Zwift, Koşu bandını sevdirebilecek yeni bir oyuncak

Malum spor salonları kapandı ve bizler de mümkün olduğunca evlerimizden çıkmıyoruz. Birçoğumuzun evinde koşu bandı mevcut olduğunu biliyorum. Benim evimde yok, ancak spor salonuna gittiğimde denediğim ve keyif aldığım bir yazılımı duyurmak ve tanıtmak istiyorum.

Zwift video oyunlarının eğlenceli dünyasını gerçek fiziksel efor ile harmanlayan, evde veya spor salonunda mesafe katedilmeden yapılan mesafe antrenmanlarını eğlenceli hale getirmeyi hedefleyen bir program. Düne kadar sadece bisiklet ile sınırlıyken bugün koşu bantlarının döngüsel, sıkıcı ortamını da değiştirmeyi hedefliyor, bunu da başarabildiğini itiraf etmeliyim.

Gereksinimler
Başlangıç için ihtiyaç duyduğunuz ilk şey tabiki bir koşu bandı, birçoğumuz bu bantları evimizde veya üye olduğumuz spor salonlarında kullanıyoruz. Koşu bandının herhangi bir özelliği olmasına gerek yok, çünkü adım uzunluğunu ve kalp atış sayısını ondan almayacağız. Bize gereken ayakkabıya bağlanabilen bir footpod (Garmin, Styrd v.b.) ve bir nabız bandı (Göğüsten veya koldan ölçüm yapabilen). Kullandığımız mobil platform Apple uyumlu ise footpod ve nabız bandı seçeneklerinin bluetooth’dan bağlanabilir olması gerekli, bazı Android platformlarda (Samsung’un bazı modelleri) ANT+ bağlantı da desteklendiğinden ANT+ sistemine sahip footpod ve nabız bantlarını da çalıştırabilme şansınız var.Her iki platformda da izin verdikleri bağlantı protokolleri ile sorunsuz çalıştığına şahit olduğumu eklemeliyim. Mesafe tabanlı çalışacaksanız nabız bandına ihtiyacınız yok, ancak bu durumda harcadığınız efor ve kalori değerleri gerçekçi olmayacaktır. Sadece bir footpod ile Zwift dünyasına dalabilirsiniz.

Başlangıç
Koşu bandı, footpod ve nabız bandını biraraya getirdik, yazılımı da indirip telefonumuza / tabletimize kurduk. Şimdi bir kullanıcı yaratmamız gerekiyor. Zwift bizden ilk olarak İsim, Soyisim gibi bilgileri istiyor ve bu bilgilerin (İsim, Ülke, yaş, cinsiyet, ağırlık, nabız v.b.) Zwift dünyasında görünür olacağını, takipçiler tarafından görülebileceği uyarısını yapıyor. Sonra bir email adresi veriyor ve şifre belirliyoruz. Lisans bilgilerini onayladıktan sonra Zwift kendimizden bahsetmemizi istiyor, “Koşucu, Bisikletçi, Her ikisi de ve Triatlet” seçeneklerinden kendimize uygun olanları seçtikten sonra Zwift ile ne yapmak istediğimiz soruluyor. Forma girmek, grup koşuları yapmak, antrenman ve yarışmak şeklinde seçenekler mevcut. Bu noktada seçimlerinize göre size özel seçenekler çıkıyor, örneğin antrenmanı seçerseniz Zwift size “ne tip bir yarış için” antrenman yapmak istediğinizi soruyor. Burada da seçimimizi yaptıktan sonra Zwift’in bağlantı ekranına geçiyoruz.

Sensörlerin Bağlanması

Çok kolay, Koşu Hızı için footpod (footpod veya yeni nesil koşu bandı hız ölçerler), Nabız için Nabız bantlarını (Göğüs bandı veya yeni nesil koldan ölçüm yapan bluetooth üniteler gibi) bu noktada tanıtarak sisteme giriş yapıyoruz. Bluetooth aktif, dilerseniz (ve cihazınız destekliyorsa) bluetooth ikonunun yan tarafından ANT+ sensörlerini etkinleştirebiliyorsunuz. Bağlantı sorunsuz gerçekleştiyse sensörler listede görünecek ve ilgili kareler maviye dönerek koşuya hazır olduğunu bildirecek. Cinsiyet, boy ve kilo bilgilerini girmenizle birlikte artık Watopia dünyasındasınız.

