Türkiye'nin En Zor Parkuru

Merhaba, forumda bu tarz bir başlık aradım lakin bulamadım. Sizce Türkiye sınırları içinde bulunan en zorlu parkur hangisi? Zemin zorluğu, hava koşulları, mesafe, kazanılan yükselti gibi unsurları da göz önünde bulundurarak fiziksel ve mental olarak en çok mücadele ettiğiniz parkuru paylaşır mısınız? Şimdiden teşekkürler.

3 Beğeni

Uludağ ultra 66K ve 100K.
Ben koşmadım henüz. Fakat koşan herkes aynı şeyi söylüyor.

2 Beğeni

Uludağ 30k da fena değildir :wink:

3 Beğeni

İda Ultra 66 k benim en zorlandığım parkurdu

2 Beğeni

Aladağlar Sky Trail 53K olma ihtimali yüksek. Ben koşmadım ama parkuru çok yürüdüm. Yarışta da orada bulundum. O parkuru “koşuyorum” demek çok iddialı bir şey. 2000 mtlerden başlayıp bir anda 3700’lere yükselmek, sonra Kızılkaya çarşağı gibi bir yeri inip bir kere daha 3600’lere çıkmak. Alınan kmnin anlamsızlaştığı bir şey. Zemin de alabildiğine teknik. Komple bir test. Biraz küçük ve sert bir yarış olduğu için adı az geçiyor, zaten yarış da dağcılık tecrübesi olmayan koşucuları sanırım kabul etmiyor. Tüm bu sebeplerden ülkedeki en zor parkur adayım bu.

12 Beğeni

Aladağlar, Tahtalı, uludağ fethiye ve Erciyes,
Yarışma isminde Sky varsa çok sıkıyor

5 Beğeni

Bu sorunun tek cevabı olamaz.

Zemin koşulları için Aladaglar Sky Trail, Latmos sayılabilir.

Hava koşulları parkurla zaten alakalı değil. Bu konuda en çok Gelibolu Şevki Koru 10K koşusunda, deniz kenarında zorlandım. Deli bir poyraz esiyordu. Ama tabi bir Sky trail’de öyle bir rüzgarla karşılasmak istemem. Tahtalı RTS’de galiba 2017 idi, dolu yağmıştı. Bir de katılmadım, oldu mu bilmiyorum ama Uludağ’da şiddetli bir lodosa kimse yakalanmak istemez sanırım.

Kazanılan yükselti için yeni Aladağlar uzun parkur. Yani 3-4binlik yükseklik kazanımını ortalama bin metrede yapmak var… bir de ortalama 2500-3000 metrede yapmak var

Mesafe ile pace’i ilişkilendirerek yazacağım. Gerçi @ggg yazıp silmiş. Herhangi bir yol maratonu (benim için İstanbul, Antalya) Kapadokya’da 119K koşulur, CP’den CP’ye mola vere vere, nabızla başımız derde girmeden, tek sorun ayakta kalmak ve ilerlemek. Ama yolda nabız devreye giriyor. Süreyi kısaltma derdimiz varsa dayanıklılığın üzerine bir de hız gerekiyor. Duvara toslamadan bitirene ne mutlu :smile:

Yine de tek bir cevap vermek gerekirse, benim için koştuğum eski Aladağlar ST 45K. Sigarayı bıraktıktan sonra aradan 5 sene geçmesine rağmen koşunun sonrasında ki akşam öksürmekten içim dışıma çıkmıştı, tabi bir de sabaha kadar bacaklarıma giren kramplar.

9 Beğeni

Benim için Uludağ oldu 2017 de 76 km koşmuşum. Birçok kez Kapadokya 120 İznik vs. koştuğum halde beni en çok zorlayan Uludağ oldu fakat bir o kadar unutulmaz ve keyifli idi. 4000 m kazanım olmuş 12.54 saatte bitirmişim en güzeli ayıyla kafa kafaya gelmem ve ayının benden korkup kaçması olmuştur, Sravada kaydı var 71. km de 2.5 paceler ile bayağı bir topuklamışım hatta kısa bir süre 1.5 pace kaydı var korku mokuna ,interval de bile bu hıza çıkmam

19 Beğeni

Erciyeste tam sıkılacaksın, batonları bırakıp 2 set tenis oynuyorsun ve yoluna devam ediyorsun :slight_smile:
Koşuyu bilmem ama tenis için en zorlusu Erciyes olabilir.

https://x.com/Dogukandilber/status/1845509511605604554

Turnuva 3 kasımda sona eriyor.

6 Beğeni

Kabul ediyor.

Katılmak için tek başına dağcılık kriteri yeterli ama gerekli değil.

Yaş, sağlık raporu veya lisans, zorunlu malzeme şartlarının yanısıra, şu 3 maddeden en az bir tanesini sağlayanlar katılım sağlayabiliyor.

