Yarışlarda Dağıtılan Zararlı Gıdalar

Bu başlık altında bazı yarış kitlerinde, yarışların etkinlik alanında ve yarışların CP’lerinde dağıtılan zararlı yiyecek ve içecekleri paylaşalım. Ben hemen ilk aklıma gelenleri yazayım.

  • Redbull ve benzeri enerji içecekleri,
  • Hazır toz çorbalar, aynı markaların endüstriyel olarak pazarladıkları çabuk makarna, çabuk noodle ürünleri,
  • Ultra CP’lerinde dağıtılan peynirler (Bunlar kaşar peyniri değil genelde tost peyniri olarak satılan katkı maddeleri ile hazırlanan ucuz endüstriyel ürünler oluyor)
  • Nescafe, 3’ü bir arada kahveler
  • Poşet çaylar
  • Kola (evet Ultra’larda işe yarıyor, enerji veriyor kesin ama koşunca zararları bitmiyor)
  • Gazozlar, endüstriyel meyve suları, ev yapımı tadında endüstriyel limonatalar
  • Cips (sade patates cipsi de dahil)
  • Çikolatalı gofretler
  • Haribo, jelibon gibi yumuşak şekerler
10 Beğeni

Saydığınız ürünler Aslında Süreklilik esnasında zararı olur. Gündelik hayatınızda bunları sıkça tüketiyorsanız olumsuz etkiler. Nadiren ve az tüketildiğinde sorun olmaz ekstra bşr rahatsızlığınız yada alerjiniz yoksa.

10 Beğeni

evet, güzel bir polemik başlamak üzere :grinning_face:
Bu gıdalar zararlı gıda değiller.
Bu gıdalar besleyici düşük, kalori miktarları yüksek, tokluk verme hisleri zayıf gıdalardır. Bu özellikleri nedeniyle gıda temel gıda ihtiyaçlarımızı karşılayamadan kalori fazlalılığına geçmemize ve kilo almamıza sebep olabilecek gıdalar.
Ama miktardan bağımsız olarak kötü veya zararlı değiller.

Ne demek istediğimi biraz detaylı anlatayım.

Örneğin böbreklerimiz ortalama olarak 1 saatte 1 litre su filtre edebilir.
Ama 2-3 saat içerisinde 5-6 lt civarında su içersek su zehirlenmesi (hiponatremi) yüzünden %50 ölme ihtimalimiz var. Miktar arttıkça ölüm oranı yükselir.
Bakın zarar verir demiyorum, su doğrudan öldürüyor diyorum.
E bu durumda su ölümcül bir madde deyip yarışlarda suyu yasaklamamız mı gerekiyor :face_with_monocle:

16.yy’da yaşamış Paracelsus alttaki görseldeki sözleri söylemiş.
5 asır önce söylenen bu sözler Tıp kitaplarının başlıklarında dahi kocaman yazılır.
Tüm doktorlar bunu bilir.
Ama bir şeyler pazarlama derdinde olan şarlatan doktorlar bunu bilmiyor gibi yapıp bizi manipüle ediyorlar.
Gıdaları zararlı diye etiketleyip bizi kendi sattıkları ürünlere veya fikirlere kanalize ediyorlar.

Bu zararlı gıda - yararlı gıda ayrıştırmaları nedeniyle yeme bozuklukları insanlık tarihinde hiç görülmemiş bir oranda rekor seviyelere ulaştı.
Bu yeme bozuklukları nedeniyle bunalıma girip intihar eden insanlar var artık.
Bu yeme bozuklukları nedeniyle diyetlerdeki başarı oranı çok düştü ve bu yüzden tarihte hiç olmadığı kadar diyetisyen türedi.

Artık bu ayrıştırmaları bir kenara bırakıp bunların farkına varmalıyız.

Ayrıca tüm bu yukarıda listelenen gıdalar poşete girebilmek için "Tarım ve Orman Bakanlığı"ndan onay almak zorunda. Tüm gıda paketlerinde bu onay gösterilmek zorunda. Bu sadece bizde değil, tüm ülkelerde gıda bakanlıkların onayı alınmak zorunda.
Hal böyleyken bizi “zararlı gıda” sözü ile korkutan sağlıkçı şarlatanlar bu onayların iptali niye hiç mücadele etmiyorlar? :face_with_monocle:
Madem miktardan bağımsız olarak zararlı, o halde sağlıkçılar insanlık için bunların izinleri iptal ettirmek için niye hiç mücadele etmiyorlar :face_with_monocle:

Öyle bir mücadele hiçbir ülkede olmuyor. Çünkü öyle bir mücadeleye girseler hiçbir şey elde edemeyeceklerini, savlarının kolaylıkla çürütüleceğini biliyorlar.
Onlar sadece bizi korkutuyorlar.

