Merhabalar, temel-orta seviyede fitness yapmak, belli bir kas kütlesine sahip olmak, koşu performansını olumsuz etkiliyor mu? Ya da vücutta kas oranı arttıkça sarf edilen enerji artıyor vücut daha fazla enerji tüketiyor gibi bir diyagram söz konusu mu? Bilgi sahibi olanlar aydınlatabilir mi? Antrenman programımı ona göre şekillendirmek istiyorum
Merhaba, koşudan kasıt nedir? 100mt? 5km? 42km ve üstü?
Bu mesafelerin elitlerine baktığımızda, kısa mesafeden uzun mesafeye doğru, kalın kastan ince kasa doğru bir yelpazeye sahip olduğunu görüyoruz.
Niyetimiz 10km üstü ve özellikle de ultra mesafeler ise kas dahil minimum ağırlık. Stok yağ zaten istenmiyor. Belden yukarıda kalp kası hariç her şey minimum olmalı. Bacaklar da ince olmalı.
temel ve orta seviyede fitness yapmak her mesafede koşu için faydalıdır.
Eğer 800mt ve altı sprint mesafe koşusu hedeflemiyorsanız fitness antrenmanlarınızı ağırlık artırmak üzerine değil, tekrar sayısı artırmak üzerine planlayarak kaslarınızı şişirmeden sıkılaştırmak ve güçlendirmek üzerine yoğunlaştırın.
Kütleniz ne kadar az olursa birim enerji ile o kadar çok hıza veya mesafeye ulaşırsınız.
Bu mantık ile özellikle uzun mesafeciler vücut yağ oranlarını %7 seviyelerine kadar düşürür.
Sizde kas kütlesini artırmadan yağ kütlesini azaltmaya yönelirseniz programınızdan maksimum verimi alabilirsiniz.
Burada bir hata mı var? Yağ kütlesini artırarak maximum verim ?
Hatalı yazmışım, doğrusu “azaltarak” olacak.
Yağ kütlesini azaltmak ana hedefimiz olmalı
Bölünmüş kas odaklı çalışılması Set sayıları ve antrenman çeşitlilikleri arttırılıp ağırlıklar düşürülür Kısacası çok hareket az ağırlık gibi düşünün Fazla hacimli kaslar en basitinden sizin manevra kabiliyetini düşürür Tabi ki bu çalışmalar da sizin koşu parkuru,koşu mesafesiyle de ilişkilidir
Ama şunu özellikle koşucuların,yüzücülerin aksatmaması gerek ki ağırlık antrenmanından sonra açma-germe hareketleri ile gerginleşen kasları esnetmek
Gerçekten çok kıymetli ve güzel bilgiler paylaştınız, teşekkür ederim. Kastım aslında ultra profesyonel olmadan 10-21-42 mesafelerini koşarak kalp sağlığımı korumak, yine aynaya baktığımda da kendini mutlu görmek istiyorum. 168 boyum 67 kiloyum, yağ oranımda yaklaşık %11.6 gibi bir seviyede not olarak.