Türkiye'de yarışların fiyat sorunsalı

Konu koşudan da bağımsız, o kısımlara forumda girmek istemem (market pazar vs).

5 Beğeni

Selamlar! Bence bu konuda içiniz ferah olsun, öyle hedef gösterilecek bir durum yok, rahat rahat konuşalım. Geçen yıl Atakule’de Dazspor’un düzenlediği organizasyonu hatırlıyorum, çok da keyifli geçmişti. Özel gereksinimli çocuklarımızın da katılımlarıyla 2 tur parkur koşulmuş, hafta sonu etkinliği olarak koşudan ziyade tam bir sosyal buluşma havası yaratmıştı. Katılanlar, ben dahil epey mutlu ayrılmıştık. Açıkcası bu yıl belirlenen fiyatın o lokasyonda katılımcı sayısına etki edeceğini düşünmüyorum. :smiling_face_with_three_hearts:

Bu yıl parkur da organizasyon ekibi de farklı ama yine de amaç benzer: Hafta sonunu renklendirecek bir sosyallik sunmak. Atakule, yenilendikten sonra böyle konsept etkinliklerle dikkat çekiyor ve bence oturmuş müşteri kitlesine bu tür eğlenceli aktiviteler sunarak güzel bir iş yapıyor.

Tabii 1500 metre için 1.000 TL deyince insan bir durup düşünüyor, haklısınız, kulağa biraz ilginç gelebilir. İlk başlarda ben de organizasyon fiyatlarına daha katı bakıyordum ama artık şuna inanıyorum: 1.000 TL de olur, 5.000 TL de, yeter ki hizmet kalitesi katılımcıyı gülümsetsin, üzmesin yeter diyorum. Organizasyon en iyisi yapmak için çabalasa bile mutlaka bazen mutsuzluk, memnuniyetsizlikler olacaktır. Bazı üyelerin dediği gibi “Bu alanlar halka açık, istediğiniz zaman ücretsiz koşarsınız” sözü de o kadar doğru ki.

Ben maddi olarak beni çok sarsmayacak etkinliklere ayda 1-2 kez şehir içi ya da dışı fark etmeden, sırf keyif almak için katılıyorum ve sağlığım el verdiği sürece katılacağım.

Eğer ücreti bana mantıksız gelirse, o etkinliğe gitmek yerine parkuru beğendiysem başka bir gün kendi başıma antrenman yapmaya giderim, mesele değil. Mesela 1500 metre Atakule koşusu yerine Ulus, Kızılay, yenilenmiş Saraçoğlu Mahallesi, Bulvar ve Cinnah Yokuşu’ndan oluşan keyif alacağımı düşündüğüm bir hat belirledim. Hem keyifli olur hem de “Ankara’nın Adımları” diye bir ritüelin ilk turunu yapmış olurum. :slight_smile:

3 Beğeni

Koşunun sitesine baktım maalesef bir mil bile değil hadi parkurdur gözardı edilebilir. Bu kadar kısa bir koşusunun 1000 tl(150 tl taf alıyormuş) olması bir milat. Lisedeyken ibb İstanbul maratonu halk koşusuna kayıt için adam gönderip kayıt almaya çalışırdı. İkramları sponsora yüklemişler bir sağlık hizmeti verileceğine dair beyanda yok. Bir short bir t-short yeter denilerek başlanan koşu pahalı bir spor olmaya doğru gidiyor.

4 Beğeni

Eski koşucu abilerim "koşu fakir sporudur, hiçbir şeye ihtiyacım yok çık ve koş "derlerdi eğlencesine :sweat_smile::sweat_smile: ama şimdi zengin sporu oldu şükür :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

7 Beğeni

Benim de bu konuda naçizane birkaç gözlemim var. Özellikle yurt dışındaki yarışlarla kıyaslayınca, Türkiye’deki organizasyonların bazı konularda ne kadar “cömert” olduğunu daha iyi anlıyoruz.

Yurtdışında kit = sadece göğüs numarası.
Bazı yarışlarda birkaç sticker, belki minik bir jel çıkıyor, o kadar. Tişört dersen… ücretli. Buff mı istiyorsun? Alırsın ama kasaya gitmen lazım. Rüzgarlık? Onun için neredeyse ikinci bir yarış parası ödeyeceksin.

