Merhaba, yaşım 42,boy 182, kilo 108 tek rahatsızlığım bel fıtığı. Koşuya başlamak istiyorum, koşmak hoşuma gidiyor lakin doğru bir karar mı bilmiyorum. Bilgili arkadaşlardan tavsiye almak istiyorum, bu kiloda koşayımmı bir zararı olurmu. 3-4 yıl önce koşu programı indirip 3 ay kadar koşmuştum çokda sevmiştim sonra belimden rahatsızlanınca bıraktım.
Koşabilirsin, fakat tavsiyem önce bir kardiyoloji doktoruna görün. Çünkü Fazla Kilolarda yapılan sporlarda kalbe yük fazla oluyor.
Bu Soru işaretini kaldırdıktan sonra kontrollü ve kendi vücudunu deneyimleyerek koşularını yapabilirsin.
Lütfen Doktor Kontrolünü Es Geçme. Emin Ol Bu Sadece Kilolu Olan Yeni Başlayan Koşuculara Özgü bir Önlem Değil Zayıfta Olsan Yeni Başlayacaksan Kalbini Kontrol Ettirmeliyiz
Kilodan daha çok bel fıtığı engel olur, bel fıtığını daha kötü hale getirme riski var. Dizlerinizin form durumunu bilmiyoruz oldukça fazla baskı yiyeceklerdir. Vücudunuz sesini dinleyip uyarı verdiğinde geri çekilin.
Bugün aslında, deneme yaptım biraz bel fıtığı ağrı yaptı, önce zayıflayıp sonra doktor kontrolünden geçip onay alırsam koşacağım. Teşekkür ederim.
Teşekkürler. Dikkate alacağım
Bu aslında beliniz yeterince güçlü olmadığını gösteriyor.
Bel güçlendirme egzersizlerine başlayınız.
Aşağıda buna örnekler görebilirsiniz.
Belinizi güçlendirdiğinizde daha rahat koşarsınız.
Ayrıca hem kilo vermek hem daha iyi koşabilmek için güç antrenmanları yapınız.
Çok faydasını göreceksiniz.
Not 1: @spinodal bel fıtığı sorunu yaşamıştı diye hatırlıyorum. Ama buna rağmen 247km’lik Spartathlon gibi bir yarışı koşabilmişti. Yani demek istediğim fıtık koşu için bir engel değil.
Not 2: Bir kalp rahatsızlığınız yoksa kalp doktoruna gitmenizi tavsiye etmiyorum. Çünkü kendisi sporcu olmayan doktorların tamamı koşuya fazlasıyla soğuk bakıyor. Hele sizin durumunuzda gittiğiniz her doktor büyük ihtimalle size koşuyu yasaklayacaktır.
Benzer bir şekilde başlamıştım. Sanırım önce biraz kilo vermekte fayda var en azından ben bu şekilde yaptım. Tempolu ve eğimli yürüyüş öneririm. Zamanında bayağı makaleler okudum, eğimli yürüyüş ile nabzınızı Zone 2’ye getirebiliyorsunuz, böylelikle neredeyse yavaş koşu kadar kalori yakabiliyorsunuz. Zamanında bir Excel tablosu ile eğimli yürüyüş intervalleri (diyelim) ile kalori yakma hesaplayıcısı hazırlamıştım, formülleri bir makaleden aldım. Eğimi ayarlanabilen bir koşu bandında aşağıdaki programı sizin durumunuzda 108 kg için yaparsanız 1 saatte yaklaşık 800 kalori yakmış oluyorsunuz. Programda göreceğiniz üzere eğim arttığında kendimi aşırı zorlamamak için hızı bir miktar düşürüyordum. Bu şekilde hem kilo verebildim hem de bacaklarımı ve dizimi bir sonraki aşamaya hazırlayabildim. Beliniz için ayrıca yüzmeyi tavsiye derim, hem rahatlatır hem de güçlenmesini sağlar.
