Merhabalar, bir yıldır koşmuyorum. Koşamıyorum. İş güç ve başka nedenlerle koşudan uzaklaştım. Yine yeniden başlamak istiyorum. Adaptasyonumu artırır ümidi ile saatimi de değiştirmek istiyorum. Belki günümüz şartlarında şimarıklık gibi görünebilir.
Sizlere sormak istediğim şey halihazırda kullandığım Fenix 7 SS’yi Instinct 3 Amoledle değiştirmek mantıklı mı değil mi?
Instinct 3 kullanan kimse var mı? Bu konuda deneyimini paylaşanlar olursa çok sevinirim.
Bir de yeni bir saat alacak olsanız, Fenix 8 amoled mi standart mı tercih edersiniz? Enduro 3 hakkında ne düşünürsünüz?
Şahsi görüşüm motivasyonu saatte bulsaydınız Fenix 7ss de henüz oldukça iyi. Sahip olduğunuz saati hak etmek için de antrenmanlarını yapabilirsiniz. Fenix 7ss i olabildiğince güzel kullanıp onu eskitmediyseniz hala borcunuz var saate. Motivasyonu disiplin, kendinizin daha iyi versiyonunu yaratmak, kafa boşaltmak gibi yerlerde ararsanız, metaya bağlı olmadan keyif alabilirsiniz diye düşünüyorum. Cevabım bence mantıklı değil.
Sorduğunuz için yanıt veriyorum. Yoksa tabi ki haddime değil sizin tercihleriniz üzerinde yorumda bulunmam.
Sorunuzun samimiyetine dayanarak samimi bir cevap vermek isterim; zira kendim de bazı zamanlarda koşu için olsun, crossfit için olsun bir motivasyon aradığımda ya da uzun ara verdikten sonraki adaptasyon süreçlerimde bazı satın alımlar yapıyorum. İlla bir saat olması gerekmiyor. Dizlik, elcik, bazen halter için parmaklarımıza sardığımız bantlar bile olabiliyor yani.
Şu an kullandığım saatimi de misal yeniden spora başlamak üzere satın almıştım. Ama benim geçiş yaptığım saat bir Suunto ya da Garmin değildi. Benim için alım sebeplerinden biri buydu. O zamanki araştırmalarımdan hatırladığım Fenix 7 SS cidden güzel bir model. Yani ben de Gökhan Hocam gibi oyumu mantıklı değil olarak kullanacağım.
Burada sormak istediğim soru, haddimi aşıyorsam kusuruma bakmayın, siz Fenix7SS’ten yeni bir modele geçtikten sonra şayet arada beklentinizi karşılayacak bir farklılık bulamazsanız yaptığınız harcama size negatif etki olarak döner mi? Ya da aynı motivasyonu bir Garmin bütçesinde değil de belki yeni bir ayakkabıda, belki şık bir gözlükte, trail koşuları severseniz yeni bir çanta/yelekte ya da başka bir ekipmanda bulabilir misiniz? Bir düşünülebilir belki.
Enduro 3 Amerika’dan arkadaşım getirdi. Spor yapmazsam (artroskopi geçirdim geçen ay maalesef) şarjı 1 aya yakın gidiyor. Haftada 6-7 saat gps aktivitesi ile de 15-18 gün arası. Ben MIP ekran fanatiği diyebilirim kendime. Yazılımı Fenix 8 ile aynı mikrofon ve dalış özellikleri kırpılmış. Bu arada solar şarj paneli fenix 8x den daha büyük (o yüzden bezeli daha ince). Bir kaç ay yada hadta içerisinde içerisinde tekrar koşuya ya da bisiklet benzeri aktivitelere dönmek için sabırsızlanıyorum. Bu ikinci garmin saatim. Saat balta beni spor yapmaya teşvik ediyordu. Şimdi ise verdiği metriklerle uyku ve beslenme konusunda da teşvik ediyor. Gerçi kulak asmayınca sakatlık ile karşılığını aldım ama bu da geçecek inşallah
Selam,
Samimi konuşmanıza müsaadenizle ben de dahil olmak istiyorum.
