Vertigo durumunu yaşayan koşucular?

merhaba 1 hafta önce fena bir başdönmesi ile dünyam karardı. şimdilik teşhis kulak kristallerinin yerinden oynaması. ne yazık ki 1 ay spor yapmama durumum var. çok isteyerek yazıldığım ve 38 km koşmak istediğim Kapadokya ya katılamıyorum. daha önce bu durumu yaşayan kimse var mı ? bir koşu fanı olarak tabiki doktoru dinleyip stres kırığının ardından vertigo ile kısa bir ara vermek zorundayım. deneyimi olan ve koşu ile bu durumun yaşanmasının arttığına yönelik bir durum olup olmadığını merak ediyorum.

herkese iyi haftasonları…

2 Beğeni

Koşu dışı çevremde gördüğüm vertigo için yazıyorum.İnsanı acile bile götürür.

Yataktan yavaş kalk, telefonda ekranı aşağı yukarı kaydırmak, uzun süre oturmak vs vertigo nedenlerinden sanırım. Dediğiniz gibi doktor -kulak burun boğaz- şart.

Tecrübeyle gözlemlediğim, sağa sola kündeye getirip o kristalleri yerine doktorun yerleştirebildiği.Tabi ortada boyun ağrısı kalabilir.

Yürüyüş ve stressizlik de tavsiye edilmişti.
Arkadaşlar ne der ?Beklemedeyiz

Not:Bu yaz, 1-2 ay önce gece yatarken, sabah yatak sallanıyor gibiydi su üzerinde.Bu yazıyı okuyana kadar unutmuştum.Baş dönmesi her yerde tehlikeli,geçmiş olsun.

1 Beğeni

Vertigo Tedavisi diye aratınca belii başlı hastane bilgilendirmeleri çıkıyor. Nedenine göre çeşitleri ve tedavi varmış. Tanıklık ettiklerim 60 yaş üzeriydi. Çınlama, duyma kaybı, iltihaplanma vb durumları doktor değerlendirir.3 hastane benzer bilgiler, farklı noktalara bakış olabilir.

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/12110/vertigo-nedir-vertigo-tedavisi-nasil-yapilir

https://www.acibadem.com.tr/hayat/vertigo-neden-olur/

2 Beğeni

youtube’da ‘‘epley manevrası’’ adı altında, kristalleri eski yerine getirmek için önerilen videolar var.

birkaç yıl önce bende olmuştu, yolda düz yürüyemez haldeydim ve bu manevrayla durum düzelmişti.
araştırma yaparak durumu değerlendirmenizi öneririm.

2 Beğeni

Evde tek başınıza denemeyin. Hareket benim gördüğümden çok basit, sakinmiş ama evde yetişkin birileri olsun.

Tane tane anlatmış.@dragon sizin uygulama da bu kadar sade miydi? Video altında yorumlarda var.
Doktorunuz daha profosyonelce yapar diyor, vertigo nedenine göre https://www.mhrs.gov.tr/ dan randevu alıp tetkikte fayda var.

Not:Koşu bandında iken kol bacak gövde hareketli ama beden ilerlemiyor, aynı cam duvar manzara.Bu ile ekranı hareket ettirmek benzer durum.Vertigo varken bu ikisine ra verebilirsiniz.

1 Beğeni

evet, gayet basitti, oturarak/yatarak kendi etrafında dönüş benzeri bir hareketti.

1 Beğeni

Yaklaşık 20 yıldır birlikte yaşıyoruz kardeş kardeş.Arada kızıp bana atak yapıyor 2 gün falan sonra gidiyor.Bazen tedavi edilebiliyor ama genelde sık olmasada tekrarlıyor.Çınlama ile geliyor benimki hemen anlıyorum misafir var diye .Ani hareketlerden kaçın özellikle başı sağa sola oynatırken dikkat.Çok hoplamalı zıplamalı spor yapma .Bahse konu manevra bazen bi boka yaramıyor malesef.Ama profesyonel biri ile yapmakta fayda var .Yerine oturtucam derken diğerlerinide zıplatmamak lazım.Geçmiş olsun size .Çok ta takma kafaya çünki tecrübelerimle sabit stres pikt yaptırıyor

3 Beğeni

gecen sene kotu bir donemden gecerken yasadim bir atak…tam da hazirlanip haftasonu uzunu kosmaya cikarken…gunun ilk yarisi buldugum yere cokmus vaziyette sadece kusarak gectikten sonra acile gidis doktorun egzersiz hareketlerini gostermesi ve eve geri donusle gunun ikinci yarisi gecmisti…bir kac gun gunde bir kac defa bu hareketleri yaptim, yanlis hatirlamiyorsam atagi pazar gecirmistim, carsamba gunu tekrar oturabiliyordum, persembe gunu de evden calismaya baslamistim…daha sonra hic aklima getirmemeye calisiyorum tekrarlamadi da…ama ucak seyahatlerinde geriliyorum bolca sakiz cigniyorum ve uyumamaya calisiyorum, basinc farkinin vucut tarafindan dengelenememesinin de bir faktor oldugunu okumustum…

2 Beğeni

Bu durumu yaşayanlara tavsiyem,Tiroid lerinizide baktırın.

1 Beğeni

20 senedir vertigo ile yaşıyorum, tamamen bir tedavi varsa bana da söyleyin lütfen. Dünya rekoru dalışlarında bile hafif ataklarla daldım zaman zaman. Dalış öncesi baş dönmesi olmasa da karaya çıktığımda ya da dalış bittiğinde genelde hep yaşıyorum. Çok zordu bu rahatsızlıkla dalmak ama insan işte savaş verince başarıyor. Konforunu yaşam standartını düşürüyor. Şu an da da bir atak yaşıyorum, yaklaşık 2-3 haftadır var. Geçen gelibolu maratonunda 10 k yı böyle koştum. Bulantı hareket kısıtlaması her şey yapıyor. Uykusuzluk, alkol, stres ani hareketler tetikliyor. Ve ben bunu geçirecek mucize bişey bekliyorum . Size önerim atakları tetikleyecek şeylerden özellikle uykusuzluktan kaçının. Koşmanıza engel değil ama zorladığı aşikar. Aşırı zorlandığınız performanslar sonrası da yaşayacaksınız ama baş aşağı esnetmelerde vs dikkatli olun derim

2 Beğeni

Bir ayarı kaçan daha gelmiş, hoşgelmiş @Dc17

Bu ciddi bir sorunu çok ciddi sporcuların yaşadığıda görülüyor, anlaşılan net ve kesin çözümü olmayan konulardan.

2 Beğeni

arkadaşlar çok teşekkür ederim ayrıntılı cevaplar için. Yaklaşık 1.5 ayın ardından tekrar antremanlara başlayabildim. kısmetse bu haftasonu maraton a da katılmayı planlıyorum. ilginç bir hastalık dönemi geçirdim. doktorlar da tanı koymakta zorlandı. önce vertigo teşhisi ardından vistübüler nörit diye bir tanı. denge siniri iltihaplanması. uzun ve çetrefilli bir süreç. allah kimsenin başına vermesin dünyanı karartıyor. hala etkileri devam ediyor. vucüda giren bir enfeksiyon nedeniyle orta kulak denge sinirleri üzerine bir bakterinin enfekte olması ile ortaya çıkan bir süreçmiş. koşuya dönmek beni pozitif anlamda olumlu etkiledi. çok selamlar herkese. sağlıklı günler…

5 Beğeni

Geçmiş olsun.Sağlıkla koşun

1 Beğeni