Bana göre sözü edilecek en büyük kusur şu hareketiyle gerçekten ‘‘3 Kuruşluk’’ bir marka olduğunu bağıran Mutlu Makarna’ya aittir.
Madem sıraya girdik bekledik diye inat edip yarım saatten fazla bekledik. Meğer adam sırada o kadar insan olduğunu gördüğü halde her seferinde 20-30 kişilik makarna pişiriyormuş.
En son bizi sayıp bi 20 kişilik daha pişiriyorum son kez dedi ve gerçekten de dediğini yaptı!
Önde bunlar olurken arkada belki 100 kişi var sırada.
Ücretsiz bir etkinlik için iyi sayılır. En azından yarış zamanında başladı, çip vardı, sonuçlar doğru bir şekilde yayınlandı. Uğur Mumcu’yu anma açısından 14 senedir yapılan anlamlı bir etkinlik. Finisher kiti içinde çıkan buff’ı da beğendim.Gelelim aksaklıklara:
Emanet çadırı 1500 kişi için yetersizdi, acayip bir kuyruk oluştu. Baktık ki sıra gelmeyecek, civardaki oturduğumuz cafenin birine çantaları emanet vermek zorunda kaldık.
Ben etkinlik alanındaki ikramlardan çay ve izotonik içeceği haricinde bir şey alamadım.
Enerji içeceği standına gittim, son 2 tane kalmıştı başkalarına dağıtıldı, ben alamadım, bitti dediler ve standı toparladılar daha sonra baktım kamyonetin arkasına yüklemişler koli koli var, olduğu halde dağıtılmıyor belli ki dağıtıcı firma personeli kendisine ayırmış.
Makarna standında yine acayip bir kuyruk vardı. 1500 kişilik etkinlik için tek kamyonet yetersizdi. Yarım saatte yakın 50 kişi sıra bekledik, bitti ve başka yok dediler, boş yere bizi yarım saat kuyrukta beklettiler, alamadık.
En önemlisi finishte su yoktu ya da çabuk bitti yine ben yetişemedim.
3 yıl önce dağıtılan madalya çok daha iyiydi. Bu yılki madalyanın önünde Kartal Belediyesi ve büyük harflerle belediye başkanının adı var, madalyanın arkasına Uğur Mumcu’nun soluk bir resmi konmuş, hiç beğenmedim kalitesiz.
Kit içinde çıkan Kartal Belediyesi icraat kitabına hiç gerek yoktu. Belediye başkanı madalya ve kitapla resmen kendi reklamını yaptı. Bunun yerine Uğur Mumcu’yla ilgili bir tanıtım çalışması olsaydı daha anlamlı olurdu.
Uğur Mumcu anma koşusunda dağıtılan madalyanın ön yüzüne kendi adını yazmak gerçekten en hafif tabiriyle çok saygısızca. Ego tatminine muhtaç isen de arkasına yazarsın.
Kite detaylı bakmadığımdan o 3 kilo israf yığını kitapçığı salak gibi eve kadar sırtımda taşımışım. Zaten bunun için seçtiğimiz insanların yaptıkları işleri lütuf gibi göstermeleri mide bulandırıcı.
Nostaljik küçük minibüsümsü mutlu makarna promosyon aracını görünce şaşırmıştım tee yıllar önce özel etkinliğe falan değil bir noktaya nuh’un ankara makarna firması koskocaman bir tır göndermişti çokta leziz gelmişti. Böyle elemanları firmalar gönderir doğru dürüst denetlemez pazar günü kim gelip denetleyecek dimi elemanlar promosyon için kendilerine gönderilen malzemeyi iç markayı rezil ederler. Neyseki biraz koşudan önce almıştım o zaman sıra falan yoktu. Sıralamadaki bazı noktaları eleştirmiştim şimdi sonuçlara ulaşılamıyor sonucuna ulaşamayan bana mesaj atabilir bir yerlere kopyalamıştım mesela sonuçlar sms olarak gönderilebilirdi 1500 kişilik sms paketi çok bir şey de tutmazdı. @SpacePunk kendi resmini de basabilirdi hahaha.
3 yıl önce dağıtılan madalya ve madalyanın ön yüzü böyleydi arkadaşlar. Bugünküyle kıyaslayın. Üstelik dağıtılan tüm ikramlardan da yararlanabilmiştik.
Bu arada belediye aynı belediye, başkan da aynı başkan.
Ben yarışta bir kit dağıtıldığından bile haberdar değildim. Numaramı vermiş olmaları yeterliydi. Bittiğinde hızlıca üzerimi değiştirmeye gittiğim için de ne verildi ne verilmedi bilmiyorum. Böyle bir organizasyonu şunu verdi bunu vermedi diye eleştirmem ama emanette biraz bekletmişler sanırım.
Şunu vermedi bunu vermedi diye eleştirmem ama kendini Uğur Mumcu’dan daha ön planda görebilecek ego manyaklığında bir zihniyeti tabi ki eleştiririm. Yarışlar sonunda madalya almıyorum çöpe gidiyor diye, bu madalyayı iyi ki görmemişim. Uğur Mumcu anmasında ismim olan Gökhan’ın ne işi var anlamış değilim. Hiç yakışmamış. Git başka zaman Gökhan koşusu düzenle, o gücün var senin. Belki team kronostan birileri burada yazılanları görür ve seneye bu iş değişir diye umuyorum.
