2015 Iznik Ultra Yaklaşıyor

17 Nisan 20115’e sayılı günler kala bu başlık altında deneyimlerimizi ve beklentilerimizi paylaşabiliriz.
İznik Ultra 2015’te benim A yarışım değil ama 130 kilometre parkurunun hakkını kendimce vermeye çalışacağım. Asıl hedefim 2015 Antalya Maratonu (yeni adıyla Runatolia). Ama maraton hazırlığımı biraz eğip bükerek İznik’in altyapısını oluşturmayı planlıyorum. Var mı gelen?

5 Beğeni

Ben de 80k parkurunun hakkını vermeye çalışacağım. Ama aklıma takılan şu cümle:

Çünkü benim de hedef yarışım Runatolia’da maraton. Biraz açabilir misin bu eğip bükme işini?

1 Beğeni

Benim de hedef yarışım bu kez İznik 80K olacak .Acemisi olduğum bu türde elimden geleni yapmaya çalışmakla birlikte ,eğip bükme işini Runatolia dönemine kadar yüksek kmli ve kazanımlı haftalar ,diğer yandan da sert tempolu orta uzunlar seklinde kendimce yorumluyorum. Diğer yandan maksimal bir maratondan ziyade hafta sonu yarışı gibi düşünüp geri kalan sürede de arka arkaya hafta sonu uzunları ile hazırlanmayı planladım-dık😗

2 Beğeni

Ultra maratona hazırlanırken B2B’ler (back-to-back) önemli. Hacim dediğimiz şey hem maraton hem ultra için önemli. Maraton temposunda veya biraz daha sert yapılan uzun koşular ve hafta içi tempo veya intervaller de maratonun esaslarından. Bu durumda standart bir maraton programında cumartesi yapılan uzun -görece tempolu- koşunun ertesine yükseklik kazanımlı rahat bir ikinci uzun koymak, buna paralel olarak hafta içi sertliğini 1-2 doz azaltmak benim için eğip bükmek oluyor. Sadece İznik’e hazırlanıyor olsam şunu yapardım:
(kısa rahat/kısa tempo/orta uzun/kısa rahat/dinlen/uzun/uzun)
Sadece maratona hazırlanıyor olsam:
(kısa rahat/interval/kısa rahat/tempo/kısa rahat/uzun tempo/kısa rahat)
Eğip bükünce şöyle bir şey çıkıyor:
(kısa rahat/interval/dinlen/tempo/kısa rahat/uzun tempo/uzun rahat)
Tabi ikinci uzunları iki haftada bir yapıp şişmeyi engelleyebiliriz :wink:

4 Beğeni

İznik ultra (80) Allah nasip ederse benim ilk ultra yarışım olacak.Benim için önemi büyük.Normal yol antremanları hariç Trabzon’da havanın elverdiği ölçülerde haftasonları yaylalarda koşuyorum.Pazar günü Zigana’da hafif kar altında 30 km koştum.Rakım 1600-2300 m. arasında değişiyor.1-2 hafta daha anca koşarım; sonra zaten kardan yollar kapanır.Sonrasında köylerdeki patikalar beni bekliyor.Hafta içi asfalt-hafta sonu uzun patika

3 Beğeni

2015 İznik Ultra’da 130K koşacam hedefim 15 saat altı.2014 İznik Ultra 130K’da 115K da sakatlanınca bırakmak zorunda kalmıştım.Bu sene kalan heaabı hızlı giderek kapatıcam :smile:

Tabi bir de değişen parkur var. Bana sorarsanız aynı kalan tek şey yarışın (130k için) ikinci yarısının zorlu olacağı. Geçen sene ikinci inişi hızlı yapanlar 70 kilometrelik düzlükte oldukça zorlandı. Bu sene aynı şey ilk 70’in sert geçilmesi durumunda yokuş çıkarken olabilir. Dikkatli olmak lazım.

Henüz maraton koşmamış biri olarak, ilk yarı maratonumu Antalya’ya planladım.
Sonrasında İznik 42K denesem ağır mı gelir? 42K parkuru nasıldır bilen var mı?

Sizi epey yıpratır ilk yarı maratondan sonraki ilk dağ maratonu. çünkü aralarında bir ay gibi bir zaman var ve maraton için ciddi hazırlık yapmadıysanız, çok zorlanırsınız diye düşünüyorum.

Daha once maraton kosmadan Iznik ve Cekmekoy’de 42 veya 50/60km’yi tamamlayanlari biliyorum.

Bence maraton kosmus olmak tek basina cok dogru bir kriter degil. Daha once maraton kosmamis ama yillardir daha kisa mesafelerde kosan cok tecrubeli kosucular var. Kac yildir kosuyorsunuz, son 6 ayda haftada ortalama kac km civari kostunuz, bundan sonra geri kalan zamanda haftada kac km kosmayi dusunuyorsunuz, sadece yolda mi kostunuz yoksa ormanda, tepelerde antrenman yaptiniz, yapiyor musunuz, 4-5 saatlik uzun yuruyus/trekkng/dagcilik tecrubeniz var mi? bunlar daha onemli sorular.

Iznik 42k’da 1000m civari tirmanis var. Bu zor gibi gozukse de zaman hedefi olmayan bircok kisi bunu yol maratonundan daha kolay bulur cunku asfalttaki gibi hep ayni kas gruplari, hep ayni adim boylari ile gitmezsiniz. Hedefiniz sadece bitirmek olacagi icin yokuslarin cogunu yuruyeceksiniz (bircok kisi, hatta ilk siralarda bitirenler de en dik yerlerde zaman zaman yururler, gayet normal).

