Haftasonu Efes Ultra Trail 61k parkurunda koştum.64k parkur 9 saat 38 dakikada bitirebildim.120k parkuru ise Belevi cp noktasında 70k da yoğun yağış nedeniyle sonlandırıldı.Daha öncesinde Kapadokya 63k,Nif 60k gibi daha zor parkurlarda koşmama rağmen bu yarıştaki kadar hiç zorlanmadım.7 saat sağanak yağmur altında koştum.Özellikle 3.cp ile 4.cp arasının 17k olması bünyeyi epeyce hırpaladı.Şirince cp herhalde 4-5k daha geride olsaydı ilk defa bir yarışı bırakabilirdim.30.kmlerde üstümü tamamen değiştirdim.İlk bölümde termal uzun kollu içlik,üstüne tişört,onun üstüne rüzgarlıktan biraz daha kalın yağmurluk sayılmayacak bir üst ile,ikinci bölümde ise tişört,üstüne uzun kollu,üstüne ise ince bir rüzgarlık ile koştum.Bu yarışta yağmur altında koşmanın bambaşka bir deneyim olduğunu anladım.Çok şükür ayakkabı konusunda hiçbir sorun yaşamadım.Nike Zegama 2 ile koştum.Uzun süre yağmur altında koşma konusundaki tecrübelerinizi gerek malzeme,gerek mental,gerekse beslenme anlamında paylaşırsanız çok memnun olurum.Herkese iyi antrenmanlar.
Ben de ilk ultra mesafem için 61k parkurundaydım.Tereddütsüz bugüne kadar en zorlandığım yarış oldu kesinlikle.Ancak bu kadar uzun süre yağmur altında kuru kalacak şekilde koşmayı sağlayacak bir ekipman var mıdır ben de tavsiyelerçok merak ediyorum…
Benim mental olarak en büyük dayanağım hiç bir zaman enseyi karartmamak oldu.Attığım her adımın finişe giden yolda eksilen bir adım olduğunu hiç aklımdan çıkarmadım.Birlikte koştuğum arkadaşa da sürekli bu yönde telkinde bulundum.Sonuçta cut-offa 5 dk kala olsa da o finish çizgisinden geçmek inanılmazdı.
Hedef kuru kalmak degil islakken usumemek olmali. Cok yagmur ya da cok uzun sure yagan yagmurda kuru kalmak imkansiz, hele de kosarken. Disaridan su almasaniz iceriden terler siril siklam olursunuz. Asil sorun islakken usumemek. Iyi bir ruzgarlikla/yagmurlukla bu basarilabilir. Buff ve eldiven onemli. Bir de sogumamak icin hizli hareket etmek, mumkunse kosmak, kosulamiyorsa hizli yuruyus… Durulacaginda kapali ya da dulda bir yerde durmak…
Usumediginiz surece de ultralarin bir numarali yontemi, kafayi egip hic durmadan bir ayagi digerinin onune atmaya gayret etmek. Kayip dusmek daha buyuk tehlike o yuzden kafayi egip dedim.
Yağmurda koşmak eğer süreci yönetebiliyorsanız çok eğlenceli oluyor. Üşümemek ve ıslanmamak için sürekli hızlanma eğilimi var. Çünkü yürürsen üşürsün… vücut ısısını sürekli kontrol altında tutmak çok önemli. Yağmurda içerden ve dışardan sırılsıklam olduğunda eğer rüzgara ve rampaya denk geldiysen işler zorlaşıyor, hiç durmadan tempolu yürümek faydalı oluyor. Usturuplu yağmurlarda herşey kontrol edilebilir. Ancak deli yağmurda her şey ve her zemin herşeyi zorlaştırıyor. Yedek ve korunaklı malzeme (poşetli malzeme) çok önemli. Aliminyum battaniyeler tüm molalarda muhteşem iş görüyor.
Aslında bunu bu haftasonu başardım o zaman:) Normalde göbek bölgemden çok çabuk üşürüm ama bu haftasonu bir sorun yaşamadım.Tabii her ne kadar yağmurlu bir hava olsa da çok soğuk değildi bunun da etkisi olabilir.
Cevaplarınız için çok teşekkürler.Anladığım kadarıyla ilk başta iyi bir yağmurluk sahibi olmak en önemlisi.Bence,mental olarakta yorgunluktan dolayı çok yıpranıyor insan.Mental durumada bir çözüm bulabilmek gerekiyor.Beslenme kısmında ekstra dikkat etmemiz gereken bir şey var mı acaba?
Çok fazla rüzgar esmedi.Rüzgarda olsaydı işte o zaman durumumuz vahimdi.
