Tuz tableti hakkında

Tuz tabletleri ya da baska deyisle elektrolit destekleri ile benim videoda bahsettigim bicarbonat farkli amaclarla kullaniliyor.
Elektrolit icin tuz tabletleri kullanilabilir. Jellerin iceriginde de oluyor ona da dikkat etmek lazim. Yani hem sporcu icecekleri, hem tuz tabletleri hem de jeller kullaniliyorsa elektrolit dengesini alt ust etme olasiligi da var. Sodyumu sofra tuzundan, potasyumu muz ve patatesten, digerlerini de diger normal besinlerden takviye etmek de mumkun.
Bicarbonat genellikle yuksek performans segilenen durumlarda, orta mesafe, 5bin, 10 bin, hadi yari maratona kadar kullaniliyor. Performansin dusmesine neden olan biyokimyasal durumlari tamponlamak icin ya da tamponlamaya destek olmak icin kullaniliyor. Daha uzun mesafelerde deneyenler de var, Ismail’in dedigi gibi Kilian var mesela. Ama o alan cok calisilmamis henuz.

Kisacasi ikisini ayni nedenle dusunmemek gerek. Ama sonucta hepsi atom, element, molekul… :smiley: Donup dolasip farkli seylere yariyor olabilirler.

10 Beğeni

Wup’un bu tabletlerinden kullandım. Kutunun kapağını açınca bir süre sonra tabletlerin rengi değişmeye başlıyor, sanırım oksitleniyor içiindeki mineraller.Açıkçası beklediğim verimi alamadım bunlardan. Bir Carb3+ içindeki sodyumu almak için 4 tablet tüketmek gerekiyor. 4 tableti, büyük de oldukları için hareket ederken yutmak oldukça zor oluyor. Çiğnenebilir diyor ama o da ağız tadını bozuyor. Bunları suda çözüp içmeyi denedim, o da başarısız oldu. Sanırım uzun salınımlı olmasını hedeflemişler çünkü yavaş çözünüyor.

Suda çözünen efervesan tabletler sanki daha hızlı etki ediyor gibi geliyor bana. O bakımdan karbonhidrat alacaksam Carb3+ gibi ürünleri, almayacaksam da onthego’nun efervesan tabletini kullanıyorum. Bunların dışında @husy72 ‘nin önerdiği saltstick’ten övgüyle bahsedenler çok, fırsatım olursa ben de alıp deneyeceğim.

3 Beğeni

Ben farklı ürünün kimyasal karşılaştırmasını yapayım.

Ultralarda amacımız sodyum almak.

WUP Tuz Tabletlerinin bir tabletinde 100mg sodyum varmış.

Firmanın beyanını altta görebilirsiniz.

Şimdi birde karbonata bakalım.

Bir çay kaşığı karbonatı suluklarımıza ilave ettiğimizi düşünelim.

Bir çay kaşığı karbonatta 547 mg Sodyum varmış. yani 5 tane WUP tuz tabletinin verdiğine eşdeğer Sodyum alabiliyoruz bir çağ kaşığı karbonattan.

Antrenmanlarınızda deneyin.

suluk ile çıktığınız bir antrenmanınızda suluğunuz içine bir çay kaşığı karbonat atın ve etkisini gözlemleyin.

Bence faydasını görebilirsiniz.

Dipnot: ultralarda mide boşaldığı için midenin asitlik oranı artar. Ph değeri düşer. Karbonat 8-8,6 arası bi Ph değerine sahiptir. Midenin Ph değerini yükselterek midenin rahatlamasını sağlayabilir.

12 Beğeni

Çok önemli bir nokta, miktarlara bakmadan kullanınca yetersiz kalabiliyor. Ben de son İstanbul maratonunda jellerin içindeki elektrolitlere güvenerek yanıma başka bir elektrolit takviyesi almadım ve sonucunda kramplarla boğuştum. Jelleri incelediğimde aslında minerallerin ve özellikle sodyum miktarının aynı tabletler gibi çok düşük olduğunu gördüm. Karbonatı ilk fırsatta deneyeceğim.

5 Beğeni

Bunu ben de ilk fırsatta deneyeceğim, misal benim adıma yukarıda yeni bir elektrolit ürün arayışına girmemdeki sebep mevcutta kullandığım üründeki mineral miktarlarının benim istediğim yalınlıkta beyan edilmemiş olması. Bir de örnek veriyorum farklı markaların kıyasında birinde örneğin Sodyum diğerinin iki katıyken diğerinde Magnezyum diğerinin iki katı. Üçüncüde potasyum hepsinden fazla. Neye dayanıyorlar emin olamıyorum.

Şu an aklıma sulukta karbonat + elektrolitli jel kullanımı geliyor yarışlarda.

3 Beğeni

Aslında ben @ismaileren abi’ye bu konu aklıma geldiği için sordum. Fakat anladığım kadarı ile o sadece koşuda kaybedilen sodyum’u karşılama amaçlı kullanıyor. Kilian’ın kullandığı @spinodal ın test ettiği ürün çok farklı.

Ben şimdiye kadar hiç bir yarışta tuz tableti kullanmadım. Bir haylide terleyen biriyim. Fakat ihtiyaç duymadım. Ultralarda sürekli soda olur zaten. Soda + zeytin + çubuk kraker mutlaka yer içerim. Jellerin içinde de var zaten sodyum. Hiç tuz tableti kullanmadım, hiç kramp yaşamadım.

Fakat sadece sırf yukarıda alıntıladığım konu için deneyeceğim karbonatı. Şimdiye kadar bıraktığım bütün yarışları mide, sindirim problemi yüzünden bıraktım. Belki de bu anlamda bana ciddi faydası olabilir :+1:

6 Beğeni

Merhabalar, wup un tuz tabletini [riderun] (https: //riderun. com.tr/wup-electrolyte-boost-tuz-tableti-45-tablet-2li) dan almıştım geçtiğimiz günlerde. Orada da satışı var. Göz atabilirsin istersen. https: //riderun. com.tr/wup-electrolyte-boost-tuz-tableti-45-tablet-2li

3 Beğeni

Her jelin içinde sodyum yok , dikkat etmekte fayda var.

Decathlonun kendi tuz tabletlerini kullanıyorum uzun zamandır bende (Türkiye de satışı yok) yumuşak kapsül -softshell - içinde olması hem saklanması hem yutulması konusunda kolaylık sağlıyor.

2 Beğeni