42k’da zaman siniri cok uzun, hareket etmeye devam eden herkes bitirebilir. Gecen sene Iznik kaymakami 42k’yi sadece yuruyerek bitirdi. Sonucta olay ilk bastaki sorulara ve bitirmeyi ne kadar istediginize bakar.

12 Beğeni

Bana sorarsan dağ maratonunu iyi bir beslenme planı ve makul bir hızla aşabilirsin. 6 hafta önce Antalya’da koşacağın yarı maratonu İznik için bir antrenman koşusu olarak bile düşünebilirsin. Ancak yarı maratondan sonra iyi beslenmeyi ve dinlenmeyi atlama. 42k parkurunda sağlam bir tırmanış ve iniş var. Ama bunlar senin yararına olabilir. Ben Antalya’da maraton sonrası, bir aksilik olmazsa, 130k koşmayı planlıyorum.

1 Beğeni

Ben hayatımın ilk yarışını ve en uzun mesafemi 2013 Runtalya YM Koşarak yapmıştım.Hemen 1 ay sonrasında bütün cesaretimi toplayıp ilk maratonum olarak İznik Dağ Maratonu 42K katılıp 4:56:02dk derecemle genel klasmanda 102 kişi içinde 20.yaş katagorimde 6.olarak bitirmiştim :smile:

3 Beğeni

Cevaplar için teşekkürler.
Aykut hocam’ın dediği sorular çok mantıklı hakikaten.
Noyan’ın dediklerini de dikkate alacağım tabi ki.

Henüz yeni koşmaya başladım (Eylül ayından beri).
Bu 3 aylık süre içerisinde 429 km koşmuşum dailymile kayıtlarıma göre.
Runkeeper’ın sub 01h00 10K programını takip etmiştim Avrasya’ya kadar (10K derecem 50:06, aynı zamanda en iyi derecem oldu).
Sonrasında da Runkeeper’da Half-Marathon sub 02h15 programını takip ediyorum (haftada 45-50 km koşturuyor). Bundan sonra da gidişat 45-50 km civarı olacak.
Yarı martaton programım sub 02h15 olsa da ben şu 01h50 civarında koşabiliyorum 21 Km’yi. Amacım Antalya’da 21 Km’yi 01h40’da koşmak. Zaten bu program Ocak ortası bitiyor.
Sonrasında (Ocak ortasından itibaren) 4 saatlik ya da 3 saat 45 dakikalık Marathon programına başlayacağım (haftada 40 ile başlayıp 60-70 km çıkacak). İznik’e yetişirim diye umuyorum ama dediğiniz gibi antremanlarda tepe tırmanışı çok önemli olacak dağ maratonu olduğu için.
Bir de 17 Nisan Cuma gününe denk geliyor. Sitesinde 17-18-19 Nisan olarak görünüyor.
42K hangi gün biliyor musunuz İznik için?

Fatih bu söylediğin haftalık programı 80% oranında bile uygularsan yaparsın. Tabii İznik’te hıza değil önce mesafeyi tamamlamaya odaklanarak. Kontrollü ve mantıklı bir hızda gidersen, yokuşların çoğunda hızlı yürümeye dönersen, inişlerde kendini kaybetmezsen ve eğer bitirmeyi kafana koyarsan sonlarda zorlansan da bitirirsin. 42k’nın Cuma veya Pazar günü başlamayacağından emin olabilirsin. Şu anda gözüken Cumartesi günü öğlene doğru veya tam 12’de başlaması muhtemel.

1 Beğeni

Teşekkürler Zafer hocam; Dailymile’dan hatırlasın beni :slight_smile: Fatih S.
Zorlanacağımı biliyorum ama sanırım amacım sadeec bitirmek olacak.

2 Beğeni

İznik 80k ve 130k parkurundaki koşuculara bakıyorum;hepsi ayrı ayrı heyecan veriyor.Ve bu koşuculara göre stratejimi kesinleştirmediğim için henüz kesin kaydımı yaptırmadım.Karar vermesi çok güç :smiley: ).Şimdilik 130k için antremanlarımı yapıyorum ve Noyan’ın dediği gibi Runotalia’yı sakatlanmadan bir antreman gibi koşmayı planlıyorum.Bence bu sene belirleyici olan ilk 55k’nın zemin şartları ve hava durumu olacak.

Hatırlıyorum, güzel geliişme kaydediyorsun :wink:

1 Beğeni

Bu sene İznikUltra’ya katılım oldukça yüksek gibi. Yarış finişine yakın otel tavsiyesi verebilecek olan var mı? DSİ’yi aradım, henüz rezervasyon almıyorlar. Bene son ana bırakmak istemiyorum.

Arkadaşlar arabayla gelip çadır kurmak gibi bir niyetim var.Ne dersiniz, mantıklı olur mu?

Aynı plan bende de var. Geçen sene sağlam sayıda çadır vardı. Web sitesindeki bilgi şöyle:
Çadır Kamp Alanı / Camp Site
Belediye Kayıkhanesi bahçesi,
Göl kumsalı, Duş, WC, otopark, çimende 30+ çadırlık kamp alanı

Çadırla ilgili sorun kişisel olabilir. Çadırda rahat edebilen bir insan değilsen yorgun bir yarış başlangıcı mümkün. Ya da yarış sonrası konfor ararım, çadırda rahat edemem diyebilirsin. Değerlendirmen gereken kıstaslar bunlar.