Bir zamanlar Amerikalilarla Avrupalilar arasinda bu tartisma vardi. Yanlis hatirlamiyorsam Amerikalilar patikayi takip ediyiorlardi ve Avrupalilarin duz inmesine kiziyorlardi (ozellikle Kilian). Yanlis mi hatirliyorum (tam tersi miydi) yoksa cok sey mi degismis?
Ben Türkiye’de katıldığım ultra maratonlarda özellikle çıkışlarda düz tırmananları çok görüyorum. Halbuki işaretleme dönüşe kadar ilerlemeyi sonra tekrar diğer dönüşe kadar gidilmesi şeklinde yapılmışken. İnişlerde yapılmışmıdır görmedim.
Çok eskileri hatırlıyorsun
İlk büyük olay 2012’de Karl Meltzer’in organize ettiği Skyrunning yarışı olan Speedgoat 50k’da olmuştu. Kilian önde giderken inişlerde keserek inmişti, arkasından ikinci giden Rickey Gates patikayı takip ettiği için itiraz etmişti.
Hatta yarış içinde sanırım görevliler Kilian’a bunu yapmamasını söylemişler ama Kilian devam etmiş. O zamanlar İngilizcesi zayıftı, büyük ihtimalle anlamadı ya da alışkanlıktan devam etti.
Skyrunning’de son durum ne bilmiyorum ama Avrupa’daki Skyrunning yarışlarında o zaman genellikle kesmeye izin veriliyordu. Speedgoat 50K kurallarında bu durum belirtilmediği için Kilian’ı DQ etmediler ama parkur rekoru sayılmadı. Birincilik para ödülü de Gates’e verildi. O zaman baya büyük gündem olmuştu bu olay.
Eee yaşlandıkça komünitenin hafızası oluyoruz işte. Ben yarısını anımsamıştım, sen detayı güzel hatırladın ![]()