1500m Performans Değişiklikleri ve Nedenleri Üzerine

Merhaba koşu tutkunları,

Son zamanlarda 1500 m koşularımda performans dalgalanmaları yaşadım ve bu konudaki düşüncelerinizi almak istiyorum. Geçen sezonun sonunda 1500 m’yi 4 dakika 7 saniyede koşmuştum. Bu sezonun ilk yarışında ise performansımı geliştirerek 4 dakika 1 saniyeye kadar indirdim. Ancak, 3 hafta sonra 4 dakika 3 saniyede koştuğumu gördüm.

Bu performans değişikliklerinin nedenleri hakkında sizlerin fikirlerine ve deneyimlerine ihtiyacım var. Aşağıda birkaç olası faktörü sıraladım, ancak sizlerin de eklemek istedikleriniz varsa çok sevinirim.

1. Antrenman Programı: Antrenman programımda bir değişiklik olmuş olabilir mi? Yoğunluk ve dinlenme arasındaki dengeyi doğru kurmak oldukça önemli.

2. Beslenme ve Hidratasyon: Beslenme alışkanlıklarım veya su tüketimimde değişiklikler olabilir mi? Yeterli enerji ve sıvı alımı performansı doğrudan etkileyebilir.

3. Uyku Düzeni: Yeterince uyuyup dinleniyor muyum? Uyku, vücudun toparlanması ve performansın korunması için kritik.

4. Mental Durum: Yarış sırasındaki mental durumum, odaklanmam ve motivasyonum nasıl? Psikolojik faktörler de performansı etkileyebilir.

5. Hava ve Pist Koşulları: Koşu sırasında hava durumu veya pist koşullarında bir farklılık var mıydı? Bu faktörler de önemli rol oynayabilir.

Performans farklılıklarını daha iyi anlamak için yarış detaylarını da eklemek istiyorum. 4 dakika 1 saniyede koştuğum sezonun ilk yarışında ilk 300 m’yi 48 saniyede açmıştım, ilk turu 64 saniyede, ikinci turu ise 66 saniyede koştum son tur 63 saniyeydi. Ancak, son yarışımda ilk 400 m’yi 62 saniyede başladım.

Sizce bu performans dalgalanmalarının ana nedeni ne olabilir? Kendi deneyimleriniz ve önerilerinizle bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler!

1 Beğeni

Bunun nedeni Amazon ormanlarındaki bir kelebeğin kanat çırpması olabilir.(Bazen bot’ların bizi sınadığını düşünüyorum).

1500m için 4dk1sn(en hızlı) ile 4dk3sn , hadi diyelim 4dk7saniye(en yavaş) arasında dalgalanma yok.
Jakob Ingebrigtsen bile 2 Elmas Lig koşusunda 2-3 saniye fark ediyordur yada başka prof atlette daha fazla.

1 Beğeni

Kendi deneyimimden yola çıkarsam, 5km için bir ara 26dk, bir ara 43dk koştum.Nedeni yaşlanma, kilo,antrenman yapmama, kısmet, aradan geçen 5 yıl vs olabilir.

Geçen yılın son yarışında değer var.Bu yıl ilk yarışta değer var.Aradan 3 hafta geçip 2sn sadece ilk turda fark var, 1100m kalan aynı.Başka diyecek sözüm yok, eksisözlükte olsa “güzel deneme Montain” derlerdi.Neyseki koşu forumda pek kullanılmıyor.

Antrenman programının, beslenmenin, uykunun vs etkisini 3 koşu değerindeki 2-6 sn için ölçemeyiz ama anladığım bugüne kadar 1500m için hep 4dk7sn koşmuş olmalısınız ki bu değişiklik dalgalanma kategorisinde görmüşsünüz.

1 Beğeni

Espiri yaklaşımın için teşekkür ederim Fatih abi söylediklerinde oldukça haklısın, biraz abartmış olabilirim ama antrenmanlarda tempoları oldukça sert yapıp 3.55 dakikanın altını hedefleyip bir yarış durumumun iyi olup diğer yarış durumumun kötüye gitmesi bazı şeyleri yanlış yapıyor olabileceğimi düşündürdü. Abi Deneyimlerin den faydanlanmayı çok isterim yanıtın için teşekkür ederim.:cowboy_hat_face:

1 Beğeni

Deneyimim yok.
Antrenman düzeni, şekli, koşuyu etkileyen yaşam biçimi vs için bu değerlerde değişiklik yapmazdım.

1000012145

Bu, süredeki dalgalanma konusu, bana gerçeküstü geldi.Bu saatte telefona bakmazsan 2 sn daha hızlanırsın.

3 Beğeni

Forum kullanıcılarının büyük bir bölümü uzun mesafe koşucularından oluşuyor. Ben de bu guruba dahilim. Dolayısıyla 1500 metrede tam performans gösterebilmek için 3 hafta yeterli bir toparlanma süresi midir bilmiyorum ama benim aklıma bunun da değerlendirilmesi gereken faktörler arasına girmesi gerektiği geliyor.

Şayet yeterince toparlanabildiğini düşünüyorsan bence en önemli faktör “Hava ve Pist Koşulları”. Muhtemelen rüzgar, nem veya basınç az da olsa farklıdır…

Bu arada çok iyi sürelerin var. Spor hayatında başarılar dilerim. Umarım her şey gönlünce olur…

4 Beğeni

Hızlı koşuların için tebrik ederim ,tabii ki hızlı ve yavaş koşuların kuralları farklıdır ,birinde saniyeler oynarken diğerinde dakikalar bile hoş görülebilir. Fakat bende uzun soluklu antrenmanlarımda gördüm ki performansım aynı sinüs dalgası şeklinde sonuç verdiği .Vücut kendini iyi hissettiğinde performans yükseliyor yükselen performansın getirdiği zorluklar ile bir süre sonra sinüsün inen zaman dilimine geçiyor .bende böyle çalışıyor .Ben ne yapıyorum iyi uyku iyi dinlenme ve beslenme ile ve sürekli zorlama ile sinüs frekansını oldukça yüksek tutmaya gayret ediyorum.

2 Beğeni