Yarış ücreti mukayese aracı

Şöyle bir çalışma yapsak acaba bu tür tartışmalara bir faydası dokunur mu?

Aşağıdaki tabloyu herkes editleyebilir (wiki şeklinde bir başlık bu). Editleyemiyorsanız yorum olarak yazın editleyebilen birisi eklesin.

Bunu şöyle düşünün “Starbucks’ta kaç tall americano içmezsem bu yarışa kaydolabiliyorum”. Asgari ücret ise sadece fikir vermesi açısından orada. Yani sadece yarışın yapıldığı ülkede kaç saat asgari ücretle çalışmalıyım ki bu yarışa kaydolabileyim bakışını bize veriyor. Unutmayın Ceteris paribus

STA: Yarışın bulunduğu ülkede yarışın yapıldığı yarım yıl (6 aylık dilim) Starbucks’ta Tall Americano fiyatı
SAÜ: Yarışın bulunduğu ülkede yarışın yapıldığı yıl saatlik asgari ücret

Örnek: UK’da 2025 başı itibariyle Starbucks’ta Tall Americano fiyatı 4,1 pound, saatlik asgari ücret 11,44 pound. Galiba Türkiye’de 2025 saatlik net asgari ücret tutarı ise 98,24 TL olarak belirlenmiş. Tall Americano fiyatı Ocak 2025 itibariyle 102 Tl.

Yarışın adı Mesafe (km) Şehir/Ülke Ücret (STA) Ücret (SAÜ) Yıl
Thames Path 100 160 Londra/İngiltere 52,5 18,8 2025
Chiltern Hills 100 100 Chesham/İngiltere 29,3 10,5 2025
ALTAR 100 100 Wicklow/İrlanda 27,3 6,0 2025
Ballymuns Backyard Ultra - Dublin/İrlanda 33,9 7,4 2025
Kapadokya CST 38 Nevşehir/Türkiye 44,0 45,7 2025
Kapadokya CMT 63 Nevşehir/Türkiye 57,8 60,1 2025
Kapadokya CUT 119 Nevşehir/Türkiye 65,7 68,2 2025
Sapanca SUM 60 Sakarya/Türkiye 17,7 18,3 2025
Sapanca SMT 40 Sakarya/Türkiye 14,7 15,3 2025
Varda Ultra Trail *B 59 Adana/Türkiye 11,7 12,2 2024
Varda Ultra (Train) *B 27 Adana/Türkiye 8,8 9,1 2024
Varda Ultra (Bridge) *B 14 Adana/Türkiye 5,8 6,1 2024
Nif Ultra 10K 10 İzmir/Türkiye 11,8 12,2 2025
Nif Ultra 20K 19 İzmir/Türkiye 14,7 15,3 2025
Nif Ultra 40K 38 İzmir/Türkiye 19,6 20,4 2025
Nif Ultra 55K 55 İzmir/Türkiye 22,5 23,4 2025
Amsterdam Maratonu 42 Amsterdam/Hollanda 37 10 2025
Rotterdam Maratonu 42 Rotterdam/Hollanda 37,5 10,7 2025
Istanbul Maratonu *B 42 Istanbul/Türkiye 8,8 9,1 2025
Bosphorun Golden Horn Antrenman Koşusu 6 Istanbul/Türkiye 7,35 7,63 2025

(*B) Belediye destekli

19 Beğeni

Mert hocam, yarışlarda erken ödeme gibi, 2 veya daha fazla olan dönemsel ücret seçenekleri var. Hangi ücret esas alinmali, bana sanki son ücret gibi geliyor ama netlestirirsek daha iyi olur.

Bu doğru bir yaklaşım olmaz.
Ülkemizde nüfusun yarısı asgari ücret alıyor ama mesela UK’da nüfusun en fazla %3’ü.
Oralarda kimse asgari ücret almadığı için , kimse asgari ücret üzerinden hesap yapmıyor.

