lol kayıtlı koşucu da daha çok kayıtsız koşucu olması iyiymiş koşu ücretinden dolayı katılmadığım bir yarıştı. Bu kadar yükseğe çekersen kayıtsız koşucu sayısını patlatırsın darısı istfast’in başına. Resmi olarak 3000 altında kayıtlı koşucu katılmış. Üçbinin altında olan koşucu sayısını kullansınlar altıbin diye sallamasınlar.
Ben numaramı biraz aşağıdan bağlamıştım. Görevli beyefendi numaramı anlık göremeyince madalyayı vermedi, numarayı farkettikten sonra aldım. Tabi, arka taraflar çok kalabalık geldi diyorlardı. Acaba o zaman mı gerçekleşti? Ben bitirdiğimde henüz sakindi etkinlik alanı.
Yarış sonuç sayfasındaki “Reviews” kısmında, koşu hakkında bayağı bir olumsuz yorum girilmiş.
Katılımcı arkadaşların ayağına sağlık. Şehir dışından gelerek ikinci defa katıldığım bu organizasyonda geçtiğimiz yıl çok dikkat etmediğim bazı konular bu sene maalesef beni de organizasyondan biraz soğuttu. Şimdiden konuşmak doğru olmaz ama galiba seneye katılmam.
Yarış sonrası yazılan mesajları trende şehre dönerken okudum ben de kendi çapımda organizasyon hakkında bir şeyler yazmak istiyorum.
Öncelikle geçtiğimiz yıla göre çok güzel bir madalya verdiler. Madalya ve anı tshirt’ü özelinde gelen eleştirileri dikkate almaları sevindirici. Madalyalarım arasında ilk üçe girecek güzellikte bir madalya aldım. Ayaküstü organizasyonla arkadaşlada bir iki sohbet ettik temiz, iyi niyetli ve çabalayan bir arkadaş.
Winter Run reklam, pazarlama, tasarım gibi pek çok konuya mükemmel uygun bir organizasyon. HA! Bu ne denli başarılı yürütülüyor orası ayrı konu.
Örneğin amaç sosyal medya içeriğinde kalabalık görünmek ve bu kalabalık için ne kadar insan varsa yarıştan bir gün önce bile kayıt alıp sonrasında da 3.000-5.000 kişi katıldı diye reklam yapmaksa, tamam. Bu sayıda insanın tamamını memnun etme imkanı olmadığına inanıyorum, ki topluma gerçek altın madalya dağıtılsa birileri “bu 14 ayar neden 22 ayar değil” diyebilir. Lâkin eminim koordinasyon konusu iyileştirilmesi markaya daha fazla değer kazandırır.
(Bundan sonraki yorumlarım çok daha kişisel)
Benim yılda 1-2 defa süre hedefi ile koştuğum koşu var ve onlardan birisi de Winter Run. 5K kategorisi eklenmişsiniz iyi güzel ama 5-10 koşucuları birbirine harmanlanmış şekilde başlıyor. Zaten kalabalığın neredeyse %20 mertebesinde bir sayı gerçekten koşmak için gelmiş. E hâl böyle olunca diğer arkadaşların yazdığı gibi ortalık çorbaya dönüyor.
Yarış öncesi yaşlı bir adam geldi organizasyondan ve 5K’lar önde olacak dedi, biz zannettik ki önce 5K başlayacak daha sonra 10K. Yoktan yere startta tam 20sn. geriden başladık. Bakın buna da tamam, ben ne elit atletim ne de rekortmenim geriden başlamaya da okey abimizin dediğini biz yanlış anlamış olalım. Geriden başladığım startta her yerde neredeyse hepimizin yaşadığı bir durum; en önde kaba tabir ile yazıyorum özür dileyerek; mavra için gelmiş amacı instagram etkileşimi olan sevgili dostlarımız tin tin gidiyor. Kızgınlığımı naif biçimde yazmayım deniyorum ama beceremiyorum, yahu elinde meşale gibi telefonunla koşu anında short video çekip atmak ve bunu yaparken arkandaki binlerce insana tampon görevi görmek neden? Neden babacım ya neden? Slalom yaparak aralardan geçmeye çalışırken bir hanım efendi “ya bunlar niye bu kadar hızlı koşuyor” şeklinde söylendi… gerçekten ben anlam veremiyorum insanların bazı hareketlerine, galiba sorun bende.
