Üst üste 1 hafta arayla maraton koşmak

21 Nisan Pazar günü Izmir Maratonunda 42k,
28 Nisan Pazar günü Belgrad Maratonunda 42k full maraton üst üste 1 hafta arayla koşulur mu?

Bu foruma ve bana da bu soru sorulsa ilk tepkim zorunda mısın olurdu. Ikinci tepkim ise yaşın kac, deneyimin ne, kilon kaç, en uzun mesafen ne, haftada kaç koşuyorsun, kaç saat kuvvet yapıyorsun, daha önce maraton koştun mu gibi teknik sorular olurdu.

Ilim, bilim, fen, kimya, tıp, fizik ve biyoloji yapamazsın diyor ama eger başarabilirsem ödülüm sadece boynuma astığım FINISHER madalyasi değil ileride torunlarima anlatacağım bir delilik hikayesi olur.

Evet üst üste 80 ve 110 km Ultra Trail koşanlar ve yine Ayarı Kaçanlar podcastinde hatırladığım aynı şekilde üst üste maraton koşan triathloncular vardi. Milletin Ultra Trailcilarin tek yarışta 120km koştuğu yarışları düşününce 1 hafta arayla 42+42= 84km imkansız değil gibi geliyor bana.

Gelelim teknik konulara:

  • 8-6 mesaili beyaz yakayim. Yani ilgili amatör olarak mesai sonrası antrenmana vakit ayirabiliyorum.

-Yaklaşık 4-5 senedir düzenli koşuyorum ve son 2 senedir müsabik tarzda ve düzenli antrenman yapıyorum.

  • En uzun mesafem Maratondu. Trail sevemediğim için Ultra ve 42km den fazla koşmadım.

  • En son Kasim İstanbul Maratonunda 7pace ile 4:56 civarinda bitirmiştim. Hatırlıyorum Kasim’daki maratondan 1 hafta sonra Ata’dan Ana’ya saygı koşusunda 4k’da 5:26 pace ile bitirmişim ama bacaklarda yorgunluk elbet olmuştur.

  • Şuana kadar ortalama 45-55 km arasi gittim. Son kalan 5 haftada haftalik 90-100 arasi ortalama 95km hedefim var. Martta da 320km aylik hedef.

  • Haftada ortalama 1 saat kalistenik core kuvvetlenme yapmaya çalışıyorum.

  • 10k’yi 50 - 52 dk civari, 21k’yi 1:45 - 1:55 arasi koşuyorum.

  • Izmir Maratonu hedef tamamen antrenman amaçlı ve Belgrad Maratonunda hedef 4:30 altinda bitirmek.

Yapmali miyim bilmiyorum ama yapmaya çalışacağım. Çünkü canım yapmak istiyor.

7 Beğeni

Yaparsınız. Sakatlanmamak için dinlenmeye dikkat edin, yarış anında da belirti olursa zorlamayın.

3 Beğeni

Bir hafta arayla değil üst üste maraton koşanlarda var. Maraton sonrası nasıl hissediyorsunuz vücudunuz kondisyonunuz nasıl bilemeyiz ki. Ben olsam önce iki gün üst üstte 21k koşarak kendimi nasıl hissediyorum diye kendimi denerdim. Bir tane 42k koşulur diğeri ise ya nasip bitirmek için başlanır yolda durumu göre en kötü yürüyüşe geçerek bitirilir.

2 Beğeni

Taper dönemi kalmamış olacak, ilk maratonda haftanın baya uzunu sonraki maratondan bir hafta öncesi.
Zaten @JP_Jackson bunu biliyordur.

Bence ilk yarış ultra maraton gibi normal dereceden 30-60 dakika daha yavaş, beslenmenin ve sonrasındaki dinlenmenin önemli olacağı yarış.İkincisine de temkinli başlayıp hedef süreden daha yavaş tamamlanabilir; bu ilk üstüste maraton olacağı için kim bilir sonraki aylar yıllarda daha ikisinde de x süre aralığında hedef konulabilir.

Not:Varsa uyku,hrv,dinlenik nabız vs değerler maratonlardan 3 gün önce,maratonlar arası,2. maraton 3 gün sonrasına kadar merak ediyorum, edilir.

3 Beğeni

Arada iyi dinlenirseniz ve ikisinde de performansinizin sinirlarinda kosmazsaniz yaparsiniz. Sadece oncesinde ve arasinda kendinizi iyi ve durust sekilde dinleyin.

3 Beğeni

Yapabilirsiniz Ankara’da yaşayan Emir diye bir arkadaş 1 ayda 6 maraton koştu geçtiğimiz yıllarda… Strava’dan takip ediyorum kendisini günlük antremanlarını paylaşıyor. Hep uzun koşuyor interval tempo vs yaptığını görmedim. Koştuğu tüm maratonları 2:50/3:15 arası tamamlıyor.

Antalya’da kendisi ile sohbet imkanımız oldu önümüzdeki ay 3 yerel ve londra maratonunda koşacak ve World Marathon Majors madalyasına sahip olacak. Daha 4 gün sonra belgrad maratonunda koşacakmış.

5 Beğeni

Emir’i taniyorum, canavar gibi surekli maraton kosuyor. Epey de sub3’u vardir.

Ben sadece iki gun ust uste denemistim 2019’da.

Tabii moving timelarina degil elapsed timelara bakmak lazim. Durup marketten bir seyler alip yemeler sirasinda saat duruyor cunku.

6 Beğeni

Yukarıdaki mesajımı silme nedenim @chncglr 'nın mesajını okumamış olmam.
1 ayda 6 maraton ve süreleri 02:50 ile 03:15 arasında değişiyor.
Tebrik ederim.

1 Beğeni

ultratrail koşucularının uzuna hazırlık antrenmanı oluyor bu mesafe ve sıklıkta koşmak .tabiikide yaparsınız ama performans ne olur bilemem.

2 Beğeni

1.sinin süresi geldi.Kaldı Belgrad.

2 Beğeni