Her ne kadar Uğur Mumcu’yu anma yol koşusu olsa da, sadece organizasyon değil, katılanlar da olayın farkında değilmişler gibi geldi. İnstagram hikayelerinde Uğurlar olsun çalıyor ama fotoğraflar ATP ATP(bu aralar popi bir şarkı) diye bağırıyor. Üzücü.
Bu organizasyonun şu anda tek katkısı, yeni nesilin “aa Uğur Mumcu da kimmiş?” diye sorarak gerçekleri öğrenmesi için bir fırsat sunması kalıyor. Daha odaklı yapılması dileğiyle.
Bir yandan kayıt olamadim diye uzulenler, diğer yandan ücretsiz organizasyona sinek gibi üşüşüp (gerçek mazereti olanları tenzih ederim) kayıt olup gitmeyeneler.
Bu bir organizasyonel başarısızlıktır !
Edit:geriye dönük nete kısa bir göz attım. 2023’te 872 finisher, 628 DNS. İstediğin kadar DNS leri gelecek yıl kabul etmeyeceğim de. Hiçbir önemi yok. Ücretsiz dağıtılan hamsi ekmek için birbirini ezen toplumdan illaki 'beleş’i duyup kaydolanlar da olacaktır. Benim merak ettiğim bu DNS’ler içinde gerçekten koşan kaç kişi var. Bu kadar büyük oranada olan DNS’yi önlemek mümkün müdür? Mümkündür. Yeter ki iste. Bircok yolu bulunur. Ama belediyenin amacı, anma değil de reklam olursa, yüklenici firma da sadece belediyeden alacağına bakarsa… uğraşmak bile istemezler.
Dün biz de haftanın uzun koşusunu yaptık Pendik’ten başlayıp. Dönüşte yolların kapatılması bir hayli işimize yaradı. Şahane bir hava vardı. Koşanların ayaklarına sağlık.
Uğur Mumcu’yu anmak tabiiki çok önemli. Fakat 10K’lık yol koşusu yapmak için illa bir organizasyona katılmaya gerek yok. Bedava organizasyon için de fazla bir beklentiye girmek gereksiz. Belediye başkanının böyle bir günde kendi reklamını yapmaya çalışması en hafif tabiri ile büyük ayıp. Bu kadar insan kayıt olmak için çabalarken kayıt olup katılmayanların yaptığı da büyük ayıp.
Yarıştan önce Kartalkaya’da ölenlerin anısına saygı duruşu yapıldı mı merak ettim?
2023 yılında 623 dns, 2024 yılında 471 dns,2025 yılında 290 dns(11 kişinin sadece finishte derecesi olmasına rağmen dns sayılmış anlamadım). İyiye doğru bir gidiş olmuş. 2022 yılında 5k Koşusunda hava çok kötüydü bir gün önce gelecek misiniz diye aramışlardı. Karne tatili olmasının dnslerde etkisi olmalı. Bu sene geçen sene kaydolun gelmeyenlerin kaydını almadılar. Gelemeyecek misiniz başkasına kontenjan açabilmemiz için bildirin diye link gönderebilirlerdi kaydolamayanların bu durum sinirlerini bozsa da dnsleri organizasyonun bir hatası olarak göremiyorum.
Yıllar içerisindeki DNS sayılarında düşüş olduğunu farkettim. Ama yine de bu 290 kişinin katılmaması, onların yerine katilabilecek kişilere engel oldukları sonucunu değiştirmiyor maalesef. Organizasyonu Kartal Belediyesi+yüklenici firma Team Kronos birlikte ele alıyorum. Bahsettiğiniz ‘gelecek misiniz’ diye sormalar iyi niyetli çalışmalar olabilir. DNS sayilarindaki düşüş te umut vadediyor olabilir. Ama bu başlık altında da olduğu gibi bu sene katılamayan kişilerin üzülmesini engellemiyor. Bir çok çözüm olabilir diye düşünüyorum. Sembolik bir 100 TL DNSleri oldukça azaltacaktır. Veya gel koş, ücreti geri al yaklaşımı (belki şık bir yaklaşım degil ama) mağduriyetleri giderici olabilir. Veya Kartal meydan ve sahili, değil 1.500 kişi, 15.000 kişi dahi agirlayabilir. Sömestr tatili ve koşu tarihleri baştan belli olduğu için, kaydolup katılmayanlar için mazeret oluşturmaması.
Bu sorunun oluşmasında sorumluluğun organizasyona yüklenmemesi gerektiğine, ben de sizin gibi katılıyorum. Ama var olan sorunları da çözecek olanlar organizasyonlardir.
Sonuçlara dün ulaşılabiliyordu, akşamdan beri yayından kaldırmışlar. İtiraz vs süreci sebebiyle muhtemelen. Websitesindeki linkten ulaşılabiliyordu yani.
Türkiye gibi bir ülkede “ücretsiz” her etkinliğin sonu fiyasko oluyor. Hiçbir etkinlik ücretsiz olmamalı. Hem alakalı alakasız ipini koparanın gelmesine engel olunamıyor hem de olası bir eleştiride “e ama ücretsiz etkinlik bu kadar olur :))” bahanesinin arkasına sığınma imkanı yaratıyor.
Umarım seneye ücretli olur, en azından kabaca bir maliyet hesabı yapılıp koşucu başına bölünerek “maliyetine” bir koşu yapılır.
Bence de ücretli olmalı, ücretsiz katılım isteyen de kayıtsız gelip koşabilir. Yalnız etkinlik alanında dağıtılan ikramlar sınırlı ise öncelikli olarak kayıtlı koşuculara dağıtılmalı, bu seneki gibi o kalmadı, bu kalmadı gibi bir şey yaşanmamalı.