Telefonunuzla koşu kaydı yaparken yarı-maraton veya daha kısa mesafe yarışlarda süre uzun olmadığı için telefonunuz genelde rahatlıkla iş görürken, söz konusu maraton veya daha uzun patika koşuları olduğunda batarya kapasiteleri gerçekten sorun oluyor.
Bunları aşmak için ve telefonunuzu hatta bir ultra yarışını kaydedebilmek için bir kaç ipucu;
1-Sosyal paylaşım programları telefonunuz internete bağlı olsada, OLMASADA, çok ciddi batarya harcar. Çünkü sürekli olarak aktif halde yoklama yaparlar. Bunu şöyle test edebilirsiniz; sabahtan akşama telefonunuzu internetten uzak tutun. Akşam nete bağlandığınız sosyal paylaşım programlarının bağlantı kurduğunuz dakika içinde tüm günlük bildirimleri üstüste gönderdiğini göreceksiniz. Ben yarışlardan önce Twitter, Facebook, Instagram, Whatsup gibi programları tümden telefondan kaldırıyorum. Durdurmak yeterli olmuyor, çünkü kendiliğinden yeniden başlıyorlar bir şekilde.
2-Kaydı alırken internet bağlantısına gerek yok. Sadece GPS açık olsada telefonunuz kaydı yapıyor. Sadece kaydı durdurduğunuzda internete bağlanın. Ve ondan sonra yarışı kaydet yaptığınızda koşunuz internete yüklenmiş olur. Sadece bu anda internet bağlantısına ihtiyacınız var. Koşarken değil.
3-Batarya kapasitesi iyi bir telefon daha uzun süre kayıt yapmanızı sağlayacaktır. Yeni telefon ihtiyacım olduğunda yaptığım araştırmalar neticesinde Lenovo P70 üzerinde karar kıldım. Hem ucuz (net üzerinden 750TL gibi bir fiyata aldım), hem çift sim kartlı (hem iş, hem özel numaramı kullanıyorum) ve hemde en önemlisi 4000 mAh batarya kapasitesi var ve bu kapasite şu andaki benim görebildiğim en yüksek telefon batarya kapasitesi.
Bunlar neticesinde son koştuğum Krali Marko Ultra Trail yarışı aynı zamanda telefonun içinde bir test niteliğindeydi.
Yarışın olacağı akşam sosyal paylaşım programlarını kaldırıp öyle şarj ettim telefonumu.
Sabah Runkeeper’ı açtım. Net bağlantısını kapattım.
Sadece GPS bağlantısı olacak şekilde kayıda başladım.
Telefonumu ıslanmasın diye bir poşetin içine koydum ve çantamın cebine koydum.
Ve yarış sonuna kadarda telefonumu hiç elime almadım.
Arada gelen SMS uyarı seslerinden halen şarjının bitmediğini anlıyordum.
Ve sonuç;
Bu koşu kaydını telefonumu hiç şarj etme gereği duymadan yaptım.
Ve ister inanın, ister inanmayın 12 saatlik koşu kaydının sonunda telefon %60 batarya gösteriyordu (koşu bitip telefonu elime aldığımda gözlerimle gördüğüm halde şahsen ben inanmakta güçlük çektim)
İznik ultra gibi telefon taşımanın zorunlu olduğu yarışlarda telefonumun iyi iş çıkaracağını düşünüyorum