Aslında halkların alım gücü üzerinden hesap yapılması lazım.
Alttaki tablo doğrudan TUİK sitesinden alınmış verileri göstermektedir.
Bu tablo hazırlanırken halkların alım gücü hesaplanmış ve eşitlenmiştir.
Bu eşitleme yapılırken Avrupa Birliği ortalamasında 1 birimlik malı ve 1 birim fiyat alındığı varsayılarak hesaplamaya temel oluşturulmuştur.
Bu açıdan bakıldığında bu tablodaki rakamların büyümesi alım gücünün düşmesi şeklinde yorumlanabilir.

2013 yılında Avrupa Birliği ortalamasında bir kişi bir malı 1,00 maliyet ile alabiliyorken biz 1,48 maliyetle alabiliyormuşuz.
Ama 2023 yılında gelindiğinde biz 11,33 maliyetle alabiliyor hale gelmişiz.
Unutmayın bu alım gücü eşitlemesi ile elde edilen rakamlar ve doğrudan TUİK tarafından duyurulan rakamlar.
Yani bu rakamlar son 10 yılda alım gücümüzün nasıl eridiğinin açık bir ispatıdır.

3 Beğeni

Belki haklı olabilirsin @ismaileren ama ben olaya şöyle baktım. Starbucks’ta kaç tall americano içmezsem bu yarışa kaydolabiliyorum. Neden onu seçtim, çünkü şimdi başka bir şey seçsem ülke genelinde eşit olmayacak. McDonalds Starbucks gibi franchiselar standart sunuyor bize. Alım gücü hesabı işleri çok karıştırır. Olaya neyden vazgeçerek kaydoluyorum diye bakalım. Dilersen asgari ücreti kaldırabiliriz ama o da farklı bir bakış açısı sunabilir diye orada. Yani sadece yarışın yapıldığı ülkede kaç saat asgari ücretle çalışmalıyım ki bu yarışa kaydolabileyim bakışını bize veriyor.

6 Beğeni

Bence de en pahalı zaman dilimini kullanmak en mantıklısı

3 Beğeni

Starbucks - Tall Americano fiyatını yazan olursa konu daha rahat devam edebilir.

Edit: Tablodaki örnekte, İngiltere’deki 100kmlik yarış yaklaşık 10 saatlik net asgari ücrete denk geliyor. Türkiye’de 10 saatlik asgari ücretle, değil 100km 10km katılımi bile zor. Buradan alım gücümüzün ne kadar zayıf olduğu ortaya çıkacağı gibi…

Forumda yarışların ücretleri ile ilgili eleştiriler dile getirilirken, sadece yarışlar arasında kiyaslama değil, önceki yıllara göre de artışların anormal olduğu vurgulanıyor. Ben Kapadokya başlığında CST enflasyon kadar demiştim ama CMT %70i geçtiği görülüyor. Bu durumu tesbit etmek için aynı yarışların geçmiş yilardaki ücretlerinin, yine o yıllardaki tall americano ve asgari ucretle de ilişkilendirilerek tabloya eklenmesi faydalı olur

2024 de cmt ye 2600 e kayit olmustum bu sene ise kayit ucreti 4500 tl oldu. 2024 de kayit ucreti adeti 75 liradan 34 americanoya eşitken 2025 de 102 liradan 44 adete eşit.
Kayit ucretine %73 zam geldi ama kahveye %36 geldi.
10 kahve yalan oldu :joy:
Bu arada kapadokya özelinde mantiksiz olan her parkurda artis bu kadar yuksek de degil
(Kahve fiyatlarinda google in yalancisiyim)

4 Beğeni

En kritik veriyi vereyim, 30.12.2024 tarihinde İstanbul’da tall americanoyu 75 TL’ye almışım.

1 Beğeni

Artık 102 lira

3 Beğeni

Ülkedeki yarış kayıt ücretlerinin tall americano ile mukayese edildiği konu başlığına gelip bir hafta önce içtiğim kahvenin %33 zamlandığını öğrendim… Ahmet Hamdi Tanpınar’ın vecizesi doğru galiba, Türkiye evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olma imkanını vermiyor sahiden :slight_smile:

11 Beğeni

KİK: Koşuforum istatistik Kurumu. Yıl sonu böyle bir mukayese görmek isterdim. Türk sporcuları için gerçek enflasyon.