Sözlerimi bağlıyayım;
Günlük protein ihtiyacınızı ve lif ihtiyacınızı alıyorsanız, geri kalan enerji ihtiyacınızı karşılamak için günlük kalori ihtiyacınızın %20’sini bunlardan karşılamanızın ne size nede başkasına hiçbir zararı olmayacaktır.

Şöylede düşünebiliriz;
Bu gıdalar tüm ülkelerde tüm marketlerde, tüm bakkallarda yani her yerde satılıyor ve hemen hemen herkes tarafından tüketiliyor.
Bunlar gerçekten miktardan bağımsız zararlı olsaydı milyarlarca insanın ölümüne veya hastalanmasına sebep olmaları gerekirdi.
Ama görüldüğü öyle bir şey olmuyor.

15 Beğeni

İlk mesajda barisgoker’in sıraladığı gıdaların içinde koruyucu maddeler var.Ürün ömrünü uzatmak,nemden korumak , küflenmesini engellemek.
En masum örneklerden biri ‘‘sirke’’ bir çok ünlü markaların sirkesinde ‘’ sodyum metabisülfit ‘’ var . Neden var ?
Bahsi geçen gıdalar zararlı olmayabilir benim yanlış bulduğum nokta ise bu yiyecekler ile katkı-koruyucu maddelerin de tüketilmesi sağlığa zararlı mı ?
Kaç kişi çocuğuna jel şeker veriyor ?
Kaç kişi sabahları kahvaltıda ekmeğine …tella sürüyor ?

2 Beğeni

bu soruyu şöyle sormalıyız;

Bu maddeler hangi miktarı aşarsak sağlığa zararlı hale geliyor?

Bunlar tüm marketlerin raflarında sürekli varlar ve var olmaya devam ediyorlar.
sürekli sirkülasyonu olmayan hiç bir ürün raflarda beklemez.
Demek ki bu sirkülasyonu sağlayacak kadar çok kişi bu ürünleri alıp kullanıyor.
Ülkede toplu bir sağlık sorunu meydana gelmiyor.
Demek ki bunlar bizi korkuttukları kadar kötü değil

Sodyum metabisülfit ya da sodyum pirosülfit, disodyum tuzu olarak da bilinir ve inorganik bir maddedir. Erime sıcaklığı yaklaşık 150°C ‘dir.

Sodyum metabisülfit dezenfektan, antioksidan ve koruyucu madde olarak kullanılmaktadır.

Toz haline getirilmiş meyve özütlerinde ve şekerlemelerde bulunur.

Şarap ve bira yapımında kullanılan Campden tabletlerinin ana maddeleri sodyum metabisülfit ya da potasyum metabisülfittir. Vücuda günlük alınma miktarı her kg başına maksimum 0.7 mg dır. Yan etkisi yoktur, karaciğerde, zararsız olan sülfata oksitlenir ardından üre yardımıyla atılır.

Özel olarak şarap ve bira yapımında sterilizasyon aracı olmaktadır.

İçilebilir suyu tuzundan ayırmak, aynı zamanda içme suyundan kloramini ayırmak için de kullanılmaktadır.

Kurutulmuş meyve ve sebzelerde koruyucu olarak kullanılır.

2 Beğeni

Kesinlikle azı da zararlı. Nasıl ki 1 sigara içince insan ölmüyor, yaşamaya devam ediyor ama vücuduna aldığı 1000’i aşkın zehirle organlarına kalıcı zarar veriyor ve ileri yaşlarda etkileri ortaya çıkıyor. Bunlar da öyle azını tüketmek te zarar veriyor.

Ayrıca bu ürünlerin tüm Dünya ülkelerinde satılması zararsız olduğu anlamına gelmiyor. Sigara da tüm gelişmiş ülkelerde zararları iyi bilindiği halde satılmaya devam ediyor.

Bu gıdalardaki palm yağı ve türevi trans yağlarla, Aspartam, Assesülfam K gibi yapay tatlandırıcılarla, hazır çorbalarda, hazır noodle’larda, cipslerde bulunan Monsodyum Glutamat ile vücudunuza zarar verirsiniz. Kalp sağlığınıza zarar verirsiniz, vücudunuzdaki kanser hücrelerini beslersiniz… Koşarak ta bunların kalıcı zararlarını gideremezsiniz.

Burada ayrı ayrı detaylarına girmeyeceğim isteyen detaylı araştırabilir.

