Arkadaşlar yurtdışı yarışlarda vize ve pasaport yine şart mı yoksa yarışa katıldığımız için farklı bir durum var mı?
Mesela Bulgaristan’daki Pirin Ultra yarışı hakkında bilgi almak için mail attım. “Yarışma olarak katılmak için vizeye ihtiyacımız yok. Sınırda bunun gerekli olup olmayacağını bilmiyoruz” demişler.
Bu konuyla ilgili tecrübesi bilgisi olan kişiler aydınlatabilir mi?
Yarışa ‘kayıt şartları’ arasında vize bulunmadığını belirtmek istemişler sanırım. Yani ‘vizeniz olmasa dahi kaydınızı alırız’ demek isteniyor. Sınırda gerekli olacaktır. Özel bir organizasyon vize muafiyeti sağlamaz.
USA ve UK yeşil passport için de vize istiyor .
Bazı ülkeler yeşil için vize isterken gri için istemiyor.
Standart bir uygulama yok . Ülkeler arası anlaşmalar ve pasaportların prestiji gibi etkenler var.
Ama vize mecburiyeti var, turistik vize yokmuş.(yani ticaret için davet vs yollamaları gerekli, ultra yarış için vize hiçbir tür verilmiyor, anladığım).
Takdir ettim, elini kolunu sallaya sallaya geçilmez, vize de öyle kolay verilmez …
Merhaba,
2023 yilinda Pirin Ultra’ ya katilmistim. AB uyesi olduklari icin vize istiyorlar. O zamanlar statuleri daha bir gevsekti. Simdi tam uye oldular.
Biz o donem arabayla gitmistik. Kapida genelde arama yaparlar, biz Bansko ya yarisa kosmaya gidiyoruz diyince bizi tutmamislardi.
Artik tam uye olduklari icin denetimler bir ihtimal artabilir.
Her ülkeye olduğu gibi Bulgaristan’a giriş için de vize şart, koşu veya herhangi bir organizasyona katılmak için muafiyet yok. Örneğin geçenlerde Athena’nın grup üyelerine vize çıkmadığı için İngiltere konserinin iptal edildiğini okumuştum.
Bulgaristan’a giriş konusunda bir değişiklik var. Bulgaristan ve Romanya 6 ay önce Şengen bölgesine girdiler. Böylece Bulgaristan ve Yunanistan arasındaki sınır kapısı uygulaması kaldırıldı. Ayrıca Bulgaristan vizesi almadan herhangi bir AB ülkesinden alınan Şengen vizesi ile Bulgaristan’a doğrudan girilebiliyor. Şu sıralar Yunanistan daha kolay vize veriyor, Yunanistan vizesi alıp Bulgaristan’daki yarışlara gidilebilir. Çok gerekmese de Yunanistan vizesi ile ilk girişte Yunanistan’a girmekte fayda var, sonraki vize başvurusunda sorun çıkmaması için. Pazarkule Sınır Kapısı’ndan girdikten birkaç km sonra Bulgaristan’a geçiş yapılabiliyor.
Şimdi vize konusu öyle derin bir konu ki şimdi girsek forumda 1000 kişi birleşsek çıkamayız o konudan.
En son size Uganda’nın bile Türk Yeşil Pasaporttan bile vize istediğini söyleyeyim vahameti siz anlayın.
Gelelim cevabınıza. Bulgaristan zaten schengen üyesi. Yani schengen için eğer aracı kurumların aracı kurumlarına sırf randevu için yaklaşık 200 euro haraç evet bildiğin haraç verip randevu bulabilirseniz zaten bşr şekilde vizeyi alıyorsunuz. Sadece yarışa kayıt belgenizi koyabilirsiniz ama yurtdışında yarışa kaydoldum gidiyorum dediğinizde yeşil veya gri Pasaport hükmü görmüyorsunuz. Sadece evraklar arasına, mühürü vuracak konsolosluk memuru ikna etmek için ekstra 1 belge daha koymuş oluyorsunuz.