Watopia
Watopia Zwift’in koşu ve bisiklet için kurguladığı sanal bir dünya. Burada koşmaya başlamadan önce belirli uzunluktaki parkurlardan birini seçerek başlayabiliyor veya zaten koşan bir koşunun koşusuna misafir olabiliyoruz.

Sonrası çok kolay, ekranda koşucuyu ifade eden bir avatar çıkıyor ve siz koşu bandında ilerledikçe bu avatarda aynı hızla parkurda ilerlemeye başlıyor. Parkur boyunca diğer koşucular / bisikletçilerle belirli bir miktarda iletişim kurma, tebrik gönderme şansına sahipsiniz.


Yol boyunca alternatif rotalar için size uyarılar gösteriliyor, bunları tıklayarak farklı yerlerde de gezinebilirsiniz.

Dilerseniz belirli antrenman programlarından birini seçebilir ve uygulayabilirsiniz.

Üyelik için bir bedel ödediğinizde ekstra parkurlar, gerçek mekanlar, yarışlar gibi birçok özellik emrinize amade oluyor. Ancak şu anki para ödenmeyen versiyon bile koşu bandını daha keyifli, daha kabul edilebilir bir hale sokuyor düşüncesindeyim. Koşumuz bittiğinde etkinliğimiz hakkında bilgilendirildiğimiz bir sonuç ekranı ile karşılaşıyoruz.

Bu noktadan sonra dilerseniz Garmin Connect, Strava gibi yazılımlara koşunuzu aktarabilirsiniz. Bu bağlantı ayarları yazılımın menusünden yapılabiliyor. Böylece koşunuzu kaydettiğinizde dilediğiniz ortamla paylaşılması sağlanmış oluyor, güzel özellik.

Elbetteki koşudan puanlar toplayarak belirli rozetlerin açılması, toplanan puanlarla ekrandaki avatarın koşu kıyafetlerinin değiştirilebilmesi gibi birçok oyunlaştırma opsiyonuda mevcut.

Sonuç
Koşu bandında koşmayı birçoğumuz gibi bende sevmiyorum. Zwift bunu daha eğlenceli bir hale getirdi, puan toplamak, belirli bir parkuru bitirmeye çalışmak, bitirme sürelerini karşılaştırmak beni koşu bandında daha uzun daha hızlı koşmaya teşvik etti. Tekrar boş vakitlerimi spor salonunda geçirme şansını bulacağım zaman da yazılımı keyifle kullanmaya devam edeceğim. Koşu bandına erişimi olan ve footpod sahibi herkese keyifle tavsiye ederim :slight_smile:

15 Beğeni

Harika bir yazı olmuş elinize sağlık. Bir süredir zwifti koşu için de kullanan biri olarak eksiksiz bir içerik diyebilirim.

Zwift koşuculara ücretsiz ve dediğiniz gibi ücretsiz hali ile bantta koşu deneyimini tamamen değiştiriyor. Önceden bantta 1 saat dahi geçiremezken (koşarken film izleyebilenlere hep gıpta etmişimdir) zwift sayesinde 10k ve üstü antrenmanlar mümkün oldu.

Tahminler en iyi dönemde dahi zwiftte sadece %2-5 oranında bir koşan olduğu yönünde fakat dcrainmakerin dediğine göre, ekip bu gerçeği değiştirmek için kolları sıvamış durumda. Potansiyeli çok yüksek bence zwift run’ın.

Tepe antrenmanlarını koşu bandının eğimi ile oynayarak çok güzel simule ediyor bu arada.
Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorsunuz. Tüm koşuculara ben de şiddetle tavsiye ediyorum.

3 Beğeni

Bir ekleme yapmak isterim. Garmin Forerunner 945 ve 245 modellerinin adım, kadans ve kalp izleme verilerini saatten dışarıya yayınlamaya yönelik bir (beta programda) özellik duyurmuştu. Bu sayede footpod ve nabız bandı olmadan da sadece saati kullanarak koşu bandında Zwift ile antrenman yapabiliyorsunuz. DC Rainmaker’ın betaya ilişkin yazısı ve beta program linkleri ekte.