Kalp rahatsızlığı olup olmadığını kalp doktoruna gitmeden anlayamazsınız.Dahası damar tıkanıklığı bile kalp doktoruna görünülse bile gerekli tetkikler yapılmadan anlayamazsınız.(Mesela rutin kontrolde ekg, eko, holter sonucu hiçbir olumsuz sonuç çıkmaz ama 2 damar yüzde 70 tıkalıdır).
Yine yönlendiren, değerlendiren doktor olmalı.
Demek istediğim şey; her doktorun farklı bir spor uzmanlık alanı var.
Kalp için beyin cerrahından veya sindirim sistemi için kalp doktorundan yönlendirme almak doğru değildir.
Aynı şekilde spor hekimliği de bir uzmanlık alanıdır.
Kalp doktoruna kalp rahatsızlığımız var mı yok mu diye muayene olmalıyız.
Ama kalp doktorundan spor için yönlendirme almamalıyız.
Spor hekimi olmayan bir kalp doktoru bize asla koş demez.
Demek istediğim şey budur.
Bel fıtığı zaman zaman bendede nüksediyordu .belimde alabalıkla gezdiğim olmuştur. bel kuşağı hep takardım. Ne zamana kadar? Koşuya başlayana kadar bir süre koşuyla bel ağrısını beraber yaşadım bel kaslarım kuvvetlendikçe bel fıtığı diye birşeyi unutalı yıllar oldu.Tadında yavaş yavaş koşarsınız.
Zaman ayırıp yanıt verdiğiniz için herkese teşekkürler. Biraz kilo verip aynı zamanda bel egzersizleriyle bel kaslarımı güçlendirip yavaş yavaş koşuya başlamaya karar verdim.
Mesut Bey merhaba,
Güncel durum nedir acaba, size yakın bir durumdayım ve ben şu aralar 117 kg civarıyım. Geçen sabah spor ayakkabı ve kot pantolon ile koş yürü koş denedim. Niyetim 2 dk koş, 3 dk yürü şeklindeydi ama 1 dk bile koşamadım. 45 sn koştuktan sonra kendimi iyi hissedene kadar yürümeye devam ettim. Toplamda 2,57 km mesafeyi 24 dakikada tamamladım. Sürekli yürümedim, ara ara kendimi iyi hissettikçe koştum. Sonrasında çocuğa yardım etmek için çömelmiştim, birden kalkınca başım döndü ve kendimi yatağa zor attım. Yani efor sonrası vücudun toparlanması için sakince beklemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bu arada kilo verme serüveninde tempolu yürüyüşün çok faydası oluyor ama şöyle bir sıkıntı var, verdiğiniz kilo kaslardan da olabiliyor. Bu nedenle kas kütlesini artıracak antrenmanlarla desteklenmesi gerekiyor sürecin. Benim öncelikli hedefim 2 haneli kilolara dönmek ve sonrasında 90 a inip bunu koruyabilmek. (Boyum 180)
Hocam kilo vermeden koşmak malesef olmuyor, bel vs agrisindan koşmayı bıraktım, 95 kiloya düştükten sonra koşabilirim, size tavsiyem eğer vakit propleminiz yoksa iyi fitness salonuna gidin, sorununuzu çözersiniz.
Koşuya hazırlık için tempolu yürüyüşler öneriyorum. Yürüyüşlerin bir bölümde koşun zamanla koşu oranını artırın.
2020 yılında 52 yaşımda 103 kg olarak önce haftalık 3-4 kere 10K yürüyüş, 2021-2023 yılları yine aynı sıklıkla 10K 25K tempolu yürüyüş, bazen koşu ve 2023’den şu ana kadar aynı sıklıkla 10K-15K 6,5-7 dak/km koşar hale gelebildim. Şeker başlangıcım vardı, bitti. Tansiyonum artık normal. Bütün bu zamanda düzenli dr kontrolünden geçtim. En son geçen sene efor testi ve bu sene emin olmak için sanal anjiyomu da yaptırdım. Hedefte yarı maraton var. Siz de dr kontrolünde devam edin. Sağlıklı günler dilerim.