Cumartesi değil pazar koştum ve yağış yoktu. deneyimleriniz kıymetli. yağmurluk en önemli olmalı ve üşümemek için bünyeyi dinleyerek ihtiyaçları belirlemeli. takipteyim:)
Yağmurluğun önemi üşütmemesinden kaynaklanıyor şeklinde düşüncem oluştu geçen aylarda. Geçen sene Efes’te 2 saat sağanak yağmura maruz kaldım, Adana’da üstümüze gök boşaldı sağanak diyemiyorum, suların içinde koştuk ıslanmamak diye bir seçenek yoktu. yağmurluk, polar bere ve eldivenler (poların su tutmayacağını ön görerek), ayağıma yün çorap giyindim, yani yağmur riskine karşı tüm önlemimi aldım, çok üşüyen birisi olduğum halde üşümedim ama özellikle yağmurluğun beni üşümekten koruduğunu fark ettim, finişte beni bekleyen arkadaşım titriyordu hemen ıslak olduğu halde yağmurluğumu çıkarıp ona giydirdim, hava açtı ve yağmurluğun hızlıca kuruduğunu gördüm, abartmıyorum 5 dk içerisinde kurudu. Yani kısaca iyi yağmurluk derken hızlı kuruması ve rüzgar kesmesi de önemli. Tabii bunlar benim seçimim, ben polar ile kendimi korumaya çalışırken başkası bunalır sıcaktan, atlet şort koşan erkek arkadaşları ise hayranlıkla izledim, keşke ben de üşümesem. Islaklık kaçınılmaz da üşüme konusu herkeste farklı işliyor.
Koşu ile ilgili aklına gelebilecek her soruya cevap bulabileceğin siteye hoşgeldin Seda ![]()
Hangi yağmurluğu kullanıyorsunuz acaba?
Salomon Bonatti Trail. İndirimden almıştım, indirimleri takip ederseniz güzel fiyatlar yakalanıyor, Ocak ayında da güzel bir indirim olmuştu. Yağmurdan iyi koruduğunu söyleyemem ama bizim maruz kaldıklarımız da normal yağmur değil. Çok hızlı kuruması avantaj dediğim gibi.
Merhaba,
Joma dan bir yağmurluk. Asics den Max4 ile parkura girdim.
Herkesin yaşadığı ilk aşamada ıslanmamaktı ama çamur ve pis sularda yüzmediğimiz kaldı.
Yağmur ve zeminin çamuru ile boğuşmaktan koşmaya odaklanamadım bile. Bitirdim evet. Bitti ama nasıl?
Benim burada değinmek istediğim CP lerdeki zengin ve enerji dolu ikramlar. Limon ve Cips…:((((
Gün geçtikçe fiyatlar yukarıya giderken ikramlar aşağıya çekiliyor.
Sporcu sağlığı derelerin taşması ile ölçülür oldu. Parkurda enerjiye ihtiyaç sanırım düşünülmedi.
Yeleğime aldığım yiyeceklerim olmasa sanırım bitiremezdim bile.
Şirince 52.5 KM. de olması gerekirken beni 54.40 gibi gördüm saatimde.
Şirince de sıcak çorba hayalim de kursağımda kaldı. Çorba bitti dediler. :(((( Bu istasyona kaç kişi uğrayacak belli değil miyde acaba.
Kısaca söylemek gerekirse; bu yağmura dayanacak bir yağmurluk henüz yapılmadı sanırım.
Ayakkabılar su içinde fazla bile dayandı. Çamurla imtihanımız ayrı. Üşümek ayrı bir sorun.
Üşümemek için daha da hızlı koşmaya çalıştım.
Bitirmemdeki en büyük etken sırtımdaki yiyecekler ve üşüdüğüm için bitmesini istemem.
Herkese geçmiş olsun.
Belirttiğimiz durumlar beni de çok etkiledi.Şirince CP ye varınca oradaki görevlilere sevgilime kavuşmuş kadar sevindim dedim hatta.Genel olarak sadece 2.cp deki coşku iyiydi.Onun dışında cplerde yeteri kadar beslenememekte performansımızı çok etkiledi.Benim bu yarıştan öğrendiğim cplere güvenme ve iyi bir yağmurluk şart ![]()
Bu sözü birde tekrar edeyim. Naylon panço haricinde tamamen yağmuru kesmek imkansız. Ama bu seferde ter içeride kalıp üşümeye sebep oluyor.
Eğer uzun süre yağmur altında kalacaksanız içerideki nemin daha hızlı uzaklaşmasını nasıl sağlarım diye kafa yorun. Ayrıca yağmur altında gıda alımınızı artırın. Vücudunuzun ısınmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ona verirseniz kuru kalmak için çabalamanıza gerek kalmaz.