Yanlış ayakkabı seçimi ve sakatlanmalar

Arkadaşlar… Ayakkabı seçiminin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yanlış seçim çok farklı ve tedavi süreci zorlu sakatlanmalara sebebiyet verebiliyor. Daha önce ne yazık ki tecrübe etmişliğim vardır.Daha az km koşarken kullanılan ayakkabı seçimi kadar,uzun antremanlar,trail,yarı veya maraton koşularında kullandığımız ayakkabıları ciddiyetle seçmemiz gerekiyor.Ayakkabı seçerken önemle dikkat ettiğiniz ve bizlere önerebileceğiniz püf noktalarınız nelerdir? Keyifle ve sağlıkla koşmaya :raising_hand_man:

4 Beğeni

hocam özellikle taraklı yapıda ayaklarım olduğu için denerken bile hafif sıkıyorsa hiç zorlamıyorum direk bir büyüğünü alıyorum. bir ayakkabı parmaklarımı sıktığı için parmaklarımı rahatlatayım derken bileğimin burkulmuşluğu var :slight_smile:

1 Beğeni

Önce fotoğrafla başlayayım: Bunlar benim ayaklarım, Kapadokya parkuru. Bu ne hal böyle koşulur mu dediğinizi duyar gibiyim. Koşarken ben bir gariplik hissetmiyorum. Antrenmanlarda iç bilek ağrısı çektiğim oldu ama daha sonradan alıştım.

Düz tabanım ve içe basıyorum, 2019 da North Face Endurus TR kullandım o da stability ayakkabısıydı ve o ayakkabı da bu kullandığım Merrell Rubato gibi ayağı içe döndürüyordu. Muhtemelen Endurus TR sayesinde artık geçmeyen bir Morton nöromam var. O dönem ayrıca baş parmak altında tarak kemiği çok baskı yediği için eziliyormuş gibi bir hissiyatla rahatsızlık yarattı.

Mevcutta Merrell Rubato ise parkurda çok güvenli bir ayakkabı, dik inişlerde müthiş bir güven veriyor ama düz yürürken içe doğru basmama sebebiyet veriyor. Parkurda ise bariz fotoğraftaki gibi bir görüntü ortaya çıkıyor.

Nike’ın yol koşusu stability ayakkabısı Zoom Structure kullanıyorum onda böyle bir durum ortaya çıkmadı.

Muhtemelen bundan sonraki trail ayakkabılarımı stability özelinde almayacağım, yastıklama özelliğine göre bir satın alma yapacağım.

Not: 120km yi bu ayakkabıyla koştum ve tırnaklar haricinde daha sonra bir şikayetim olmadı. Muhtemelen bilekler ve ayaklar artık kendini salmış ve bu koşu dinamiğine ayak uydurmak zorunda kalmış.


Ekran Resmi 2022-07-10 12.32.48

3 Beğeni

hocam yazıyı okumadan fotoğrafa bakmış olsam,ayağınız kırıldı sanırdım muhtemelen :smiley:
bu şekilde koşup herhangi bir rahatsızlık duymamanız, hele ki böyle mesafelerde, gerçekten takdire şayan. umarım bundan sonra da herhangi bir problem yaşamazsınız.

2 Beğeni

Basma durumuna zamanla vücudumuz adapte oluyor. İsmini hatırlayamadım eski bir yabancı maraton şampiyonu vardı o sizden bile daha içe basarak maraton şampiyonu oluyor.

Tecrübem az ama sanki bu farklı farklı Ayakkabı modelleri ve markaları tamamen emperyalist bir pazarlama durmuna girmiş gibi

2 Beğeni

Joshua Cheptegei


Bende ice basiyorum, duz tabanim. Genel olarak baska ayak sorunlarim da var ama bende natural ayakkabilarda daha rahat ediyorum. Bu is kisiye ozel durum, kimisi hayatina basi sorunlarina ragmen devam edebiliyor.

2 Beğeni