6 Beğeni

O zararlı bu zararlı nerede eski gıdalar falan filan ama ortalama yaş ömrü gittikçe artıyor. Önemli olan miktarı yoksa suyun bile fazlası zararlı. Yararları ve zararlarını bilip kısa vadeli olarak bu gıdaları kullanmak gerek. Öte yandan sağlık için sebze meyve diyorsun pepsit var, kuruyemişte aflatoksin, tavukta antibotik, her türlü gıdada hile ülkemiz sağlıklı beslenmeye çalışan için bir cehennem.

4 Beğeni

Çok büyük bir pazar ve bu işten para kazanan üreticilerin her zaman bir cevabı oluyor .Marketten alınan yoğurt buzdolabında bozulmadan aylarca duruyor.Margarinden sineklerin bile korktuğu doğruysa , dikkatli olunmalı.

2 Beğeni

Gıdalarda Koruyucu Maddeler, Tarım Ürünlerinde Verimliliğini Arttıran Genetik Oynamalar vs Olmasaydı Dünya Çapında Bir Kıtlık Yaşanırdı. 8 milyar nüfusu bu müdaheleleri yapmazsan idare edemezsin.

Üç Çocuğum Var Onlara Jel şeker, cips, kola vs alıyorum ama tabiki herzaman değil. Buna dikkat ettiğinde bir sorun yaşanmaz.

1 Beğeni

Peki o halde yukarıda sorduğum soruyu tekrar edeyim.
Bunları azıda zararlıysa bunların bakanlık onaylarını iptal ettirmek niye hiçbir ülkede hiçbir sağlık çalışanı veya normal vatandaş mücadele etmiyor?
Bu gıdaların serbest satışını engellemek için niye bir mücadele olmuyor?

Forumlarda, sosyal medyada veya TV’de şu zararlı, bu zararlı demek çok kolay bir şey.
Madem gerçekten zararlı; zararlı olduğunu düşünen kişiler niye bu zararlıları durdurmak için mücadele etmiyor.

Sigara örneğini verdiniz.
Sigara için 70-80 senedir bir mücadele var. Önce reklamlarının yapılması yasaklandı, sonra ambalajlarına uyarılar yazılması zorunlu hale getirildi. İnsanlar zararını görsün ve bilinç kazansın diye.
Bunlar zararlı ise bunlara da aynısı yapalım.
Doktorlar çıksınlar, ispatlasınlar azınında gerçekten zararlı olduğunu ve hepsinin ambalajlarına sigara ve alkol ambalajlarında olduğu gibi uyarılar konulsun.
Bunlar satın almak için yaş sınırı getirilsin.

Yok bunlar yapılmıyorsa, niye kuru kuru zararlı muhabbeti yapılıyor?

2 Beğeni

İsmail eren bu gıdaların sürekli tüketilmesi obezlige zemin hazırlar mı ?

1 Beğeni

Bence de tamamı zararlı.Konu azı zarar vermeze kayıyor. Azının zararsız olması yada suyun abartılı içildiğinde zararlı olması değil; bence yarışta dağıtılması da konu değil.Evinde bir gün çikolatalı, başka gün 3ü bir aradalı, başka gün kolalı, başka gün salam sosisli, başka gün poşet çaylı ürünler kullandıkça…Hiç kullanmıyorum diyenin bile alışkanlığa dönmüş paketli gıdalar, tarım ilacına bulanmış meyve sebzeler …(off o dondurmayı on dakika önce yememiş olsaydım iyi). Zaten gıda güvenliğinde şüpheler çok, mümkün olduğunca hayatımızdan çıkartmak gerekir.

4 Beğeni

Abi aslında cp lerde bu zararlı yiyecekleri almazsan zararlı olur :smiley:

3 Beğeni

Ne kadar zararlı olursa olsun bakanlık onayları iptal ettirilemez bu mümkün değil çünkü ortada çok büyük bir pazar var. Bu ürünler hem lezzetli, hem de ucuz olduğu için, bazı kişilerde farkında bile olmadan bağımlılık ta yaptığı için tüm Dünya’da kolay tüketilen ürünler ve ülkemizde olduğu gibi hepsi büyük holdinglerin şirketleri aracılığıyla üretiliyor. Coca Cola’yı, Lays’i nasıl yasaklayacaklar tüm Dünya’da bu mümkün mü?

Nasıl ki zararları bilindiği halde sigara üretimi bunca sene yasaklanamadı gerçi İsveç gibi ülkelerde sigarayı yasaklamak için bazı adımlar atıldı ancak henüz hayata geçmedi. Bu ürünlerin yasaklanması için de henüz erken

Doktorlar ispatladılar zaten azının da zararlı olduğunu, ülkemizde de satılmışları hariç bir çok uzman aynı görüşte. Kola’nın yararlı olduğunu ya da azının zararlı olmadığını söyleyen bir uzman görmedim şu ana kadar.