Bizzat yaşadığım örnek: Aralık ayında Karadağ’da Bokeški Maratonu’na gideceğim. Start Tivat’ta, finish Kotor’da. Yarış kitinde sadece göğüs numarası var, diğer her şey ekstra ücretli.
Hadi buff ve tişört parayla satılıyor, anlayabiliyorum ama…

Start alanına otelden servis bile ücretliydi. Yanlış hatırlamıyorsam 5–15 € arası ödedim.
1 euro = 45 TL olunca siz düşünün artık.

Aynı durum Mısır Piramitler Yarı Maratonu için de geçerli. Start alanı için ekstra ücretli servis ayarlanıyor.

🇹🇷 Türkiye’ye dönelim. Mesela Eker I Run’da, Bursa merkezden Uludağ’daki start noktasına ücretsiz servis vardı. Vestel Manisa Yarı Maratonu’nda, Karşıyaka’dan Manisa’ya ücretsiz servis kalktı. Konya, Kayseri, Eskişehir gibi pek çok şehirde organizasyonlar, start alanı ulaşımını ücretsiz sağladı.

:camera_with_flash: Fotoğraf konusu da ayrı bir dert. Türkiye’de koşu fotoğraflarının çoğu gönüllü ekipler tarafından çekilip ücretsiz paylaşılıyor.
Yurtdışında ise “fotoğraf mı istiyorsun kardeşim?” diyorlar Buyur 20 euro daha ver.

Yani özetle:

Yurtdışında organizasyon kalitesi iyi olabilir ama “ekstra ne varsa para” modeliyle çalışıyorlar. Bizde ise hala bazı şeyler “koşucu dostu” kalmayı başarıyor.

13 Beğeni

Defalarca konuşulan rahatsız edici bir durumu ben tekrar yazmak istedim: kayıt ücretleri.

Bugün yeni bir kayıt yapmak için Türkiye’deki bir dağ yarışının sitesine girdim, ultra mesafeye kayıt yapacaktım (70K). Bugün kayıt olmam ile yarış haftası kayıt olmamım bir farkı yok, bu dönemdeki ücreti neredeyse 6000TL.

Birçok organizasyon yarışlara katılan çevreyi arttırmak için özel indirimler yapıyor (öğrenci indirimleri), onlara da buradan teşekkür ediyorum.

İlk bahsettiğim organizasyon bu yıl tüm indirimleri kaldırdıklarını söyledi. Evet dağ yarışı yapıyorlar, tehlikeli sayılabilecek bir parkurda güvenliği sağlamak, cpler ve diğer önlemler için lojistiği sağlamak zor bir iş. Yaptıkları şeye değer veriyorum ve kolay olmadığını biliyorum.

Bunun yanında yurt dışında bundan çok daha zor, çok daha teknik dağ yarışlarına nasıl daha ucuza kaydolabiliyoruz? Aynı mesafedeki Pirin Ultra yarışı mesela. Şu an sadece 4000 TL.

Türkiye’deki bahsi geçen yarıştan daha yüksek 3 zirve ve bu zirveler sırt hattından oluşuyor. Üstelik bu yarış Sky Runner World Series rotası.

(Türkiye’de olsa fiyatları şişirip yarışta sadece Rusları koştururlardı :grin::grin:)

Maaliyetler mi değişiyor, yurt dışında devlet?, sponsorlar? daha çok mu destekliyor?

Türkiye’deki ultra yarışlarına eklenen 5 - 10 kmlik “yol” parkurları ile zaten katılımın yeterince şişirilip maaliyetlerin karşılandığını düşünüyorum.

Bence bizim şu an karşılaştığımız durum koşunun sosyal medya ile “müşteriler” için yeni bir gösteriş alanı, “esnaf (organizatörler)” için yağlı bir gelir kapısı olması.

Ben bir öğrenci olarak bursumdan arttırdığım para ile ne yazık ki daha fazla yarışamayacağım. Ekipman masrafları, kayıt ücretleri, ulaşım - konaklama ücretleri ile bu durumun yalnız benim değil, birçok kişi için katlanılamaz hale geldiğini düşündüğüm için dertleşmek, belki de tepki koyarak bir şeyleri değiştirebilmek için yazıyorum.

