Ülkemizde iyice popülerleşen koşu antrenörü olmak ya da bir diğer tabir ile koşu Coach’ı olmak , bir süredir anlamlandırmakta güçlük çekiyorum acaba neden herkes böyle olmak istiyor diye;
Sanırım pasta büyük ve süslü..!
![]()
Bunu kendimce şöyle bir yazıda ele aldım;
- Ülkemizde özellikle son beş-altı yılda koşu dünyasında dikkat çekici bir değişim yaşanıyor. İki-üç yıllık koşu geçmişi olan, henüz sporculuk anlamında yolun başında bulunan insanların kısa sürede kendilerini “coach” ya da “antrenör” olarak tanımladıklarını görüyoruz… ben kendilerine Google ya da chatGPT yani yapay zeka antrenörleri diyorum

Elbette deneyim paylaşmak ve insanlara koşmayı sevdirmek değerli. Ancak antrenörlük yalnızca koşmayı bilmek değildir. Antrenman bilimini, fizyolojiyi, yüklenme/toparlanma dengesini ve uzun vadeli sporcu gelişimini bilmek gerekir.
Bugün ise zaman zaman koşmak isteyen herkesin “müşteri” olarak görüldüğü bir sistem oluşuyor. Sosyal medyanın gücüyle iyi pazarlanan bir profil, bazen gerçek bilgi, deneyim ve sportif başarının önüne geçebiliyor.
Daha da önemlisi, yıllarca sporculuk yapmak için emek veren gerçek atletlerin yeterince desteklenmediğini görüyoruz. Sosyal medyada daha görünür olan koşu grupları markaların ilgisini daha kolay çekerken, gerçek performans ortaya koymaya çalışan sporcular geri planda kalabiliyor.
Destek bulamayan bazı sporcular da henüz kendi gelişimlerini tamamlamadan antrenörlüğe yönelmek zorunda kalıyor.
Oysa iyi bir sporcu olmak yıllar alıyorsa, iyi bir antrenör olmak neden birkaç yılda mümkün olsun?
Bence çözüm daha iyi bir sistem kurmaktan geçiyor.
Gerçek sporcuları desteklemeli, onların sporculuk süreçlerini tamamlamalarına imkân sağlamalı ve yıllar içinde kazandıkları deneyimi geleceğin antrenörlüğüne dönüştürmeliyiz.
Çünkü belki de geleceğin en iyi antrenörleri, bugün yeterince desteklemediğimiz sporcuların arasından çıkacak.
“ Dünyanın en dahi insanını kötü bir sistemin içine koyun; kazanan yine sistem olacaktır…”
Benim meselem kimsenin antrenörlük yapması değil.
Meselem, antrenörlüğün değerini korumak, gerçek sporculuğu desteklemek ve koşu kültürünü sosyal medya görünürlüğünden daha büyük bir zemine taşımak….
Çünkü koşu sadece koşmak değildir.
Antrenörlük de sadece koşmayı bilmek değildir.
- okuduğunuz için teşekkür ederim, fikirlerinizi görüşlerinizi belirtebilirsiniz