World Athletics - Yeni Ayakkabı Düzenlemesi

World Athletics, atletizm yarışmalarıda kullanılan ayakkabılar ile ilgili teknik kurallarında değişiklik yapmış. Yapılan bu düzenlemeye göre:

  • 30 Nisan 2020 sonrasında yarışlarda kullanılacak her ayakkabının, en az 4 aydır mağazalarda satışının olması gerekiyor.
  • Taban kalınlığı maksimum 40mm ile sınırlandırıldı.
  • Tabanda bulunan plaka sayısı 1 ile sınırlandırıldı.

Bu düzenlemeye göre, Nike Vaporfly Next% modelleri yarışlarda kullanılabilecek. Ancak, Kipchoge’nin 1:59 denemesinde kullandığı Alphafly modeli bu düzenlemeden geçemiyor.

Ayrıca, prototip ayakkabılar da yarışlarda kullanılamayacak.

Teknik Kurallar Belgesi’nin tamamı : Link
Haber: https://www.runnersworld.com/news/a30721631/nike-vaporfly-ban/

11 Beğeni

Bu madde çok yerinde olmuş. Prototip vs sadece yarışta kullanılması kontrolü güçleştiriyor ve bazı üreticilere haksız rekabet şansı tanıyordu. Şimdi isteyen atlet mağazadan ayakkabıyı alabilecek.Herkesin ulaşabileceği şekilde olduktan sonra diğer maddelere açıkçası bence ihtiyaç yoktu. Yani ister 50 mm olsun ister 5 plaka konsun ama sonuçta ‘‘Yay’’ benzeri mekanik avantaj sağlamasın deselerdi yeterliydi.Yani bir ayakkabı bir sporcuya haksız üstünlük sağlamasın (yasal doping olmasın ) ama çok çok iyiyse de herkes alabilsin. Belki 5 plaka yerleştirilecek ama zıplama yerine daha stabil olacak.Bunları çok sınırlamamak lazım. Teknolojiler sürekli yenilenip değişiyor.Bu iki madde sanki biraz doğrudan ‘‘Nike’’ markasını hedef almış ama aynı zamanda teknolojiyi de sınırlandırmış oluyorlar.

6 Beğeni

Yay mekanizmasına karşı olunmasının asıl sebebi haksız rekabetten çok, kişisel yetenek yerine ekipman desteğinin haddinden daha fazla olması değil mi? Yanılıyor olabilirim ama böyle okumuştum bir yerde.

Gerçi ona bakarsanız Formula-1 yarışlarında da araçlar arasında dağlar kadar fark var. Eşitlik olsaydı, herkesin aynı arabaya binmesi gerekirdi. Takımların yaptığı o kadar Ar-Ge’nin de bir şekilde ödüllendirilmesi gerekiyor sanırım :slight_smile:

1 Beğeni

Yeri gelmişken, Aykut Çelikbaş bu konuyu da içeren çok güzel bir yazı yazmıştı. Alta linki bırakayım

2 Beğeni

Nike yeni kurallara uyacak şekilde AlphaFly modelini yarışlara uygun hale getirip Alpha Fly Next% modelini duyurmuş. Taban kalınlığını 39.5mm’ye indirip, karbon plaka sayısını teke düşürmüşler.

3 Beğeni

Bayaa çirkin görünmüyor mu sizce de :slight_smile:

2 Beğeni

Alex Hutchinson’in konuyla ilgili yazisindan bir bolumu cevirdim.

9 Beğeni

Telefon görüşmesi harika olmuş :slight_smile:

1 Beğeni