Yürüyüş - koşu ayakkabi tavsiyesi

Merhaba, muhtemelen çok sorulmuştur. Ama yine de tavsiyelerinizi bekliyorum. Hem yürüyüş hem koşu için spor ayakkabısı tavsiyeleriniz nelerdir? Parmaklarım genelde su topluyor. Ya aynı ayakkabıyı uzun süre kullanmaktan ya da yanlış tercih!
Teşekkür ederim.

Bazı kişilerin ayakları taraklı olur. Yani ön tarafı geniş olan ayakkabılara ihtiyaç duyarlar.
Ama sizin ayaklarınızın ön tarafı geniş değilse ve siz ön tarafı geniş ayakkabı kullanırsanız parmaklar ayakkabının içinde hareket eder ve su toplaması oluşur.
Ayakkabı denerken ayağınızın ön tarafının sağ ve solunda boşluk olmamasına dikkat edin.
Parmaklar ayakkabı içinde yukarı-aşağı veya sağa-sola hareket imkanı bulursa su toplaması gerçekleşir.

Veya parmaklı çorapda deneyebilirsiniz. Bu çoraplarda sürtünmeyi azaltıp su toplamanın önüne geçmede faydalı olabilir

1 Beğeni

Her şeyden önce tüm koşucular için en iyi ayakkabı diye bir şey yok. İyi ayakkabı ya da daha doğru bir deyişle doğru ayakkabı kişiden kişiye, amaçtan amaca, kullanımdan kullanıma değişir. Birçok şeyde olduğu gibi koşu ayakkabısı seçiminde de “gümüş kurşun” arayışımız var ama ne yazık ki bulamayız. Hiç kimse size “şu markanın şu modeli çok iyi onu al” diyemez, dememeli. Belki şöyle diyebilir “sana ve basışına göre, hedeflediğin şeye ulaşman için, koşuları yapacağın çevreye en uygun ayakkabı tipi şu, şu markaların şu modelleri de o tipte, bunları bir dene bakalım”. Sonuçta doğruyu kendiniz bulacaksınız; okuyup araştırarak, inceleyerek ve deneyip yanılarak.

Devamı ve tamamı için: Koşu Ayakkabısı Seçimi-Ritim

Ayağın su toplayan bölümü iyileştikten sonra bağışıklık kazanmış oluyor aynı bölgede tekrar su toplaması daha zor oluyor.Zamanla ayak derisi güçleniyor ve su toplamaz duruma gelişiyor.Tabiiki bu dediğim ayağa uyumlu ayakkabı için geçerli.Ayakkabı büyükse ayak içinde geziyorsa veya bir yerinden ayağı sıkıştırıyorsa orada su toplaması kaçınılmaz oluyor.Ayakkabıya gelince ilk giydiğinizde ayakkabı size rahat gelmeli hoşluk yaratmalı .Zamanla açılır veya bağcıklarını iyice sıkarsanız gibi satıcı tavsiyelerine asla kulak asmayın.

Doğru çorap seçimi de önemli; özellikle de konu su toplaması olduğunda…

Ee ama ultralarda ayaklar, parmaklar şişiyor. O yüzden büyük ayakkabı giyiyoruz, giyilmesini tavsiye ediyoruz. Parmaklar hareket etmemeli önermesi bence doğru değil. Benimkiler bir hayli hareket ediyor tüm ayakkabılarımda :slight_smile:

Söz konusu ultra olduğunda haklısın. Ama tavsiye “yürüyüş-koşu” ayakkabısı diye dile getirildiğinde, bu büyük ihtimalle kısa mesafeli yürüyüşler veya koşular şeklindedir.
Yarım saatlik, bir saatlik koşuya veya yürüyüşe bol ayakkabı pek doğru olmaz bence.
Kaldı ki yürüyüş yapılırken su toplaması oluyorsa bu genelde ayakkabının ayağa tam oturamaması yüzünden olur :slight_smile:

Surtunme, isi ve nem su toplamasinin ana sebepleri. Bunlari ne kadar azaltirsaniz su toplamasi ihtimalini o kadar azaltirsiniz. Kisiden kisiye degisen derinin yapisi da onemli. Ayakkabinin ayaga oturusu kadar hava alabilmesi de onemli. Ayni sekilde Cenk’in dedigi gibi corabin niteligi de. Hep ayni yerler su topluyorsa bu bolgeyi yuruyusten/kosudan once bant ya da kaliteli flaster kullanarak bantlamak bir cozum olabilir. Temel kriterler olsa da bu konuda herkesin kendi yapisina uygun dogruyu bulmak icin deneme yanilma yapmasi onemli cunku oldukca fazla degisken var. Bazen hic sorun cikarmayan ayakkabi corap kombinasyonu, havanin ve arazi sartlarinin degismesi ile sorunlu hale gelebiliyor.

2 Beğeni

Tamam şimdi oldu :slight_smile: Aykut’un ve Mert’in de yazdığı gibi bu işte bir çok değişken var ve tek doğru yok. Herkes kendi doğrusunu bulmalı. Benim şimdiye kadar koştuğum ultraların hiç birinde su toplaması gibi bir problemim olmadı -tahtaya vurayım- İdmanlarda ağrı hissettiğim baş parmaklarımı ve uzun parmaklarımın tırnak bölgesini yarışlardan önce mutlaka bantlarım. Bunun dışında ekstra bir şey yapmıyorum.

1 Beğeni

lowa bot ayakkabı aldım tavsiye ederim.