişikliği olan noktalarda ve kısayolların kullanılabileceği noktalarda sınır bandı kullanın.
• Her dönüşten önce ve sonra işaretleri kullanın

2 Beğeni

Kesinlikle haklısınız İsmail bey malesef birçok konuda nedeni anlaşılamaz şekilde üst perdeden agresif kelimelerle yaziyor

3 Beğeni

Bunların hepsi geçen ay ki Uludağ Premium Ultratrail da vardı… Muazzam örnek alınacak bir organizasyon

2 Beğeni

Buranın konusu değil ama işaretlemeler konusunda, belli bir fonlama yapılarak, kalıcı bir işaretleme sistemi getirilebilir koşulara (evet parkurlar değişebiliyor alternatifleriyle birlikte) Likya Yolu işaretleri gibi.

Geçen hafta Alanya’ya gittiğimde bu senenin mi geçen senenin mi işaretleri duruyordu. Benim için faydalı oldu.

Belediyelerle ortaklaşa bir proje üretilebilir.

3 Beğeni

Organizasyon olarak bu video ve onu çeken kişiyi muhattap almıyor ve art niyetli buluyoruz. Zira işareti kaybettikten sonra 10km kafasına göre koşup çeşitli yerlerde burada işaret yok diye çekim yapmış. (videoda açık, rota hiç sanayi sitesi içinden geçmedi, strava izi de belli, bizde kayıtlı).

2022 İznik Ultra’da, Cumartesi günü yarış koşulurken birden fazla noktada işaretlerde garip kaybolmalar oldu. Geçmiş yıllardan farklı paternde. Ultra maraton ve kısa patika yarışlarını gelecek senelerde ayırarak hem kaynağını tespit etmeyi, hem de etkilenenleri azaltmayı planlıyoruz.
160 veya 100km parkuru polisiye tedbirle korumak mümkün değil.
İşaretlerin “azalmış” olmasının etkilediği kişiler için üzgünüz. İşarete (ve işaret olmamasına) dikkat oyunun bir parçası, bu sebeple oyun neredeyse herkes için eşitti.

Pazar günü 14K bizim için de enteresan bir deneyimdi. Lider grubun öncü motorla arayı açması, geride kalan 2. grubun kendi kapışmasından yerdeki işareti, önlerinde duran ve yol gösteren zabıtayı dikkate almadan yepyeni bir rotaya girmesi ve onlara bitişik koşan 150 kişin takip etmesi, tekrar rotaya döndürülmeleri. Burada da oyun bütün alan için eşitti.
Biz eleştiriye açığız, yapıcı eleştiriye.
İşaretleme nasıl yapılmalı ayrı bir konu. O konuda burada yazmak istemiyorum. Sağlıcakla kalın.

8 Beğeni

@caner bey merhaba. Şunu ifade etmek isterim benim birçok koşucuya göre organizasyon tecrübem çok az. Buna rağmen İznik te yaptığım en büyük ve tek hata sizin koyduğunuz zabıta memurunu dinlemek oldu. Parkurun ilk dönüşü olan yerde asfallta ki “sola dön” işaretine uyarak sola döndüm önümde ve arkadakilerin düz devam etmesine rağmen ama zabıta memuru beni ve yanımda ki 10 civarı kişiyi “yanlış gidiyorsunuz” deyip düz devam edenleri takip etmemizi söyledi. Ben yerdeki işareti gösterdim “yanlış işaret koymuşlar çünkü polis bu tarafandan gitti” dedi. Ve bende geri dönüp düz devam ettim. İlk cip noktasında görevlilere parkuru sordum, hiçbirinin bilgisi yok. parkur boyunca cip noktaları hariç muhatap alacağım tek bir görevli yada gönüllü dahi yoktu.

Hatirlamazsınız büyük ihtimalle ama bunu size o gün kendimde bizzat ifade ettim. Gayet iyi dinlediniz ve kusura bakmayın dediniz. Ama burada ki açıklamanız tamamen biz Koşucuları suçlar nitelikte geldi bana.

2 Beğeni

Ama Tabi ki şunu da belirtmek isterim Parkur olsun start ve finiş noktasında ki ortam ve görevlilerin ilgi ve alakası vs. gerçekten güzeldi benim tek eleştirim start ve finişteki güzelliğin parkurun içinde de olması gerekirdi diye düşünüyorum.

Sonuç:
Zabıtanın gösterdiği yol mu hatalı, zabıtayı dinlemeyenler mi hatalı yola girmiş?
(Kuantum fiziğindeki gibi hem zabıta doğru yolu söylüyor hem yanlış yolu gösteriyor ve aslında zabıta ve yol yok) :slightly_smiling_face:

Video 35dk20sn’deki köprüden düz devam etmek (hatalı yol) yanıltmış insanları veya sağa dönüp işaretleri takip etmek kolay olmamış. Orada -köprüden çıkarken- işaret kaybolmuş da olabilir, atlanmış da olabilir. (Bu haftaki fırtına gibi birşey olsaydı işaret falan kalmazdı)

Konu dışı; dağ bisikleti ile 25 40km gibi mümkün olan patikalarda aksiyon kamera çekimleri YouTube’a konulabilir; organizasyonun yapması da şart değil.

1 Beğeni

Hüsnü bey,
O memurla yarış sırasında çok kısa ve sonrasında biraz daha uzun konuştum. Sizin söylediğiniz yaşadığınız ise bana farklı bir şey söylenmesi de enteresan. Sizinle bir kaç kişiyle daha konuştuğumu da hatırlıyorum ama ne o zaman ne şu an yaşananı olmamış gibi veya mazeret göstermeye çalışmak istemem. Polis ve 4 koşucu devam edip Lefke Kapı noktasından geçti, oraya ulaşmak için oradan dönmeleri veya bir yerde geri dönmeleri gerekiyor. Mobese kameraları olmadığı için gizemi çözemedik .

3 Beğeni