Uygulama arayışı

Merhaba arkadaşlar,

Ben, herhangi bir koşu saatini kullanamıyorum. Koşularımı iPhone telefonuma yüklediğim uygulamalarla takip ediyorum. Ne var ki aradığım özellikleri taşıyan bir uygulama bulamadım. Belki sizler biliyorsunuzdur diye danışmak istedim.

Biliyorsunuz, koşu saatlerinde hangi km’de hangi hızda olmuşuz, kalbimiz hangi aralıkta atmış ve ortalama değerleri ne olmuş rahatlıkla görebiliyoruz.

Run Tastic, Strava, Run Keeper uygulamalarını kullandım. Mesela üçüncü km
yi geçtiğimde bunu hangi hızda geçmişim, bu km’de kalp atım hızlarım ne olmuş bunları görmek istiyorum.

Aramızda mutlaka telefonla koşan arkadaşlarımız vardır. Bu konudaki deneyimlerinizi paylaşabilir misiniz acaba?

Geri bildirimler için endomondo’yu denemeni önerebilirim. Hatırladığım kadarıyla koşarken ayarladığın mesafeye göre baya detaylı geri bildirimler veriyor.

2 Beğeni

Kullanmadim ama nike aplikasyon isteklerine cevap verecek ozelliklere sahip.Bi denemekte fayda var.

2 Beğeni

Saydığın uygulamalar her kilometrede sesli uyarı veriyor olması lazım.

1 Beğeni

Erhan Bey, sesli bildirim konusunda sıkıntı yok. Dediğiniz gibi her km’de ya da belirlediğimiz zaman aralıklarında sesli geri bildirim veriyor.

Benim bahsettiğim şeyse koşu sonrası koşuyu incelerken ulaşabileceğim bilgiler. Koşudan hemen sonra ya da üzerinden zaman geçtikten sonra koşu geçmişini incelerken detaylı bilgi edinmek istiyorum.

Strava bunları verir.

1 Beğeni

Nike run 'da bu datayı grafik olarak veriyor. ortalama nabzı direkt koşu özetinde, ama km bazında pace ve kalp atım hızı ara zamanlar ve grafik sekmesinde.

1 Beğeni

Strava her pace için ayrıntılı koşu dinamiklerini veriyor. Hatta premium üyelik alırsan daha da detaylı inceleyebiliyorsun.

1 Beğeni

Nike Run uygulamasını kullanmayı denedim, ama erişilebilirik eksiklikleri çok fazla. Ben uygulamaları Voiceover erişilebilirlik desteğiyle kullandığım için bazı uygulamalarda sıkıntı yaşayabiliyorum. Nike Run da bunlardan biri.

Strava’yı tekrar inceleyeceğim bugünkü antrenmanda.

Strava’da ısrar etmenizi tavsiye ederim. Bluetooth bir kalp bantı ile iyi bir ikili oluşturacaktır. Eğer kullanmıyorsanız bluetooth kalp bantı olarak Wahoo Tickr X’i öneririm. Tek başına (telefon veya saat olmadan, üzerindeki hafızaya yazarak) aktivite kaydedebiliyor. Garmin’in kendisinin 2 katı fiyata sattığı HRM Run bantında bulunan Cadence (adım sıklığı), Ground Contact Time (adım atarken ayaklarınızın zeminde ne kadar kaldığı), Vertical Oscilation (dikey salınım, vücudunuz koşarken ne kadar zıplıyor) gibi verileri de kaydedebiliyor ve kendi yazılımında (RunFit) veriler detaylı olarak incelenebiliyor. Tüm bunları koşu bandı üzerinde koşarken de yapabiliyor üstelik. Kendi yazılımı ile Strava entegrasyonu mevcut. Birçok yazılım denedim, Strava en beğendiğim uygulama oldu. Geliştirici ekibi güzel iş çıkarmaya başladı, tavsiye ederim :slight_smile:

2 Beğeni

Erol Bey, nabız bandı olarak Polar H7 kullanıyorum yaklaşık bir aydır ve antrenmanlarım daha anlamlı hale geldi gerçekten.

Dün Strava’yı tekrar yükledim, hatta bir aylık premium üyelik de aldım. Premium ile free arasında tam olarak ne fark var onu da bilmiyorum gerçi.

Strava genel olarak çok güzel aslında, ama yukarda bahsettiğim erişilebilirlik sorununu antrenman raporundaki kalp hızı analizi alanında yaşıyorum. Sorun şu ki: Kalp hızı iniş ve çıkışlarını belirten bir grafik var, ancak Voiceover uygulaması bu grafiği seslendirmiyor. Tam aradığım özelliği kullanamıyorum yani. Bunun yanında hangi km’yi hangi hızda geçtiğim bilgisini öğrenebildim en azından.

Dün akşam Runtastic uygulamasını tekrar tekrar karıştırınca Km hızlarını ve o km için ortalama nabız değerlerini içeren bir alana eriştim ve sorunsuz kullanabildim. Strava ile Runtastic arasında ne gibi farklar var acaba? Strava’nın sosyal yönden daha gelişmiş olduğunu biliyorum sadece. Bunun yanında Strava’yı üstün kılan başka özellikler nelerdir?

Strava’da kalp analiziyle ilgili erişemediğim alan fotoğrafta var.

