Yarışlarda kazanılan ödüller😵‍💫…

Herkese merhaba ,
Bir konu hakkında koşu camiasının görüşlerini almak istiyorum;
Bazı yarışlarda kazanılan kürsü ödülleri oluyor , sağ olsunlar bazı organizatörler ellerindeki imkanlarla ya da alabildikleri desteklerle kürsüye çıkan sporculara/koşuculara hediyeler vermeye çalışıyor…
Adını vermeyeceğim çünkü sığ tartışmalara girmek istemiyorum….
bundan 2 ay önce koştuğum bir yarışta kürsü ödüllerinin yanı sıra hediye olarak başka bir yarışa bedava kayıt hakkı kazandım , o tarihte başka işlerim olacağından kazandığım ve bana hak görülen kürsü hakkımın yanmasını istemediğimden bedava yarış kaydımı kız arkadaşımın koşması için ona devretmek istedim… bunu naif bir dille kendilerine söylememe rağmen nedense zorla cevap vermeleri bir yana bunun olamayacağını “kazanılmış kürsü ödülünüz bir başkasına devredilemez” diye cevap vermelerini aklım almadı…
Ben nasıl bir ödül kazanmış olabiliyorum ki onu istediğim gibi kullanamıyorum….
Çok iyi biliyorum ki bazı sporcu arkadaşlarımız bir çok kürsü ödülünü nakite çevirerek değerlendiriyor, kaldı ki bu çok olağan bir durum….

• acaba sadece kürsüde ödül veriyoruz diye şov peşinde olan “bazı” organizatörler mi var?
  • ( bana göre kesinlikle var )
    Teşekkürler :folded_hands:t3:
3 Beğeni

Ben dediklerinize katılmıyorum.

Ödülün kullanım değeri olmalı. Değişim değeri olmamalı. Değişim değeri olursa bu mekanizma kapitalize edilmeye açık hale gelir. Bu da ödülün doğasına aykırı bir durum.

Ayrıca elbette şov peşinde olacaklar. Şov yani Show, gösteri, gösterme, görünüm demektir. Markalar da kendini göstermek için bu tarz şeyler yaparlar. Yani evet şov yaparlar. Bir de şov yapmanın diğer anlamı var işte kendini göstermene gerek olmayan yerde bu çabaya girmeni tarif etmek için, şov yapma denir. Burada o anlama yer kalan bir durum yok gibi.

9 Beğeni

Organizasyon, belli bir performans göstererek kazandığınız yarış neticesinde size ödül olarak belki de daha üst veya aynı seviyede bir yarışa katılma hakkı vermiş. Burada atlanılan konu, siz sadece kendinizi değil, sizi gönderen organizasyonu ve onun repütasyonunu da temsil ediyorsunuz.

5 Beğeni

Şovun açılımını yaptığınız için çok teşekkürler aydınlatıcı oldu bu…

Hocam yorumunuz için teşekkürler, fakat ben kimseyi temsil etmiyorum, köpkk gibi antrenman yapıp yarışlarda maksimum performans sergilemeye çalışıyorum…. Bana hak görülen bir ödülü istediğim gibi kullanma seçeneğimin olması gerektiğini düşünüyorum… ( satmamak kaydı ile !!)
Ha yoktur bu işler böyle olmaz dersiniz ona da ayrı bir saygı duyuyorum…
Bundan sonra da şayet böyle bir ödül uzatılırsa kürsüde hiç muhatap olmadan almam olur biter , demir sıcakken dövülür…

2 Beğeni

Şovda bence de problem yok. Ödül -saat polar çanta hediye çeki vs- başkasına hediye edilebilir, satılabilir; bunda da sorun yok.
“kazanılmış kürsü ödülünüz bir başkasına devredilemez” kısmında bana göre şu mantık olabilir;
—x yarışında kürsü yapmış kişi de şu yarışta; rekabet yaratmak için özellikle sen gel demek gibi birşey.

5 Beğeni

Beyefendi bakış açınızı anlıyor ve tepkinizi doğal buluyorum. Ancak ödülün devredilemez olması tüm kötü sonuçların önüne set çekeceği ve bunun şahsi algılanmaması taraftarıyım. Burada söz konusu ödül hakkınızı kime vereceğinizin bir önemi olmamasına dikkatinizi çekerim. Aksi halde sizin gibi değerli sporcuların hakkını gözetmek güç olurdu diye düşünmekteyim.

6 Beğeni

Yarışta derecenizi gösteren ödül kişinin adına olması gerekir ve devredilmesi olamaz .Hediye vurgunuz var . Hediyeler konusu farklı olabilir. Hukukçu değilim varsa tanıdıklarınız bilgi almanızda fayda var.

3 Beğeni

Tuğrul Bey’in bu görüşüne ben de katılıyorum. Yanlız haklılık-haksızlık ekseninde değil. Yani durum böyle olabiliyor bazen. Organizatör kendi bir başka yarışına veya ikili ilişkilerinin iyi olduğu bir başka organizatörün yarışına -kürsü görmüş- katılımcısını gönderebiliyor. Gönderen organizatör için gidenin kim olduğu önemli olmayabilir ama gönderilen organizatör için gelenin kim olduğu önemlidir. İyi atletin gelmesini isteyebilir.

Satılan sponsor ödülleri için, verenin de, markanın da rahatsız olacağını sanmıyorum. Netice de kürsü de reklam gerçekleşiyor ve satıldiktan sonra da en nihayetinde birileri tarafından kullanılıyor.

2025 Kapadokya Ultra’nin web sayfasındaki bir hatayı Argeus’a bildirince %50 indirim kodu verdiler. Ben bu yarışa katılmayacagim. Katılacak olan bir arkadaşıma hediye etmek isterdim. Ama kodun benim ismime özel olup olmadığını sormaya cesaret edemedim. Çünkü sorarsam satma ihtimalimin olacağını düşünebilirler ve ben böyle anılmak istemem. Siz de hediye etmek isteyip uygun bir dille sormuşsunuz ama onlar ya satma ihtimaline karşı ya da yukarıda açıkladığım sebepten dolayı buna izin vermemişler. Haklılık haksızlık ekseninin dışında, burada herkesin niyeti farklı olabilir. Bence siz bu durumdan rahatsız olduysaniz, dediğiniz gibi bir sonraki sefere uygun bir lisan ile reddedin.

11 Beğeni

Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim, duygusal anlamda tatmin edici olmasa da mantıken güzel noktalara değinmişsiniz…
Tarihsel anlamda yarışınıza katılamayacağım dememe rağmen bunu pek ti’ye almadılar , hislerime güvenirim ve dertlerinin iyi sporcuların gelmesi olduğunu da düşünmüyorum…

• yorumunuz değerli :raising_hands:t3:
4 Beğeni

Yorumunuz için teşekkür ederim… :raising_hands:t3:

• bende kendilerine o tarihte gelemeyeceğimi bildirdiğim için hediye yanmasın heba olmasın dedim, pek umurlarında olmadığını da görmüş oldum…
    • sağ olun :raising_hands:t3:
1 Beğeni