Belki çok tepki alacağım ama şunu da yazmak istiyorum. Gerek bu organizasyon gerek ülkedeki diğer trail benzeri organizasyonlar bir karar alsın ve 2-3 farklı start versin. Mesela bir start sadece koşu grupları için olsu veya etkinlik alanında bir sahne olsun bu arkadaşlar gitsinler orda kişisel Showlarını sırayla sergilesinler start alanına öyle gelsinler ve bizleri de itip kakmaktan vaz geçsinler. Hatta konuyu daha da ileri taşıyalım herhangi bir koşu grubuna dahil olmayanlar organizasyonlara falan da katılmasın, bizim gibi yalın koşucularda gitsin parkta bahçede koşsun. Bu ne hegemonyadır kardeşim, bu ne Show sevdasıdır. Her start alanında üç-dört bölük insan arasında leblebi gibi kalıyoruz, biri gelir hoparlör ile müzik açar, biri gelir bütün güzergah bağıra bağıra koşar, bir tane grup alfası gelir sabah içtiması alır gibi milleti toplar o millet sanki kendilerinden başka insan yok gibi hareket eder.
Neyse, yapıyorsanız böyle bir organizasyon en azından daha da pahalı yapın ne biliyim sold out mantığı ile kota falan koyun, kapı uygulaması gibi sıralama deneyebilirsiniz. Diğer türlü kalabalık sevdanız bu sene yaşananlardan daha fazla can sıkıcı durumla karşılaşmanıza sebep olabilir. Malum koşmak özellikle bazı çevreler için sadece etkileşim kurma aracı haline geldi.
Gereksiz uzun yazı için özür dilerim.
Akşam saatlerine kadar yayında olan Görüşler/Reviews sayfası yayından kaldırılmış. Ölçüm hizmeti veren firma şöyle bir not eklemiş. Bakalım bundan sonraki süreci nasıl yürütecekler.
Edit: Dust Event ve Winter Run Instagram sayfalarında paylaşılan son gönderilerde yapılan olumsuz yorumları da gizlemişler. Süreci nasıl yürütecekleri az buçuk belli oldu galiba.
Avrupa’nın en büyük kış koşusu olduklarını iddia ederken, zaten baştan belli değil miydi?
Winter Run, İstfast 10K Kartal başlığı altında konuşulmaya başlamıştı. Kitli kitsiz ücret ayrımı olduğu, finişe gelen kişinin ikramlardan nasıl yararlanacağı, bu ayrımının organizasyon tarafından nasıl yapılabilecegi
@JohnM tarafından sorulmuştu.
Yüksek fiyatı, yetersiz açıklamalari, aslında ne olacağının bir göstergesiydi. Bu tür koşulara giderken, yürüyüşçülerin, selfiecilerin yoğun olacagi, koşmak özellikle de yarışmak isteyenlerin hassasiyetlerine fazla önem gösterilmeyeceği, yarış alanı düzenlemesinde sorunlar yaşanacağı önceden tahmin edilebilir bana göre.
Hedefte onbin alanda söylenen altıbin gerçekte üçbin kişinin altında bir katılım. Daha fazla kişi katılsaydı kimbilir ne sorunlar yaşanacaktı. Bu kadar fazla kişi katılıyorsa kablumbağlarla tavşanları ayırman lazım. Emanet konusu Allaha emanet olmuş, emanetleri alırken yada koşucular koşarken emanetleri tasniflesen böyle olmazdı. “Fotoğrafçılar hep kadınları çekti” eleştirisi için welcome to turkey arkadaşlar. Millet panoya içini dökmüş panoyu silmişler tam türk işi. Biz sadece ölçüm yapıyoruz aracı şirket için ciddi ölçüm hataları saat ve telefondaki veriyle ölçüm şirketinin verilerinin tutmadığı söyleniyordu panoda(silinme asıl sebebi bu olmalı). Basit konularda ciddi hatalar ders alınmasını umalım.