Bu noktada bir uyarıda bulunmak isterim, Garmin beta yazılımları kusursuz değildir. Saatin işleyişini bozabilir, sıfırlanmasına sebep olabilir, ormanda koşarken gözyüzüne bakarak saçınızı başınızı yolmanızı sağlayabilirler. Dolayısıyla bu tip şeylere çok takılıyorsanız beta programlardan uzak durmanızı tavsiye ederim :slight_smile:

(Fotoğraf DC Rainmaker’ın yazısından alıntıdır)
DC Rainmaker’ın yazısı için blog linki

Forerunner 945 Beta

Forerunner 245 Beta (Müzik versiyonu için ayrı bir link var içeride)

5 Beğeni

Bizim de koşu bandından sıkılanlara outdoor deneyimi yaratmak ve sıkıntılarını gidermek adına ufak bir girişimimiz var. Hatta forum adminlerinden @spinodal ve koşu camiasından tanınan Derya Duman’ın destek oldukları bir uygulama. Şu an sadece App Store üzerinden indirilebilir durumda.

Uygulamamızın adı Runflux:

Veri manyağı olanlar için şu an için pek bir şey sunmasakta görsel olarak insanların koşularını tatmin edici hale getirmeyi hedefliyoruz.

Ayrıca içerik konusunda destek olabilecek koşuculara ihtiyacımız var, benimle özel mesajdan iletişime geçerseniz sevinirim.

7 Beğeni

selamlar,yazı için öncelikle teşekkür ederim. Aydınlatıcı bir yazı olmuş. Footpod için herhangi bir özellik olması gerekir mi? mesela piyasada 700TlL lik veya 150 Tl likte footpod var. herhangi biri işe yarar mı? Mesela Polar S1 modeli iş görür mü?

Yazılımı çalıştıracağınız ortam IOS uyumluysa footpod’un bluetooth bağlantı özelliğine sahip olması gerekir. Ne yazıkki Apple cihazlar ANT+ donanımları desteklemiyorlar. Android tabanlı bir cihaz kullanıyorsanız genellikle ANT+ bağlantıyı da kabul ediyor. Bunun için kullandığınız Android cihazın ANT+ bağlantısını destekleyip desteklemediğini bir kontrol etmenizi öneririm. Burada anahtar nokta Footpod’u bağlayacağınız donanımın neyi desteklediği, satın alacağınız Footpod’un hangi bağlantı standartlarına sahip olması gerektiğine buna göre karar vermelisiniz.

Hava yağmurlu olduğunda, koşu parkurunun durumu kötü olduğunda hep koşu bandına çıkacağım için üzülüyordum. Koşu bandında çok fazla sıkılan biri olarak en son film izleyerek koşmaya başladım. Evimde ki alan yetersizliğinden dolayı filmi zor izliyordum. Şimdi bunu deneyebilirim. Acaip merak ediyorum ama ilk önce bir pod’a ihtiyacım var sanırım. Koşu bandından nefret etmeye yinede devam edeceğim :smiley:

1 Beğeni

Sizin tavsiyenizi okudum, dün 245 music aldım ancak apple mini tablet le kullandığım zwifte bağlayamadım, yardım edebilir misiniz, erol bey

Saat üzerinde virtual run seçeneği görüyor musunuz?(Bunu göremeyen bazı kullanıcıların saati güncellemesi gerekiyormuş).


buradaki anlatım videoları faydalı olabilir.
1 Beğeni

Beta’dan normal yazılım setine geçen bu özellik için Virtual Run modunda açıyorsunuz,

zwift ile bağlantı ekranı açılıyor.

2 Beğeni

Saatimde virtual ride görünmüyor, güncellemeyi zaten garmin connekt te yaptım saati kurarken, bu konuda ne yapmam lazım

Virtual run demek istemiştim ,ride değil

Güncellemeyi yapıp yapmadığını “Select Settings > System > About” kısmından kontrol edebilirsin.4.41 ve üzeri versiyon olması gerekli.Garmin Connect hesabı, telefonda bu uygulama ve saat ile telefon eşleşmesi gerekli ancak saati connect ile kurdum dedigine göre eşleşmiş.
Telefon ile saati yeniden senkronize etmeyi deneyin.
Not: https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner245/TR-TR/Forerunner_245_OM_TR-TR.pdf saati keşfederken birçok özelliği için yardımcı olabilir.

Ek:PC’ye Garmin express kurarak da güncelleme yapabilirsiniz.https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/forerunner245/EN-US/GUID-B53296DF-CC85-48A0-B348-EF495665DD46.html