‘Pahalı geliyorsa yarışma” önerisi verecek akıllılar lütfen cevap vermesin. Evet dağ orada, zaten yarış dışı da gidiyorum, koşuyorum. Bir dağcı olarak bulduğum her boş hafta sonunu bir zirvede geçiyorum. Ama sizin sahip olduğunuz şey “ultra maraton” ruhu değil, ultra maraton kültürü bu değil, ve ben sahne ışıkları sönünce, gösterişçiler gidince sahip olduğumuz, ait olduğumuz dağların yine bize kalacağını biliyorum.

Teşekkürler.

15 Beğeni

Size bu aklı veremem ama şahsen ben bu şekilde yapıyorum. Bazı yarışların ücretlerini astronomik buluyorum, özellikle ultra mesafe parkurlarının. A yarışının 5K-15K civarı ücreti 2.000 TL iken, ultra parkurları 6.000 civarı oluyor. 5-15K etaplarına 1000-1500 kişi katılırken, ultra etaplarına 100-200 kişi ancak katılıyor. Birçok gider ortak iken, mesafe uzayınca ekstra cp ve ulaşım için 3 kat fiyat olması katılımcı sayılarını da düşününce ultra parkurların biraz üvey evlat muamelesi gördüğünü düşündürüyor bana.

7 Beğeni

Ekrem abimiz kanayan yaramıza tuz basmış. güzel yerden dem vurmuş. Abim gayet haklısın. 2024te 20 yarışa katıldım. 2026 da 0 yarışla devam ediyorum. sadece kayıt ücreti değil; konaklama, ulaşım, yeme içme vs vs eklenince maliyet artık tatil parasına dönüşüyor. mecburen çevremizdeki uygun yarışlara gideceğiz. ayrıca BravoRun ekibinin hazırladığı Gebze Ultra Trail’ in kayıt ücretleri bir çok yere oranla çok çok uygun olarak kalıyor. Bravorun bunu yapabiliyorken diğerleri neden yapamıyor. Buna nasıl çözüm bulacağız arkadaşlar :frowning:

5 Beğeni

Bu konunun daha uygun oldugunu dusundum…

5 Beğeni

Sakız Adasında bu hafta sonu bir yarış var. Kendi sitesinde 30€’ya kayıt olabiliyorken yerli ve milli kayıt şirketi “Hurra Murra” 45€’ya kayıt yapıyordu. Ben sosyal medya paylaşımlarına yazdığımda da bir kaç bahane ile durumu anlatmaya çalıştılar. Bir tek onlar şirket yönetiyormuş ve biz sadece koşuyormuşuz havasında üstencil bir üslupla. Neyse sözün özü, ülke öyle bir noktaya geldi ki artık biz her anlamda pahalıyız. Turistler için de pahalıyız. Aynı ayakkabı yurt dışında 150€ iken biz de 250€..

Geçtiğimiz haftalarda Manisa Salihlide bir yarış vardı. Kral yolu ultra 30km için 1500₺ idi kayıt ücreti. Bu da madalyonun diğer yüzü. Biraz daha butik ve yerel organizasyonlar ilginizi çekebilir.

11 Beğeni

Dünya’da örneği yada bir tanımı var mı bilemiyorum. Öğrencilere , işsizlere, asgarî ücretliye vs yıllık olarak sportif , kültürel burs yada PIF tarzı bir kredi imkanı olmalı. Öğrenci çalışmaya başlayınca işsiz Parası olunca yada işe başlayınca geri ödesin.
Sinema filmlerine, festivallere ve kültürel etkinliklere devlet fonu veriliyor . Bireysel sportif etkinliklerine de verilebilir .

5 Beğeni

Anrenmanlarımız yetersiz Enfslasyon ve organizasyonlardan maddi kazanç elde eden zihniyet bizden daha hızlı

3 Beğeni

Yarışların fiyatları benim için artık anlamsız, yaşam maliyeti, daha doğrusu antrenman, konaklama, ulaşım maliyetlerini düşündüğümde bir çok aktiviteden vazgeçiyorum. Yarış vakti gelene kadar sürpriz o kadar harcama çıkıyor ki baş edemez hale geldim, Araç bakım, ev boya tamirat, sağlık, vb.