Merhaba, Koşuya başladığım da yaşım 41,boy 183, kilo 108 mevcut rahatsızlığım bel fıtığı yanın da 1-2 rahatsızlık daha vardı.
Çok şükür şimdi hiç bel rahatsızlığım yokmuş gibi. Yaş 49 Boy sabahları 183 akşamları 175, kilo 83.
Benim için Yürüyüş bel fıtığıma iyi gelmiştir hep. Yürüyüşe başladım. Koşanları görünce nefesim yetene kadar yavaş koşu. Takatim kesilince yürüyüş. Sonra bu döngü devam etti. 1 yıldan sonra yavaş koşu ile yürümeden devam edebiliyordum. Sonra hız da süre de mesafe de kendiliğinden geliyor. Çok büyük hedeflerim olmadı. Hafta da 15-20 arası beni mutlu ediyor. 2-3 gün genelde 6-8 km arası koşuyorum. Belimden ratahatsızlık hissetmiyorum. Mr çekildiğim de 4 fıtık ve Grade 2 kayma vardı 2018 de. Bunca yıl sonra ilk defa 10K color run 2024 katılmak istedim. Amaç koşarak bitirmekti. Çok şükür bitirdim. Şimdi 3 Kasım 15 km var. Nasipse koşarak bitirmek amacı ile katılacağım.
Bel sorun olmasın diye soğuk rüzgar korumak lazım. Yukarı da bazı hareketler paylaşılmış. Onları düzenli yapmak lazım.
Kardiyoloji doktoruna görünmek emin olmak iyi bir tavsiye arkadaşlar önermiş.
Hareket etmek bana hep iyi gelmiştir. Gücüm yettiğince inşallah devam.
Çok teşekkürler bana fena gaz verdin benim anladığım önce yürü sonra ufak ufak koş, sonrada gerisi kendiliğinden gelir. Yanlış anladıysam düzeltirsin
Ben yürüyüşe başladığım da uzun süre sağ ayağım uyuşuyordu 20-25 dk dan sonra yürüyüşte esneme gerdirme yapıyordum ve rahatlıyordu. Uyuşukluk geçiyordu. Şimdi uzun süre ayakta beklersem belim de rahatsızlık hissederim.
Rüzgar cereyan kalmamak lazım. Terli iken çok dikkat etmek lazım. Bel bu durumu sevmiyor.
Ayrıca kilo verdim ama 108 kg iken fenix 3 aldım. Gücüm yettikçe kendimi daha iyi skora zorladım. Bir önceki versiyonumla yarıştım.130-135 nabıza gelince oturup yatasım geliyordu. Çok şükür bugün 160-170 arası nabız görsem de güç üretebiliyorum.
Yeme kısmın da ise değişik açlık süreleri denedim. Kahvaltıyı çok severim. Doyacak kadar kahvaltı. Akşama kadar bol su çay soda. Akşam evde ne piştiyse ekmeksiz. Yavaş yavaş çiğneye çiğneye yemeye çalıştım.
Sonra öğlen 12:00 ilk yemek akşam 5-6 arası evde ne piştiyse ekmeksiz devam ettim. Ama akşam 18 den sonra bir şey yemem. Bunu kesin adet edindim.
Vücut alışıyor. Göbekli hantal heryeri şişmiş bir şekilde olmak istemiyordum. Onun için zorlanarakta olsa alışkanlarımı iyileri ile değiştirmek için mücadele ettim.
Gücün yettiğince hareketin için de olmak güzeldir. Ama yürü ama koş…
aşırı kilolu kişi bir nevi geçici fiziki engele sahiptir
engelli insanlara şifa diliyorum verdiğim örnek onların durumuna empati yaptığım içindir
aşırı kilolu birey egzersiz yaptığında enerjisi yükselir mutlu olur . beslenme kontrolü olmadan kalori hesabı diyet vs olmadan koşmak spor yapmak yada bunları tavsiye etmek gerçekçi değil sadece kişiyi teselli eder ( bana göre ve tecrübeme göre)
ilk hedef vücudu yormadan kilo kaybetmek engelin farkına varıp mücadele etmek