Defalarca konuşulan rahatsız edici bir durumu ben tekrar yazmak istedim: kayıt ücretleri.
Bugün yeni bir kayıt yapmak için Türkiye’deki bir dağ yarışının sitesine girdim, ultra mesafeye kayıt yapacaktım (70K). Bugün kayıt olmam ile yarış haftası kayıt olmamım bir farkı yok, bu dönemdeki ücreti neredeyse 6000TL.
Birçok organizasyon yarışlara katılan çevreyi arttırmak için özel indirimler yapıyor (öğrenci indirimleri), onlara da buradan teşekkür ediyorum.
İlk bahsettiğim organizasyon bu yıl tüm indirimleri kaldırdıklarını söyledi. Evet dağ yarışı yapıyorlar, tehlikeli sayılabilecek bir parkurda güvenliği sağlamak, cpler ve diğer önlemler için lojistiği sağlamak zor bir iş. Yaptıkları şeye değer veriyorum ve kolay olmadığını biliyorum.
Bunun yanında yurt dışında bundan çok daha zor, çok daha teknik dağ yarışlarına nasıl daha ucuza kaydolabiliyoruz? Aynı mesafedeki Pirin Ultra yarışı mesela. Şu an sadece 4000 TL.
Türkiye’deki bahsi geçen yarıştan daha yüksek 3 zirve ve bu zirveler sırt hattından oluşuyor. Üstelik bu yarış Sky Runner World Series rotası.
(Türkiye’de olsa fiyatları şişirip yarışta sadece Rusları koştururlardı ![]()
)
Maaliyetler mi değişiyor, yurt dışında devlet?, sponsorlar? daha çok mu destekliyor?
Türkiye’deki ultra yarışlarına eklenen 5 - 10 kmlik “yol” parkurları ile zaten katılımın yeterince şişirilip maaliyetlerin karşılandığını düşünüyorum.
Bence bizim şu an karşılaştığımız durum koşunun sosyal medya ile “müşteriler” için yeni bir gösteriş alanı, “esnaf (organizatörler)” için yağlı bir gelir kapısı olması.
Ben bir öğrenci olarak bursumdan arttırdığım para ile ne yazık ki daha fazla yarışamayacağım. Ekipman masrafları, kayıt ücretleri, ulaşım - konaklama ücretleri ile bu durumun yalnız benim değil, birçok kişi için katlanılamaz hale geldiğini düşündüğüm için dertleşmek, belki de tepki koyarak bir şeyleri değiştirebilmek için yazıyorum.
‘Pahalı geliyorsa yarışma” önerisi verecek akıllılar lütfen cevap vermesin. Evet dağ orada, zaten yarış dışı da gidiyorum, koşuyorum. Bir dağcı olarak bulduğum her boş hafta sonunu bir zirvede geçiyorum. Ama sizin sahip olduğunuz şey “ultra maraton” ruhu değil, ultra maraton kültürü bu değil, ve ben sahne ışıkları sönünce, gösterişçiler gidince sahip olduğumuz, ait olduğumuz dağların yine bize kalacağını biliyorum.
Teşekkürler.