8 Beğeni

Kapadokya’yı akşam tabloya ekledim.

Tall Americano 102TL
Net saatlik Asgari ucret 98.24 TL

Vakit buldukça ve bilgilerine eriştikce, diğerlerini de eklemeye gayret edeceğim ama özellikle Varda’yi sizden bekliyoruz Tuğrul bey :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Tabloya taban değerler de eklenmeli bence. Evet veri tekrarı olmasın diye ama yıl içerisinde değerle de değişebiliyor. Saatlik ücret, TAFiyatı ve Yarış ücreti sütunları da eklenmeli önerisi getiriyorum :slight_smile:

Ya bunu hic dusunmemistim. :frowning_face: Tabii enflasyon yuksek olunca daha sık degisiyordur fiyatlar. Ama bence Sbux sene icinde birden cok degistirmiyordur. Soyle diyebiliriz: yarisin kosuldugu yarim yildaki (6 aylik dilim) fiyat kullanilsin. Yani degisirse yaris gunune kadar birimiz guncelleriz.

Bunu anlamadim :confused:

1 Beğeni

Mert hocam, bir de Euro fiyatlı yarışlar var,
Yarışın son donem fiyatını, içinde bulunduğu yarı yıldaki, TA ve asgari ücrete enseksleme konusu var. Son dönemin son ödeme günü Euro/TL verisi ile güncelleme yapmak gerekecek.

Örneğin ‘abc’ yarışı, son fiyat ‘x euro’ son gün kaç TL olacak şimdiden belli değil, bu yarışların bilgisini bugün girersek, son gün dövizdeki değişimler nedeni ile tablodaki bilgi revizyona ihtiyaç duyacak.

Türkiye’deki yarışın ücreti mi euro? İlginçmiş. Sırf kafamız karışsın, sistematik bir döküm yapamayalım diye uğraşıyorlar. Ama inat edelim :smiley: Şimdilik veriyi girerken çevirip girelim, zamanla güncelleme yaparız gerekirse. Ne dersiniz? Sonuçta yaşayan bir belge.

3 Beğeni

Saatlik ücret, tall americano ücreti ve yarış ücreti de ayrı bir sütun olarak tablo da yer alabilir demek istemiştim.

3 Beğeni

Ben de İrlanda için ufak bir araştırma yaptım. Saatlik asgari ücret 13,50 Avro, Tall Amerikano 2,95 Avro. Buna göre iki yarış ekledim. (ALTAR 100K 80.75 Avro, Ballymuns Backyard Ultra 100 Avro) Yarış ücretleri İngiltere’ye göre daha ekonomik :blush: Tahtalı yarış fiyatlarını gördükten sonra güncelliyorum: Türkiye’den de ucuz :flushed:

5 Beğeni

2024’ü ekleyebildim Murat Bey, 2025 ücretleri belirsiz.

2 Beğeni

Az önce yaşadığım şaşkınlık ve öfke ile bir protesto veya boykot var mı diye kontrol etmek için soluğu burada aldım (bu vesileyle ilk mesajım ve herkese merhaba).

Tabloyu editleyemiyorum fakat müthiş verimli bir çalışma olacağı kesin; katkı sunan ve sunacak herkesin eline sağlık.

Tahtalı Run to Sky (27K) kayıt ücretlerini aşağıda paylaşıyorum. Hiçbir şeyle mukayese yapmaya gerek yok bence:

• 2023 800 TL
  • 2024 1500 TL
  • 2025 200 EUR (7242 TL)

Bunun herhangi bir şekilde elle tutulur açıklaması olabilir mi?

4 arkadaş 2 yıldır Samsun’dan kalkıp gidiyoruz; gelenek hâline getirme kararı almıştık fakat bu SÖĞÜŞLEME yaklaşımını tabii ki kabul etmiyoruz!

9 Beğeni