Son 4 yıl içerisinde;

1- orta ya da uzun ultra maraton (75km’den uzun) koşmuş olmak,

2- ultra-sky run koşusuna (42km’den uzun ve en az 3000m yükseklikte) koşmuş olmak,

3- 3500m zirve tırmanışı deneyimine sahip olmak.

4 Beğeni

Orada tenis oynanmaz, oynanamaz, oynansa bile keyifli olmaz. Keyif vermeyen bir turnuvaya seyirci de gitmez, yıldız tenisçiler de gitmez, sağlığına zarar vereceğine inananan hiçbir tenisçi de gitmez, yılda iki haftalık bir turnuva olur geri kalan tüm yıl boş kalır ve onca yatırım ve masraf… yazık…

2 Beğeni

çok bilmişlik yapar gibi olmasın ama kendimce deneyimlediklerime göre;

st. paul ultra’nın tırmanma kısmı benim için en zorlu ve tatlı tırmanma rotası olabilir. mesela uludağ 30’un tırmanışı da zorlu ama uludağ’ın gözünü seveyim orası koşan kişiye gidebileceği bir yol sunuyor ama st. paul’da artık pace alamadığım sadece yükseklik kazanımı olan tırmanış rotası ve sonrası ödül niteliğindeki manzarası unutulmazlar arasında. (en güzel parkurlardan olan St. Paul’e selamlar)

frig ve kapadokya koşularında ise sıcak havaya denk gelmek tırmanma ve zemin zorluklarını unutturarak kişiye “benim burada ne işim var” dedirtiyor. dakar rallisi gibi…

latmos’da ise tekrar gitmeyi istemeyecek kadar zorlandım hatta atfl yırtığı yaşadığım için parkuru bitiremedim. latmos parkuru doğal güzellik olarak belki ülkemizin en güzeli olabilir lakin zeminin bazı kısımları çoğrafi nedenlerden dolayı sakatlık yaşamaya sebep olacak yapıda ve bilekleri narin koşucular için kötü süprizler sunabiliyor. kayaların silindirik yapısı bastığınız taşın sabun gibi reaksiyon vermesine ve buna bağlı olarak ayak bileğinizin burkulmasına neden olabiliyor.

son olarak Akyaka’da düzenlenen Gökova Yarı Maratonundan bahsetmek isterim. çok değişik bir rota dünyada benzeri olmayan güzellikler içinden geçiyorsunuz ama yarı maraton için oldukça fazla yokuş var ayrıca zemin yapısı eski tip asfalt olduğu için ince taban ayakkabı giymeniz halinde zeminde kullanılan agrega bir süre sonra ayak tabanında güzel ağrı yapar.

15 Beğeni

Henüz ilk yarış gerçekleşmedi ama parkur belirlendi UTMB by Kaçkar 74 K 5800 m

İrtifa 1200 m lerde başlayıp 3250 m lere kadar yükseliyor

Yaklaşık 35-40 km 2200 m ile 2750 m ler arasında oksijen oranın düşük olduğu süreçte devamlılık gerektirecek

Parkur yüksek rakımda 3-4 defa 1000 m lik irtifa farklılıkları yaşatacak hem sıcaklık hem oksijen oranı açısından zorluklar getirecek

74 K da 5800 m yükselti olması

Hava koşulları nem, start zamanı ve yarış sürecindeki sıcaklık farklılıkları

Dayanıklı ve bu koşullarda antrenmanlı bir vucut gerektirecek

Katılacaklara şimdiden kolaylıklar dilerim

8 Beğeni

Antalya ultra 57 k , Uludağ ultra 63 k , .Aladağlar koşmadım bir yorum yapamıyorum (orda koşmak için beni yeterli görmemişti sevgili Ordos , sonra da ben küstüm koşmadım :grin:)

4 Beğeni

Küsmek yanlış olmuş bence. Yeterlilik ile, katılım kriterlerini kastediyorsaniz, İstanbul yarı maratonu bile katılım kriterleri koyuyor artık. Ya da ne bileyim, herhangi zorlu bir yarış… ki 3700 metre irtifalara çıkan bir parkuru varsa… tecrübe açısından kriter koyması, zaten olması gereken bir şey. Siz o kriterleri şimdiye kadar defalarca sağladınız sanırım. Ve hatta çok daha zor parkurlarda da koşmuş olabilirsiniz. Eğer küskünlük çok eskiye dayaniyorsa, bence barışın :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Katıldığım yarışlar içinde en çok Tahtalı Run To Sky 27K ve Uludağ Ultra Trail 30K’da zorlandım. “Türkiye’nin en zor yarışı” mottosuyla da Şahinyurdu Ultra Extrem ilk olarak 2022’de yapılmıştı. 2023’te ikincisi düzenlenecek iken iptal oldu.

1 Beğeni