80 kg kiloyum ve yaklaşık 6 aydır her 2 günde bir 5-10 km koşuyorum. Normal pronasyonum var ve “mid-foot stride” koşuyorum. Genellikle sahil kesiminde beton veya asfaltta koşuyorum. Yüzey sert olduğu için yaralanmalara karşı koruma sağlamak için (arasıra sağ alt bacağımda shin splints belirip bir süre sonra gidiyor) yastıklamaya ve tempo hızımı 4:30/km’den yaklaşık 4:00/km’ye çıkarmama yardımcı olacak kadar enerji geri dönüşüne sahip olmasını isterim. Yarış koşmayacağım, süper ayakkabılara ihtiyacım yok bu yüzden uzun ömürlü (1000km civarı yeterli) olmalarını istiyorum. Puma Nitro, UA Hovr Adidas cloudfoam(yürüyüş harici kullanmıyorum) ve Nike ReactX köpüklü ayakkabılarım var ve bunlardan biraz daha iyisini arıyorum. Birkaç ay önce Pegasus 41’i aldım ancak özellikle ıslak zemindeki yol tutuşundan ve 11.5mm olan yüksek droptan memnun değilim. Mevcut kampanyalarla adizero SL2’yi 2800tl civarına (Evo SL çok tavsiye edilse de bütçemi aşıyor) veya Asics Novablast 5 veya Adizero Boston 12 4000tl civarına bulabiliyorum. Bunlardan hangisini önerirsiniz ve neden? Yoksa başka modellere indirim mi kovalamalıyım?
bu mesafe ve 4 pace hız antrenmanları için boston 12 en iyi seçenek
Bu yazdığınıza göre , uzun mesafeler koşma niyetiniz de varsa New balance 1080 14 yada more V5 - mizuno neo vista gibi EVA tabanlar betonda daha koruyucu oluyor .
Boston 12 aralarındaki en hızlı model sanırım. Alttaki karbon fiber “rod” ların bir artı veya eksisi var mıdır? Ortalama kaç km boyunca kullanabilirim? SL2 diğererine göre %25 daha ucuz fakat kalite farkı %25 den daha fazla sanırım. NB5 ise 4.1cm köpüğe sahip olmasına rağmen görece hafif ve en iyi yastıklamaya sahip gibi duruyor. Köpüğü koşu için ömrünü doldurduğunda diğer modellerin aksine günlükte de kullanabileceğim bir tasarımı var. Bu model için 20km sonra açılıyor, 200mil sonra ölüyor veya 800km koştum hala yeterli gibi birbiriyle alakasız farklı yorumlar görüyorum. Kullanım ömrü konusunda şüphelerim mevcut.
New balance 1080 ler yavaş koşularda kullanılıyor diye biliyorum. Soğuk havada yavaş yavaş koşacağıma o gün ağırlık kaldırmayı tercih ederim, zaten gün içerisinde yeterince yürüyorum. Neo vista yı Japonya da görmüştüm o da aynı şekilde yavaş koşular için üretilmiş sanırım eforsuz performans için gibi bir sloganı vardı ve fiyatı diğer modellere göre daha pahalıydı.
Bu vesile ile Mert Derman’ın yıllar önce Ritimblog da paylaştığı yazısı geldi aklıma :Zeno meşhur paradoksunda, ‘‘hızlı koşucu *Aşil’in, bir kaplumbağa ile yarış yaptığını hayal edelim’’ der. Çok iyi ve hızlı bir koşucu olduğu için Aşil, kaplumbağanın belirli bir mesafe, örneğin yüz metre, ileriden başlamasına izin verir. Eğer her ikisinin de sabit hızlarda koştuğunu düşünürsek (biri sabit yüksek bir hızda, diğeri sabit düşük bir hızda), belirli bir süre sonra Aşil yüz metre koştuğunda, kaplumbağanın başladığı yere gelmiş olacaktır; bu süre boyunca kaplumbağa küçük de olsa belirli bir mesafe koşmuştur, örneğin 1 metre. Aşil bir süre sonra bu mesafeyi de tamamladığında, o süre zarfında kaplumbağa yine küçük de olsa bir mesafe ilerlemiş olacaktır ve bu böyle sonsuza dek devam edecektir. Böylece, Aşil ne zaman kaplumbağanın varmış olduğu bir noktaya varsa, gitmesi gereken biraz daha mesafe kalmış olacaktır. Bu nedenle Zeno, Aşil’in kaplumbağayı hiçbir zaman geçemeyeceğini söylemiştir. Matematik de böyle bir şey işte :))
Eğer ben öyle 4 pace’lerde koşabiliyor olsaydım tabii ki karbon tabanlı ayakkabı giyerdim.Ama 350$ lık Alphafly yerine belki 50$ lık bir Onemix Carbon.Aradaki farkı biz faniler anlayamaz diye düşünüyorum. Bu paceler için pegasus felan tuğla gibi gelir zaten ![]()
Ben gecen indirimden yasadigim ulkede Mizuno Rebellion Flash 2 aldim, TL olarak 5.5, 6 milyara denk geldi. Interval ve tempo antrenmanlarimda kullanmaya basladim, 3.30-4.00 tempolarda gayet rahat, eger Turkiyede varsa bir bakin derim.