Tempoları içeren alana erişebilirken, kalp hızı analizi alanına erişemiyorum.

Bosver oyle app larla ugrasmayi bos is onlar…al kendine bir tane saat…

Herkesin bütçesi saate yetmeyebilir. Ya da yetse de başka öncelikler olabilir.

2 Beğeni

Görme engelliler için erişelebilir bir koşu saati üretildiğinde ya da mevcut saatlere erişilebilirlik özellikleri eklendiğinde mutlaka alırım Özgür Bey. Yalnız şimdi hepsi de benim için birer çöp, çünkü hiçbiri, benim kullanabileceğim şekilde değil.

2 Beğeni

Merhaba,

iPhone kullanıyorum ve saat almadan önce uzun süre Runmeter ve iSmoothRun kullandım. Runmeter koşu programlarında çok iyi, iSmoothRun da kadans konusunda çok işime yaradı. İkisini de tavsiye ederim.

1 Beğeni

Run Meeter uygulamasını kullanmaya çalıştım bir ara, ama bazı noktaları erişilebilir olmadığı için uzun soluklu olmadı. Bahsetmiş olduğunuz diğer uygulamayı da deneyeceğim.

Erişilebilirlik olayını biraz açmamda yarar var arkadaşlar. Bir görme engelli olarak herhangi bir belirteç olmayan, cam yani dokunmatik bir yüzeyi kullanmak bizim için bir hayaldi. Apple, herkes için erişilebilirlik sloganıyla yola çıktı ve neredeyse bütün engel grupları için birtakım iyileştirmeler yaptı. Biz görme engelliler için de Voiceover adındaki sesli geri bildirim uygulamasını oluşturdu. Bu uygulama sayesinde çeşitli parmak hareketleriyle Apple cihazları kullanabiliyor, ekrandaki ögeleri duyabiliyor, ve istediğimiz alana ulaşabiliyoruz.

Peki erişilebilirlik ne? Erişilebilirlik, uygulamaların Voiceover tarafından okunabilecek şekilde dizayn edilmesi denilebilir en basit olarak. Bunun için uygulamanın farklı bir versiyonunun yapılmasına gerek yok. Uygulama oluşturulurken erişilebilirlik kriterlerine dikkat edilmesi yeterli.

Strava uygulamasından örnek vermek istiyorum. Uygulamadaki Record düğmesi etiketli olduğu için ben düğmeye dokunduğumda Record düğme diyor. Eğer ki geliştirici bu düğmeyi etiketlememiş olsaydı yalnızca düğme diyecekti ve bir görme engelli olarak ben bu düğmenin işlevini anlayamayacaktım. Bunun yanında time, distance, avg pace gibi alanlar da uygulama tarafından seslendirilebiliyor. Eğer geliştirici bu alanları grafik temelli yapmış olsaydı ben bu alanları da duyamayacaktım.

Bunun yanında antrenman raporundaki kalp hızı analizi bölümündeki kalp hızı iniş ve çıkışlarını içeren bölümse tamamen erişilemez durumda. Burası tamamen grafik temelli oluşturulmuş. Oysa burada da grafikten taviz verilmeden grafiğin üzerine sayısal veriler gömülebilir ve burası da benim için erişilebilir olacaktı.

Bu tür erişilebilirlik sıkıntıları olduğunda uygulama geliştiricisine geri bildirimde bulunmak çoğu zaman işe yarayabiliyor.

Garmin, suunto gibi saatlerdeyse erişilebilirlik konusu hiç düşünülmüyor. Yani eksiklik bile diyemiyoruz buna. Köklü bir yapılanma gerekiyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde çok farklı uğraşlarla meşgul olan milyonlarca görme engelli var. Kimisi tarımla, kimisi denizcilikle uğraşıyor; kimisi dağcı, kimisi denizci; kimisi tırmanıyor, kimisi de koşuyor… Ben de bu koşanlardan biriyim.
Son olarak şunu da belirtmeliyim ki çoğu engelli erişilebilirlik konusunda çıkmaza girdiği için bu tür aktivitelere hiç başlayamıyor veya bir süre sonra bırakıyor. Bense bırakmayıp erişilebilirlik sınırlarını zorlamaya çalışıyorum. Bunun yanında evime yakın bir koşu alanı olmadığı için görme engelli olmama rağmen bir anayol kenarında koşuyorum. Yani erişilebilirlik yalnızca teknoloji için geçerli değil, hayatın her alanında gereken bir kriter.

Herkes için daha erişilebilir bir dünya temenni ediyorum. Erişilebilirlik yalnızca engelli olmakla yan yana kullanılan bir terim olmamalı. Engelli olmadığı halde bu tür geliştirmelere ihtiyaç duyan bir sürü insan var. Örneğin gece koşan birinin bir kafa feneri edinmesi kendisi için bir erişilebilirlik geliştirmosidir. Engelli olmayanlar için çoğu zaman kolaylikla elde edilebilen bu geliştirmeler, engelliler için çoğu zaman zor erişilebilir ve çoğunlukla büyük maddi yükler getirmektedir.

4 Beğeni

Bu arada ben de şunu belirteyim; Strava’nın mobil uygulaması oldukça kısıtlı. Erişebilirlik konusunu bilmiyorum ama tarayıcı bazlı sitesindeki grafikler daha detaylı ve interaktif.

2 Beğeni