4 Beğeni

Takviye kullandığımı bilen bir sigara tiryakisi arkadaşım " kolejen kullanmak faydalı mı kanser yapıyormuş " diye fikri mı sordu.
Sen zaten sigara içiyorsun kolajenin kanser yapmasından endişe etme diye kestirip attım.
Sonradan aklıma geldi sigara bir çoğunluğun içtiği benimsenmiş ve içsel olarak kabul görmüş ve bırakınca zararları bitiyor zannedilen bir fenomen.Kolejen ise belli bir yaşa gelince kiminin dayattığı ve kiminin zararlı dediği yeni bir fenomen.
Bizim zararlı diye iddia ettiğimiz paketli gıdalar çoğu kişi için kontrollü ve güvenli yani yabancı değil.Bu gıdaları yemeyin demek tüketenlerin güvenlerine ve aklına bir müdahale ve saldırı olarak da algılanabilir.

2 Beğeni

CP’lerde alınmalı tabii ama önce bunların sağlığa zararsız olan alternatifleri bulunmalı CP’lerde. Bir çok alternatif marka var. İsim vermiycem örneğin CP’lerde bulundurulan trans yağlı, bol katkı maddeli ucuz piyasa markası tatlı, tuzlu bisküviler, çizi krakerler, çubuk krakerler yerine Züber, Wefood gibi markaların tatlı, tuzlu ürünleri. Çikolatalı gofret yerine Züber’in hurmalı barları. Cips yerine Wefood’un glutensiz zeytinyağlı tuzlu krakerleri gibi.Bunları tüketmemiz sağlığımız açısından daha uygun.

6 Beğeni

Ben üste para versen züber yiyemiyorum :smiley:

4 Beğeni

Barış hocam temenni ve istekler çok güzel lakin ekonomik açıdan uygulanabilir mi emin değilim. Mevcut kayıt ücretleri bu kadar yüksekken verilen gıdalar, bahsettiğiniz gıdaların verilebilmesi için nerelere kadar çıkar hesap etmek zor. 1 adet züber bar 30 TL civarı, bu paraya 1 büyük paket gofret alınıyor.1 Paket Wefood’un glutensiz zeytinyağlı tuzlu krakerlerinin maliyeti ile 10 paket çubuk kraker alınır. Senede kaç yarış koşuyorsunuz bilmiyorum ama bu kadar takılmaya gerek var mı. Yılın 350 günü kaliteli gıdalarla beslenen biri içi 15 gün tüketilen paketli gıda çok da önemli olmasa gerek. Kaldı ki iş gıda güvenliğiyse et için üretilen hayvanlara verilen antibiyotikler, meyve sebzelerdeki tarım ilaçları çok daha büyük tehlike oluşturuyor. Maalesefe günümüz şartlarında siz ne kadar dikkat ederseniz edin bunlar sizi buluyor. Sağlıklı günler dilerim

14 Beğeni

Yukarıda en başta bahsedilen gıdaları normal hayatta çok yememeye ve çocuklara da çok yedirmemeye çalışıyorum, ama ben de bunların az tüketiminden kaçınma imkanı olmadığını ve süreklilik haline gelmedikten sonra çok zararı olmadığını düşünüyorum. Normal hayatta peynir konusunda seçici davranırken yarışlarda bulduğum peynirleri tüketiyorum, krakerleri ve kekleri de canım isterse ağzıma atıyorum. Zuber’in tadını günlük hayatta sevsem de uzun mesafe koşularda çiğneyip yutamıyorum mesala.
Son birkaç yarışta (Dağyenice 100, Uludağ 66 ve İznik 75) File marketten aldığım karışık kurutulmuş çerezi tüketiyorum. Kilitli küçük poşetlere koyuyorum ve beslenme programına göre 3-4 adet çantaya atıyorum. Tavsiye ederim.

5 Beğeni

Niye hiç bir ülkede hiç kimse bunun mücadelesini vermiyor sorusuna cevap veremiyorsunuz.
Sigara ve Alkol o gıdaların hepsinden daha büyük bir pazar ama hem sigara hem alkolün reklamı yasaklandı ve ambalajlarının üzerine zorunlu uyarılar koydurtuldu.
Büyük pazar değil diyen yok. Niye kimse bunu mücadelesini vermiyor diyorum.
Sorum gayet net.
Sağlık çalışanları sosyal medyada, TV’de veya böyle forumlarda insanları korkutmaktan başka niye hiç birşey yapmıyorlar?

Hiç birisi ispatlamadı. Ortada böyle bir ispat yok. Ben araştırdım bulamadım.
Nerede bu ispat? Siz biliyorsanız bu ispatın linkini bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Çünkü ben çok aradım, bulamadım, öyle bir ispat yok.

3 Beğeni