Tavşan gibi ya tam efor koşup ya da yattığı yerden havuç kemiriyor olarak değil de vücüdunun diğer taraflarını kaplumbağa kabuğu gibi sağlam yapmaya da istekli biri olarak bakalım biz duruma
Maraton hazırlığı vs yapmıyorum 80 kiloda yarış vs de kazanma şansım yok zaten. Yine de daha kısa sürede daha yüksek aerobik gelişim ve daha yüksek kalori yakımı tercih ederim. Ayrıca şimdilik 4 pace de en fazla 2km dayanabilirim sanırım. Kış aylarında soğuyan havayla beraber 5k 22.30-23dk dan 19-20dk ya indirmek isterim sadece.
Bu model TR de mevcut değil sanırım, rebellion pro serileri var onlar da 10.000tl civarı ve bütçemin oldukça üzerinde.
Bu kadar ince hesaplar yapan arkadaşlarımızın yarış derecelerini , yarışmıyorlarsa da mesela 10k için bu başlık altında düzenli derecelerini çok merak ettim doğrusu. Belki oradan feyz alabilir ona göre 4.30 olan pace imizi 4.29 a çekmek için 200$ yatırım yapabiliriz.
@mavibulut 1 saniye değil pace için 4dk30sn’den 4dk’lara, 5km için 22-23 dakikalardan 19-20 dakikaya, uygun fiyat (karbon plaka olmasına gerek olmayan, pahalı olmayan) , esnek, yol koşusu için ![]()
10k 66dk ama beni 60dk koşturacak ayakkabıyı istemezdim; yada dikmenden yokuş aşağı hızla inmeyi; kaslarım nefesim alışkanlığım dizlerim kemiklerim hıza uygun değil .(66dk yerine 70-75dk tercihim eğer koşmayı sürdürmek istiyorsam)
Esnek, çok ağır olmayan yeni bir ayakkabı zaten antrenmanlarla (sakatlık çıkmazsa) gelişim illaki olur
6 ayın üzerine 12 ay daha eklemek gibi.
Hızlandıran, hızlı koşular temeli oluşturmadan shin splitse ortam açabilir.Mesafe ve hızda ayarlama (azaltma) daha uygun olur bence.
Bu soruyu bana sorduysanız neden ince hesap yaptığımı düşündüğünüzü de söyleyin lütfen hocam. Malum ekonomide bütçeme ve kendime uygun uzun süre kullanabileceğim bir ekipman arıyorum. Tecrübeli arkadaşların daha iyi yardımcı olabilmesi için aradığım özellikleri söyledim. Yıl başında 400 metre aralıksız koşamayacak haldeyken mayıstan sonra düzenli-düzensiz koşarak şimdi 4.30 pace 5k ve 4.50 civarı 10k koşabilir haldeyim, yağsız kas kütlem artmasına rağmen tartıda 5kg verdim ve vo2max bu süreçte 1.5 katının üzerine (saatin ölçüğü veriler doğruysa) çıktı. Özetle gelişimimin farkındayım ve hobi olarak koşarak gelişmekten mutluyum, 10k 3.30pace altı koşamadıkça rekabetçi hedefim yok.
Novablast 4 kullandım. Adidas EVO SL de, Adidas Boston 12 de kullandım. Her türlü pace’e gidebilecek ayakkabı Adidas Boston serisi. Tam fiyat performans ayakkabısı. EVO SL’de güzel ama Boston’un altındaki plastik çubuklar (Karbon değil dikkat edin plastik) yine de işe yarıyor ve ömrü de gayet iyi. Tavsiye ederim.
Enflasyonu boyle olan bir ulkede kaliciliktan cok uzak bir baslik. Ben bu tur bir basliktansa 3-4 yil sonra bile okunsa bir faydasi olacak basliklari tercih ederim. Ayakkabilar hakkinda genel bilgi alip butcenize gore birini secerseniz daha dogru olur sanki. Ki, forum ayakkabilar hakkinda cok sayida detaya sahip yazilarla dolu.
3-4 yıl değil 3-4 gün gün sonra bile bulunmuyor aynı fiyata. Mevcut durum ve kampanyalarla bulabildiğim 3 ayakkabı için sordum özellikle. Zaten sene yeni modeller çıktıkça eskileri popülerliğiğini kaybedecek ve dolar bazlı ucuzlayacak. Bu sene vomero, evo sl, adizero sl2, supeblast 2 ve novablast 5 (köpük ömrünün kısa olduğuna dair şikayetler var) gördüğüm kadarıyla en çok tavsiye edilen modeller. Bu listeden kampanyalarla bütçeme uygun 2 model ve başka bir lightstrike pro modeli indirimde bulduğum için bunları sordum. Tabiki benzer bütçede onlarca markanın yüzlerce modeli var fakat hangileri aradığım özellikler için uygun bilmiyorum. Tavsiyesi olan varsa araştıracağım.
Belki fiyat olarak düşmesi için bir önceki senenin modellerini barçın, sportive gibi sitelerde aramak daha uygun olabilir (zira firmalar yeni modeller geldiğinde eskileri indirime sokup, hızlıca satıştan kaldırıyor). Denediğiniz, giydiğinizde ayağınıza rahatsızlık vermeyen bazı seriler çok güvenli olabiliyor. Forumda bir çok yerde de bahsedildiğini düşündüğüm runrepeat.com üzerinden biraz kontrol edip, mağazada deneyip, internette fiyat avı yapmak iyi bir yöntem gibi gözüküyor.
Hız için çok uygun olmayabilir ama asfalt ve uzun için new balance 1080 serisini öneririm. 4500 liraya v13 olanını aldım iki hafta önce ve 100 k kadar yaptım çok memnunum tam asfalt ayakkabısı.