Spora ilk başladığım zamanlarda buna benzer metotlar denemiş ve kendimce başarı elde etmiştim (halâ da devam ediyorum). Yıllar önce “90 kilodan 80’e düşersem kendime akıllı saat alacağım” demiştim ve ilk akıllı saatim olan Samsung’u almıştım. Tabii burada asla kendi yöntemimin doğruluğunu savunmuyorum ama genelde ödüllendirerek çalışma felsefesiyle, maddi ölçüler sınırında küçük ödüller koyarak yol kat ederim ve kendimce de başarı elde ederim. Başarı, bireyin mutluluk kazanımıysa ben bu konuda hedefi tutturuyorum. Ama harcama yapılan ürünün performansa mutlak artı yazması bekleniyorsa, burası göreceli olabilir. Maalesef güncel hayat seyri benim mutlu olabileceğim anları her daim sunmuyor ve iş, trafik, sağlık, gündem gibi faktörler motivasyonu daha da diplere çekiyor. Bu yüzden bile isteye metaya bağlı mutluluğun esiri oluyorum. (asla sevgili kardeşim @ggg’ye muhalif değilim, benimki sadece konunun diğer tarafından bir bakış açısı)
İnsan psikolojisi motivasyon veya mutluluk aradığında, kendi iç dünyasındaki bazı limanlara sığınıyor. Bu limanlar kişiye göre; alkol, şiddet, ağlamak, gülmek, alışveriş yapmak, yemek yemek, kumar oynamak, koşmak, sigara içmek gibi şeyler olabiliyor. Kimi insan mutsuzluğunda şiddet, alkol gibi kötü alışkanlıklarını sosyo-kültürel altyapısıyla zirvelere taşırken; kimi insan da gidip saatlerce koşarak ya da aldığı yeni bir trail çantasıyla bunu sönümlendirebiliyor veya kütüphanesine 2. Dünya Savaşı için yeni kitaplar kazandırarak . Zaten toplumun davranış, yeme-içme kültürü bozukluğu gibi soyal sorunların aslında küçük yaştan beri alışıla gelmiş yanlış rahatlama yöntemlerine dayandığını görebiliriz. Ben, o sürecin daha mantıklı ve sağlıklı tarafında olduğuma inanıyorum.
En başında da dediğim gibi, mâli gücüm elverdiğince kendime “görece” küçük ödüller vererek motivasyonumu dinç tutuyorum. E bir de maalesef ülkede “ne ucuz, ne pahalı?” kavramı iyiden iyiye kaybolunca, alışverişin bazen ucu kaçıyor.
En son, 10 km’yi 4 pace altında koşma hedefim için ödül koymuştum kendime, başarılı olduk. Şimdi ise ufak bir sağlık sorunum var ve moral olarak canımı çok sıkıyor. Eğer onu da çözebilirsek, İda 110K öncesi kendime S/LAB Ultra Glide alabilirim veya Gen 2’den Fenix 8’e geçebilirim. Maksat motivasyon olsun, biraz da şımarıklık.
Motivasyona odaklanmayın.
Motivasyon denilen şey çok kırılgan bir olgu ve çok fazla etkene bağlı olarak değişebiliyor.
Disipline odaklanın.
Bir program oluşturun veya edinin.
Ve bir asker mantalitesi ile kendinizi bu program üzerinde disipline etmeye odaklanın.
Disiplin olmadan başarı gelmiyor.
Tecrübeyle sabit
Sizinle aynı düşünce ile imkanları zorlayarak Fenix 7 Pro Solar aldım. TR fiyatının yaklaşık yarısına Almanya’ dan arkadaşım getirdi. İlk zamanlar saati keşfetmenin heyecanı ve motivasyonu ile neredeyse her gün bir aktivite yapıyordum. Ancak sonrasında heves geçti ve saati şarjı daha uzun gitmeye başladı! Yani demem o ki, benden bir önce yorum yapan arkadaşın söylediği gibi motivasyon değil de disipline odaklanmak gerekiyor. Saat bu süreçte sizin hata yapmanızı ve kendinizi sakatlamanızı engelleyecek ve az da olsa sizi teşvik edecek. Bir de bu saat sadece spor amaçlı değil de bir çok konuda hayatı kolaylaştırıyor. Mesela ben düzenli olarak pusulasından faydalanıyorum 152 SSE yönünü bulmak için. Ortam sıcaklığını ölçmek için kolumdan çıkarıp belli bir süre sonra kontrol ediyorum. Kullandığım arayüzde gün doğumu ve batımı saatlerini görebiliyor ve buna göre planlama yapıyorum. Telefondan çok nadir hava durumu kontrol ederken, saat ana ekranında olduğu için hava durumuna dair fikrim oluyor. Bir de en önemlisi adım takibi ve hedefe ulaşma uyarıları keyifli. Son olarak kullandığım saat arayüzünün adı Data Lover deneyin belki bu bile bir nebze olsun motivasyon sağlar.