En son eşime Barcelona 24 e katılmak istiyorum BES’i mi bozdursam dedim yok ya ihtiyaç kredisi çek dedi. :slight_smile:

15 Beğeni

Pandemiden sonra belirttiğiniz konulardan dolayı 2024 yılı itibariyle, ikizler burcu olarak çözümü yine kendimde buldum, keyfime göre dağlanıp, zevkime göre her şeyimi çantama koyup start aldım. Bazen tek başına, bazen de sağlamlığını bildiğim arkadaşlarımla Ultra Rüyalarıma devam ettim. Bu sene de ilk hedef 19 Mayıs Uludağ Zirve. Geçen sene buzların üstünde limitsiz yaramazalık yapmak çok keyifli olmuştu. :smiley: Kimseyi davet etmiyorum korkuyorlar :smiley: Özellikle tek başına gün boyunca dağ ile başbaşa kalmak; zihin,ruh ve bedensel olarak yaza yaza bitirilemeyecek kadar keyifli. Aracısız, kuralsız, özlemle sadece dağa kavuşmak var aklımda artık, diğer faktörler olmasa da olur… Ultra Rüyalar!

7 Beğeni

Son 2-3 yıldan bahsedecek olursam, bir artış olduğu doğru ama artış kısmı çok önemli değil. Hem katılım artıyor hem ücret artıyor hem sponsor artıyor ama kalite düşüyor. Gariplik burada bence.

7 Beğeni

2024 yılında 10 yarış koşmuştum. Şu an daha iyi bir gelirim olmasına rağmen 5 yarışa katılmam bile imkansız. Gereksiz artan fiyatları görünce iki senedir yarışları bıraktım. Geçenlerde 2022 yılında kaydolduğum bir yarışın ücretini gördüm. 500 TL. Aynı yarış şu an 4500 TL. Neredeyse 10 kat bir artıştan söz ediyoruz. 2022 de 30 dolar ödedigimiz yarisa şu an 100 dolar ödüyoruz. Tabii ülkemizde ticaret yapmak kolay değil maaliyetler gerçekten bu kadar artmış da olabilir ama bakınca ortada bu kadar enflasyon olmadığı belli. Koşu artık birçok kişi için hobi olmaktan çıkıp lükse dönmeye başladı. Ayakkabı ayrı, ulaşım ayrı, konaklama ayrı, kayıt ücreti ayrı. Sonunda insan iyice motivasyonunu kaybediyor.

7 Beğeni

Fiyatlandırma politikaları çoğu sektörde mantık ve öngörülebilirlik boyutunu çoktan geçti. Artık kim ne tutturursa o var piyasada. Olması gereken ortalama değeri belirlemek çok zor.

6 Beğeni

Kayıt ücreti uygun, konaklama çadır yapılabilecek, doğanın içinde, yaylada koşucu dostu bir yarış geliyor. Tarih de güzel hem koşu hem tatil. Vakti olanlara tavsiye ederim.

13 Beğeni

Amanos Ultra organizatörlerine buradan çok çok teşekkür ediyorum. bu fiyatlara yarış düzenledikleri için. muhtemelen bir çok şeyden feragat etmişlerdir.

7 Beğeni

Ben buna kayıt oldum, çok sevdiğim bir bölge. Dönem itibariyle acaba sıcak olur mu diye düşündüysem de ormanlık yüksek alan, olmaz herhalde. Ben de kamp kuracağım, muhtemelen 3-4 gün kalırım. Orada bir kamp alanı var, yarışmacılar ücretsiz faydalanacak diye biliyorum.

Osmaniye YM da oldukça uygun ücretli, bolca ikramların ve hediyelerin olduğu güzel de parkuru olan bir yarıştı. Osmaniye Belediye Başkanı konuşmasında kendisinin de atletizm ile ilgilendiğini, koşucu olduğunu, bu yüzden yarışları çok önemsediğini belirtmişti. Koşu ile ilgilenen belediye başkanı vs olunca yarışlar çok hoş oluyor. Niğde’de de bunu hissetmiştim, Niğde valisi Aladağların o zor parkurunu bitirdi, çok hoşuma gitmişti onu görmek.

6 Beğeni