Uzun mesafe yarışlarında yaş grupları

Arkadaslar merhaba. Ben uzun yillardan beri ABD’de yasayan ve degisik dayaniklilik sporlari ile ilgilenen biriyim. Bunlarin arasinda triathlon, arazi ve yol kosusu, bisiklet ve yuzme var. Esim de maraton kosuyor. Son yillarda yasimizinda ilerlemesiyle beraber vucutta daha az yipranmaya yol acan yumusak zemin yani arazi/trail kosularina agirlik verdik. Son yillarda ABD’de trail ve endurance running inanilmaz gelismeler kaydetti ve sadece 2014 yilinda 86 tane 100km ve 124 tanede 100 mil yaris yapildi. Bunlarin disinda sayisizda daha kisa mesafe yarislari var. Ilgi de gitgide artiyor. Bizde zamanimiz elverdikce hem seyirci, hem yarisci hemde gonullu olarak takip ediyoruz. Turkiye’dede bu isin gelismeye basladigini gormek sevindirici. Bu sene bir aksilik olmazsa gelip Kapadokya Ultra Trail yarisina katilmak istiyoruz.
Merak ettigim konu Turkiyede neden Master’larin sadece 40+ kategorisi oldugu? Neden buradaki gibi birden fazla master 40+, 50+, 60+ olmadigi? Hepinize keyifli ve saglikli kosular dilerim. Bu arada ABD’deki yarislar ve lojistikle ilgili sorusu olanlarada elimden geldigi kadar yardimci olmak isterim.
Tesekkurler

2 Beğeni

sanırım katılımcı sayısının az olması bunun tek etkeni

1 Beğeni

Katilimci sayisi arttikca umarim kategorilerde degisiklikler olur. Dayaniklilik ve surat isyemeyen sporlarda 40 yas civari en verimli zamanlardan biri.

Kapadokya özelinde kategori azlığı tamamen @cciftci’nin belirttiği gibi katılımcı sayısının azlığından kaynaklanıyor. İleride katılım sayısının artması ile birlikte kategorileri de arttırmayı ümit ediyoruz.

Amerika’da katıldığınız koşular hakkında yazdığınız blog veya web sitesi var mı acaba? Uzak olduğu için Türkiye’den katılım güç olmakla birlikte Ultra Trail World Tour gibi organizasyonların da etkisi ile yakın zamanda katılımlar artabilir, eminim faydası olacaktır deneyimlerinizin.

Kapadokya’da görüşmek dileğiyle!

2 Beğeni

Sanırım maliyetle de ilgili bir konu. Açılacak her yeni kategori ekstra kupa/madalya/sponsor hediyeleri/ödül vb. de demek. Bunun da bir etken olduğunu düşünüyorum

Geçen sene İznik Ultra 130k da 45+ erkeklerde sadece 10kişi vardı bitiren.
kadınlar kürsüsü boş kalmıştı.
Haziran’daki Çekmeköy 24saat yarışında 50+ erkeklerde sadece 1 kişi yarışmıştı.
Şu anda ülkemizdeki ultralarda bayanlarda bırakın yaş grubunu genelde kürsü doldurulamıyor.
Erkeklerde ise ancak birkaç on kişinin olduğu bir ortamda yaş gruplaması bana gereksiz gibi geliyor.
İznik Ultra gibi uluslararası vizyonu olan yarışlarda yurtdışı yarışlarından farkımız olmasın diye yani adet yerini bulsun diye yaş grubu yapılıyor.
Yani o yaş grupları için daha gidilecek çooook yolumuz var

1 Beğeni

Cevaplar icin tesekkurler.
Burda dikkat edilmesi gereken konu bence Iznik, Kapadokya ve bunun benzeri UTMB’ ye puan veren yarislarin yurt disindanda takip ediliyor olmasi.
Zaman icinde bu yarislardaki katilimcilarin agirligi yurt disindan olabilir.
Turkiye’yi bilmem ama ABD’de 40±50+ yarismaci sayisi yarisa katilanlarin genelde yariya yakini oluyor bunlarinda üçte biri bayan. Bu bir kültür meselesi ve Turkiye’de degismesi zaman alabilir.
Bu yas gruplarinin potansiyel katilimci olarak dusunulmesi lazim. Odul onemli degil ve maliyet getirmeside şart degil zaten bence ultracilarin elit olanlari hariç, geri kalan herkez kendi ile yarisiyor. Zaman limitleri icinde bitirmek ödül zaten özellikle 50 ve 100 mil mesafelerde.
Bu arada ultra ile ilgili degil ama bir ornek vereyim ABD’de 2014 yilinda yari maraton kosmus olanların yarıdan fazlasi bayan!

2 Beğeni

Ilk defa düzenlenen bir yarışta katılımın az olabileceğini düşündüren nedir?

Müslüman bir ülkede yaşıyoruz bayan katılımcı sayısı bence hiç bir zaman artmaz

Bu aslında pek doğru değil. Kapadokya’da bu sene 30K katılımcılarımızın %40’ı kadın sporcular örneğin (200’den fazla). Orta mesafelerde de zamanla artacağını düşünüyoruz ama uzun mesafelerde dünya genelinde oran düşük kalıyor.